Knihy plné napětí

Napětí
Dnešní knižní tipy potěší milovníky napětí. Kterému z následujících pěti příběhů dáte přednost? Knize, která je inspirována životem Agathy Christie? Nebo si raději přečtete portrét nejbrutálnějšího sériového vraha Ameriky?

Začneme knihou, která je inspirovaná životem Agathy Christie. Autorka Nina de Gramont do svého příběhu zapojila zmizení královny detektivek. Tato tajuplná epizoda ze života fenomenální spisovatelky dodnes vyvolává řadu otázek. Mimo to budete sledovat i osud Angličanky Nan, která pátrá po své dcerce…

Navzdory tomu, že je její hvězda na vzestupu, potýká se slavná Agatha Christie s mnoha problémy. Je nespokojená s odevzdanými rukopisy, dosud se nevzpamatovala ze smrti matky, a navíc ji už naprosto vyčerpává manželova opakovaná nevěra. Jednoho večera proto políbí svou dceru, nasedne do auta a zmizí neznámo kam, aniž by tušila, jaký poprask tím způsobí.

Vražda manželů Marstonových

Autorka: Nina de Gramont
Přeložila: Jana Vlčková

Počet stran: 328
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7633-707-7
Doporučená cena: 369 Kč

Knihu Vražda manželů Marstonových vydalo nakladatelství Alpress.

Ukázka z knihy

Řekla jsem Archiemu, že není vhodný čas, aby opustil svoji ženu, ale nemyslela jsem to vážně. Co se mě týkalo, tak tahle šaráda trvala už moc
dlouho. Bylo načase zahrát vítěznou hru. Ale jemu se líbilo, když věci vypadaly jako jeho vlastní nápad, proto jsem protestovala:
„Je příliš křehká,“ prohlásila jsem. Agatha se dosud nevzpamatovala ze smrti své matky.
„Clarissa zemřela před řadou měsíců,“ namítl Archie. „A moje žena bude řádit stejně, bez ohledu na to, kdy jí o nás povím.“ Křehká byl nejspíš poslední výraz, který by někdo v souvislosti s Agathou použil. Archie seděl za velkým mahagonovým stolem ve své londýnské kanceláři, přímo ztělesnění pompéznosti a moci. „Všichni nemůžou být šťastní,“ vysvětloval. „Vždycky má někdo prostě smůlu a mě už unavuje být věčně tím nešťastníkem.“
Seděla jsem na kožené židli proti němu, obvykle vyhrazené pro finančníky a obchodníky. „Miláčku.“ Můj hlas nikdy nebude znít tak vznešeně
jako Agatin, ale přinejmenším se mi podařilo zbavit přízvuku východního Londýna. „Potřebuje víc času, aby se vzpamatovala.“
„Je dospělá.“
„Matku člověk postrádá bez ohledu na věk.“
„Jsi příliš shovívavá, Nan. Nadmíru laskavá.“ (str. 1)

Přečtěte si celou ukázku.

O autorce

Nina de Gramont (píšící také pod jménem Marina Gessner) žije v Severní Karolíně spolu s manželem Davidem Gessnerem, který je rovněž spisovatel. Učí na Severokarolínské univerzitě ve Wilmingtonu. Téměř vždy ji můžeme potkat ve společnosti jejích dvou psů. Je autorkou mnoha úspěšných knižních titulů, z nichž řada se dočkala také filmového zpracování.

Zdroj informací: nakladatelství Alpress

————————————————

Těšit se můžete také na novinku oblíbeného slovenského spisovatele Dominika Dána Kočičí stopa, která se nese v duchu vzpomínek na předrevoluční dobu a odkrývání minulých záhad. A věřte, že detektivové z oddělení vražd budou mít zase plné ruce práce!

Detektivové z oddělení vražd právě vyřešili vraždu řidiče dodávky známé tabákové společnosti. Radost z úspěchu ale zastiňuje ostuda, kterou pachatelé vrhli na celý policejní sbor. Navzdory rozpačitým pocitům panuje v kanceláři uvolněná atmosféra, ale jen do chvíle, než šéf oddělení pošle Krauze a Chosého vyšetřit vraždu Lívie. Zjištění, že Lívie je vlastně kočka, je sice překvapivé, ale propojení se starým přítelem je doslova děsivé. Z hlubin minulosti se vynořuje Hilda Wolfová, psycholožka s kamennou tváří a přísně racionálním myšlením, chladnokrevná zrůda, kterou Burger a Hanzel podezřívají z vražd mladých chlapců – a to již od dob socialismu. A aby toho nebylo málo, ještě téhož dne cestou ze školy unesou devítiletého syna vysoce postaveného úředníka. Je unesen jen pár kroků od Hildina domu, což nikdo z detektivů nepovažuje za pouhou náhodu. Z dříve prominentní čtvrti Zlatý trojúhelník se najednou stává Ďáblův trojúhelník, kde kluci mizí jako na běžícím pásu. Detektivové musí zapátrat ve svých vzpomínkách, projít zaprášené poznámky, konfrontovat staré poznatky s novými a udělat vše pro to, aby záhadu vyřešili.

Kočičí stopa

Autor: Dominik Dán
Přeložil: Jan Hanzlík

Počet stran: 296
Vazba: vázaná
Formát: 140×220 mm
ISBN: 978-80-276-0413-5
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Kočičí stopa vydalo nakladatelství Slovart.

Ukázka z knihy

„Dobře, dobře,“ Burger složil noviny, típl cigaretu, dlaněmi plácl do stolu – jasný signál, že plané řeči se šéfem ho už přestaly bavit. „Dost bylo folklóru, Šaňo, řekni, co pro nás máš konkrétního.“
„No prosim, konečně rozumná řeč. Nevim, co pro vás mám, budete muset zavolat na operační středisko. Operačního dělá Fero, před chvílí mi volal, ale nic sem mu nerozuměl. Prej volala nějaká paní, podle hlasu starší paní, nejdřív mu do telefonu jen smrkala, funěla, brečela, pak z ní vylezlo, že zabili nějakou Lívii, ale než se s ní stihnul dohodnout, jestli potřebuje sanitku nebo jinou pomoc, zavěsila. Opakovaně jí prozváněl, ale už to nebrala. Máme telefonní číslo i adresu, měli bychom se na to podívat.“
„Proč?“
Šéf se rozpačitě rozhlédl po kanceláři, jako by tu byl poprvé v životě. „Sem tu správně na oddělení vražd? Vy nejste detektivové? Zase sem se splet´ a trefil na dopravní? Tak to se teda omlouvám!“ (str. 20)

Nezapomeňte se podívat na celou ukázku.

O autorovi

Dominik Dán, slovenský autor detektivek píšící pod pseudonymem, vstoupil na literární scénu v roce 2005 románem Popel všechny zarovná. Příběh zabývající se citlivou kauzou únosu Michala Kováče ml. do Rakouska a vraždou Róberta Remiáše okamžitě vyvolal bouři spekulací o skutečné identitě autora. Tu však dodnes zná jen několik jeho blízkých, kolegů a jeho vydavatel. Dominik Dán má v současnosti na kontě 22 knih, z nichž se prodalo úctyhodné číslo převyšující 700 000 výtisků. Za všechny můžeme jmenovat tituly jako BásníkKrev není vodaKořeny zla či Cela číslo 17. Kromě knih spolupracoval i na scénáři k seriálu Kriminálka Staré město. Jeho román Rudý kapitán (Slovart, 2007) byl zfilmován a v roce 2016 uveden do kin.

Zdroj informací: dominikdan.com

————————————————

Chcete vědět, jak to dopadne, když se scenárista stane spisovatelem? Pak si nenechte ujít thriller nazvaný Na hraně, jehož autorem je francouzský scenárista René Manzor.

V lese nad vesnicí Gévaugnac je nalezena mladá dívka, upálená během noci na hranici. Kapitánka Julie Frayssová z policejní stanice v Toulouse dostane rozkaz okamžitě ukončit právě započatou dovolenou, převzít vyšetřování a postup konzultovat s Novakem Marrekem, bývalým kapitánem, který podobné případy se stejným modem operandi před dvěma lety vyšetřoval. Tenkrát mladé dívky vraždil záhadný Spalovač – sériový vrah, který Marrekovi jen o vlásek unikl a dodnes mu nedá spát.
Novak býval skvělým detektivem. Je inteligentní, kultivovaný, přemýšlivý. Problém je, že ho posedlost nevyřešenými vraždami dohnala až do psychiatrické léčebny. Od svého selhání totiž trpí bludnými obsedantními představami a jeho mozek občas vytváří falešné jistoty, jež nedokáže odlišit od reality.
V přesvědčení, že se Spalovač vrátil, se Novak stane konzultantem policie a pouští se spolu s Julií do vyšetřování. Odlišit realitu od bludů ale nebude tak snadné, jak by se mohlo zdát.

Na hraně

Autor: René Manzor
Přeložil: Tomáš Havel

Počet stran: 320
Vazba: vázaná
Formát: 129×206 mm
ISBN: 978-80-7625-227-1
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Na hraně vydalo nakladatelství Metafora.

Ukázka z knihy

Vrznutí branky vytrhlo Béatrice z přemítání. Vrhla se k oknu a podívala se ven. S rukama svěšenýma jako opilý se zahradou potácel Arthur. Tkaničky od bot měl rozvázané. Podlamovala se mu kolena, ruce ho neposlouchaly. Byl u konce s dechem. Vypadal jako bezvládná loutka. Béatrice se rozběhla ke dveřím.
„Co se ti stalo, broučku? Kdes byl? A kde je May?“
Když zaslechl matčin hlas, zvedl hlavu. Měl zarudlé oči a prázdný pohled. Zakopl. Béatrice mu rychle pomohla vstát.
„Podrž se mě, miláčku,“ vyzvala ho ujišťujícím hlasem.
Potácející se chlapec se s otupělým výrazem ve tváři pověsil na svou matku jako tonoucí, který se chytá záchranného kruhu. Béatrice mu pomohla zdolat poslední schody a vtáhla ho do domu.
„Mluv se mnou, Arthure,“ mluvila k němu, zatímco ho usazovala na pohovku. „Co se stalo?“
„Ma… Maylis…“ koktal, zalykal se a kašlal, obličej zkřivený emocemi.
„Co Maylis?“ zeptala se naléhavě.
Chlapec nebyl schopen dát dohromady dvě slova. Jak má popsat to, co právě zahlédl? (str. 19)

Prohlédněte si celou ukázku.

————————————————

Americká spisovatelka Ann Rule je považována za průkopnici žánru true crime. Přečtěte si její knihu Ted Bundy, vrah po mém boku, která je portrétem nejbrutálnějšího sériového vraha Ameriky.

Kniha spisovatelky Ann Rule, Ted Bundy, vrah po mém boku, je naprosto jedinečná ve své ohromující intimitě a popírá stejně děsivě jako v době svého vzniku naši představu, že bychom přece samozřejmě poznali, kdyby mezi námi žilo monstrum, pracovalo vedle nás a tvářilo se, že je jedním z nás.

S mrazením stupňujícím se s každou další stránkou sledujeme, jak si autorka začala postupně uvědomovat, že její citlivý spolupracovník z krizové linky Ted Bundy je ve skutečnosti jedním z nejděsivějších sériových vrahů Ameriky. Bundy se doznal k zabití nejméně šestatřicet mladých žen po celých Spojených státech a za tři z těchto vražd byl nakonec odsouzen k smrti na elektrickém křesle. Autorka čerpá mimo jiné i ze své korespondence s Bundym, jež trvala až do doby krátce před jeho popravou. Daří se jí udržovat v rovnováze svůj hluboce osobní pohled na věc a svou roli kriminální reportérky při honu po brutálním sériovém vrahovi – geniálním a charismatickém Bundym, o němž si myslela, že ho zná. Touto nezapomenutelnou kronikou Bundyho života, jeho případu a jejich vzájemného vztahu, Ann Rule změnila směřování literárního žánru true crime.

Ted Bundy, vrah po mém boku

Autorka: Ann Rule
Přeložila: Helena Hartlová

Počet stran: 568 + 16
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 145×210 mm
ISBN: 978-80-7565-031-3
Doporučená cena: 498 Kč

Knihu Ted Bundy, vrah po mém boku vydalo nakladatelství Jota.

Ukázka z knihy

Na mladíka, který v neděli 8. ledna 1978 vyšel za úsvitu z autobusového nádraží Trailways v Tallahassee na Floridě, se nikdo nepodíval. Působil dojmem vysokoškoláka, možná o něco staršího, a mezi dalších 30 tisíc studentů, kteří ten týden dorazili do hlavního města Floridy, snadno zapadl. Tak si to naplánoval. V prostředí univerzitního areálu se cítil uvolněný, jako doma.
Po pravdě byl prakticky nejdál od domova, jak jen to šlo, pokud měl ještě zůstat ve Spojených státech. I to si naplánoval, tak jako si plánoval všechno. Podařilo se mu nemožné a teď začne nový život, s novým jménem, vykonstruovaným „ukradeným“ původem a zcela odlišným vzorcem chování. Díky tomu všemu si byl jistý, že jeho opojný pocit svobody potrvá navždy.
Ve státech Washington, Utah nebo Colorado by ho okamžitě poznal i ten nejroztěkanější televizní divák nebo čtenář novin. Ale tady v Tallahassee na Floridě byl anonymní, jen další pohledný mladík s nachystaným úsměvem.
Býval Theodorem Robertem Bundym. Ale žádný Ted Bundy už nebude. Teď je Chris Hagen. To bude stačit, dokud se nerozhodne, kým bude příště. (str. 35)

Nezapomeňte si přečíst celou ukázku.

O autorce

Ann Rule (1931–2015) byla oblíbená americká spisovatelka žánru true crime. Pracovala jako policistka a byla velmi vzdělaná v oborech psychologie a kriminologie. Kniha Ted Bundy, vrah po mém boku byla pro její kariéru ta nejdůležitější. V době, kdy začala na knize pracovat a sbírat informace, nebyly ještě vraždy vyřešené. V průběhu psaní vyšlo najevo, že onen sériový vrah je Bundy, její kamarád, což jí poskytlo naprosto unikátní postavení mezi autory true crime.
Obdržela dvě ceny Anthony Awards a třikrát byla nominována na Edgar Awards. Je považována za průkopnici žánru true crime, tak jak jej známe dnes.

Zdroj informací: nakladatelství Jota

————————————————

Na závěr přinášíme jeden tip i pro milovníky audioknih. Poslechněte si další případ kapitána Exnera! Ptáte se, čím se trojice kriminalistů bude zabývat tentokrát? Musí odhalit vraha talentovaného ševce…

Alejí vzrostlých stromů šel vrah. Stromy byly staré a vrah se usmíval. Městečkem Opolná otřese vražda. Vrahem je někdo z místních.
Mrtvého Rambouska tu neměl nikdo rád. Kapitán Exner, který sem přijel na dovolenou, vyráží po stopě.
Touto větou začíná detektivka
Václava Erbena Smrt talentovaného ševce, vrah se tedy objevuje na scéně hned v první vteřině. Samozřejmě nemáme ani tušení, kdo je oním cynickým vrahem, který od svého krvavého díla odchází s úsměvem na rtech. Jeho identitu odhalí teprve slavná trojice kriminalistů Vlček, Beránek a Exner.
Tři stále stejně zábavní přerostlí kluci, kteří se dokážou pošťuchovat a zároveň doplňovat. Tři analytické mozky s mimořádnou schopností dedukce, před kterými má zločinec asi stejnou šanci na únik jako krásná žena před kapitánem Exnerem. Tedy nulovou. Samozřejmě se na konci příběhu dovíme, kdo je vrahem talentovaného ševce, ale o to ani tak nejde. Cesta k odhalení by nás, čtenáře či posluchače, měla bavit. A v dosažení tohoto cíle je i v tomto případě Václav Erben virtuosem.

Smrt talentovaného ševce (audiokniha)

Autor: Václav Erben
Interpret: Tomáš Jirman

Délka: 4 hodiny 33 minut
Vazba: CD
EAN: 8590236115026
Doporučená cena: 329 Kč

Audioknihu Smrt talentovaného ševce vydalo nakladatelství Radioservis, kde najdete i krátké ukázky.

O autorovi

Václav Erben byl český spisovatel detektivních románů. Absolvoval Obchodní akademii v Náchodě a divadelní dramaturgii a rozhlasovou režii na pražské DAMU. Pracoval jako novinář, redaktor a do roku 1990 jako dramaturg ve Filmovém studiu Barrandov. Od roku 1947 až do roku 1989 byl členem KSČ, po sovětské okupaci ČSSR v srpnu 1968 normalizační publicista, činný v propagaci branně-bezpečnostní politiky komunistického státu. V listopadu 1989 se stal předsedou České asociace autorů detektivní literatury. Od roku 1993 působil tři roky jako tiskový mluvčí předsedy ČSSD. V roce 1996 neúspěšně kandidoval do Senátu ve volebním obvodě Ústí nad Orlicí. Od roku 1997 do února 2000 byl členem Rady České televize za ČSSD. Ve svých titulech stvořil postavu kapitána Exnera, znát můžete například knihy Poslední pád Mistra Materny či Znamení lyryNěkteré jeho díla vyšla také jako audioknihy, například Osamělý mrtvý muž či Poklad byzantského kupce a byla i zfilmována.

Zdroj informací: Kosmas


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVražda manželů Marstonových

Gramont, Nina de

Alpress, 2022

zobrazit info o knizeKočičí stopa

Dán, Dominik

Slovart, 2022

zobrazit info o knizeNa hraně

Manzor, René

Metafora, 2022

zobrazit info o knizeTed Bundy, vrah po mém boku

Rule, Ann

Jota, 2022

zobrazit info o knizeSmrt talentovaného ševce (audiokniha)

Erben, Václav

Radioservis, 2022

Napsat komentář