Pohádka pro dospělé

King_Povzneseni_audio
Toužíte zhubnout? Chcete vytvarovat své sezením poněkud nesportovně vyhlížející tělo? Jaký počet kil byste rádi shodili? Tak pozor na to, ať nakonec nezmizíte docela. Ono totiž není hubnutí jako hubnutí.

Měsíc po dotisku a lehce přes tři roky po vydání tištěného překladu knihy Stephena Kinga Povznesení (Elevation, 2018, česky 2019) přišlo vydavatelství OneHotBook v dubnu 2022 s audioknižní verzí této na Kingovy poměry překvapivě útlé publikace. Interpretace překladu Lindy Bartoškové se ujal Jiří Lábus.

Viditelným tématem Povznesení je úbytek váhy. Zní vám to povědomě? Aby také ne. Už na začátku letošního roku se na pultech knihkupectví objevil překlad Kingova románu Zhubni (Thinner, 1984, česky prvně 2012), jenž se podobným tématem zabývá na dvojnásobném rozsahu stran. Nicméně není ztráta váhy jako ztráta váhy. Ve Zhubni se před čtenářskýma očima hlavní hrdina postupně vytrácel, přičemž důvod celého procesu byl znám (kletba). V Povznesení jde o něco úplně jiného. Osamělý (no dobře, s kočkou žijící) Scott Carey je spíše pohodář. Právě získal lukrativně vyhlížející zakázku na tvorbu webových prezentací. Se svými sousedy v podstatě vychází dobře. Vážně? Jasně že je tu háček. Dvojice žen, které si otevřely v Castle Rocku restauraci, přináší do Scottova života nové výzvy. Tu první představují jejich psi zanechávající na Scottově trávníku své aromatické vzkazy. Druhou se ukáže být fakt, že na soužití lesbického páru není fiktivní a Kingem tak protežovaný Castle Rock ještě připraven. A pak je tu ta drobnost s podivným ohýbáním fyzikálních zákonů. Scott hubne. Ne tělesně – jeho nevysportované tělo zůstává bez viditelné změny. Zato číslo na váze se den za dnem snižuje. To by ještě nebylo tak překvapující (důvody k nezadržitelnému úbytku na váze mohou být různé), kdyby displej neukazoval tu samou cifru bez ohledu na to, je-li vážený oblečen, vybaven činkami, či jakkoli jinak zatížen. Hodnota na panelu klesá a prognóza dává jasný výhled na termín dne, kdy Scott už nebude vážit vůbec nic, ačkoli to na jeho tělesné schránce nejspíš stále nebude vidět. Co byste v takové situaci dělali vy? Kingův hrdina zvolí… a to už vám neprozradím. Vězte však, že tato tři hodiny a dvacet minut trvající audiokniha řeší možná důležitější věci než fyziku. A ne, nejde o horor. Dokonce se nejspíš i sem tam zasmějete.

Kromě překvapivě malého rozsahu Povznesení (méně než sto padesát stran) nás může udivit i volba interpreta zvukové verze. Jiřího Lábuse jsme se v audioknižním světě naučili spojovat spíše s tituly určenými dětskému posluchači (z našich setkání zmiňme alespoň nahrávky knih Davida Walliamse). U Stephena Kinga bychom Rumburakův hlas nejspíš nečekali. Jenže Povznesení, jak už zaznělo, není temným příběhem. Je vyjádřením optimismu a pokory. A když se zkusíte do melodické intonace Jiřího Lábuse právě při této příležitosti na ony tři hodiny a dvacet minut zaposlouchat, dojde vám, proč padla volba právě na něj. Při zpětném pohledu si vlastně pro tuto roli ani nedovedu představit nikoho vhodnějšího.

Celá audiokniha si na jednom kompaktním disku vystačí s pouhými dvanácti stopami. Ale papírový výtisk Povznesení obsahuje vlastně jen šest kapitol: „Hubnutí“, „Prima fazole“, „Sázka“, „Krocaní běh“, „Po závodě“ a nakonec „Neuvěřitelná lehkost bytí“, takže ten tucet „em pé trojek“ není zase až tak překvapující. CD je již tradičně umístěno v trojdílném papírovém obalu, na jehož vnitřních záložkách najdeme medailonky autora i předčítajícího. Jedna strana obálky láká na další Kingovy audioknihy a digitální disk hostí celkem osm ukázek z jiných zvukových variant knih Stephena Kinga vydaných u OneHotBook.

Povznesení pro mě osobně znamenalo příjemné překvapení. Nestrašidelný a nenásilný King mi dokonale vyhovuje, zvlášť v přednesu pohádkového hlasu Jiřího Lábuse. Titul asi není určen pro dětské publikum, ale všem ostatním, jak věřím, může udělat radost. Jak svým obsahem, tak přístupem k řešeným tématům.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePovznesení (audiokniha)

King, Stephen

OneHotBook, 2022

Napsat komentář