Měsíčňanův nelehký život

Neff_HuPovidkyDedkaCuchaka
Vědeckofantastická literatura se hemží různými scénáři kolonizace vesmíru. Někdo své hrdiny umístí na vzdálené planety cizích hvězd, jiný se drží víc při Zemi a založí svou ságu na osídlení Měsíce. A když k tomu nadělí hlavním postavám dlouhověkost, získá nekonečný prostor pro rozmanitá dobrodružství.

Ve druhé polovině dubna 2022 vydalo nakladatelství Mystery Press knihu Ondřeje Neffa s neobvyklým názvem Hu! Povídky Dědka Čucháka. Ilustracemi sbírku doplnil Karel Jerie.

Hu! je již druhou knihou, jež Ondřeji Neffovi v Mystery Press vyšla, navíc v rychlém sledu po dotisku té první. Stejně jako Ultimus ze října 2021 patří i tato novinka do Arkadského cyklu. Formálně je označována za páté pokračování, přičemž bez zajímavosti jistě není fakt, že šestka s názvem Reparátor vyšla již v roce 1997. Jak je to možné? Snadno. Hu!, jak už podtitul naznačuje, vychází jako sbírka povídek. A ty do jisté míry vyplňují některá dosud prázdná místa na časové ose měsíčních dobrodružství románové dvojice Kuby Nedomého a Kazika Pruse alias Dědka Čucháka.

Na příznivce Ondřeje Neffa čeká v Hu! celkem sedm příběhů. Pouze první z nich, „Stopy v prachu“, tady má svou premiéru. „Barrymorův ponor“ si tu svou odbyl v roce 2006. „Prázdniny v mezisvětě“ spatřily světlo knižního světa v roce 2010. „Laický pozorovatel“ se objevil poprvé dokonce až roku 2018, zatímco „Kukaččí vejce“ již v roce 2003. Naproti tomu závěrečná dvojice „Hlídka 2“ a „Hlídka 3“ zazářily prvně ještě před začátkem nového tisíciletí, konkrétně v letech 1994 a 1998.

Čtenáři se mohou těšit na svého druhu historickou detektivku, osvědčenou taktiku mnohonásobného zvratu při vyšetřování vpravdě kriminálního případu, práci v utajení v samém centru tajného odboje, případně tak trochu jiný milostný příběh. Chybět nemůže ani záhadná a žravá potvora. A pak jsou tu „Hlídky“ se svým svérázným pohledem na alternativu signálního monolitu z vizí Arthura C. Clarka. Ostatně vliv tohoto klasika žánru science fiction je patrný na mnoha jiných místech sbírky.

Čím si jsou jednotlivé příspěvky podobné a čím se naopak od sebe liší? Kromě stěžejních postav, a těmi nejsou jen již zmínění dva hlavní hrdinové, spojuje texty hlavně autorův smysl pro humor. Mnoho narážek i poznámek často připomíná u nás tak oblíbený cimrmanovský styl. Rozdílná je ovšem míra využití fantastických prvků. Přijmeme-li fakt kolonizace Měsíce za základ celé myšlenky Arkadského cyklu, pak se můžeme lépe soustředit na práci s rovinou technických vizí v kontrastu s psychologií prakticky nestárnoucích lidí. Ondřej Neff si tvorbu analogií k politickým, právnickým i společenským tématům současného světa doslova užívá. To, co bylo tak zřetelně patrné v Ultimu, je v povídkách sbírky Hu! přítomno také, jen v poněkud zředěné formě, ale v o to pestřejší škále.

Výše uvedené roky prvních vydání šestice nepremiérových povídek mohou zároveň posloužit i jako vysvětlivka rozdílů v autorově stylu. A skutečně, v obou „Hlídkách“ jsem s některými formulacemi trochu zápasil. Nejde přímo o archaismy, ale popravdě jsou pro dnešní publikum minimálně neobvyklé, čímž ale neříkám, že by nebyly srozumitelné. Jen se nad nimi možná sem tam někdo pozastaví a zamyslí se: Jak to asi bylo myšleno?

Po nedávném přečtení románu Ultimus jsem se na Povídky Dědka Čucháka opravdu těšil. Netrpělivě jsem vyhlížel kurýrní službu, abych si pak radostně a nedočkavě tento čtyři sta sedmdesát stran tlustý svazek vybalil. Tím prvním, na co člověku padne zrak, jsou bezesporu ilustrace. Karel Jerie se stejně jako ve čtvrtém pokračování série Arkádie „vyřádil“. Kromě obálky a obrázků uvnitř knihy zdobí jeho kresby i vnitřní strany desek, kde nám nabízejí pohled do prodejny starožitností firmy Nedomý & Prus Galerie 1450, stejně jako do chodby před ní. Už před první povídkou si můžeme prostudovat anatomický řez hlavou a hrudníkem Dědka Čucháka, který je, jak jistě víte, už dlouho více kyborgem než obyčejným člověkem.

V žádném případě si netroufnu označit jednu z povídek jako nejlepší a jinou jako nejslabší. Čtenář od čtenáře se takové hodnocení nejspíš bude lišit. Kdybych ale přesto musel svého favorita jmenovat, pak by se jím nejspíš staly premiérové „Stopy v prachu“. Ale jak říkám, vaše volba může mířit úplně jiným směrem. To se ale nedozvíte, pokud objemný a graficky navíc velice vydařený titul neotevřete. Tak na co ještě čekáte? V samotném závěru publikace navíc ještě jako prémii najdete „Stručný přehled dějin kolonizace Luny“. A to už stojí za to, ne?

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeHu! Povídky Dědka Čucháka

Neff, Ondřej

Mystery Press, 2022

Napsat komentář