Očima na prázdniny

ocima-nahled
Dnešní očima šéfredaktorky nabízí pestrou směs titulů ke čtení i poslechu. Najdete tu napínavé dobrodružství pro děti, sbírku detektivek – vážných a plných napětí, ale i humorných s nadsázkou, a také klasiku pro ženy, která snad nikdy neomrzí. Stačí si vybrat, který z titulů bude dělat společnost právě vám.

Čím je pro české dětské čtenáře Jaroslav Foglar, to pro anglické znamená Arthur Ransome (1884–1967). Jeho série o Vlaštovkách a Amazonkách je nesmrtelná a vychází neustále v nových vydáních. Knihy o malých námořnících zažívajících rozličná dobrodružství jsou oblíbené i u nás a já musím přiznat, že jako dítě jsem je bezmezně milovala. Jako dospělá jsem knihy četla svým dětem a také ony si je oblíbily.

Není tedy divu, že když se začaly objevovat i v audiopodobě, musela jsem si je stáhnout nejen pro svoji potěchu. Po Boji o ostrov nakladatelství Tympanum letos připravilo druhou část s názvem Trosečníci z Vlaštovky. Co všechno děti zažijí, když jim plánovaná dobrodružství na Ostrově divokých koček naruší prateta Amazonek a ztroskotání Vlaštovky, to si můžete poslechnout v jedinečném přednesu Aleše Procházky. V jeho podání postavy příběhu ožívají před očima a posluchač se znovu stává dítětem dychtícím po dobrodružství. Dvanáct hodin dlouhá audiokniha je zaručeně tím pravým pro líná letní odpoledne u vody, nebo na cesty do lákajících dálav.

A já už netrpělivě vyhlížím další dílo Arthura Ransoma v podání Aleše Procházky!

————————————————

František Niedl (*1949) je znám českým čtenářům především jako autor historických románů, a protože mi tento žánr úplně nesedí, dosud jsem se s jeho dílem nepotkala. Ovšem výjimka potvrzuje pravidlo: František Niedl je také autorem krimi série ze současnosti! Hlavním hrdinou je americký detektiv Timothy Prévit – outsider, smolař a všemi nazývaný inspektor „Prevít“.

V knižní podobě mě trilogie minula, ale narazila jsem na ni nyní v podobě audioknih. Pro Audiotéku (ve spolupráci s nakladatelstvím MOBA) je načetl Jakub Saic, kterého mám spojeného s úplně jinou krimi sérií, a to s Robertem Hunterem. Protože mám ráda jeho přednes, byl to spíš on než jméno autora, co mne přimělo si tituly Inspektor Prevít a Inspektor s velkým ptákem stáhnout.

A rozhodně to nebyla chyba! I když nejde ani v jednom titulu o vyšetřování velkého případu, ale spíše o řešení více drobných událostí, moc dobře jsem se u poslechu bavila. Život svérázného Prévita se totiž skládá z různých trapasů, humorných situací, ale také briskně vyřešených detektivních záhad. Protože je svéráz a smůla se mu lepí na paty, nikdo s ním nechce spolupracovat (nejraději by ho vyhodili), ale i tak zvyšuje procento vyřešených případů (takže jej vyhodit nemohou).

Neobvyklé způsoby, s nimiž se dostává z vážných situací, lehkost, s jakou klouže do neuvěřitelných průšvihů, to jsem si opravdu zamilovala. A netrpělivě vyhlížím, kdy bude načten i poslední díl trilogie. Nevadí-li vám mírné parodování žánru krimi, ale uvítáte-li notnou dávku černého humoru, pak by tato série mohla být tím pravým k poslechu i pro vás.

————————————————

Poslední kniha Dominika Dána vydaná v nakladatelství Slovart v českém překladu je Kníže smrt. Děj příběhu se odehrává v roce 2003 a navazuje tak na Hřích náš každodenní (minirecenze). A opět nejde jen o řešení vraždy (tentokrát majitele stavební firmy), ale hrají prim hrají také osobní životy hlavních hrdinů: Richarda Krauze a jeho parťáka Chosého.

Čtenáři v útlé detektivce obdrží nejen svoji dávku vyšetřování, napětí a emocí, ale také se střetnou s reáliemi dané doby, jež se vyznačovala překotnou výstavbou zbohatlických vil v Děvíně. Zkrátka, pokud vám nový Dominik Dán utekl, honem si ho utíkejte zakoupit, protože by vám rozhodně chybět v knihovničce!

————————————————

Román dánské novinářky Lony Theilsové Dívky z trajektu patří do skupiny románově zpracovaných skutečných detektivních případů.

Hlavní postavou knihy, první z celé série, je dánská novinářka Nora Sandová. Ta pracuje jako korespondentka dánského listu v Londýně. Má neobvyklého koníčka: sbírá staré kufry. V jednom exempláři objeví pod podšívkou zasunuté fotografie, na nichž pozná dvě pohřešované dánské dívky, které před lety zmizely z paluby trajektu do Anglie. Z korespondentky se tak stane také soukromým detektivem. Jak se fotografie ocitly v kufru? Opravdu zavazadlo patřilo sériovému vrahovi? Kde jsou pohřešované dívky?

Napínavý případ vydalo jako jedenáct a půl hodiny dlouhou audioknihu vydavatelství Témbr v podaní Terezy Hofové. Ačkoli mám Terezu Hofovou jako herečku ráda, trvalo mi hodně dlouho, než jsem si na její neutrální přednes zvykla. Každopádně jsou Dívky z trajektu příslibem zajímavé krimi série a příznivci krimi žánru by je rozhodně neměli neopomenout.

————————————————

Román Jane Austenové Rozum a cit vyšel poprvé již v roce 1811, a i po více než 200 letech je u čtenářů, obzvláště pak u čtenářek, stále oblíbený. Vychází neustále v nových vydáních, stal se předlohou filmu i seriálu a odkazují na něj i moderní autoři.

Příběh sester Dashwoodových, které touží po lásce, nijak nezastaral. Rozhodnout se, zda by měl mít při volbě partnera hlavní slovo rozum, čili rozvážnost, či jen cit, tedy vášeň, to je aktuální v každé době.

Není divu, že román dostal i audioknižní podobu. Pro Tympanum jej skvěla načetla Dana Černá a více než třináct hodin poslechu v jejím podání posluchače doslova přiková. Máte-li chuť si zpříjemnit čas klasickým romantickým příběhem, pak neváhejte a stahujte, například z webu Audiotéka.cz.


Jaká je vaše volba pro letošní léto? Napište nám v komentářích!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTrosečníci z Vlašťovky

Ransome, Arthur

Tympanum, 2022

zobrazit info o knizeInspektor Prevít

Niedl, František

Audiotéka.cz, 2022

zobrazit info o knizeInspektor s velkým ptákem

Niedl, František

Audiotéka.cz, 2022

zobrazit info o knizeKníže Smrt

Dán, Dominik

Slovart, 2022

zobrazit info o knizeDívky z trajektu

Theilsová, Lone

Audioknihy Témbr, 2022

zobrazit info o knizeRozum a cit (audiokniha)

Austenová, Jane

Tympanum, 2022

Napsat komentář