Přestaň chtít všem dávat mat

Damsky gambit CD_uvodni
Román o životě fiktivní talentované šachistky se dočkal audiopodoby, kterou namluvila Jana Plodková. Dámský gambit zavede posluchače do 50. let minulého století, kde Američanka Beth stoupá na žebříčku úspěšných šachistů, ale únik z osamělosti hledá v alkoholu a prášcích.

Je načase, aby šachové mistrovství USA vyhrála žena. Aby ho vyhrála ONA. Pro holky prý tahle hra není. Jenže ji do ní zasvětil údržbář ze sirotčince, kde ji americký stát mocně dopoval sedativy, aby nevyčuhovala. Beth Harmonová, zázračné dítě z Kentucky, je totiž intuitivní šachistka a leckoho rozdrtí ještě dřív, než dojde na koncovku. Tak vyhraje i první turnaj – nicméně vrcholový šach a reálný život jsou jinde. Když se dívka na prahu puberty konečně domůže lepšího zázemí i pozoruhodně zanedbané pěstounky, stoupá na americkém žebříčku stále výš, byť dlouho nevlastní cvičnou šachovnici a tahy si představuje pouze mentálně. Skvělá průprava, ale taky je třeba učit se prohrávat a vycházet s okolím, jež na prahu 60. let není emancipaci zrovna nakloněno. To pro něj Beth není dost dobrá? Nebo se to děje proto, že je nejlepší? A ke všem těm mužským podivínům propadlým šachové vášni musí navíc porazit jednu sokyni, která jí kříží plány… Předloha sedmidílné minisérie Netflixu. Nejoblíbenější román černého koně americké fantastiky si i po letech podmaňuje všechny generace nehledě na jejich šachové znalosti. Umění správně táhnout se přece hodí denně.

 

Dámský gambit CD

Autor: Walter Tevis
Přeložila: Hana Ulmanová
Čte: Jana Plodková
Režírovala: Natália Deáková

Vazba: CD
Délka nahrávky: 11 hodin 54 minut
Formát: 141×157 mm
ISBN: 8594169484778
Doporučená cena: 439 Kč

Audioknihu Dámský gambit vydalo nakladatelství OneHotBook.

Poslechněte si ukázku na webu OneHotBook a přečtěte si naši recenzi knihy Dámský gambit.

 

Ohlasy

Doporučujeme olepit si na počátku tohoto gambitu prsty páskou. Jinak hrozí, že si je samým napětím ohryžete až po loket.

Houston Chronicle

Napínavá partie. Jako by proti sobě usedli štvanec z Nabokovovy Lužinovy obrany a stratég ze Zweigovy Šachové novely. A přitom vůbec nezáleží na tom, jestli jste je četli…

The Financial Times

Tuhle knížku si každých pár let vychutnám zas a znova – čistě pro potěšení, protože je tak báječně napsaná.

Michael Ondaatje, autor Anglického pacienta

 

O autorovi

Jako desetiletý v San Francisku trpěl Walter Tevis (1928–1984) rok v nemocnici s revmatickou horečkou, byl léčen horou fenobarbitalu a teprve pak mohl konečně odjet za rodiči přestěhovanými do Kentucky. Po studiích anglistiky v lexingtonském semináři věhlasného prozaika Guthrieho posléze sám vyučoval tvůrčí psaní v sousedním Ohiu. Závislosti z mládí se promítly jak do jeho zápasu s pitím, drogami a gamblerstvím, tak do zápletek šesti románů a tří tuctů povídek. Prvotina Hustler (1959) je obrazem fanatických vyznavačů biliáru. Román Muž, který spadl na Zemi (1963, č. 2021) sleduje trauma mimozemšťana pobývajícího s naší rasou, zatímco Zpěv drozda (1980, č. 1986 a 2021) předpovídá simulakrum v režii umělé inteligence. Vizionářské Kroky slunce (1983, č. 1993) líčí vesmírnou výpravu finančníka z 21. století, jenž se osamoceně snaží lidstvo spasit před novou dobou ledovou. Dámský gambit (1983, č. 2021) lze chápat nejen coby autorovu poklonu milované hře, ale i jako závěť v oboru války s vnitřními démony. Všechna díla novátora americké science fiction 20. století byla úspěšně zfilmována – a Barva peněz (1984; film 1986), navazující na jeho debut, se díky hereckému mistrovství Paula Newmana dočkala Oscara.

Zdroj informací: OneHotBook

 

O interpretce

Absolventka JAMU původem z Jičína, Jana Plodková (* 1981), začínala hereckou kariéru ještě jako studentka v brněnském divadle Polárka, odkud přešla do nedalekého HaDivadla. Severské rysy i znalost němčiny ji dovolovaly obsazovat do dramat o moderním Německu, např. do role Evy Braunové v Goldflamově travestii Doma u Hitlerů. Od roku 2014 je členkou souboru pražského Divadla Na zábradlí. Za ztvárnění perzekvované divy Hany Vrbatové ve filmu Protektor (2009) získala sošku Českého lva za nejlepší ženský herecký výkon v hlavní roli. Objevila se rovněž ve snímcích Ocas ještěrkyČtyři sluncePolski filmZtraceni v MnichověSkleněný pokoj, Teroristka, Bábovky nebo Gump – pes, který naučil lidi žít. Diváci ji dále znají z TV seriálů Já, MattoniNeviditelníKosmoČerné vdovyOsada aj.

Zdroj informací: OneHotBook


Nakladatelství OneHotBook vydává audioknihy současných světových a českých autorů i moderní literární klasiku a osobitou tvorbu pro děti. Audiokniha v podání OneHotBook není pouhým převyprávěním knihy, ale interpretačním uměním vzniklým ze spolupráce režisérů s pečlivě vybranými herci; zvukovou adaptací, jejíž náladu podkreslují atmosférické zvuky i ruchy a původní skladby vytvořené na míru daného díla.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDámský gambit CD

Tevis, Walter

OneHotBook, 2022

Napsat komentář