Válečná historie v datech i příbězích

uvodni valecne
Dnes se podíváme do nelehkého období obou světových válek. V představovaných knihách kromě příběhů a románů najdete také literaturu faktu. Ta je u tak těžkého tématu obzvláště důležitá, zejména pro doplnění a upřesnění souvislostí.

První kniha zobrazuje nejenom válku na bojišti a v zákopech, ale především válku člověka, skoro ještě chlapce, sama v sobě.

Alfa Ndiaye a Mademba Diop jsou jedni z mnoha senegalských střelců bojujících pod francouzskou vlajkou v zákopech první světové války. Jsou nejlepší přátelé, znají se od dětství, vyrůstali spolu. Jsou to „bratři duše“. Jednoho rána se ozve hvizd kapitánovy píšťalky a oba, spolu s mnoha dalšími, vyrazí do útoku. Mademba ale nedaleko zákopu padne a v krutých bolestech v Alfově náruči zemře. Teprve v tu chvíli se „blonďáci s modrýma očima“ stanou skutečnými nepřáteli. V Alfovi se něco zlomí a s mačetou v ruce se vydá do své osobní války, až se nakonec stane postrachem vlastních spolubojovníků, kteří v něm začnou vidět nebezpečného čaroděje. Na rozdíl od nich ale čtenář může alespoň sledovat valící se proud Alfových myšlenek, proud bolesti nad ztrátou a proud vzpomínek na život před válkou, na dětství a dospívání v senegalské vesnici, na poslední dny před odchodem do války. Proud výčitek svědomí, proud otázek a proud odpovědí, které však Alfu vedou strmou cestou do propasti. Rytmizované vyprávění, opakující se fráze zní jako příběh ústně předávaný z generace na generaci – je to ale spíš vír, ve kterém se topí mysl sotva dospělého chlapce, který se ocitl tam, kde nikdy neměl být.

Sonda do spletité mysli obávaného vojáka / Válečný opus přeložený do 30 jazyků nyní v češtině.
Prix Goncourt des lycéens 2018, International Booker Prize 2021

V noci je každá krev černá

Autor: David Diop
Přeložil: Tomáš Havel

Počet stran: 160
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-257-3726-2
Doporučená cena: 288 Kč

Knihu V noci je každá krev černá vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

Když jsi umřel a tvé ruce konečně znehybněly, když se ti konečně ulevilo, když jsi konečně s posledním vydechnutím našel spásu a zbavil se proklatého utrpení, teprve poté jsem si pomyslel, že jsem neměl čekat. Příliš pozdě mi zčistajasna došlo, že jsem tě měl podříznout hned, jakmile jsi mě o to požádal, když tvé oči byly ještě suché, když jsem ještě tiskl tvoji levou ruku. Že jsem tě neměl nechat trpět jako starého lva samotáře, kterého s vnitřkem venku zaživa trhají hyeny. Nechal jsem tě úpěnlivě prosit ze špatných důvodů, kvůli předem hotovým myšlenkám, příliš krásným na to, aby byly poctivé.

Přečtěte si celou ukázku.

O autorovi

David Diop je francouzský spisovatel a literární vědec. Narodil se v Paříži, vyrůstal ale v Senegalu, odkud pochází jeho rodina. Do Francie se vrátil studovat literaturu a její dějiny a poté, co na Sorbonně obhájil svou diplomovou práci, začal literaturu sám vyučovat na univerzitě v Pau. Napsal celkem tři prózy: L’Attraction universelle (2012), La Porte du voyage sans retour (2021) a Frere d’âme (2018), která česky vychází pod názvem V noci je každá krev černá.

Zdroj informací: nakladatelství Argo

————————————————

Další kniha je na pomezí románu a tzv. naučné literatury. Autor vzpomíná na svého dědečka a také přibližuje zrod genocidních myšlenek u dvou mužů. Zároveň skvělým dílem jak po stránce příběhu, tak právě literatury faktu.

Autor bestselleru Krysí stezka, syn židovských rodičů, rekonstruuje osobní a intelektuální genezi dvou mužů, kteří stáli u zrodu myšlenek genocidy a zločinů proti lidskosti, přičemž oba, aniž by o sobě věděli, studovali na téže univerzitě u stejných profesorů ve Lvově, někdejším významném kulturním centru Evropy.
Příběh je také vzpomínkou na autorova dědečka Leona Buchholze, který manévroval Evropou tváří v tvář nacistickým zvěrstvům. Kniha byla vyznamenána Cenou Baillieho Gifforda za vynikající dílo literatury faktu.

Návrat do Lvova

O kořenech genocidy a zločinů proti lidskosti
Autor: Phillipe Sands
Přeložil: Martin Pokorný

Počet stran: 624
Vazba: vázaná
Formát: 0do0 mm
ISBN: 978-80-7260-547-7
Doporučená cena: 697 Kč

Knihu Návrat do Lvova vydalo nakladatelství Prostor.

Ukázka z knihy

Podnětem k pozvánce ze Lvova nejspíše byla především má advokátská praxe, nikoli mé texty. V létě 1998 jsem se okrajově zapojil do vyjednávání, díky nimž pak na schůzce v Římě vznikl Mezinárodní trestní soud, a o několik měsíců později jsem se v Londýně podílel na projednávání případu Pinochet. Bývalý prezident Chile se před anglickými soudy – poté co jej španělský prokurátor obžaloval z genocidy a zločinů proti lidskosti – dovolával imunity a prohrál. V následujících letech se po poklidu éry studené války, jež po norimberských procesech následovala, brány mezinárodní spravedlnosti pootevřely.

O autorovi

Philippe Sands vyučuje právo na University College London a zároveň je činný jako právní zástupce před mezinárodními soudními dvory. Profesní zájem spojený s osobní historií potomka obětí holokaustu jej přivedly k pátrání, v němž se velká historie proplétá s individuálními osudy. Výsledkem jsou bestsellery Krysí stezka (PROSTOR 2021) a Návrat do Lvova (PROSTOR 2022), jenž byl vyznamenán Cenou Baillieho Gifforda za vynikající dílo literatury faktu. Sands je též spoluautorem dokumentu What Our Fathers Did. A Nazi Legacy (2015), v němž synové nacistických důstojníků odhalují, jak se vyrovnávají s krutými činy svých otců. Pravidelně přispívá do listů The Guardian, Financial Times a The New York Times a působí jako komentátor pro BBC a CNN.

Zdroj informací: nakladatelství Prostor

————————————————

Třetí knižní tip přináší čistě smyšlený příběh. Jedno zlo a útěk před ním se mění v další, ale odvážná žena se přidává podle vlastního svědomí na správnou stranu, i když je tímto rozhodnutím ohrožena.

Když bylo Natálii sedm let, uprchla spolu s rodiči před Stalinovou krutovládou do Německa. Iluze o svobodném životě se rozplynula hned poté, co se k moci dostal Hitler. V létě 1942 se v Mnichově začnou objevovat letáky poukazující na zločiny nacistů vůči Židům. Natálie ví, kdo za nimi stojí, a neváhá se k odboji přidat, přestože jí hrozí nebezpečí i od těch, kterým důvěřuje nejvíc.

Zrada Bílé růže

Autor: V. S.  Alexander
Přeložila: Jana Vlčková

Počet stran: 336
Vazba: vázaná
Formát: 130×205 mm
ISBN: 978-80-7633-701-5
Doporučená cena: 329 Kč

Knihu Zrada Bílé růže vydalo nakladatelství Alpress.

Ukázka z knihy

Druhý den, v sobotu dopoledne, zatímco jsem se myla v titěrné koupelně svých rodičů, jsem zaslechla, jak máma tiše vykřikla. O víkendech mě často zvali na snídani a já jsem k nim ráda chodila. Byl to vítaný oddech od práce pro paní Hofstetterovou, a navrch jsem si užívala matčinu báječnou kuchyni. Máma stála u okna shlížejícího na ulici a ruce spuštěné podél boků zatínala v pěst. Pospíchala jsem k ní stejně jako můj otec a uviděli jsme před domem stát černý sedan. Motor běžel naprázdno a z výfuku stoupaly obláčky bílého kouře, které se rychle rozplývaly v prosincovém vzduchu. Srdce mi vylétlo až do krku, když z auta rázně vystoupila trojice mužů – jeden z nich důstojník SS v černém koženém kabátě a druzí dva v hnědých – a s obvyklou říšskou strohostí svižně kráčeli po chodníku.

Přečtěte si celou ukázku.

O autorovi

V. S. Alexander je americký autor, píšící i jako Michael Meeske, propadl kouzlu historie, kromě toho miluje výtvarné umění a hudbu, tu sám skládá. V literární tvorbě jsou jeho vzory například Oscar Wilde, Daphne du Maurier nebo sestry Brontëovy. Vyšlo mu několik historických románů, momentálně pracuje na dalším pro věhlasné nakladatelství Kensington. Žije na Floridě. Za zmínku jistě stojí jeho předchozí román z období války Ochutnávačka a kniha Vzdor.

Zdroj informací: nakladatelství Alpress

————————————————

Předposlední knihou je fotografická publikace, která na dobových snímcích odhaluje realitu armády nacistického Německa v zimních válečných měsících.

Hitlerovo šokující rozhodnutí napadnout v červnu 1941 Sovětský svaz se nakonec ukázalo být zlomovou událostí celé druhé světové války. Po počátečních vítězstvích postoupili Němci až k Moskvě, ale po ruské protiofenzivě na přelomu let 1941 a 1942 se začala karta postupně obracet. Důležitou roli v tom nepochybně sehrála i pověstná ruská zima, na kterou nebyla armáda nacistického Německa dostatečně připravena. Němci během první zimy na ruské půdě neměli potřebné vybavení a uchylovali se k improvizaci. V roce 1942 proto německé velení sestavilo „Příručku pro vedení války v zimě“, která měla vojákům poskytnout potřebné instrukce, jak bojovat v drsných zimních podmínkách ve sněhu a mrazu, jak si vybudovat úkryt, jak si poradit s logistikou. Metodičtí Němci se nakonec s klimatickými podmínkami víceméně vyrovnali, ale i tak se museli smířit se skutečností, že narazili na velmi odolného a početně silnějšího protivníka, který byl nakonec nad jejich síly.

Nepopsatelné podmínky válečných operací v zimních podmínkách jsou v knize barvitě přiblíženy prostřednictvím jedinečných záběrů ze sbírky dobových válečných fotografií Iana Baxtera, předního znalce německých vojenských dějin 20. století, německé vojenské techniky a dějin druhé světové války. Šílenství války je někdy nejlépe vidět na zdánlivě nepodstatných detailech.

Zima na východní frontě

Armády nacistického Německa v zimních měsících 1941–1945
Autor: Ian Baxter
Přeložil: Jan Syka

Počet stran: 160
Vazba: lepená
Formát: 170×240 mm
ISBN: 978-80-271-3487-8
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Zima na východní frontě vydalo nakladatelství Grada.

Ukázka z knihy

ukazka 1

Prolistujte si kompletní ukázku.

O autorovi

Ian Baxter je vojenským historikem a jeho specializací je především německá vojenská historie 20. století. Publikoval již více než 20 knih, mezi nimi třeba knihu Německá obrana Východního Pruska, Pomořan a Gdaňska 1944–1945 (2012) nebo Tábor smrti Osvětim (2013).

————————————————

Poslední kniha právem patří příběhům odbojářů, jež byli zavražděni v koncentračních táborech. Tím také zakončíme dnešní výběr příběhů i faktických událostí, které jsou spjaty s první, ale zejména druhou světovou válkou.

Před pár lety byli ještě neznámí. Odbojáři z rodin, kteří podporovali parašutisty ze skupiny ANTHROPOID. Teprve v posledních letech se o nich začalo mluvit. Nikdy však nevyšla kniha zachycující celkově jejich osudy v plné šíři a plastičnosti. Kniha chronologicky sleduje osudy rodin, které se staly záchytnými a posléze pevnými body výsadkářů Josefa Gabčíka a Jana Kubiše. Rodina Králových, která byla jejich prvním kontaktem v protektorátu, přes rodiny Bejblových, Růtových, Baumanových, Starých, Piskáčkových, Smržových až po rodinu Khodlových ve Vysočanech, odkud parašutisté 27. 5. 1942 vyrazili na kolech do zatáčky v Holešovičkách, kde provedli útok na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Kniha končí příběhem Václava Smrže, který běsnění nacistů přežil, ale střet s komunistickou mocí jej přivedl na cestu exulanta, agenta chodce a později vězně komunistického režimu.

Příběhy hrdinů

Monografie odbojářů zavražděných v koncentračním táboře Mauthausen za pomoc parašutistům ze skupin Anthropoid, Silver A, Out Distance, Intransitive a Tin
Autor: Vlastislav Janík

Počet stran: 216
Vazba: brožovaná
Formát: 155×230 mm
ISBN: 978-80-200-3276-8
Doporučená cena: 350 Kč

Knihu Příběhy hrdinů vydalo nakladatelství Academia.

Ukázka z knihy

K odvolání Josefa Gabčíka z Plzně, jak ve své závěrečné zprávě o vyšetřování atentátu uvádí Heinz Pannwitz, došlo na rozkaz Alfréda Bartoše. Gabčík měl plnit jiný úkol. Jistě nemalou motivací k tomu rozhodnutí mohlo být i zamezení ztráty obou členů výsadku ANTHROPOID a ohrožení celé akce útoku na zastupujícího protektora R. Heydricha. V noci z 25. na 26. dubna 1942 odstartovalo ze základen v Anglii 128 letounů. Jejich hlavním cílem byly tovární haly firmy Heinkel v Rostocku. Součástí tohoto bombardovacího svazu bylo i 6 čtyřmotorových Stirlingů z III. bombardovací skupiny, které měly za cíl svrhnout pumy na plzeňskou Škodovku.

Můžete si prolistovat celou ukázku.

O autorovi

Vlastislav Janík se narodil v Třebíči. Jako historik se zaměřuje na problematiku domácího odboje a působení výsadkových skupin vyslaných z Anglie na území tzv. protektorátu. Píše a publikuje práce z vojenské historie.

Zdroj informací: Bibliografie dějin Českých zemí


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeV noci je každá krev černá

Diop, David

Argo, 2022

zobrazit info o knizeNávrat do Lvova
O kořenech genocidy a zločinů proti lidskosti

Sands, Phillipe

Prostor, 2022

zobrazit info o knizeZrada Bílé růže

Alexander, V. S.

Alpress, 2022

zobrazit info o knizeZima na východní frontě
Armády nacistického Německa v zimních měsících 1941-1945

Baxter, Ian

Grada, 2022

zobrazit info o knizePříběhy hrdinů
Monografie odbojářů zavražděných v koncentračním táboře Mauthausen za pomoc parašutistům ze skupin ANTHROPOID, SILVER A, OUT DIS

Janík, Vlastislav

Academia, 2022

Napsat komentář