Zpívající cukrářka

druha_sance_pro_zoe

Jak komplikované mohou být vztahy mezi rodiči a dětmi? Co když vám matka celý život tvrdí, že o vás otec nestál, jenže po letech se ukáže, že o vás vůbec nevěděl?

Knihu Druhá šance pro Zoe napsala Michaela Schmiedlová a vydalo nakladatelství Cosmopolis. Autorka je zapálená čtenářka, milovnice kaváren a všeho sladkého, což je znát i na jejím románu. Hlavní hrdinka Zoe miluje pečení a její rodina roky provozuje cukrárnu. Své okolí tedy vždy potěší nějakou sladkou dobrotou, nad kterou se budou sbíhat sliny i vám. Mohu vám prozradit, že i vy budete moci své chutě uspokojit, protože v závěru knihy najdete recept na jeden z dortů, který Zoe několikrát pekla. Nejde o první příběh, jenž Michaela Schmiedlová napsala. V roce 2016 vyšel její román Bronzová medaile. Vypráví o jednadvacetileté krasobruslařce, která se musela vzdát milovaného sportu a pověsit svou sportovní kariéru na hřebík. Obě knihy patří do žánru young adult a ocení je mladé slečny ve věku hlavních hrdinek – tzn. okolo dvaceti let.

Čím mě autorčin nový román zaujal? Způsobem, jakým je zpracován. Je rozdělený do dvou dějových linek – jedna z pohledu dvacetileté Zoe, druhá z pohledu její matky Terezy. Zatímco Zoe vám zprostředkuje současnost, Tereza se ve svém vyprávění vrací do minulosti. Popisuje události, ke kterým došlo před dvaceti lety a které udaly směr jejího dalšího života. Tehdy byla Tereza v podobném věku, jako je dnes její dcera. Nejspíš už tušíte, že Tereza před svou dcerou pár věcí tajila. A nyní nastává okamžik, kdy se Zoe po letech dozvídá utajovanou pravdu. Dokáže své matce odpustit? Pochopí její pohnutky?

Zoe právě odmaturovala. A i když se původně hned po maturitě chtěla připojit ke své matce a babičce v rodinné cukrárně, nakonec se na matčino naléhání přihlásila na vysokou školu. Nyní se Zoe připravuje na odjezd do Británie, kde má koncert její otec. Maminka jí slíbila, že když odmaturuje se samými jedničkami, za odměnu ji na otcův předvánoční koncert v Londýně vezme, aby se s ním mohla konečně seznámit.

Dva dny do koncertu, letenky koupené s obrovským předstihem, hotel zajištěný a já do poslední chvíle nevěděla, jestli mám vůbec letět. Jenže jsem během rozjímání vzala do ruky maminčino staré fotoalbum a vypadla na mě její fotka s tátou. (str. 10)

Tereza ale měla v létě autonehodu, kterou bohužel nepřežila. Zoeina touha poprvé spatřit naživo svého otce je však silnější než strach z neznáma, takže se na koncert vydává sama. V Londýně dochází k několika neočekávaným událostem. Zoe dostává příležitost zazpívat si s otcovou kapelou. Ukáže se, že je velmi dobrá zpěvačka – nejspíš sdělila geny právě po otci. Po vystoupení se navíc seznamuje se členy kapely i jejich rodinami. A zdá se, že někteří z nich poznali, kdo Zoe ve skutečnosti je!

Můj táta o mně nevěděl. Podle toho, čeho jsem právě byla svědkem, mámu kdysi miloval. Ona teď byla mrtvá. A já nic z toho nechápala. (str. 28)

Co se před lety stalo mezi Zoeinými rodiči? Jaký vztah mezi sebou měli? Šlo o pouhé poblouznění, nebo o skutečnou lásku? Kdo komu zlomil srdce? Pravda postupně vyplouvá na povrch a Zoe zjišťuje, v čem všem jí matka lhala.

V románu můžete objevit mnoho důležitých témat. Autorka se zabývá komplikovanými rodinnými i milostnými vztahy. Do svého vyprávění zapojila i znásilnění a důsledky s tímto strašným činem spojené. Nechybí ani závažné onemocnění, kvůli kterému se Zoe bude muset vyrovnat s další životní ztrátou. Jde o příběh o zlomených srdcích, který ukazuje, jak velkou roli mezi lidmi hraje porozumění. A zdůrazňuje, že lidé, kteří se mají rádi, by měli být přímočaří a umět si sdělit i špatné věci. Je to totiž lepší, než žít celý život v nevědomosti.

Pokud hledáte poutavě napsaný, kratší román, je Druhá šance pro Zoe dobrou volbou. Na pouhých dvě stě stranách toho ukrývá opravdu hodně. Což je také důvod, proč obstojí v konkurenci mezi dalšími podobnými příběhy. A jde o jednu z mála knih tohoto žánru, ve které najdou poučení i starší čtenáři. I rodiče by totiž měli říkat (dospívajícím) dětem pravdu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDruhá šance pro Zoe

Schmiedlová, Michaela

Cosmopolis, 2022

Napsat komentář