Ukázka z knihy Vítězství větší než smrt (Charlie Jane Andersová)

soutez-vitezstvi-vetsi-nez-smrt
Na první pohled obyčejná holka Tina vlastně tak docela obyčejná není. Sci-fi román americké autorky přináší zajímavý, napínavý a neotřelý příběh, který je z edice Young Adult, ale jistě potěší i čtenáře o nějaký ten rok starší. Nevěříte? Pak se začtěte do krátké ukázky, kterou vám přinášíme.

Knihu Vítězství větší než smrt vydalo nakladatelství Cosmopolis.

Podívám se do jejich rybích/sovích očí a moje úzkost je rázem pryč. „Čekala jsem tak dlouho, než to zjistím. Čí jsem tedy klon? A co se jí stalo?“
Yatto se narovná a přiloží si dva prostředníky a palec na hruď, což je zřejmě zasalutování.
„Jsi kapitánka Thaoh Argentianová. Patřila jsi k mým hrdinům, když jsme vyrůstali, a byla jsi jedním z důvodů, proč jsme se chtěli přidat ke Královské flotile. Pomohla jsi zachránit miliony životů a zabezpečila jsi mír v bezpočtu světů. A pak… jsi zemřela.“
„Jak zemřela?“ řekne Rachael, která mě stále jednou rukou objímá. Upřeně se na mě podívá, jako by se snažila zahlédnout stín osoby, o které Yatto mluví.
„Proběhla ukrutná bitva proti Soucitu. Obětovala svůj život, aby zachránila svou posádku.“ Yatto zavrtí hlavou a po tváři jim skane jasně stříbrná tekutina. „Posádka kapitánky Argentianové měla sotva čas na to, aby umístila její vědomí do nového těla, a pak tě ukryli na téhle primitivní planetě.“
Znovu se odmlčí a dívá se na hvězdy.
„Jenže,“ říkám, „když vložili její vědomí do mého těla, jak je možné, že o ničem z toho nevím?“
„Novorozenec nemůže pojmout všechny vzpomínky plně dospělého jedince,“ řekne Yatto. „Ale teď, když tvůj mozek dosáhl dospělosti, mohou být odhaleny všechny tvé vzpomínky z předešlého života.“
Vracím se v mysli k ženě, kterou jsem zahlédla ve svých vizích – k té, jež se postavila strašnému vrahounovi Marrantovi a neztratila víru v lepší budoucnost.
A říkám si, jak správně jsem se cítila v její perlivé purpurové kůži. Část mého bytí vždycky věděla, že jsem předurčena vrátit se k tomuto boji.
„Soucit má právě teď na oběžné dráze prvotřídní válečnou loď s velkou manévrovací kapacitou a nejlepšími zbraněmi. Nezlomná s nimi měla ošklivou šarvátku těsně před tím, než jsme odešli,“ řekne Yatto.
„Takže… ti lidé, kteří se nás právě pokusili zabít na Zemi, se nás budou pokoušet zabít, až budeme ve vesmíru?“ řekne Rachael.
Yatto přikývne.
„Ale nebojte. Podařilo se nám zasáhnout jejich motory a vyřadit jejich hlavní zbraně. Jejich loď Očistný oheň je v tuto chvíli ve vesmíru nepoužitelná. Nezlomná byla bohužel také vážně poškozena. Naštěstí pro nás je tahle planeta obklopená spoustou odpadu, ve kterém se můžeme schovat a provést nejnutnější opravy.“
Stále přemýšlím o tom, co před chvílí Yatto řekli. Nebudu jen rozumět tomu, o co se tu jednalo, ale budu doopravdy vědět všechno, co dříve vědělo mé předešlé já.
Konečně bude všechno dávat smysl. Budu vědět, jak mám bojovat za ty, kteří nemají nikoho jiného.
Najednou se mi zdá, že se plošina pode mnou pohybuje až příliš pomalu.

——————————————–

Přečíst si můžete i kompletní ukázku.

——————————————–

O autorce

Charlie Jane Andersová je americká spisovatelka a zakládající redaktorka io9.com, blogu o sci-fi a futurismu. Později se stal jeho šéfredaktorkou. Je autorkou sbírky povídek Ještě větší chyby a Never Say You Can’t Survive (srpen 2021), kniha o tom, jak využít kreativní psaní k překonání těžkých časů. Její kniha Všichni ptáci na nebi (2016) byla oceněná Crawford Award a nominovaná na cenu Nebula.

Zdroj informací: oficiální web autorky


logo_Cosmopolis_120x60Nakladatelství COSMOPOLIS vzniklo v roce 2015 jako značka Nakladatelského domu GRADA specializovaná na široký výběr kvalitní světové i české krásné literatury různých žánrů. Knihy s logem COSMOPOLIS napovídají, že čtenář drží v ruce beletristický titul, který i nadále udržuje vysoké standardy kvality. Logo nové značky v sobě nese více významů: hřbety stojících knih, živoucí město i rytmus. Značka tady přináší svým čtenářům knihy z celého světa a drží prst na tepu doby. Pestrou skladbu žánrů a stylů ostatně ilustruje nejen logo, ale i motto redakce beletrie – KNIHY PLNÉ EMOCÍ.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVítězství větší než smrt

Andersová, Jane

Cosmopolis, 2022

Napsat komentář