Diktátoři včerejška i dneška

Tipy_Tito a jeho soudruzi_Zima prichazi
Jedna z dnešních knih vás vezme do Jugoslávie minulého století a představí vám životní osudy tehdejšího prezidenta Josipa Broze Tita. Druhý titul vám ukáže Putinovu cestu k moci a předpoví mrazivý vývoj současných událostí.

Jože Pirjevec ve čtivé a přístupné monografii Tito a jeho soudruzi sleduje osudy Josipa Broze Tita (bývalého prezidenta Socialistické federativní republiky Jugoslávie) a jeho komunistických spolupracovníků. Kniha zároveň odráží historii Jugoslávie od 30. let 20. století do roku 1980, kdy Tito zemřel.

Tito a jeho soudruzi

Autor: Jože Pirjevec
Přeložili: Jiří Kuděla, Milena Kudělová

Počet stran: 828
Vazba: vázaná
Formát: 170×245 mm
ISBN: 978-80-200-3249-2
Doporučená cena: 895 Kč

Knihu Tito a jeho soudruzi vydalo nakladatelství Academia.

Kniha slovinsko-italského historika Jože Pirjevce je vyvrcholením jeho řadu desetiletí trvajícího výzkumu dějin bývalé Jugoslávie. Dočkala se velice příznivého ohlasu a v současnosti patří mezi nejvydávanější historické monografie ve světě. Je velice čtivou, i pro laiky přístupnou syntézou jeho dosavadního bádání, již charakterizuje snaha o maximální objektivitu. Životní osudy Josipa Broze Tita a jeho nejbližších komunistických spolupracovníků a přátel jsou zde pojaty jako osobitá kolektivní monografie, která je současně odrazem historie Jugoslávie od třicátých let 20. století až do Titovy smrti v roce 1980. Český překlad knihy je založen na jejím druhém slovinském vydání z roku 2015, zároveň přejímá řadu oprav a doplňků, které pro cizojazyčná vydání navrhl sám autor.

 

Ukázka z knihy

Hned jak se Tito 27. října vrátil do Bělehradu, navštívil královské paláce ve čtvrti Dedinje a vydal příkaz, aby byly obnoveny. Šlo o symbolický čin, který přesahoval vlastní příchod nového vládce, jehož moc byla založená na zdařilé revoluci. Vládce, který se usídlil v rezidenci dynastie Karađorđevićů, byl totiž, jak napsal Dušan Bilandžić, „pasák z (chorvatského) Záhoří“, což pro obyvatele Bělehradu, ale nejen pro ně, nýbrž i pro Srby vůbec, znamenalo skutečnou pohanu. Královské rezidence byly víc zanedbané než poškozené. Dokonce z nich nebyl odstěhován nábytek ani další inventář. Tito si pro sebe vybral Bílý dvůr, který nechal vystavět kníže Pavel v moderním klasicistním stylu a který byl před válkou rekonstruován. Ponechal si však i Starý palác krále Alexandra stejně jako ještě nedokončenou vilu rodiny Acevićových na Rumunské třídě č. 15, kterou později přejmenovali na Užickou na památku dnů, kdy poprvé pocítili, jaké to je, být u moci. Starý palác byl určen významným hostům a prezidentům cizích států, Bílý dvůr Tito používal jako pracovní prostory, zatímco vila v Dedinji sloužila jako soukromá rezidence. (str. 223)

Přečtěte si celou ukázku.

 

O autorovi

Jože Pirjevec se narodil v Terstu 1. června 1940. Je to slovinsko-italský historik, profesor historie a významný diplomatický historik regionu západního Balkánu a také člen Slovinské akademie věd a umění. Z důvodu italizační politiky za fašistického režimu je zapsaný jako Giuseppe Pierazzi.  Knihou Storia della Russia del XIX secolo (Dějiny Ruska 19. století) (1984) vkročil do širokého pole východoevropských dějin a mezinárodních vztahů moderní Evropy. To je další oblast Pirjevčova vědeckého zájmu. Další krok tímto směrem představuje kniha Tito, Stalin e l’Occidente (Tito, Stalin a Západ) (slovinské vydání 1987), v níž pojednával o rozkolu mezi Informbirem a KPJ během studené války.

Zdroj informací: SAZU – Slovenska akademija znanosti in umetnosti

 

O nakladatelství Academia

Nakladatelství Academia vzniklo v roce 1953 původně jako nakladatelství Československé Akademie věd. Název Academia nese od roku 1966. Vydává původní vědecké monografie a práce českých vědců, díla klasiků vědy, překlady zahraničních autorů, populárně naučnou literaturu, literaturu faktu, encyklopedie, slovníky, jazykové učebnice, příručky a vysokoškolské učebnice, ale také kvalitní českou i překladovou beletrii. V nakladatelství dále vychází populárně naučný časopis Živa. Tradiční cílovou skupinu produkce nakladatelství Academia tvoří vysokoškolští studenti, pedagogové a odborná veřejnost. V posledních letech také stoupá počet laických zájemců o populárně naučnou a uměleckou literaturu. Všechny publikace jsou proslulé profesionálním zpracováním – pečlivou redakční přípravou a kvalitní grafickou a tiskovou podobou. Splňují tak požadavky všech náročných zákazníků.

————————————————

V kontextu současných událostí na Ukrajině působí kniha šachového mistra Garryho Kasparova s názvem Zima přichází vskutku mrazivě. Sleduje Putinovu cestu k moci a způsob, jakým ji využívá k vládnutí a zabíjení.

Zima přichází

Proč je nutné zastavit Vladimira Putina
Autor: Garry Kasparov
Přeložil: Petr Kovařík

Počet stran: 304
Vazba: vázaná
Formát: 145×210 mm
ISBN: 978-80-7565-783-1
Doporučená cena: 398 Kč

Knihu Zima přichází vydalo nakladatelství Jota.

Nové vydání doplňuje předmluva rusisty a novináře Libora Dvořáka. Začátek 90. let 20. století, rozpad Sovětského svazu, éra prezidenta Borise Jelcina, čečenské války a 15 let Vladimira Putina ve funkci prezidenta nebo premiéra Ruska. Všechny tyto události jsou ve větší či menší míře reflektovány v knize Garryho Kasparova Zima přichází. Popis prvních deseti let po pádu železné opony otevírá hlavní téma, kterým je autorův pohled na Vladimira Putina. Jeho vzestup z pozice někdejšího důstojníka KGB až na prezidentský post chápal Kasparov jako jeden z prvních jako signál, že se Rusko začíná odklánět od demokracie. Jako čelný představitel ruské opozice označuje autor současného prezidenta za diktátora, který má díky obřím zdrojům a nukleárním zbraním velkou moc po celém světě, a kritizuje vstřícný postoj Spojených států a dalších západních zemí k Rusku. Garry Kasparov napsal tuto knihu již v roce 2015 a je zřejmé, že se bohužel v mnohém nemýlil. Hrozba Putinova Ruska je nyní mimořádně aktuální a svět se k ní musí postavit čelem.

 

Ukázka z knihy

19. srpna 1991 vysílala televizní stanice CNN nonstop přímý přenos pokusu o svržení sovětského prezidenta Michaila Gorbačova. Zastánci tvrdé linie v mocenském jádru rozpadajícího se komunistického režimu izolovali ve spolupráci s KGB Gorbačova na dače na Krymu a vyhlásili výjimečný stav. Zatímco se do centra Moskvy valily tanky, světový tisk byl zahlcen analýzami odborníků a politiků obávajících se, že převrat bude znamenat náhlý konec perestrojky, nebo dokonce začátek občanské války.
Toho večera jsem vystoupil jako host v pořadu Larryho Kinga spolu s bývalou americkou velvyslankyní při OSN Jeane Kirkpatrickovou, jedním profesorem z Kalifornie a jedním bývalým agentem KGB. Jako jediný jsem tvrdil, že puč nemá šanci na úspěch a že skončí do 48 hodin, nikoli za několik měsíců, jak předpovídala Kirkpatricková a řada jiných. Trval jsem na tom, že vůdci převratu nemají podporu veřejnosti a že jejich pokus zastavit reformy, o nichž se obávali, že by mohly vést k rozpadu SSSR, je odsouzen k zániku. (str. 13)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Ohlasy

… Garry Kasparov je šampion disciplín, jako jsou svoboda, demokracie a lidská práva v Rusku. Svým silným hlasem bojuje každý den za ty, kteří se neumějí bít za sebe sami.

John McCain, bývalý senátor USA

Garry Kasparov je mistrovský mozek nejenom v šachu, ale i v politice a porozuměl zlu putinovského režimu lépe než kdokoli jiný. Kniha je jasný a přesný zápis o stavu, který zapříčinil Západ svou nečinností vůči Putinovi – a je to také mocné varování před tím, co se stane, když nebudeme jednat ani v budoucnosti.

Bill Browder, iniciátor Magnitského zákona a autor knihy Rudý zákon

 

O autorovi

Garry Kasparov byl přes dvacet let nejlepším světovým hráčem šachu. V roce 2005 ukončil kariéru a stal se jedním z nejvýraznějších představitelů ruské opozice proti Vladimiru Putinovi. Aktivně se angažoval zejména před prezidentskými volbami v roce 2008. Dnes žije se svou třetí manželkou Dashou v New Yorku, kde působí v Nadaci pro lidská práva a přispívá do deníku The Wall Street Journal. Jeho kniha Jak život napodobuje šachy vyšla ve 23 jazycích. Je rovněž autorem knihy Šachmat! Moje první šachové krůčky.

Zdroj informací: nakladatelství Jota

 

O nakladatelství Jota

Nakladatelství JOTA vzniklo před 30 lety a za tu dobu vydalo více než 1000 titulů v mnoha edičních řadách. Zpočátku vydávalo knihy zaměřené regionálně, ale po třech letech podstatně rozšířilo spektrum titulů. Nakladatelství publikujeme tvorbu českých autorů i překladovou literaturu.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Zaujaly vás knižní tipy z oblasti politiky? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTito a jeho soudruzi

Pirjevec, Jože

Academia, 2022

zobrazit info o knizeZima přichází
Proč je nutné zastavit Vladimira Putina

Kasparov, Garry

Jota, 2022

Napsat komentář