Okovy společenských tříd

zazraky
Španělská autorka Elena Medelová napsala román, do kterého zapojila hned několik důležitých témat. Nabízí příběh o ženách, o zodpovědnosti a o tom, jak člověka definují prostředky, které nemá. Jak moc přizpůsobujeme svá rozhodnutí nedostatku peněz?

Co donutí ženu vzdát se vlastního dítěte? A co přiměje jinou, aby se provdala bez lásky? Odpověď je prostá – peníze.

María i Alicia se narodily v různých dobách, a přesto se jejich životy podobají. María se v zásadní chvíli svého života přestěhovala z prosté čtvrti na jihu země do života bez minulosti ve velkoměstě. O několik desetiletí později učiní stejný krok i Alicia, kterou tam čeká život v osamění, sdíleném bytě a s nejistou prací. Nedostatek peněz nutí obě ženy podřizovat svá rozhodnutí snaze přežít, připoutává je k podřadným zaměstnáním a dělá z nich pouhé divačky vlastních životů.

Zázraky jsou románem o penězích – o tom, jak nás definují prostředky, které nemáme. Zároveň je to román o ženách – o zodpovědnosti, péči a cizích i vlastních očekáváních. Změnily se nějak možnosti španělských žen od šedesátých let přes éru pozdního frankismu po ženskou stávku v roce 2018? María i Alicia mají pocit, že stejně jako se nikdy úplně nezbaví jihošpanělského přízvuku, nikdy ze sebe plně nesetřesou okovy své společenské třídy ani se nevymaní z předurčení svého pohlaví. Přesto si obě postupně hledají své místo ve světě, ohledávají hranice svého osobního prostoru a učí se ho chránit.

Zázraky

Autorka: Elena Medelová
Přeložila: Vendula Pazderová

Počet stran: 229
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-275-1040-5
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Zázraky vydalo nakladatelství Host.

Ukázka z knihy

Prohledává kapsy a nic nenachází. Ty u kalhot jsou prázdné, stejně tak ty u kabátu: dokonce ani žádný vlhký zmuchlaný papírový kapesník. V peněžence má sotva euro a dvacet centů. Alicia bude peníze potřebovat až po střídání směn, jenže vědomí, že u sebe skoro žádné nemá, jí znervózňuje. Pracuju na vlakovém nádraží, v jednom obchůdku se sladkostmi a bagetami vedle záchodů – tak se obvykle představuje. Na nádraží Atocha by ve všech bankomatech za výběr platila, takže z metra vystoupí o stanici dřív a vybere si přímo ve své bance dvacet eur, což ji trochu uklidní. Alicia se s jedinou bankovkou v kapse zadívá na poloprázdný kruhový objezd, na těch několik aut a chodců. Za pár minut vyjde slunce. Když má na výběr, vždy si bere odpolední směnu: může vstávat, v kolik chce, strávit odpoledne v obchodě a potom jít rovnou domů. (str. 9)

O autorce

Elena Medelová (nar. 1985) je španělská básnířka a ředitelka nakladatelství La Bella Varsovia. Původně pochází z Córdoby, nyní však žije v Madridu. Na literární scénu vstoupila roku 2002 básnickou sbírkou Mi primer bikini (Moje první bikiny). Její debutový román Zázraky (2020) se ve Španělsku okamžitě stal bestsellerem, práva byla prodána do patnácti zemí a Medelová díky němu jako vůbec první žena obdržela prestižní literární cenu Francisca Umbrala.

Zdroj informací: nakladatelství Host


Nakladatelství Host zaujímá v současnosti nepřehlédnutelné místo na českém knižním trhu. Vydává tradičně především kvalitní českou prózu a poezii, literární teorii i literaturu naučnou – publikace věnované zejména historii, sociologii, filmové vědě i dalším oborům. V posledních letech se výrazně rozšířila řada překladové beletrie, ale nově zde našla přístřeší například i prestižní edice Česká knižnice s výbory z děl českých klasiků.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZázraky

Medelová, Elena

Host, 2022

Napsat komentář