Žena jako hlavní hrdinka

zenske hrdinky uvod(1)
Dnes se zaměříme na ryze ženský svět. Tři knižní tipy nám představí mnoho zajímavých příběhů ve kterých je žena tím nejdůležitějším prvkem. Stačí si vybrat, která z nabízených knižních novinek by se mohla líbit právě vám.

První titul nabídne hned několik příběhů v jednom: tři ženy, tři zdánlivě odlišné osudy a přesto si jsou v mnohém podobné a vzájemně se prolínají.

Londýn, 2017: Když Aurelia Leclairová zdědí přepychový byt v Paříži, o němž neměla ani tušení, ohromeně zjišťuje, kolik tajemství její babička skrývala: mezi jiným i sbírku vzácných obrazů a luxusních večerních rób. Jedna zvláštní malba ji dovede až k restaurátorovi Gabrielu Seymourovi a oba společně se rozhodnou odhalit pravdu skrytou ve stěnách bytu.
Paříž, 1942: Ačkoli „město světel“ se potýká s německou okupací, okouzlující Estelle Allardová si užívá v salonech nedotčených útrapami války. Když si však nacisté přijdou pro její přátele, spěchá jim na pomoc a nepřemýšlí o ceně, již bude muset zaplatit. Do událostí zasáhne i tajemná špionka s krycím jménem Celine. Obě ženy se srdnatě vrhají proti ničivé převaze, která hrozí rozdrtit je i jejich milované, aniž tuší, že důsledky jejích činů ovlivní i budoucí generace.
Tři ženy rozdělené časem, tři osudy odehrávající se v nebezpečné i vzkvétající Paříži. Aurelia, Sophie i Estelle musí najít odvahu, čelit nástrahám měnícího se světa a napsat další kapitolu v historii své rodiny.

Byt nad Seinou

Autorka: Kelly Bowenová
Přeložil: Zdík Dušek

Počet stran: 368
Vazba: vázaná
Formát: 132×205 mm
ISBN: 978-80-7625-222-6
Doporučená cena: 449 Kč

Knihu Byt nad Seinou vydalo nakladatelství Metafora.

Řekli o knize

„Obraz jednoho domu, dva stejné přívěsky a staré fotografie – tato ústřední vodítka spojují minulost s přítomností. Vzácná umělecká díla a láska mezi dvěma lidmi, kteří měli předurčeno setkání, příběh uzavírají a vrací na začátek. Krásný okamžik prozření na konci a připomínka, aby člověk nezahazoval svůj život, způsobí, že vám tato kniha i její postavy zůstanou v myšlenkách ještě dlouho po přečtení poslední stránky.“

– Karen Whiteová, autorka románu Sny o pádu

„Bowenová zručně spojuje historii s napětím a tajemstvím. Výsledkem je román, kde se vážnost mísí s dobrodružstvím, plný podmanivých hrdinů prožívajících ohromující zvraty. Strhující četba od první až do poslední stránky.“

– Imogen Kealeyová, autorka románu Osvobozen

Zdroj informací: Metafora

O autorce

Kelly Bowen vyrostla v Manitobě v Kanadě a navštěvovala Manitobskou univerzitu, kde získala tituly ve veterinárních studiích. Než si splnila svůj sen stát se spisovatelkou historické fikce, pracovala jako vědecká vědecká pracovnice. V současné době žije Kelly se svým manželem a dvěma syny ve Winnipegu.

Zdroj informací: web autorky

————————————————

Druhá kniha přinese neobvyklý příběh. Tajemná žena a pohled na ni z mnoha různých stran několika odlišných lidí, se kterými se v průběhu let setkává.

Román Astra, kráčející ve stopách knih Olive Kitteridgeová a Thirteen Ways of Looking at a Fat Girl, je vynikajícím debutem, který odhaluje různé tváře jedné tajemné ženy, viděné očima deseti lidí, s nimiž se setkává v průběhu šesti desetiletí. Po dětství, stráveném s nemilujícím otcem ve venkovské komuně v odlehlé části Britské Kolumbie, odjíždí Astra Brineová do Calgary, kde musí bojovat o nalezení vlastní cesty. Její život se stává studií tenké linie mezi závislostí a láskou, potřebou a touhou. Její kroky se kříží s dalšími lidmi – jsou to setkání mnohdy krátká, ale vždy intenzivní – kteří ji chtějí střídavě spasit, ovládnout, změnit, vtělit se do její kůže nebo před ní uniknout. Je tu kamarádka z dětství, jíž nahání strach Astřino nepředvídatelné chování; cizinec, který ji zachrání před bezdomovectvím, jenže se musí potýkat s vlastními démony; matka, jež si Astru najme jako děvče na hlídání v době, kdy se jí hroutí manželství; muž, který se s ní navzdory svým pochybnostem ožení. Všechna tato setkání odhalují nepříjemné, avšak důležité pravdy o tom, kým jsme a po čem prahneme. Zatímco sama Astra zůstává prchavou, nicméně podmanivou osou, kolem níž se jednotlivá vyprávění točí, její příběh nám připomíná hluboký dopad, jaký může mít jedinec na lidi kolem sebe, a mocenské boje, jež se odehrávají ve všech našich vztazích, i těch nejintimnějších. Tento skvostně vystavěný a odhalující román zkoumá, co jsme ochotni druhým dát a co si od nich bereme a jak dobře vůbec známe lidi, které nejvíc milujeme.

Astra

Autorka: Cedar Bowersová
Přeložila: Naďa Funioková

Počet stran: 304
Vazba: vázaná
Formát: 145×210 mm
ISBN: 978-80-7565-961-3
Doporučená cena: 398 Kč

Knihu Astra vydalo nakladatelství Jota.

Ukázka z knihy

V ohradě se k němu po udusané zemi rozběhne jejich nejlepší koza, Odvážná. Raymond si přidřepne a dovolí jí hrabat se mu v kapsách a hledat kukuřici. Sám mezitím natahuje uši, jestli neuslyší zpěv. Uleví se mu, když zjistí, že už ženy skončily. Kromě nadšeného brumlání kozy teď na Nebeské panuje přízračné ticho. Je možné, že silný vítr odvál ženské hlasy za kopec, pryč z údolí. Nebo třeba Gloria celou dobu lhala. Třeba pod těmi svými šaty skrývá jen velký nafukovací balonek. A uzlíkem je její pupík.

Prolistujte si kompletní ukázku.

O autorce

Cedar Bowersová je kanadská spisovatelka, jejíž předchozí povídky byly publikovány v literárních časopisech Joyland, Taddle Creek a The Malahat Review. Astra je jejím prvním románem. Se svým manželem, romanopiscem Michaelem Christiem, a jejich dvěma dětmi žije střídavě na ostrově Galiano Island, kde vyrůstala, a ve Victorii v Britské Kolumbii.

Zdroj informací: Jota

————————————————

Závěrečný tip je dnes z pera české autorky. Paulin příběh vykresluje ženu, které se díky náhodě začne pozvolna měnit její život a probudí se tím i její duše.

Každá si s sebou nese svůj příběh, a ne všechny mají světlou stránku…
V podstatě jí nic nechybí, má stabilní práci a rodinné zázemí… Paula Rosewellová přijímá, co jí život přináší, aniž příliš řeší míru svého osobního štěstí. Nechá se jednoho dne přemluvit k účasti v pětiměsíčním programu kondičního střediska, opustí tak, stejně jako ostatní jeho členky, zažitý stereotyp a ruch a shon velkoměsta. Praxe jejího povolání by měla Paule přinést výhody a ostatním motivaci. Jenže je tu někdo, kdo začíná probouzet její citlivou duši. Mohla by si znovu dovolit poddat se příliš dlouho odolávané touze? Nešťastná náhoda, již tu po několika týdnech zapříčiní, začne měnit její život. Paula však není jedinou klientkou střediska, jejíž životní cesta nabere nečekaný směr…

Paulin příběh

Autorka: Věra Slabá

Počet stran: 352
Vazba: brožovaná
Formát: 150×210 mm
ISBN: 978-80-11-00615-0
Doporučená cena: 270 Kč

Knihu Paulin příběh vydalo nakladatelství Věra Slabá.

Ukázka z knihy

Vzápětí si s červení ve tváři uvědomila, jak nelogicky to vyznělo. Dřepnul si a dotknul se jejího nateklého kotníku, nato k ní vyslal nevěřící pohled s příměsí obavy a rozčilení.
„Proč jste si s tím, sakra, nedošla k doktoru Brownovi? Jak dlouho už to trvá?“
„Hm… popravdě…,“ opět jí uniklo syknutí, „nebolí to každý den, ale… Téměř celý měsíc,“ hlesla nakonec tiše. „Ráno… po prvním tréninku zajdu za doktorem…“

O autorce

Věra Slabá pochází z Podblanicka a vymýšlet příběhy si začala snad už v brzkém mládí. Později začala příběhy vymýšlet před spaním. Své příběhy vymýšlí s ohledem na kulturu, která je nám blízká, ale preferuje zasazení mimo naši vlast. To zejména kvůli větší anonymitě a možnosti osvobodit se od vazby na popis konkrétních míst v Česku. Její příběhy se zpravidla odvíjejí v současném století a bez užívání sci-fi prvků.

Zdroj informací: TZ


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Který tip dnes oslovil právě vás? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeByt nad Seinou

Bowenová, Kelly

Metafora, 2022

zobrazit info o knizeAstra

Bowersová, Cedar

Jota, 2022

zobrazit info o knizePaulin příběh

Slabá, Věra

Věra Slabá, 2022

Napsat komentář