Napínavá nadílka

Napětí
Páteční knižní tipy přinášejí pořádnou dávku napětí! Představíme vám rovnou čtyři knihy a jednu audioknihu. Těšit se můžete na nové vydání jednoho z děl krále hororu Stephena Kinga, na pokračování série Allison Brennanové či na nový thriller Emmy Haughton.

A začneme knihou, kterou napsal jeden z nejprodávanějších spisovatelů současnosti Stephen King. Obohaťte svou sbírku o nové vydání Žhářky. Autor se zabývá experimenty americké vlády na lidech a jejich následky. Podaří se vládě využít dívku s neuvěřitelnými schopnostmi k dosažení svých vlastních cílů?

Nevinnost a krása sežehnuté zlem a hrůzou.
Mladí studenti se účastnili přísně tajného vládního experimentu určeného k vytvoření mimořádných psychických sil. Dva z nich se později vzali a narodilo se jim dítě. Dcera. Ta překvapivě brzy vykazovala známky divoké a děsivé síly, která v ní roste. Rodiče se ji zoufale snaží trénovat, aby držela tuto sílu pod kontrolou a chovala se normálně. Vláda však chce dítě s neuvěřitelnými schopnostmi využít pro své vlastní šílené záměry.

Žhářka

Autor: Stephen King
Přeložil: Ivan Němeček

Počet stran: 368
Vazba: vázaná
Formát: 150×210 mm
ISBN: 978-80-7593-317-1
Doporučená cena: 380 Kč

Knihu Žhářka vydalo nakladatelství Pavel Dobrovský – BETA.

O autorovi

Stephen King je současný americký spisovatel, publikující také pod pseudonymem Richard Bachman. Vystudoval anglickou literaturu, krátce pracoval v prádelně, rozvážel noviny nebo učil. Spisovatelskou dráhu odstartoval v roce 1974 a úspěšně v ní pokračuje dodnes. Proslavil se zejména jako autor hororů, ale píše také thrillery nebo sci-fi a fantasy. Lákají ho i nejrůznější experimenty; tvoří teoretická díla popisující žánr hororu. Většina jeho děl vyšla také v českém překladu, o což se velkou měrou zasloužilo nakladatelství Pavel Dobrovský – BETA. Mnohé z jeho knih byly úspěšně zfilmovány. Na motivy Kingových děl byly natočeny snímky Vykoupení z věznice Shawshank nebo Zelená míle, které se dnes řadí mezi desítku nejlepších filmů všech dob.
Knihy Stephena Kinga plné odkazů na americké reálie, populární kulturu a zejména rockovou hudbu, úspěšně propojují fiktivní svět se světem reálným. Do atmosféry obyčejného života, kterou autor umí mistrně navodit, postupně zasazuje prvky nadpřirozené, nezřídka gradující v naprosté inferno. Píše o umělcích potýkajících se s tvůrčími problémy a pronásledovaných nadpřirozenými silami, o zlu na malém městě, o násilí páchaném na ženách nebo o dětském vidění světa. Přečtěte si např. Zhubni, Talisman, Ústav nebo Pátá čtvrtina aj.
Další informace najdete i v našem medailonu autora.

Zdroj informací: nakladatelství Pavel Dobrovský – Beta

————————————————

Sandie Jonesová píše psychologické thrillery, které jsou plné napětí a nečekaných zvratů. Kam až je schopná zajít matka, která je posedlá kontrolou svého syna? To se dozvíte v knize Matčina hra, kterou si teď můžete pořídit nejen v pevné vazbě, ale i v brožované.

Návykový psychologický thriller plný nečekaných zvratů o ničivém vztahu mezi Emily, jejím přítelem Adamem a jeho matkou Pammie. Ukazuje, jak mocná může být síla manipulace a že všechno nemusí být tak, jak se na první pohled zdá.

ON TĚ MILUJE: Adam zbožňuje Emily. Emily je přesvědčená, že Adam je perfektní muž, jakého nevěřila, že někdy potká.
ALE ONA TEBE NE: Ve stínu číhá soupeřka, žena, kterou s jejím milovaným spojuje hluboké pouto.
NIC JI NEZASTAVÍ: Emily si vybrala Adama, ale nevybrala si jeho matku Pammie. Neexistuje nic, co by matka neudělala pro svého syna. A Emily zjistí, kam až je Pammie schopná zajít, aby dosáhla svého. Aby Emily odešla navždy.

Matčina hra

Pro svého syna by udělala cokoliv
Autorka: Sandie Jonesová
Přeložila: Michaela Martinová

Počet stran: 352
Vazba: brožovaná
Formát: 147×205 mm
ISBN: 978-80-271-3642-1
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Matčina hra vydalo nakladatelství Cosmopolis.

Ukázka z knihy

Nehledala jsem přítele. Dokud se neobjevil Adam, ani jsem netušila, že bych nějakého chtěla. S mojí spolubydlící Pippou jsme si žily v blažené spokojenosti, chodily do práce a z práce, jedly večeři na podnose v obýváku, a pak se cpaly čokoládou při sledování jedné epizody Útěku z vězení za druhou. Těch pár krátkých hodin mi vždycky připadá jako nebe na zemi, jenomže potom si ráno stoupnu na váhu a s nadávkami zjistím, že jsem nabrala čtyři kila zimních tukových zásob. Každý rok je to stejné a vůbec tomu nepomáhá skutečnost, že do tělocvičny nezajdu, jak je týden dlouhý, ačkoli za ni platím sedmdesát dva liber měsíčně. Už nedopnu džíny velikosti dvanáct, které jsem nosila loni v létě, ale než bych si koupila velikost čtrnáct, raději šmejdím po obchodech a hledám větší dvanáctku, do níž bych se nasoukala. Strávila jsem celé léto „popíráním skutečnosti“ a stále si nalhávala, že mi slibované babí léto přinese novou motivaci. (str. 17)

Přečtěte si celou ukázku.

O autorce

Sandie Jonesová je novinářka na volné noze píšící mimo jiné pro Sunday Times, Daily Mail, Woman‘s Weekly a časopis Hello. Kdyby nebyla spisovatelkou, stala by se návrhářkou interiérů, protože je až nezdravě posedlá tapetami a polštářky. Žije v Londýně s manželem a třemi dětmi. Napsala např. První chyba, Nevlastní sestra a Matčina hra.

Zdroj informací: nakladatelství Cosmopolis

————————————————

Přečtěte si příběh Emmy Haughton, který se odehrává na Antarktidě. A pokud si myslíte, že hlavní hrdinka bude bojovat jen s nesnesitelnou zimou a pohlcující tmou, tak jste na omylu. Čeká na ni totiž mnohem větší nebezpečí!

Doktorku Kate zasáhla osobní tragédie. Aby unikla neúnosné realitě, využije příležitosti strávit rok v malé výzkumné stanici na Antarktidě. Její předchůdce údajně zemřel při tragickém neštěstí. Čím více však ubývá denního světla, tím více je všem členům základny jasné, že nešlo o pouhou nehodu a že vše pohlcující tma a nesnesitelná zima zdaleka nejsou jediným nebezpečím.

Než padne tma

Autorka: Emma Haughton
Přeložila: Nikola Polzerová

Počet stran: 344
Vazba: vázaná
Formát: 130×205 mm
ISBN: 978-80-7633-578-3
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Než padne tma vydalo nakladatelství Alpress.

Ukázka z knihy

„Tady bydlíš ty.“
Drew otevře dveře na konci chodby a pobídne mě dovnitř miniaturní ložnice. Čistě ustlaná patrová postel je natěsnaná v rohu místnosti, vedle ní je zastrčená skříň ze silné, tmavé překližky a hned vedle stojí obyčejný stůl s jednou židlí. Stěny jsou natřené stejným odstínem nevýrazné šedomodré barvy jako zbytek interiéru.
„Máš štěstí.“ Drew položí tašky na stůl. „Tvoje spolubydlící odletěla minulý týden, takže máš celý pokoj sama pro sebe.“
Hledím na titěrný prostor, který svou stísněností připomíná vězeňskou celu, a přemýšlím, jak bych jej mohla sdílet s další ženou. Vždyť bychom přišly o jakékoliv soukromí.
„V klidu si vybal.“ Drew se má k odchodu. „Před večeří bych tě provedl po základně, co ty na to?“
Přikývnu. „Díky.“
„Za hodinu se pro tebe stavím, může být?“
Zkontroluju čas na hodinkách. Tři patnáct místního času – doma se už schyluje k půlnoci. „To by bylo bezva.“
Zvednu oči a nachytám jej, jak si prohlíží mou jizvu. Nemám mu to za zlé, dělá to každý. Pozornost všech je vábená k rozeklané světlé čáře, která protíná levou stranu mého obličeje. Přeju si, abych mohla říct, že jsem na to zvyklá, ale stejně jako jizva, tak i povědomí o ní, nikdy zcela nevybledne.
„Nechali tě ve štychu, viď,“ přitočí se ke mně ještě Drew. „Že Raff odjel tak rychle.“
Do očí se mi nahrnou slzy a zachvátí mě vztek. Nesnáším soucit. Nesnáším, když mě lidé litují.
Nezasloužím si to. (str. 1)

Podívejte se na celou ukázku.

O autorce

Emma Haughton vyrostla v Sussexu. Po studiu angličtiny na Oxfordské univerzitě pracovala jako novinářka pro několik deníků a novin např. The Times. Je autorkou řady naučných knih pro školy a několika napínavých románů pro mládež. Než padne tma je její prvotinou v oblasti thrillerů pro dospělé.

Zdroj informací: nakladatelství Alpress

————————————————

Nenechte si ujít další případ policistky Kary Quinnové a agenta FBI Matta Costy z pera Allison Brennanové. Tentokrát je čeká vyšetřování v nehostinné arizonské poušti. Dokáží zastavit vražedné běsnění?

Když v oblasti jižně od Tucsonu začne z neznámých příčin hynout divoká zvěř, mladá aktivistka z místní univerzity se sama vydává do hor zjistit víc. Vzápětí je ale i ona nalezena mrtvá a tucsonská policie s vyšetřováním případu rozhodně nespěchá. Mobilní vyšetřovací jednotka vedená samotářským agentem FBI Mattem Costou a svéráznou policistkou Karou Quinnovou však zareaguje okamžitě.
Vyšetřovatelé do města dorazí v utajení a s cílem získat nová vodítka se infiltrují do rafinerie mědi. Důkazy, které tam najdou, je zavedou do nehostinné arizonské pouště…
Costa a Quinnová pročesávají zdecimovanou krajinu, která nepřestává vydávat svědectví o zločinech mnohem vážnějších, než se zprvu zdálo – obchodu s bílým masem i dalších nevyřešených vražd.
Jak počet obětí narůstá, dochází jim, že tento případ skrývá daleko více, než si mysleli. Není ale cesty zpět, hodiny tikají a agenti musí odhalit původce vražedného běsnění dřív, než přijdou o život další nevinní lidé… nebo oni sami.

Lhát se nemá

Autorka: Allison Brennanová
Přeložila: Hana Sichingerová

Počet stran: 424
Vazba: vázaná
Formát: 130×205 mm
ISBN: 978-80-7625-207-3
Doporučená cena: 469 Kč

Knihu Lhát se nemá vydalo nakladatelství Metafora.

Ukázka z knihy

Ryder položil na stůl desetidolarovou bankovku a o pět minut později odešel. Hned se jí lépe dýchalo. Bylo jí to jasné – Matt měl obavy ohledně případu. Tohle rozhodně nebylo typické policejní vyšetřování. Právě proto se Kaře líbilo. Ale ona se ve své práci vyznala a řekla Mattovi, že kdyby potřebovala pomoc, zavolá. Jenže nepotřebovala, takže Ryder představoval problém.
Nalila trojici veteránů další rundu.
„Myslím, že se tomu klukovi líbíš, jenže ho děsíš,“ mudroval Javier.
Veterán byl trochu moc všímavý. Proč ji sledoval?
Zasmála se. „Studuje na univerzitě. Na mě je moc mladej. Navíc přemoudřelej. Ale je to milej kluk.“
„Zajímalo by mě, co tady pohledává. Už měsíc sedí každý ráno v bistru.“
Ano, příliš všímavý.
Pokrčila rameny. „Nejsou teď náhodou závěrečný zkoušky? Třeba něco zkoumá, píše diplomku nebo tak něco. Co já vím. Skončila jsem se školou v prváku na střední.“
„Tobě to pálí od přírody,“ pochválil ji Tom.
„A nic víc nepotřebuju,“ dodala Kara. (str. 67)

Nezapomeňte si přečíst celou ukázku.

O autorce

Allison Brennanová je bývalá poradkyně ve státní legislativě, nyní bestsellerová autorka, jejíž thrillery se pravidelně umisťují na předních příčkách žebříčků New York Times a USA Today. Věří, že život je příliš krátký na to, aby se člověk nudil. Proto má pět dětí a píše tři knihy ročně. Vydala přes pětatřicet thrillerů a nespočet povídek. Mimo jiné byla nominovaná pětkrát na cenu RWA za nejlepší romantický thriller a dvakrát vyhrála cenu Daphne du Maurier. V ČR vyšel v roce 2020 její thriller Třetí na řadě.

Zdroj informací: nakladatelství Metafora

————————————————

A na závěr přinášíme tip na napínavý příběh i pro milovníky audioknih. Komu přísluší odpovědnost, když se zbraně k zajištění míru ocitnou v rukou teroristů? Odpověď na tuto otázku bude muset najít kapitánka Oda Skarová.

Kapitánka Oda Skarová, vyslaná norskou armádou na zahraniční misi, se souhrou okolností ocitne před zásadním rozhodnutím. Jak má postupovat při podezření, že zbraně, které zabíjely v rukou iráckých teroristů, pocházejí z jejího rodného města, z továrny, která zaměstnává i její vlastní rodinu? A co všechno je třeba překonat při cestě za pravdou?

Made in Norway

Autor: Vegard Steiro Amundsen
Interpreti: P. Bučková, J. Dolanský, J. Vyorálek, O. Rychlý, O. Vetchý, J. Stryková, M. Etzler a další

Délka: 2 hodiny 41 minut
Vazba: CD
EAN: 8590236114623
Doporučená cena: 349 Kč

Audioknihu Made in Norway vydalo nakladatelství Radioservis. Poslechněte si ukázku.

O autorovi

Původní seriál Made in Norway napsal pro norský rozhlas Vegard Steiro Amundsen a zpracování se setkalo nejen s ohlasem domácích posluchačů, ale rezonovalo, vzhledem k naléhavosti zpracovávaného tématu i atraktivní formě, i v mezinárodním kontextu, když dílo získalo ocenění pro nejlepší rozhlasový seriál Prix Europa 2020.

Zdroj informací: Rozhlas.cz


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeŽhářka

King, Stephen

Pavel Dobrovský – BETA, 2022

zobrazit info o knizeMatčina hra
Pro svého syna by udělala cokoliv

Jonesová, Sandie

Cosmopolis, 2022

zobrazit info o knizeNež padne tma

Haughton, Emma

Alpress, 2022

zobrazit info o knizeLhát se nemá

Brennanová, Allison

Metafora, 2022

zobrazit info o knizeMade in Norway (audiokniha)

Amundsen, Vegard Steiro

Radioservis, 2022

Napsat komentář