Zahrajte si o oblíbená místa císařovny Sisi

Toulky po stopách císařovny Sisi (Ukázka)
Císařovna Alžběta Bavorská, známá pod přezdívkou Sisi, byla nejenom krásnou a na svou dobu extravagantní ženou, ale také vášnivou cestovatelkou. Kam všude se podívala a která místa milovala?

Cesty krásné císařovny

Navštivte oblíbená místa císařovny Alžběty v jejím rodném Bavorsku, kde trávila své dětství. Procestujte i její novou vlast Rakousko, od Ischlu v Solné komoře, kde se zasnoubila, až po Vídeň. Následujte ji na jejích reprezentačních cestách, z nichž hned ta první vedla do Českých zemí. Zavítejte do Sisina milovaného Uherska, které se jí stalo „novým domovem“, i do vyhlášených lázní na území dnešního Slovenska.

Alžbětiny pobyty dokumentují četné dopisy císařovny a jejích nejbližších, paměti současníků i tehdejší tisk. Informace o jednotlivých lokalitách jsou ověřené archivními dokumenty.

Publikace obsahuje řadu dosud nezveřejněných detailů ze života legendární císařovny a bohatou obrazovou dokumentaci, zahrnující jak snímky ze Sisina „rodinného alba“, z nichž některé jsou zveřejněny vůbec poprvé, tak aktuální fotografie míst, která tato mimořádná žena navštívila.

 

Toulky po stopách císařovny Sisi

Autorka: Dagmar Beňaková

Vydalo: nakladatelství Grada
Počet stran: 192
Vazba: pevná
Vydáno: 6/2022
ISBN: 978-80-271-3352-9

Přečtěte si více o knize Toulky po stopách císařovny Sisi, kterou do soutěže věnovalo nakladatelství Grada. A nezapomeňte také na ukázku.

Nakladatelství Grada vzniklo v roce 1991 a za dobu své existence si vybudovalo pozici největšího tuzemského nakladatelství odborné. Nakladatelství vydalo téměř 8.000 titulů a jeho nabídka pokrývá široké spektrum odborné literatury z nejrůznějších oblastí lidské činnosti. V její produkci jsou tituly s právní tématikou, knihy ekonomické, tituly z oblasti financí a účetnictví, manažerské tituly, psychologické, zdravotnické, knihy s počítačovou tematikou, o architektuře a stavebnictví, knihy technické z nejrůznějších oborů a profesí.

 

Ukázka z knihy

Do Mnichova se Sisi často vracela i jako císařovna, na návštěvu svých rodičů, sourozenců a také dcery Gisely, provdané roku 1873 právě z císařovniny iniciativy za prince Leopolda Bavorského. Gisela, pozdější průkopnice cyklistického sportu, bydlela se svou rodinou v paláci ve Švabinské ulici č. 6 (dnes Leopoldova třída: Leopoldstraße 8–12), avšak její matka (na rozdíl od otce) u ní nikdy nebydlela a dávala přednost mnichovským hotelům s odůvodněním, aby mladé manžele neobtěžovala. Původní palác byl z velké části stržen roku 1936. Dnešní objekt, nákladně sanovaný roku 2005, hostí sídlo jedné švýcarské pojišťovací společnosti. (str. 13)

 

O autorce

JUDr. PhDr. Dagmar Beňaková, Ph.D., LL.M. vystudovala Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze a rovněž Fakultu sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze (obor německá a rakouská studia). Absolvovala řadu zahraničních pobytů, během nichž se věnovala právu, historii i cizím jazykům. Nyní pracuje na Ministerstvu zahraničních věcí České republiky. Již od dětství putuje po stopách císařovny Alžběty Rakouské, zvané Sisi. Stejně intenzivně sbírá a studuje veškerou dostupnou literaturu o císařovně, a to nejen v češtině. Od svých vysokoškolských studií také k tomuto tématu vyhledává v archivech a knihovnách primární prameny.

(Zdroj informací: nakladatelství Grada)

 

Vyhrajte knihu Toulky po stopách císařovny Sisi

Císařovna Sisi vyrostla v Bavorsku, provdala se do Rakouska za císaře Františka Josefa I. a během reprezentačních cest navštívila řadu dalších zemí. Vydejte se po stopách této mimořádné ženy prostřednictvím publikace Dagmar Beňakové, která obsahuje nejen bohatou fotodokumentaci překrásných destinací, ale také mnoho dosud nezveřejněných detailů ze života krásné císařovny.

Ve spolupráci s nakladatelstvím Grada vám přinášíme soutěž, ve které tři z vás mohou knihu Toulky po stopách císařovny Sisi vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Toulky po stopách císařovny Sisi
probíhá od 19. července do 1. srpna 2022.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 3 knihy Toulky po stopách císařovny Sisi

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeToulky po stopách císařovny Sisi

Beňaková, Dagmar

Grada, 2022

Zahrajte si o oblíbená místa císařovny Sisi - DISKUZE

Počet reakcí: 2
  1. a.k napsal:

    Dobrý den, výhra Toulky po stopách císařovny Sisi dorazila. Moc děkuji.

  2. zurekpetr napsal:

    Dobrý den, vyhraná kniha Toulky po stopách císařovny Sisi dnes v pořádku dorazila.
    Děkuji moc

    S pozdravem Petr Žurek

Napsat komentář