Rozmarné léto

holka_pres_palubu
Co se stane, když zhýčkaná mladá žena zvyklá na život v luxusu opustí zlatou klec a přestěhuje se do neznámého přímořského městečka? Stane se konečně zodpovědnou?

To zjistíte v románu Holka přes palubu od americké autorky Tessy Bailey. Její knihy se pravidelně umisťují na předních příčkách bestsellerů New York Times a USA Today. Holka přes palubu je však první, která byla přeložena do češtiny. Příběh o sestrách Bellingerových vznikl v době, kdy celý svět bojoval s počínající pandemií koronaviru. Psaní se tehdy pro autorku stalo únikem od nařízené karantény. Mohla zavřít dveře pracovny a odcestovat do Westportu, aby pomohla dvěma lidem najít lásku. Tessa Bailey tvrdí, že nejcennější pracovní zkušenosti posbírala v malé hospůdce na Manhattanu, kterou vlastní její strýc. Právě tam potkala svého manžela i nejlepší kamarádku. Nejspíš proto hraje v knize důležitou roli také malý bar… Tessa Bailey napsala i další vyprávění o sestrách Bellingerových, ve kterém se více zaměřila na mladší Hannah. Pokud ho nakladatelství Cosmopolis také vydá, určitě si ho nenechám ujít. První díl se naopak věnuje hlavně starší ze sester – Piper.

Piper Bellingerová je osmadvacetiletá mladá žena z Los Angeles, která toho v životě zatím moc nedokázala. Ačkoli měla řadu příležitostí, žádnou z nich nevyužila. Díky svému nevlastnímu otci, Oscarem oceněnému filmovému režisérovi, dostala vždy vše, po čem toužila. O peníze nikdy neměla nouzi a zvykla si na život v luxusu, bez starostí či povinností. Jediné, čím se kdy skutečně zabývala, bylo budování své digitální existence. Většinu času trávila přidáváním příspěvků na Instagram a návštěvami módních přehlídek a večírků. Nutno podotknout, že mezi účastníky večírků byla v poslední době jednou z nejstarších žen. Piper nemá srovnané životní priority a až příliš jí záleží na vzhledu. Proslavila se sex-appealem, přitažlivostí a společenským životem. Jinak však není ničím zajímavá.

Už začínala mít dost toho, že o ní mají všichni nízké mínění. (str. 46)

Teď však Piper čeká pořádná změna. Nevlastnímu otci došla trpělivost a za poslední malér, do kterého dostala nejen sebe, ale i otčíma, se rozhodl udělit jí pořádnou lekci. Piper a její o dva roky mladší sestra Hannah zdědily po svém biologickém otci budovu ve Westportu – skoro dva tisíce kilometrů od současného domova. V přízemí je bar a nad ním malý byt. A právě tam stráví Piper příští tři měsíce, aby poznala jiný styl života a začala být soběstačnou a zodpovědnou ženou – adekvátně ke svému věku. A její sestra Hannah ji v tom nehodlá nechat samotnou!

Copak minulá noc neodhalila, že je k ničemu, že umí jen chodit na večírky a vypadat sexy? Venku v normálním světě není schopna přežít. (str. 30)

Piper je hlavní hrdinka, která se vám zapíše do paměti. Už dlouho jsem nečetla román pro ženy, ve kterém se dospělá žena chová jako rozmazlený fracek. Mé sympatie si během několika prvních kapitol rozhodně nezískala. Jenže autorka má vše velmi dobře promyšlené, protože Piper je přesně ten typ postavy, se kterou se dá skvěle pracovat. Ať už je mi hlavní postava sympatická či nikoli, vždy dokážu ocenit, když není plochá a vyvíjí se. A to se autorce povedlo na jedničku. I když jsem zpočátku po pár přečtených stránkách měla chuť román odložit (z bujarých večírků jsem dávno vyrostla a hodnotu peněz si velmi dobře uvědomuji), nakonec se objevila možnost, že se Piper změní k nepoznání. Lidé totiž ovlivňuje prostředí, ve kterém žijí. A když má někdo lidově řečeno vše naservírované až pod nos, nemůžeme se divit, že nemá v životě žádné ambice.

Není to tu pro tebe dost dobrý, slečinko? Tamhle jsou dveře. (str. 37)

Troufnu si tvrdit, že většina čtenářek bude chtít vědět, jak si Piper ve Westportu povede. Dokáže se o sebe postarat? A jak ji přijmou místní lidé? Přece jen s hvězdou sociálních sítí se tamní rybáři nesetkávají každý den. A zejména jednomu z nich Piper vyrazí dech! A nikoli v pozitivním slova smyslu… Nicméně samozřejmě ani v tomto románu nechybí romantická linka, takže se můžete těšit, jak jeden drsný rybář, který nesnáší změny, začne přehodnocovat první dojem, jenž na něj Piper udělala… A ona se od něj třeba lecčemu přiučí.

Čím víc času v Pipeřině přítomnosti strávil, tím víc zpochybňoval svůj první dojem na ni. Byla opravdu poživačný spratek z prostředí, které je mimo realitu skutečného života? (str. 56)

Román mohu přirovnat třeba ke komedii Pravá blondýnka. Elle Woodsová působila na právnické fakultě jako pěst na oko. Ani Piper a Hannah se do rybářského městečka příliš nehodí. I přes odlišné prostředí, ve kterém se oba příběhy odehrávají, mají společný styl humoru a hlavní hrdinky jsou si blízké svou (počáteční) naivitou. Pokud máte rádi romantické komedie a hledáte obdobný příběh v knižním zpracování, bude se vám Holka přes palubu líbit.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeHolka přes palubu

Bailey, Tessa

Cosmopolis, 2022

Napsat komentář