Zadáno pro young adult

Young adult
Žánr young adult literatury zahrnuje knihy pro dospívající plné prvních lásek, ale také barvité fantasy či sci-fi příběhy. Nemusí je číst jen mladí, určitě zaujmou i dospělé čtenáře.

Kniha Barbory Koutné, které ještě nebylo patnáct let, určitě zaujme autorčiny vrstevníky. Mluví jejich jazykem a popisuje běžné situace v deváté třídě. Hlavní hrdinka se přitom musí vypořádat s poruchou příjmu potravy i přijímačkami na střední školu.

Bethany je obyčejná deváťačka. Narodila se v USA, ale nyní žije s mámou a tátou v Čechách, v paneláku na sídlišti. Má spoustu dobrých i méně dobrých kamarádů. Když rodiče na začátku školního roku odjedou pracovat na Srí Lanku, přestěhuje se k babičce. Dál chodí do školy, vymýšlí si příběhy… a taky hubne.

Její kamarádky Matylda a Hortenzie jsou tak „hodné“, že jí pomáhají nakupovat hezké oblečení a ukazují jí kouzla posilovny. Bethany každý den pilně cvičí a jídlo prostě vynechává. Jedna otravná spolužačka si toho všimne a snaží se jí pomoci, už je ale pozdě. Beth odvezou do nemocnice a stanoví jí jasnou diagnózu: mentální anorexii.

Zvládne se Beth uzdravit, najít si nové kamarády a možná i prvního kluka? A co návrat do školy a přijímačky na střední?

 

Všechno bude dobrý, Beth

Autorka: Barbora Koutná

Počet stran: 216
Vazba: brožovaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-271-3653-7
Doporučená cena: 299 Kč

 

Knihu Všechno bude dobrý, Beth vydalo nakladatelství Cosmopolis.

Ukázka z knihy

Nikdy nebudu vypadat tak dobře jako ona! pomyslela jsem si.
Byl večer 18. srpna. Vrátila jsem se ze setkání s kamarády. Stála jsem před zrcadlem a pokoušela jsem se namalovat. Poslední dobou jsem to dělávala celkem často.

Pokračujte ve čtení ukázky.

O autorce

Barbora Koutná se narodila v roce 2006. Tuto knihu napsala, když jí bylo čtrnáct. Žije s rodinou v Praze a studuje na osmiletém gymnáziu. Místo řešení kvantifikovaných výroků na hodinách často přemýšlí, o čem bude další její povídka. Kromě toho se také často nechává unášet hudbou při tanci, zpěvu a hře na flétnu.

Zdroj informací: TZ

————————————————

Druhé pokračování série Poslední hodina s názvem Řetěz ze železa přináší další příběhy Kordélie Carstairsové. Opravdu se chystá její svatba s Jamesem Herondalem, kterého miluje, nebo je to jen zástěrka?

Zdá se, že Kordélie Carstairsová má všechno, o čem kdy snila. Je zasnoubená s Jamesem Herondalem – mladíkem, jehož miluje od dětství. Žije v Londýně po boku své nejlepší kamarádky Lucie Herondaleové a Jamesových okouzlujících společníků, kteří si říkají Zbojníci. A nosí legendární hrdinský meč Cortana. Pravda je však mnohem pochmurnější. Oznámené zasnoubení a plánované manželství je lež, která má jen chránit dívčinu pověst. James je totiž zamilovaný do jiné. Meč své majitelce popálí ruku. A ke všemu mezi lovci stínů řádí sériový vrah. Zabíjí pod rouškou temnoty a poté beze stopy mizí. Podaří se hrdince a jejím přátelům padoucha dopadnout? Napínavé pokračování série Poslední hodina, které se čte jedním dechem.

Řetěz ze železa

Autorka: Cassandra Clare
Přeložil: Pavel Kaas

Počet stran: 599
Vazba: brožovaná
Formát: 130×210 mm
ISBN: 978-80-276-0279-7
Doporučená cena: 349 Kč

 

Knihu Řetěz ze železa vydalo nakladatelství #BOOKLAB.

Ukázka z knihy

Mít znovu lidské tělo bylo zvláštní a nové zároveň. Znovu cítil, jak mu vítr čechrá vlasy a studené sněhové vločky ho štípou do tváře, zatímco si vykračoval po dlažebních kostkách. Znovu si máchal pažemi do kroku.

Přečtěte si zbytek ukázky.

O autorce

Cassandra Clare se narodila americkým rodičům v Teheránu v Íránu a většinu svého dětství strávila cestováním po světě se svou rodinou. Než jí bylo deset let, žila ve Francii, Anglii a Švýcarsku. Vzhledem k tomu, že se její rodina tolik stěhovala, našla útěchu v knihách.  Svá středoškolská léta strávila v Los Angeles, kde psala příběhy, aby pobavila své spolužáky, včetně epického románu s názvem „Krásná Cassandra“ založeného na stejnojmenné povídce Jane Austenové (a která později inspirovala její současný pseudonym. ). V roce 2006 se začala věnovat psaní fantasy na plný úvazek.

Její knižní série jsou Pekelné stroje, Nástroje smrti, Magisterium a další.

Zdroj informací: autorčiny osobní stránky

————————————————

V poslední knize se prolíná svět sci-fi, života na jiné planetě, a svět fantasy plný jednorožců a magie. Který z těch dvou je skutečný?

Na vyprahlém, znečištěném Protonu, kde lze žít jen díky rozvinuté technologii a kde vládnou všemocní občané, je Stile pouhým nevolníkem – ale i mistrným stratégem ve Hře, nejoblíbenější zábavě protonské populace. Neměnil by. Až do chvíle, kdy se ho někdo pokusí zavraždit. Na útěku Stile nečekaně projde z technologického Protonu do životaplné Fáze, fantasy světa jednorožců, vlkodlaků a magie. Je to realita, nebo sen? Co na tom záleží, když mu jde o krk a potřebuje obstát v obou světech. Tohle bude chtít opravdu promyšlenou strategii…

Rozštěpené nekonečno

Autor: Piers Anthony
Přeložil: Mirka Polová

Počet stran: 424
Vazba: brožovaná
Formát: 146×205 mm
ISBN: 978-80-7553-973-1
Doporučená cena: 399 Kč

 

Knihu Rozštěpené nekonečno vydalo nakladatelství Triton.

Ukázka z knihy

Zapadli do servisní schodišťové šachty.
„Budeme se vyhýbat prostorám, kde jsou lidé,“ řekla Sheen. „Raději tě provedu chodbami vyhrazenými pro servisní techniku, tam to bude bezpečnější.“
„Pravda.“ Stile dumal, proč jednal tak hloupě.

Pokračujte ve čtení ukázky.

O autorovi

Piers Anthony se narodil v srpnu roku 1934 v Oxfordu v Anglii. V roce 1956 získal bakalářský titul (Bachelor of Arts in Writing) na univerzitě ve Vermontu. V roce 1958 mu bylo uděleno americké občanství. Jako téměř každý spisovatel vystřídal mnoho zaměstnání. Později se výrazně prosadil prvním románem fantasy série Xanth : Spell for Chameleon. Tento román získal August Derleth Fantasy ocenění za rok 1977. Stal se jedním z nejúspěšnějších autorů žánru s jednadvaceti bestsellery New York Times v následující dekádě.

Zdroj informací: legie


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z knih vás nejvíce zaujala? Jste příznivci žánru YA? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVšechno bude dobrý, Beth

Koutná, Barbora

Cosmopolis, 2022

zobrazit info o knizeŘetěz ze železa
Poslední hodina 2

Clare, Cassandra

#BOOKLAB, 2022

zobrazit info o knizeRozštěpené nekonečno
Začínající Adept 1

Anthony, Piers

Triton, 2022

Napsat komentář