Alternativní cesty k vnitřnímu klidu

Osvojte-si-nove-dusevni-dovednosti
V dnešních knižních tipech naleznete čtyři knihy, které vám pomohou najít cestu k vnitřnímu klidu. Naučíte se vědomě snít, uklidníte svůj mozek, vydáte se na cestu sebeobjevování a na závěr se seznámíte s několika náboženskými koncepcemi, které mají člověku přinést vnitřní mír.

Ve snu je možné všechno. Můžete se třeba postavit svým strachům, kterým se jinak vyhýbáte. Své sny můžete využít i pro osobní růst či získání vyššího sebevědomí. Jak na to? Naučte se vědomě snít – přečtěte si knihu Lucidní snění od amerického psychofyziologa Stephena LaBergeho.

Sny nás nemusejí jen bavit, děsit či jako bezvládné bytosti vést do míst, kde nad sebou nemáme kontrolu. Využít jejich hlubší potenciál pro osobní růst, vyšší sebevědomí a snazší řešení tvůrčích problémů nám pomůže lucidní snění. Stephen LaBerge se bdělým (lucidním) sněním zabývá a shrnuje deset let výzkumů v Centru pro výzkum spánku na Stanfordově univerzitě. Dokazuje, že vědomé a svobodné jednání ve snu je skutečně možné. Mnoho psychologů dnes vyzdvihuje vědu lucidního snění jako nejvýznamnější pokrok ve výzkumu snů od dob Sigmunda Freuda, jenž považoval sen za „královskou cestu do nevědomé mysli“. Kniha nabízí nejen inspiraci, ale i rady a techniky, jak se stát lucidním snícím a jak tento stav prakticky využít.

Lucidní snění

Naučte se vědomě snít
Autor: Stephen LaBerge
Přeložil: Mikoláš Petrželka

Počet stran: 304
Vazba: brožovaná
Formát: 130×198 mm
ISBN: 978-80-262-1882-1
Doporučená cena: 499 Kč

Knihu Lucidní snění vydalo nakladatelství Portál.

Ukázka z knihy

Lucidní sen předpokládá existenci lucidně snícího. Jakkoli se toto tvrzení zdá samozřejmé, má svá úskalí. V prvé řadě, kdo přesně je lucidně snící? Je identický s osobou, kterou jsme ve snu? Nebo s člověkem, který ve skutečnosti spí a zdá se mu sen? Otázka identity snícího je v jistém smyslu záhadná, abychom záhadu vyřešili, potřebujeme nejprve seznam podezřelých.
Hlavním podezřelým se zdá být spící člověk. Je to koneckonců jeho mozek, který snění způsobuje. Spáči však mají perfektní alibi: nebyli tu, když sen probíhal, nebyli tu ani kdykoli jindy – byli přece ve své posteli a spali! Spící člověk patří spíš do vnější než do vnitřní reality – protože můžeme vidět a objektivně zjistit, že zrovna spí. (str. 113)

Prohlédněte si i další ukázky.

O autorovi

Stephen LaBerge je americký psychofyziolog, specializuje se na zkoumání a využití lucidního snění. Výzkum prováděl na Stanfordu. Založil a vede Lucidity Institute a kurzy lucidního snění pro veřejnost.

Zdroj informací: nakladatelství Portál

————————————————

Patříte k lidem, kteří mají neustále plnou hlavu starostí? Cítíte tíseň, když vidíte svůj seznam s úkoly? A pochybujete o tom, že je všechny dokážete včas dokončit? Pak je nejvyšší čas, abyste objevili pozitivní účinky meditace na mysl i tělo. A pokud se budete řídit radami psycholožky Jennifer R. Wolkin založenými na mindfulness, bude vám k tomu stačit pouhých pět minut každý den!

Praktický a zábavný průvodce navržený tak, aby dokonale zapadl do rychlého životního stylu. Vše co potřebujete, je 5 minut denně.

MÁTE NĚKDY POCIT, ŽE VAŠE ÚROVEŇ STRESU JE JIŽ MIMO VEŠKERÉ MĚŘITELNÉ HODNOTY?
Nejste sami. Každý někdy pocítí, že je nahraně svých duševních možností a jen se snaží přežít další den. A právě „přežívání“ vyžaduje vyčerpávající dávku pozornosti a závratnou odpovědnost. Čím chaotičtější je život, tím více máme tendenci zapomínat na to, čeho si skutečně vážíme – od rodiny a přátel po duševní a fyzické zdraví.
OBJEVTE KAŽDODENNÍ POSTUPY, KTERÉ VÁM ZABEROU JEN PÁR MINUT DENNĚ!
Pokud jste připraveni objevit dar všímavosti, ale nemáte čas se zúčastnit meditačního pobytu, vyhraďte si čas s tímto praktickým průvodcem.
VŠE, CO POTŘEBUJETE, JE 5 MINUT!
Tato praktická kniha je zábavný průvodce navržený tak, aby dokonale zapadl do rychlého životního stylu. Zjistíte, proč a jak rozvíjet vlastní praxi všímavosti. Dozvíte se vše o jejích výhodách, včetně pozitivních účinků meditace na mysl a tělo.

5minutové meditace na každý den

Uklidněte svůj mozek za pouhých pět minut denně!
Autorka: Jennifer R. Wolkin

Počet stran: 184
Vazba: brožovaná
Formát: 152×212 mm
ISBN: 978-80-271-3373-4
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu 5minutové meditace na každý den vydalo nakladatelství Grada.

Ukázka z knihy

Praxe mindfulness není o snaze kontrolovat, potlačit nebo zastavit myšlenky. Cílem není odsunout je stranou (což ani není možné). Mindfulness nám spíše pomáhá věnovat pozornost myšlenkám ve chvíli, kdy vznikají, bez toho, že bychom je soudili nebo jinak hodnotili. To je základní esencí mindfulness. Pokud se naučíme kultivovat stav čiré mysli, ve kterém pozastavíme hodnocení, staneme se svědky vlastní zkušenosti získané v přítomném okamžiku. Samozřejmě, pokušení posuzovat, zda je tato zkušenost dobrá nebo špatná, nezmizí. Ovšem ve chvíli, kdy zanecháme neustálého hodnocení, budeme schopni lépe vidět věci takové, jaké jsou, a ne přes filtr naučených nebo podmíněných způsobů myšlení. To nám v důsledku i pomůže přestat se stále dokola točit jen okolo naučených způsobů myšlení a žití. (str. 29)

Nezapomeňte si přečíst celou ukázku.

O autorce

Jennifer R. Wolkin je certifikovaná klinická psycholožka a neuropsycholožka, spisovatelka, mluvčí a obhájkyně mentálního zdraví. Provozuje privátní praxi založenou na principu, že naše mysl, tělo, duše a mozek jsou hluboce propojené a navzájem se ovlivňují. Hojně využívá pomůcky jako kognitivní behaviorální terapii a techniky založené na principech mindfulness. Aktuálně studuje magisterský obor kreativní psaní se zaměřením na poezii. Můžete ji najít na Instagramu pod přezdívkou drjenwolkin.

Zdroj informací: nakladatelství Grada

————————————————

Psychiatr Stanislav Grof se v díle Dobrodružství sebeobjevování zabývá mimo jiné i tím, jak západní medicína odmítá existenci zážitků z prenatálního období. A už vůbec je neuznává jako základ pro léčbu psychosomatických a psychických poruch. Je to chyba? Chcete-li vědět, jak moc nás různé transpersonální zážitky mohou podle autora ovlivnit, pusťte se do čtení.

Ve své době průkopnické, dnes již klasické dílo je srozumitelným průvodcem pro sebepoznání i psychoterapii z hlediska transpersonální psychologie, jež se zabývá změněnými stavy vědomí. Kniha obsahuje podrobný popis principů holotropního dýchání – významného přínosu autora v rámci hlubinné psychologie a psychoterapie. Na základě holotropního dýchání, založeného na relaxaci a hyperventilaci organismu, se může jedinec dostat k prožitkům v období před narozením i prožitkům, které přesahují jeho osobní existenci (identifikace se zvířaty, předky, kolektivní vědomí, kosmické vědomí apod.), a využít je pro svůj osobnostní rozvoj. Stanislav Grof se v knize oproti jiným svým dílům zaměřuje více na laické čtenáře a nabízí jim řadu příběhů a prožitků souvisejících se změněnými stavy vědomí.

Dobrodružství sebeobjevování

Autor: Stanislav Grof
Přeložila: Lenka Volavková

Počet stran: 432
Vazba: brožovaná
Formát: 133×200 mm
ISBN: 978-80-262-1859-3
Doporučená cena: 599 Kč

Knihu Dobrodružství sebeobjevování vydalo nakladatelství Portál.

Ukázka z knihy

Jedinou podmínkou nutnou pro to, aby se vzpomínka vynořila, je její dostatečný emoční náboj. Zde spočívá jedna z velkých výhod zážitkové psychoterapie oproti verbálním metodám. Zdá se, že techniky, které mohou přímo aktivovat nevědomí, selektivně posilují příslušný citový materiál a umožňují jeho vstup do vědomí. Poskytují tedy cosi jako vnitřní radar, který snímá systém a vybírá materiál s nejsilnějším nábojem a citovým významem. Nejenže to terapeutovi usnadňuje práci s rozlišením důležitého materiálu od vedlejšího, ale zbavuje ho to i nutnosti činit rozhodnutí, která by byla nutně ovlivněna jeho profesionálními znalostmi, příslušností k určitému názorovému směru nebo osobními faktory. (str. 24)

Prolistujte si i další ukázky.

O autorovi

Stanislav Grof je psychiatr s více než padesátiletou zkušeností ve výzkumu změněných stavů vědomí. Svoji dráhu začal ve Výzkumném ústavu psychiatrickém v Praze, kde se zabýval psychedeliky. Po emigraci do USA působil v Marylandském psychiatrickém výzkumném centru a později na Univerzitě Johnse Hopkinse, ve slavném Esalenském institutu a na Kalifornském institut integrálních studií. Se svou ženou Christinou rozvinul metodu holotropního dýchání a stal se jednou z hlavních postav transpersonální psychologie. U nás obdržel cenu VIZE 97 manželů Dagmar a Václava Havlových, ale na druhou stranu i dva Bludné balvany od Českého klubu skeptiků Sisyfos. Je autorem několika knih (např. Knihy mrtvých, Kosmická hra či Když se nemožné stane).

Zdroj informací: nakladatelství Portál

————————————————

A na závěr představíme knihu Mystici a zenoví mistři od amerického teologa Thomase Mertona. Najdete v ní informace o několika náboženských koncepcích, které rovněž usilují přinést člověku vnitřní mír.

O Thomasi Mertonovi se mluví jako o jednom z oněch vzácných západních mozků, kteří se v zenu cítili zcela doma. V této knize pojednává o různých náboženských koncepcích – raném mnišství, ruské pravoslavné spiritualitě, Shakerech, zen-buddhismu, a to s charakteristickou západní přímostí. Merton nejen studoval tato náboženství zvenčí, ale uchopil je empatií a živou účastí zevnitř. „Všechny kapitoly,“ napsal Merton, „spojuje jeden ústřední zájem: porozumět různým způsobům, jak lidé různých tradic koncipovali význam a metodu „cesty“, která vede k nejvyšším úrovním náboženského či metafyzického vědomí“.

Mystici a zenoví mistři

Autor: Thomas Merton
Přeložil: Jiří Ogrocký

Počet stran: 232
Vazba: vázaná
Formát: 145×215 mm
ISBN: 978-80-7364-128-3
Doporučená cena: 300 Kč

Knihu Mystici a zenoví mistři vydalo nakladatelství Barrister & Principal.

O autorovi

Thomas Merton byl americký trapistický mnich, spisovatel, teolog, mystik, básník, sociální aktivista a badatel v oboru srovnávacího náboženství. V roce 1949 byl vysvěcen na kněze a dostal jméno „otec Louis“. Byl členem opatství Panny Marie Getsemanské poblíž Bardstownu v Kentucky, kde žil od roku 1941 do své smrti. Napsal více než 50 knih, desítky esejů a recenzí. Stal se velkým zastáncem mezináboženského porozumění, propagoval dialog s významnými asijskými duchovními osobnostmi – dalajlamou, japonským spisovatelem D. T. Suzukim, thajským buddhistickým mnichem Buddhadasou či vietnamským mnichem Thich Nhat Hanhem. Psal o zen-buddhismu, konfucianismu, taoismu a o jejich souvislosti s křesťanstvím, což bylo v jeho době ve Spojených státech velmi neobvyklé, zejména v rámci náboženských řádů.

Zdroj informací: nakladatelství Barrister & Principal


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeLucidní snění
Naučte se vědomě snít

LaBerge, Stephen

Portál, 2022

zobrazit info o knize5minutové meditace na každý den
Uklidněte svůj mozek za pouhých pět minut denně!

Wolkin, Jennifer R.

Grada, 2022

zobrazit info o knizeDobrodružství sebeobjevování

Grof, Stanislav

Portál, 2022

zobrazit info o knizeMystici a zenoví mistři

Merton, Thomas

Lukáš a syn, 2022

Napsat komentář