Současná balistická ochrana

pancerova-ochrana
Obrana státu, potažmo jakéhokoli území, je tématem od nepaměti a s vývojem situace ve východní Evropě se stává ještě více diskutovanou. Nově vychází kniha o balistické ochraně, díky které si můžete rozšířit vědomosti o této (bohužel) v současné době aktuální problematice.

Předkládaná práce je zaměřena na prezentaci hlavních typů současné balistické ochrany, včetně prezentace základních postupů používaných při jejich realizaci. Tyto postupy zahrnují empirický přístup, tvorbu analytických modelů a v současnosti stále více se uplatňující metody numerické simulace. Aplikace tohoto přístupu vyžaduje tvorbu spolehlivých modelů chování materiálů v podmínkách extrémně rychlého zatěžování, které jsou použitelné v současných výpočetních kódech. Práce vychází z výsledků dosažených v rámci řešení řady projektů národního a mezinárodního výzkumu v cca 25 letech, během kterých se podařilo vytvořit základnu pro výzkum, vývoj, testování a expertní činnost v oblasti materiálů a technologií potřebných pro zabezpečení obrany a bezpečnosti České republiky.

Pancéřová ochrana

Autoři: Jaroslav Buchar, Stanislav Rolc, Josef Krátký, Jan Křesťan, Radek Řídký

Počet stran: 656
Vazba: vázaná
ISBN: 978-80-200-3100-6
Doporučená cena: 895 Kč

Knihu Pancéřová ochrana vydalo nakladatelství Academia.

 

Ukázka z knihy

Jak již bylo uvedeno v úvodní kapitole, existuje značné množství prostředků rázového zatěžování, ať již to jsou klasické projektily, ráz nepravidelných těles, působení výbušnin, účinky pulzního laseru a řada dalších. V rámci dané kapitoly se omezíme zejména na ty z nich, které nejčastěji ohrožují vozidla, a tím pochopitelně i lidskou osádku. V tomto směru rozeznáváme střely a střepiny, jejichž účinek je charakterizován zejména jejich kinetickou energií, dále granáty a miny a v neposlední řadě tzv. improvizovaná výbušná zařízení, která jsou velmi častým útočným prostředkem teroristů. (str. 275)

***

Celkově je možné konstatovat, že zmíněné projektily umožňují dosáhnout v pancéřové oceli penetrace až šestinásobku kalibru použité zbraně. Ve zjednodušeném pojetí pak představují štíhlé tyče, kde například pro kalibr 120 mm má používaný projektil průměr 23 mm a délku 700 mm. Ukončení je zpravidla ve formě kužele o vrcholovém úhlu cca 30°. Pro úplnější představu jsou uvedeny základní parametry některých používaných střel:

Podkaliberní střela BM 15 (hmotnost 3,9 kg, délka 479 mm, L/D = 12, penetrace až 380 mm v RHA oceli)

Podkaliberní střela PpSv-97 (hmotnost 4,5 kg, délka 496 mm, L/D = 20, penetrace až 500 mm v RHA oceli)

Podkaliberní střela BM42 (hmotnost 4,85 kg, délka 536 mm, L/D = 16, penetrace až 460 mm v RHA oceli) (str. 280)

Přečtěte si celou ukázku včetně technických nákresů.

 


Nakladatelství Academia vzniklo v roce 1953 původně jako nakladatelství Československé Akademie věd. Název Academia nese od roku 1966. V současné době zaujímá Academia svou ediční činností přední místo mezi nakladatelstvími České republiky. V edičním programu se zaměřuje na vydávání publikací ze všech vědních oborů. Academia vydává původní vědecké monografie a práce českých vědců, díla klasiků vědy, překlady zahraničních autorů, populárně naučnou literaturu, literaturu faktu, encyklopedie, slovníky, jazykové učebnice, příručky a vysokoškolské učebnice, ale také kvalitní českou i překladovou beletrii. V nakladatelství dále vychází populárně naučný časopis Živa.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePancéřová ochrana

Buchar, Jaroslav – Krátký, Josef – Křesťan, Jan – Rolc, Stanislav– Řídký, Radek

Academia, 2022

Napsat komentář