Cestujeme po Česku

krajinou-vina-2, prazdnedomynahled
Ačkoliv nejednoho z nás lákají exotické dálky, i naše česká země nabízí plno zajímavých míst k poznávání. Fanoušky architektury nebo „urbexování“ provedeme po prázdných vilách a své putování si zpříjemníme dobrým vínem.

Slunečné dny posledních týdnů nás pomalu vábí ven za dobrodružstvím. A co patří k blížícímu se létu více než prosluněné vinohrady a dvě deci dobrého vína? Právě proto je víno naším prvním tématem.

Víte, kde mají na návsi pomník s vinnými hrozny? Proč se Sylvánskému říká zelené, i když je to víno bílé? S čím je dobré ho párovat? Jak se pije košer víno nebo kde jsou Modré sklepy?
Odpovědi na tyto a další otázky hledá
Václav Žmolík v krajině vínu zaslíbené, a to nejen v oblasti jižní Moravy, jak bývá zvykem, ale i na Kroměřížsku nebo třeba Mostecku, kde se víno pěstuje na výsypkách z uhelných dolů. Ať už pěšky, na kole, autem, či na traktoru, putujeme s autorem na vinice za vinaři, kteří se rozhodli pokračovat v tradici prastarého řemesla. Pod jejich rukama se na vyhlášených tratích rodí odrůdy révy vinné, kterým neřeknou jinak než Rulanda, Sylván, Šardonka. Krajinou vína, to jsou však i města a vesničky se svými pamětihodnostmi, poutní místa, tajemná sklepení i výhledy z nejvyšších pater rozhleden. Do rukou se vám proto dostává průvodce věnovaný všem milovníkům vína a také vinařské turistiky.
Kniha vznikla podle druhé řady cestopisného televizního cyklu Krajinou vína.

Krajinou vína 2

Autor: Václav Žmolík

Počet stran: 208
Vazba: vázaná
Formát: 170×235 mm
ISBN: 978-80-7404-355-0
Doporučená cena: 269 Kč

Knihu Krajinou vína 2 vydalo nakladatelství Edice České televize.

 

Ukázka z knihy

Asi vás nepřekvapí, že u Zahradnické fakulty mají v Lednici i školní vinice. Našli byste na nich všechny odrůdy, které se u nás běžně pěstují. Mě ovšem zajímá jen Sylvánské zelené. „Co víme o původu Sylvánského zeleného?“ ptám se, když s docentem Baroněm dojdeme k řádkům s touto odrůdou. „Podle genetických analýz víme, že to je kříženec Tramínu červeného a Rakouského bílého. Jeho náročnost, o které jsem mluvil, spočívá v tom, že má husté zalistění a velmi kompaktní hrozen, což napomáhá vzniku houbových chorob. Ochrana proti těmto chorobám proto není jednoduchá. A k tomu má ještě jednu špatnou vlastnost: Dřevo této liány na podzim ne úplně dobře vyzrává, což zase způsobuje vyšší ohrožení zimními mrazy. Kombinace těchto vlastností je důvodem, proč Sylván není pro každého vinohradníka.“ „Víte, čeho jsem si všiml, pane docente? Často ve vašem oboru říkáte možní, nejspíš, pravděpodobně. Nevadí vám to?“ (str. 49)

Jaká byla docentova odpověď? Přečtěte si celou ukázku.

 

O autorovi

Václav Žmolík moderoval první ranní vysílání u nás – Studio 6, politické diskuse v Aréně anebo podvečerní publicistický blok Černá, bílá. Mnozí si jistě vzpomenou na úspěšné Pohlednice z olympijských her v Atlantě a Naganu, které připravoval, na kontaktní vzdělávací show Volejte učiteli anebo pořad o železnici a lidech na ní Svět na kolejích. Specifickou část jeho tvorby tvoří projekty historické a vlastivědné. Pro ČT natočil dokumenty Boj o rozhlas a Legrútská historie, v roce 2012 přidal cyklus historických dokumentů Příběhy předmětů. Po České republice se s ním diváci vydat v pořadech Počesku, Kořeny, Výlety Černé, bílé, Bohemia incognita či Moravia Incognita. Spolupracuje také s týmem 13. komnaty.

Zdroj informací: Česká televize

 O nakladateli

Žánrový rozsah knižní produkce České televize odpovídá pestrosti programové nabídky na obrazovce. Potenciál vydavatelské činnosti České televize napojené na její bohatý archiv pořadů i premiérovou tvorbu v oblasti dětských, dramatických, hudebních a dokumentárních pořadů soustavně vzrůstá. V současné době vychází se značkou EDICE ČESKÉ TELEVIZE ročně kolem čtyřiceti vlastních a koedičních knižních titulů.

————————————————

Celý svět je plný prázdných budov a pozemků, které zdánlivě nikomu nepatří. V České republice tomu není jinak. Jaké příběhy a tajemství ukrývají české zámky nebo vily? A kolik z nich je v dezolátním stavu?

Příběhy domů mají smutné i dobré konce, ale nejčastěji bývají bez konců – pokračují, ovlivněny historickými událostmi, pokrokem i proměnou bezprostředního okolí.
Takové příběhy mapuje publikace Prázdné domy – Zámky a vily, jež vychází z webu Prázdné domy. Součástí každé kapitoly je časová osa historie jednotlivých staveb a bohatá fotodokumentace.
Čtenáře zve k procházce do zchátralých interiérů zámků a vil po celé České republice.

Prázdné domy

zámky a vily v Čechách
Autor: Radomír Kočí

Počet stran: 248
Vazba: vázaná
Formát: 163×235 mm
ISBN: 978-80-271-3191-4
Doporučená cena: 439 Kč

Knihu Prázdné domy vydalo nakladatelství Grada.

 

Ukázka z knihy

Zakázku na přestavbu získal architekt Jiří Kroha v létě 1925; v říjnu předložil její zpracování. Zpurizoval fasády starého hotelu a parter otevřel do náměstí velkými okny. Vstup do budovy ochránil velkou markýzou, která slouží i jako balkon. Budovu korunoval velkou zakulacenou střechou s markantními pylony. Polyfunkční sál s mezaninovou galerií vestavěl do starého podlouhlého nádvoří. Firma Hráský & Jenč dovedla přestavbu ke zdárnému konci v roce 1927. V budově se usídlil místní odbor Spolku architektů a inženýrů SIA. Prezidenta TGM, který přijel 10. července do Mladé Boleslavi zhlédnout Výstavu severních Čech, uvítaly z balkonu fanfáry ze Smetanovy Libuše. V září téhož roku zažil architekt Kroha v polyfunkčním sále malé fiasko své přednášky o moderní architektuře. V místních listech přišlo toto zhodnocení: „Pan architekt předčítal látku v tak těžkém slohu, že nebylo možno při rychlém čtení vůbec jej sledovati, natož ještě rozuměti. […] Přáli bychom si pořádání podobných přednášek, ale lidových, kde našli bychom skutečné poučení, jinak tato dobrá snaha mine se účinkem.“ Mimo grandhotelu Věnec na Staroměstském náměstí projektoval architekt Jiří Kroha v Mladé Boleslavi rovněž budovu Okresní sociální péče a budovu střední průmyslové školy. (str. 26)

Pokračujte na celou ukázku včetně krásných fotografií.

 

O autorovi

Radomír Kočí je realitní makléř se zaměřením na Prahu a okolí. Praha je jeho láskou a domovem. Místo, kde žije celý svůj život a kde pracuje. Jako své expertní oblasti si zvolil Letňany, kde bydlí a Smíchov / Košíře, kde sídlí jeho kancelář. Práce musí člověka i bavit a to se mu podařilo, jelikož jeho koníčky úzce souvisí s nemovitostmi. S kamarády ve volném čase spravuje web prazdnedomy.cz zaměřený na dokumentaci dlouhodobě prázdných domů, pořádají vlastivědné vycházky po Praze a seznamují ostatní s historií jednotlivých domů. O podobných zajímavostech Prahy seznamuje své fanoušky i na vlastní Facebook stránce. Své jméno spojil se značkou RE/MAX, největším poskytovatelem realitních služeb na světě. Díky tomu může nabídnout nejrozmanitější realitní služby, spolupracuje s dalšími profesionály v oboru a šance na úspěšnou spolupráci se tím rapidně zvyšuje.

Zdroj informací: RadomírKočí.cz

 O nakladateli

Knihy s logem GRADA vycházejí v České republice již od roku 1991. V její produkci jsou tituly s právní tématikou, knihy ekonomické, tituly z oblasti financí a účetnictví, manažerské tituly, psychologické, zdravotnické, knihy s počítačovou tematikou, o architektuře a stavebnictví, knihy technické z nejrůznějších oborů a profesí. Tuto pestrou škálu doplňuje i naučně odborná literatura, která nabízí řadu publikací s velkým záběrem pro denní praktický život.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Dáváte přednost tajemství prázdných domů nebo prosluněnému vinohradu? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKrajinou vína 2

Žmolík, Václav

Edice České televize, 2022

zobrazit info o knizePrázdné domy
zámky a vily v Čechách

Kočí, Radomír

Grada, 2022

Napsat komentář