Čtení na dovolenou – dobrá krimi

krimi uvod
Víte, co nesmí chybět na dovolené? No přece dobrá detektivka! V dnešních tipech si představíme hned pět novinek z detektivního soudku a na své si tedy přijde opravdu každý. Podívejte se, které jsme pro vás vybrali a sami si zvolte tu zápletku, která se vám nejvíce zalíbí.

Mladá žena, která zmizela a její profesor, jenž rukopis zmizelé studentky vydává za vlastní. Zdá se, že tahle „náhoda“ má jen jediného podezřelého…

Profesor literatury Connor Nye nebyl dlouho schopen nic napsat. Když mu konečně vyjde román o zavražděné ženě, doufá, že mu úspěch otevře dveře dál. Má to ale jeden háček. Knihu totiž nenapsal on, ale jeho studentka, která před dvěma lety zmizela. V románu se navíc detailně popisuje dosud nevyřešený případ a Connor se tak okamžitě ocitne v hledáčku policie.

Rukopis zločinu

Autor: David Bell
Přeložila: Petra Klůfová

Počet stran: 312
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7633-735-0
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Rukopis zločinu vydalo nakladatelství Alpress.

Ukázka z knihy

„Tu knihu jsem si koupila už ráno,“ prohodila, když spustila ruku zase do klína. „V knihkupectví Target. Nádhera, moct si koupit vaši knihu. Začala jsem ji číst už na parkovišti a neodtrhla jsem se od ní celý den. Pauzu jsem měla jen v knihovně, kam jsem si přišla poslechnout vaši přednášku.“ Myslel jsem si to. Stála vzadu za lidmi, které jsem neznal. Vybavím si štíhlou dívku se zářivě rudou hřívou. Až teď se ukázalo, že ji znám; byla to Madeline.
„Odešla jste před autogramiádou,“ poukážu.
„Nesnáším davy. Navíc kolem mě byla spousta známých tváří. Musela jsem být opatrná.“
„Jak jste se dostala do domu?“
„Suterénem. Měl byste si tam pořídit petlici.“
„Tohle je Gatewood. Většina lidí nezamyká ani domovní dveře.“
„To je chyba,“ ušklíbne se Madeline. „Člověk nikdy neví, kdo přijde na návštěvu.“
Je to zvláštní. Když Madeline ve svých dvaadvaceti zmizela, strachoval jsem se o ni. Bál jsem se, zničeně si lámal hlavu představou, že tak mladá dívka se mohla stát obětí zdánlivě náhodného, nicméně příšerného zločinu. Její zmizení – a předpokládaná smrt – v posledním ročníku studia ve mně probudilo gejzíry emocí, které v mém nitru číhaly po nečekaném úmrtí mé ženy a syna.

Podívejte se na kompletní ukázku.

O autorovi

David Bell patří v USA k nejprodávanějším autorům. Za svá díla, která byla přeložena do mnoha jazyků, obdržel řadu ocenění. Vystudoval obor tvůrčí psaní na Miami University v Ohiu, kde získal magisterský titul. Na univerzitě v Cincinnati o pár let později obhájil doktorský titul z americké literatury a tvůrčího psaní. Momentálně působí jako profesor angličtiny na Western Kentucky University.

Zdroj: nakladatelství Alpress

————————————————

Peter May se řadí již mezi známé autory kriminálních románů. Jeho fanoušky jistě potěší další díl ze série Akta Enzo s názvem Noční brána a není vyloučeno, že autor nalezne i nové příznivce svých detektivek.

Enzo Macleod se vrací vyřešit dvě vraždy, které od sebe dělí víc než půl století.

V ospalé francouzské vísce vytrhnou kořeny vyvráceného stromu ze země ostatky muže s prostřelenou hlavou. O týden později je v nedalekém domě chladnokrevně zavražděn známý obchodník s uměním. Mezi oběma vraždami však uběhlo celých pětasedmdesát let. Forenzní odborník Enzo Macleod je požádán, aby ohledal místo první vraždy, a než se naděje, pomáhá i s vyšetřováním druhé-ho případu. Začínají se odvíjet dva příběhy — jeden z minulosti, z let válečné okupace Francie, kdy funkcionáři třetí říše zatoužili po vrcholném díle evropského umění, Moně Lise. Druhý příběh se odehrává v současnosti, na podzim roku 2020, kdy se Francie zmítá v druhé vlně covidové pandemie. Je možné, že spolu oba případy nějak souvisejí? A kam až sahá řetězec událostí, který začal ve chvíli, kdy se ředitel národních muzeí Jacques Jaujard rozhodl zachránit mistrovská díla z Louvru před nacistickým rabováním?

Noční brána

Akta Enzo VII
Autor: Peter May
Přeložila: Linda Kaprová

Počet stran: 399
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-275-1081-8
Doporučená cena: 449 Kč

Knihu Noční brána vydalo nakladatelství Host.

Ukázka z knihy

Poleká ho jakési zaševelení. Jako když hedvábí sklouzne po hedvábí. Cosi se před ním mihne a pohyb se zhmotní v siluetu. Od naleštěné oceli se odrazí záblesk světla a Narcissovi vzápětí projede hrdlem čepel ostrá jako břitva. Nevnímá bolest, jen zvláštní pronikavé pálení a najednou se nemůže nadechnout. Rukama se popadne za krk. Mezi promrzlými prsty se mu řine teplá tekutina. Tiskne si dlaněmi ránu, jako by tím snad dokázal ten příval zastavit.

O autorovi

Peter May pochází z Glasgow, nyní žije ve Francii. Pracoval jako novinář a televizní scenárista a v současné době se živí jako spisovatel. Celosvětové renomé si získal sérií čínských thrillerů, sérií Akta Enzo: Výjimeční lidé, Kritik, Černé světlo, Entomologův odkaz, Zpětný ráz, Nezvratné alibi a také trilogií z ostrova Lewis: Skála, Muž z ostrova Lewis, Šachové figurky. Do češtiny byly přeloženy také jeho romány Ostrov Entry (2015), Útěk (2016), Umrlčí cesta (2016), Ochráním tě (2019), Karanténa (2020), Tichá smrt (2021) a Muž bez tváře (2022). Zmínit můžeme i sérii jeho čínských thrillerů: Pán ohně, Čtvrtá oběť, Sál smrti, Hadohlavec, Běžkyně, Pekingský rozparovač a Svatba duchů.

Zdroj informací: nakladatelství Host

————————————————

Převážení drog nemusí být vždy tím nejhorším zločinem. Co třeba podřezaný muž nebo dvojice mladíků vraždících ve vlaku? Z pera Maxima Chattama dnes přinášíme autorův druhý, stejně dobře napsaný napínavý thriller.

Zadržený kurýr převáží něco mnohem horšího než zásilku drog.
V brlohu, který vypadá jako předsíň pekla, je nalezen muž s podříznutým hrdlem.
Dvojice teenagerů chladnokrevně postřílí desítky pasažérů vysokorychlostního vlaku TGV.
Zdraví lidé umírají ve svých domovech s tváří vyjadřující nepopsatelnou hrůzu…
Ludivine Vanckerová z oddělení vyšetřování pařížského četnického sboru po svých zkušenostech s absolutním zlem a spolčením brutálních zločinců před dvěma lety brzy pochopí, že všechny tyto případy nejspíš spojuje jedna krvavá nit, jedna chladná psychopatická, manipulativní osobnost – a mladé vyšetřovatelce nic nemůže zabránit ve sledování stop vedoucích od pachatelů k líhni jejich zvrácené inspirace. Ke kořeni strachu. Ponoří se do temných vod a je připravena jimi proplout, aby zastavila rostoucí epidemii zla přímo u zdroje. Tam na ni čeká nejspíš sám ďábel…
Po Spolčení ničemů (Metafora, 2021) představuje Ďábel si počká další Chattamův mistrovský thriller, který vám nedá v klidu usnout.

Ďábel si počká

Zaseté zlo začíná nést ovoce…
Autor: Maxime Chattam
Přeložil: Tomáš Havel

Počet stran: 496
Vazba: vázaná
Formát: 133×204 mm
ISBN: 978-80-7625-216-5
Doporučená cena: 499 Kč

Knihu Ďábel si počká vydalo nakladatelství Metafora.

Ukázka z knihy

Posedlá. Jednou bude posedlá.
Silasovi naskočila husí kůže. Byl u událostí, kterým by tady nikdo neuvěřil. Ví spoustu věcí. Vlak se rozjel, krajina se pomalu rozeběhla dozadu. Svrbění přešlo do traskání. Silas se probouzel. Už nemůže vydržet na místě, nejraději by vstal a dal se do pohybu. Zůstal však sedět vedle dívky, která skončí jako posedlá, a trpělivě snášel trýznivé čekání. Několikrát se podíval na hodinky a čekal, až přijde čas.

Podívat se můžete i na kompletní ukázku.

O autorovi

Chattam Maxime je francouzský spisovatel Maxime Chattam (nar. 1976) dětství strávil několik let v USA, kde se také mnohé jeho romány odehrávají. Studoval moderní literaturu a později kriminologii na Université St. Denis v Paříži, ale studium nedokončil. Místo toho začal pracovat v knihkupectví a o víkendech se věnovat psaní. První román Ďáblova duše (L‘ Âme du mal) mu vyšel v roce 2002 a vznikl podle něj i televizní film. Od té doby stihl Chattam napsat a vydat dalších 26 knih a plně se etablovat jako muž číslo 1 francouzského thrilleru, jehož knihy si získaly popularitu po celém světě. Ďábel si počká je volným pokračováním thrilleru Spolčení ničemů (Metafora, 2021) s hlavní hrdinkou Ludivine Vanckerovou, akční vyšetřovatelkou pařížského četnického sboru.

Zdroj informací: nakladatelství Metafora

————————————————

Předposlední krimi tip dnes patří románu Zmizím ve tmě, kterým se inspirovala také produkce HBO a vznikl podle něj také seriál. Obojí je inpirováno skutečným honem na jednoho z nejhorších sériových vrahů v dějinách USA.

Bestseller o pátrání po sériovém vrahovi, inspiroval stejnojmenný seriál z produkce HBO…

BUDEŠ NAVĚKY UMLČENÁ A JÁ ZMIZÍM VE TMĚ…

Když všechny stopy vychladly, když byly krabice s důkazy uloženy do skladu a některé spisy skartovány, když už si neznámý sadistický predátor myslel, že unikl spravedlnosti, objevila se po třiceti letech nenápadná žena, která se rozhodla, že to tak nenechá. Byla to novinářka, jmenovala se Michelle McNamara a byla posedlá dosud nevyřešenými zločiny. Uměla psát, uměla si dávat věci do souvislostí, byla metodická, umanutá, trpělivá a dokázala přesvědčit policisty, že jim může být prospěšná. Netoužila po slávě, ale po spravedlnosti. To ona dala pachateli jméno: Zabiják z Golden State.
Tohle je skutečný příběh o honu na jednoho z nejděsivějších sériových vrahů v dějinách USA, který v 80. letech terorizoval okolí Los Angeles. Tohle je příběh o posedlosti, která autorku této knihy přivedla až k předčasné tragické smrti. Tohle je příběh brutálního predátora, který si myslel, že se mu navěky podaří zmizet ve tmě…

Zmizím ve tmě

Autor: Michelle McNamara
Přeložil: Jiří Kobělka

Počet stran: 416
Vazba: vázaná
Formát: 153×212 mm
ISBN: 978-80-7588-335-3
Doporučená cena: 429 Kč

Knihu Zmizím ve tmě vydalo nakladatelství Mystery Press.

Ukázka z knihy

Drew se snažil potlačit žárlivost, kterou v něm tenhle dům probouzel, ale musel si přiznat, že staršímu bratrovi docela závidí. David a Manuela byli svoji už pět let a oba měli stálá zaměstnání. Ona pracovala v úvěrovém oddělení California First Bank; on dělal obchoďáka v House of Imports, což byl autorizovaný prodejce značky Mercedes-Benz. Jejich život formovaly běžné středostavovské tužby a ambice. Obrovské množství času trávili diskusemi, jestli si mají nechat před domem udělat obezdívku nebo kde nejlépe nakoupí kvalitní orientální koberce. Dům na adrese Columbus 35 byl zatím jen prázdnou skořápkou, která čekala, až ji něco vyplní. Její prázdnota s sebou nesla příslib. V porovnání s tímto životem si Drew připadal nezralý a nehotový.

Podívejte se na celou ukázku.

O autorce

Michelle McNamara byla scenáristka, novinářka a autorka žánru „true crime“. Dlouholetá fascinace vraždou dívky, která se odehrála jen dva bloky od místa, kde kdysi vyrůstala, ji v dospělosti přivedla až k založení blogu „True Crime Diary“. Právě tady začala rozebírat dosud nevyřešené zločiny, včetně případů znásilnění a vražd, které se odehrály v 80. letech v Kalifornii. Protože se jí příčila představa, že by jejich pachatel – kterému začala říkat Zabiják z Golden State – zůstal nepotrestán, rozhodla se, že ho policii pomůže najít. Své pátrání po jednom z nejděsivějších sériových vrahů v dějinách USA popsala v bestselleru Zmizím ve tmě a nemalou měrou přispěla k jeho dopadení. Po autorčině předčasné smrti v roce 2016 knihu dokončili její manžel, herec Patton Oswalt, a dva její spolupracovníci, Paul Haynes a Billy Jensen.

Zdroj informací: nakladatelství MysteryPress

————————————————

Výběr krimi titulů uzavřeme detektivkou, tentokrát z prostředí mincovny 17. století. Tady si přijdou na své zejména milovníci historických detektivek.

Kapitán Stein a notář Barbarič vyšetřují zločin v kremnické mincovně.
Žhavé léto roku 1601. V kremnické mincovně, kde z drahých kovů vytěžených v uherských hornických městech razí nejlepší dukáty, tolary a groše v celé říši, došlo k vážnému incidentu – z pokladnice zamčené na tři zámky zmizela razidla. Nevysvětlitelný zločin si žádá zkušeného vyšetřovatele, a proto komorský hrabě vyšle do zlatého města notáře Barbariče. Schemnitský vyšetřovatel doufá v rychlé vyřešení záhady, jenže ke krádeži želez přibude loupež mincí ze zásilky střežené proslulými stříbrnými jezdci a vzápětí i první vražda. Navíc Barbariče vyhledají kapitán Stein a seržant Jaroš – jejich přítomnost celý případ ještě více zkomplikuje.

Pro hrst dukátů

Kapitán Stein a notář Barbarič vyšetřují zločin v kremnické mincovně
Autor: Juraj Červenák
Přeložil: Robert Pilch

Počet stran: 392
Vazba: vázaná
Formát: 145×215 mm
ISBN: 978-80-257-3778-1
Doporučená cena: 448 Kč

Knihu Pro hrst dukátů vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

Zpoza věže se však neslo jen ticho.
„Možná si nadělal do kalhot a zdrhl,“ domníval se dudák.
„Už minule mu ten recept zrovna nevoněl. Sotva olízl lžíci, zbledl jako suché hovno a div se nepozvracel.“
„Blbost, ten nikam nezdrhl,“ namítl bubeník. „Vždyť byl zpitý pod obraz, sotva stál na nohou. Spíš se svalil do příkopu a teď tam chrápe ve vlastních sračkách.“
„Vím určitě, že hůř než předtím smrdět nebude,“ odplivl si tanečník. „A kdyby si srazil vaz, taky dobře, ten zbabělý všivák mi už pořádně pil krev.“
„Bartoši,“ obořil se na něj Hayer – trpělivost zjevně nepatřila k jeho silným stránkám, „jdi se podívat, kde trčí.“
„Stejně se potřebuju vychcat,“ pokrčil oslovený rameny a vykročil doleva, kde se mezi úpatím věže a křivými stromy rostoucími ve svahu vinula úzká stezka. Po několika krocích zmizel ve tmě.
„Prašiví psi, nebudeme na ně čekat,“ zabručel Hayer a otočil se k čarodějnici. „Začneš konečně?“
Černovláska s hnusným úsměvem přikročila k zajatkyni. Nůž svírala tak pevně, až jí zbělaly klouby.

Prolistujte si i kompletní ukázku.

O autorovi

Juraj Červenák (1974) pochází z obce Vyhne, ale už od dětství žije v nedaleké Banské Štiavnici. První kniha mu vyšla v roce 1993, od té doby publikoval více než dvacet románů v žánru historické fantasy, převážně z dob starých Slovanů (série Černokněžník, Bohatýr, Bivoj) a protitureckých válek, ale i román z doby bronzové Sekera z bronzu, rouno ze zlata. Získal povícero žánrových ocenění a jeho knihy pravidelně vycházejí v češtině a polštině, publikoval ale i v ruštině či angličtině. Od roku 2005 je spisovatelem na plný úvazek. Kromě beletrie sporadicky píše filmovou publicistiku, rozhlasové hry a filmové nebo komiksové scénáře. V autorově tvorbě je zřetelný postupný odklon od fantastiky k čistě historickým příběhům. V Argu vyšla série Dobrodružství kapitána Báthoryho: Mrtvý na Pekelném vrchu, Krev prvorozených, Ohnivé znamení, Ďábel v zrcadle,Vlk a dýka, Les přízraků a Anděl v podsvětí.

Zdroj informací: nakladatelství Argo


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která detektivka se dnes nejvíce líbila vám? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeRukopis zločinu

Bell, David

Alpress, 2022

zobrazit info o knizeNoční brána

May, Peter

Host, 2022

zobrazit info o knizeĎábel si počká

Chattam, Maxime

Metafora, 2022

zobrazit info o knizeZmizím ve tmě

McNamara, Michelle

Mystery Press, 2022

zobrazit info o knizePro hrst dukátů

Červenák, Juraj

Argo, 2022

Napsat komentář