Kruh jako základ všeho

monomytus
Cyklus zpravidla představuje pravidelné opakující se události. Co je ale hrdinský cyklus? Funguje stejně? Kniha Monomýtus přináší pojednání o vzorcích v mytologii, ale také o tom, zda nás mýty, rituály a symbolický jazyk obklopují ještě i v dnešní době.

Monomýtus označuje hrdinský cyklus cesty do jiného světa a návratu zpět. Kniha ukazuje, jak významnou roli tento vzorec v mytologii hraje a jak úzce souvisí s obětí, s iniciací a s mýty o stvoření světa. Vedle toho se kniha věnuje řadě zásadních otázek mytologického bádání, například tomu, jak byly a jsou mýty vykládány, jak rozumět jejich symbolickému jazyku, jak fungují iniciační rituály a nakolik nás i v současnosti mýty a rituály obklopují.

Monomýtus

Syntetické pojednání o teorii mýtu
Autor: Jan A. Kozák

Počet stran: 312
Vazba: vázaná
Formát: 150×205 mm
ISBN: 978-80-7530-360-8
Doporučená cena: 348 Kč

Knihu Monomýtus vydalo nakladatelství Malvern.

O autorovi

Jan Kozák aktuálně působí jako vědecký pracovník na ÚFaR FF UK, v minulosti působil také v zahraničí. Věnuje se celé řadě oborů, jako je například experimentální aktualizace teoretické průpravy výtvarným projevem či performancí, náboženstí předkřesťanské Skandinávie nebo teorie mýtu a historie jeho interpretací. Publikoval mnoho článků a také již několik odborných publikací.

Zdroj informací: Ústav filosofie a religionistiky FF UK


Nakladatelství Malvern vzniklo na konci 90. let minulého století. Těžiště vydavatelské činnosti tvoří spirituální tradice, mystika, religionistika, literární věda, kulturní antropologie, beletrie i poezie, přírodní vědy, dějiny vědy, hlubinná psychologie, hermetismus, alchymie, ekologie a knihy pro děti i rodiče. Nakladatelství Malvern vydává také souborné dílo spisovatelky Daniely Hodrové i filosofa a biologa Zdeňka Neubauera.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMonomýtus
Syntetické pojednání o teorii mýtu

Kozák, Jan A.

Malvern, 2022

Napsat komentář