Dáma mezi šimpanzi

Duvod k nadeji_uvodni
Za mnohé poznatky o šimpanzích a jejich životě vděčíme bioložce Jane Goodallové. Její přínos vědě a ochraně přírody vyzdvihuje knížka Důvod k naději, která vyšla v nakladatelství Kazda.

Světově uznávaná bioložka a ochránkyně přírody Jane Goodallová změnila svým výzkumem v šedesátých letech 20. století pohled na chování šimpanzů a významně se zasloužila o jejich ochranu. Zjistila například, že tito primáti používají nástroje, že dokážou projevovat své emoce, ale i to, že se mezi sebou zabíjejí. Šimpanze v africkém Gombe studovala přes 45 let a právě jí vděčíme za mnoho poznatků o nich.

 

Důvod k naději

Moje cesta životem
Autoři: Jane Goodallová, Phillip Berman
Přeložil: Martin Kupka

Počet stran: 320
Vazba: vázaná
Formát: 140×215 mm
ISBN: 978-80-7670-075-8
Doporučená cena: 398 Kč

Knihu Důvod k naději vydalo nakladatelství Kazda.

 

Ukázka z knihy

Moje matka Vanne a strýček Eric se mnou jeli do londýnského přístavu, aby mě na cestě do Afriky vyprovodili. Byli zvědaví na kajutu, kterou budu obývat společně s pěti dalšími dívkami, a na výhled malým kajutním okénkem. Seznámili jsme se se stevardem, který na nás bude dohlížet. Prošli jsme se po lodi, která se měla stát následující tři týdny mým domovem. Bylo mi třiadvacet let a opouštěla jsem vše, co mi bylo doposud tak blízké – domov, rodinu, svou zemi. Určitě jsem z toho byla trochu nesvá. Jistě jsem pociťovala smutek z toho, že nějakou dobu neuvidím Vanne a strýčka Erika, babičku Danny a tetu Olly a také sestru Judy. Vlastně si skutečné pocity už nevybavuji – kromě účasu, jenž mě neopouštěl. Můj sen se v tu chvíli již odehrával. Popluji do Afriky, do neznáma, kde nebudu znát nikoho jiného než spolužačku, již jsem pět let neviděla. (str. 53)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Více o knize

Jane Goodallová zasvětila celý svůj život přírodě a její ochraně a její působení už dávno přesáhlo oblast vědy. Stala se poslem míru OSN, cestuje po světě se svým projektem pro mladé Roots & Shoots (několikrát navštívila také Českou republiku), přednáší a věnuje se i dalším humanitárním projektům. Za celoživotní přínos v oblasti výzkumu myšlení zvířat a rozvoje lidstva obdržela v roce 2021 prestižní Templetonovu cenu, která se uděluje žijícímu člověku, jenž se zasloužil o přínos na poli „pokroku ve výzkumu a objevech týkajících se duchovních skutečností“.
V této knize Jane Goodallová odhaluje své rodinné zázemí a nastiňuje své působení v Africe. Předkládá tak inspirativní poselství, stejně hluboké jako poznání, ke kterému došla na své cestě za hledáním naděje nejen uprostřed nedotčené přírody.

 

O autorce

Britská antropoložka, bioložka a ekoložka Jane Goodallová (*1934) se o zvířata zajímala už v dětství. Proslula tím, že v africkém pralese v Gombe studovala život a chování šimpanzů ve volné přírodě. Jejich výzkumu a ochraně přírody se věnuje celý život a patří mezi největší odborníky na chování primátů. V roce 1977 založila Institut Jane Goodallové (The Jane Goodall Institute), jehož cílem je výzkum, vzdělávání a ochrana divoké přírody. Časopis Time ji zařadil mezi 100 nejvlivnějších lidí světa. Je autorkou řady knih a studií, o jejím pozoruhodném životě vznikají filmy i dokumenty.

Zdroj informací: nakladatelství Kazda


Nakladatelství Kazda přináší čtenářům výjimečné knihy o přírodě, udržitelnosti, netradičním cestování a umění. Filozofií nakladatelství je přinášet kvalitní české a zahraniční tituly, které zajímavým obsahem čtenáře vnitřně obohatí, podpoří jejich vztah k přírodě a přispějí k formování udržitelnější budoucnosti.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDůvod k naději
Moje cesta životem

Goodallová, Jane - Berman, Phillip

Kazda, 2022

Napsat komentář