Dobrodružné čtení na prázdniny

stene-nahled
Představujeme čtveřici napínavých knížek jako stvořených pro prázdninové čtení. Ty nejmenší potěší pohádka o štěňátkách a starší si vychutnají plnokrevné dobrodružné příběhy, v nichž nebude nouze o zločince a záhady.

Tři kamarádky mají velké štěstí – i když zatím nemohou mít vlastní pejsky, smí pomáhat ve psí školce, která je denně plná chlupáčů všech ras a velikostí. Vše se ale obrátí vzhůru nohama, když se vlivem kouzla stanou psi i z děvčat samotných. Čeká je velké dobrodružství. Skřítci z Hyacintového háje nutně potřebují jejich pomoc!

Pojďte si hrát se štěňátky na Čarovné louce!

Kamarádky Erika, Klára a Andrea se shodou kouzelných okolností promění ve štěňátka a ocitnou se na úžasné Čarovné louce. Je to nádherné místo, kde rostou květiny všech barev a vůní – prvosenky, sedmikrásky, slunečnice, violky a také hyacinty.
Skřítkům v Hyacintovém háji se však zničehonic začnou přes noc ztrácet jejich kytičky, které potřebují ke svému životu. Podaří se štěňátkům najít zloděje a zachránit skřítkům jejich domov?

Štěňata z Čarovné louky – Kamarádi skřítkové

Autorka: Catherine Coeová
Ilustrace: Yesenia Moises
Přeložil: Matouš Jimel

Počet stran: 112
Vazba: vázaná
Formát: 133×203 mm
ISBN: 978-80-271-3369-7
Doporučená cena: 249 Kč

 

Knihu Štěňata z Čarovné louky – Kamarádi skřítkové vydalo nakladatelství Grada.

Ukázka z knihy

„Tady to vůbec nevypadá tak, jak jsem si představovala!“ podivila se Erika, když spolu s Andreou a Klárou vstoupily do dveří starobylého domu z červených pálených cihel. Klára přikývla. „Vypadá to jako úplně normální dům, že jo? A ne psí školka. Tedy až na všechny ty psí hračky, obojky a pelíšky!“ vtipkovala Klára. Vstoupily do velkého pokoje, kde se v pelíšcích a na gaučích rozvalovali psi všech ras a velikostí. K Andree hned přicupital jezevčík, holčička si k němu klekla a hladila ho po jeho hebkém hnědém kožíšku. „Nazdar, Matýsku,“ pozdravila ho jménem na jeho jmenovce. „Ty jsi ale mazlík! Ještě jsem neslyšela o psovi, který by se jmenoval Matýsek.“

Dočtěte si ukázku.

O autorce

Catherine Coeová již napsala několik knih pro děti – kromě Štěňat z Čarovné louky také sérii Sovy z Čarovného lesa (Měsíční kaštan a Záchranná mise) nebo řadu Jednorožci z Čarovného lesa (Kouzla jednorožců a Slavnostní hostina).

————————————————

Připadali jste si někdy nešikovní? Nebojte, tak se přece občas cítí každý. Poperte se s tím jako Bára, která přijíždí na venkov strávit prázdniny s dědečkem. Vůbec však netuší, kolik ji tam čeká práce a co všechno se bude muset naučit!

Bára si připadá jako největší nemehlo pod sluncem. Jenže co s tím, když jí všechno padá z ruky? Dokáže neobratná holka, které se nic nedaří a která zakopne i na rovné podlaze, prožít parádní prázdniny, a navíc se úplně sama postarat o dědečka a všechna jeho zvířata? Každý z nás má občas pocit, že je nešikovný. Někdo se tak ale cítí pořád. Bářiny ruce a nohy jsou neobratné, a i když se snaží, změnit to moc nejde. Přesto je ale Bára skvělá holka a kamarádka.

Největší nemehlo pod sluncem

Autorka: Petra Štarková
Ilustrace: Michaela Večerková

Počet stran: 104
Vazba: vázaná
Formát: 160×195 mm
ISBN: 978-80-00-06715-5
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Největší nemehlo pod sluncem vydalo nakladatelství Pasparta ve spolupráci s nakladatelství Albatros v edici Má to háček.

Ukázka z knihy

„No nazdar!“ zhrozí se dědeček. Podívá se oknem do dálky, kam Hynek ukazuje, a teď už to vidí on i Bára – na jedné z větví visí obrovský včelí roj.
„Co s nimi máme dělat?“ ptá se Hynek nešťastně. „Já měl v plánu nastudovat si to z videí na internetu, ale ještě jsem se na ně nestihl podívat!“
„I kdybys to stihl, bez zkušeností je ti video k ničemu,“ volá dědeček přes sklo a přemýšlí. „Kuba tam hlídá?“ ptá se.
Hynek kývá.
„Potřebujeme rojáček. A někoho, kdo nám pomůže ten zpropadený roj odchytit,“ zvažuje dědeček. „No, ty mi pomůžeš se obléct. Kuba ohlídá roj a Bára bude muset zatím sehnat Ignáce. Baruško, pamatuješ si, kde bydlí můj kamarád Koleník? Víš který. Jednou jsem tě vzal k němu na zahradu, když jsi byla ještě malá, hrála sis u něj v bazénu a moc se ti to líbilo.“
Bára netuší.

K dispozici je zbytek ukázky.

O autorovi

Petra Štarková je psycholožka a autorka fantasy povídek, fejetonů, populárně-naučných článků a zejména knih pro děti. Její knihy Pirát jménem Šampaňský a Jak to chodí v lidské hlavě (dětská psychologická encyklopedie) byly zařazeny do katalogu Nejlepší knihy dětem 2015/2016, druhá z nich byla nominována na Zlatou stuhu 2017. Další její knížky, Lukáš a profesor Neptun a Můj brácha Tornádo, vydal Albatros ve spolupráci s nakladatelstvím Pasparta v edici Má to háček a obdržely Cenu Vládního výboru pro zdravotně postižené občany za publicistické práce (2018).

Zdroj informací

————————————————

Milovníci dobrodružných knížek si prvotinou Víta Martina Matějky vážně přijdou na své. A pokud ještě k tomu znáte okolí Plzně a třeba jste i sami navštívili rozhlednu Krkavec, je husí kůže během čtení garantována! Co vypadá jako obyčejný turistický cíl, mění se v očích tří kamarádů v tajemný případ, kterému je potřeba přijít na kloub. Celá akce se ale nebezpečně vymyká z rukou…

Dobrodružný příběh party kamarádů nejen pro fanoušky foglarovek.

Krkavec – na první pohled obyčejný kopec se starou rozhlednou a televizní věží kousek za Plzní. Kdysi býval oblíbeným cílem výletů, ale teď tam nikdo nesmí. Přesto není opuštěný. Z Krkavce často sjíždí tajemný bílý mercedes s muži, kteří po něčem pátrají. Podezřelé dění kolem kopce svede dohromady partu spolužáků: nadšeného bikera Lukáše, do historie zažraného Jirku a charismatickou Šárku. Dokážou se společně postavit hrozbě, která se na celé město řítí?

Klub Klikařů – Boj o Krkavec

Autor: Vít Martin Matějka
Ilustrace: Jaroslav Kratochvíl

Počet stran: 136
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-253-5801-6
Doporučená cena: 299 Kč

 

Knihu Klub Klikařů – Boj o Krkavec vydalo nakladatelství Fragment.

Přečtěte si náš článek o knize.

Ukázka z knihy

„Kde je?“ Lukáš vztekle kopl do pařezu.
Kluci uháněli padajícím šerem do kopce a zastavili se až kousek od křížení se silnicí nad Chotíkovem. Tam také zjistili, že jsou sami dva.
„Fakt musela někde blbě zahnout.“ Jirka se podíval na mobil. Displej ozářil okolní stromy, tak ho rychle zakryl rukou.
„Už tu čekáme skoro dvacet minut.“
Lukáš byl vzteky bez sebe. Ale ve skutečnosti měl strach.
„Myslím,“ začal opatrně Jirka, „že je čas přestat si hrát na hrdiny a zajet pro pomoc.“

Stáhněte si celou ukázku.

O autorovi

Vít Martin Matějka se narodil v roce nejlepšího pop-artu 1982 v Písku. Vystudoval lékařskou fakultu v Plzni, kde se následně usadil a začal pracovat jako onkolog. Tvůrčím psaním se zabývá již od středoškolských let, se střídavými úspěchy se účastnil literárních soutěží. Několik let recenzoval knihy pro portál Mfantasy. Kromě psaní se ve volných chvílích věnuje sjíždění kopců na snowboardu nebo na kole. Literaturu konzumuje i pasivně, pro omezené časové možnosti pak poslední dobou hlavně formou audioknih. Boj o Krkavec je jeho prvotina.

Zdroj informací

————————————————

Vitin dědeček přišel v jeden den o svou manželku i o rodinné sídlo. Zatímco babičce Vita život vrátit nedokáže, chtěla by aspoň získat zpět dědečkův milovaný hrad. Vrhá se proto do zdánlivě předem prohrané bitvy – s partou několika dalších dětí se totiž hodlá postavit nikomu menšímu než známému newyorskému mafiánovi. V New Yorku na ně však čekají mnohá tajemství, s nimiž se budou muset na své cestě vypořádat…

Vydejte se na nové napínavé dobrodružství s autorkou bestselleru Dobrodruh! Britská spisovatelka, mj. držitelka literárních cen Costa Children’s Book Award a Waterstones Children’s Book Prize, napsala další vzrušující příběh, který se tentokrát odehrává v ulicích New Yorku.

Hlavní hrdinka Vita připlouvá se svou maminkou do New Yorku, kde žije její čerstvě ovdovělý dědeček. Starý pán ovšem nepřišel jen o milovanou manželku, ale také o rodinné sídlo zvané „hudsonský hrad“. Lstí jej o něj připravil realitní magnát Victor Sorrotore. Když Vita vidí, jak obě ztráty podlomily dědečkovo zdraví i ducha, přísahá bezcitnému mafiánovi pomstu. Ukuje plán, jak „hrad“ získat zpět. Spojí se s jednou newyorskou kapsářkou a dvěma chlapci od cirkusu a vrhne se do hodně nerozumného dobrodružství – vždyť nepřítel, který stojí proti čtveřici dětí odhodlaných napravit křivdu, je nesmírně mocný. Navíc New York dvacátých let minulého století skrývá mnohá tajemství.

Báječně nerozumné dobrodružství

Autorka: Katherine Rundellová
Ilustrace: Matt Saunders
Přeložila: Barbora Punge Puchalská

Počet stran: 252
Vazba: vázaná
Formát: 150×210 mm
ISBN: 978-80-257-3728-6
Doporučená cena: 348 Kč

Knihu Báječně nerozumné dobrodružství vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

Vita odhodlaně kývla městu na pozdrav, jako když boxer zdraví soupeře před zápasem. Stála osamoceně na palubě. Moře bylo rozbouřené, vodní tříšť vystřikovala devět metrů vysoko a všichni ostatní cestující na zaoceánském parníku včetně její matky byli natolik rozumní, že se schovali v kajutě. Být rozumný ale nebývá vždycky rozumné. Vita se nenápadně vytratila ven na palubu, a když parník rozrazil vlnu velikosti operního domu, pevně sevřela rukama zábradlí. A tak byla jediná, kdo město uviděl jako první.
„Tamhle je!“ zvolal lodník. „V dálce, na levoboku!“
Z mlhy se vynořil New York, vysoký, šedomodrý a překrásný; tak překrásný, že se Vita přilepila na příď a hltala ho očima.

Můžete si přečíst zbytek ukázky.

O autorce

Britská spisovatelka Katherine Rundellová (* 1987) vyrůstala v Zimbabwe, Bruselu a Londýně. Absolvovala univerzitu v Oxfordu, doktorát získala prací o renesančním básníkovi Johnu Donnovi. Nyní se věnuje spisovatelské dráze a přednáší anglickou literaturu na All Souls College v Oxfordu. Její knihy získaly mnoho cen, mimo jiné Waterstones Children’s Book Prize, Blue Peter Book Award, Boston Globe-Horn Book Award, italskou cenu Premio Andersen a francouzskou Le Prix Sorcieres. V češtině vyšly její knihy Střechy Paříže a Dál do džungle. Román Dobrodruh byl vyznamenán cenou Costa Children’s Book Award 2017 a byl v užší nominaci na CILIP Carnegie Medal.

Zdroj informací


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Zaujala vás některá z dnešních knih? Napište nám do komentářů.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeŠtěňata z Čarovné louky – Kamarádi skřítkové

Coeová, Catherine

Grada, 2022

zobrazit info o knizeNejvětší nemehlo pod sluncem

Štarková, Petra

Pasparta, 2022

zobrazit info o knizeKlub Klikařů – Boj o Krkavec

Matějka, Vít Martin

Fragment, 2022

zobrazit info o knizeBáječně nerozumné dobrodružství

Rundellová, Katherine

Argo, 2022

Napsat komentář