Místo, kde se plní sny

stesti-hreje-jako-slunce-perex

Dovedete si představit, že by vám jednoho dne zavolal notář, aby vám sdělil, že jste zdědili nemovitost ve Florencii? A to zrovna ve chvíli, kdy jste si uvědomili, že se váš život nevyvíjí podle vašich představ?

Přesně to se stalo hlavní hrdince knihy Štěstí hřeje jako slunce, kterou vydalo nakladatelství Cosmopolis. Příběh se zrodil v hlavě spisovatelky Pauliny Maiové. Minulý rok zaznamenala úspěch se svou literární prvotinou Štěstí má barvu levandule. Příběh o ženě, která nečekaně našla své štěstí v malém penzionu v prosluněné Provenci, si získal přízeň mnoha čtenářek. A pokud zaujal i vás, určitě vás stejně jako mě potěší, že i autorčin nový román se nese v podobném duchu. I tady se totiž objevuje hlavní hrdinka, která postupně sbírá sílu k tomu, aby dala svůj život do pořádku.

Carlotta Ricciová je svobodná třicetiletá žena, která momentálně neví, co si se svým životem počít. Snila o tom, že bude architektkou. V prvních týdnech posledního ročníku magisterského studia jí bohužel zemřeli prarodiče. Tato ztráta ji zasáhla natolik, že studium přerušila, opustila Frankfurt a vrátila se do Marburku. Právě tam se nachází kavárna, kterou její prarodiče dříve vlastnili. Carlottino dětství bylo provoněné kávou, v kavárně trávila většinu svého času, byla pro ni útočištěm – tehdy i nyní. Zase si připadala, jako by měla prarodiče po svém boku. A to je důvod, proč teď místo do architektonické kanceláře míří každý den do kavárny, kde pracuje jako servírka. V Marburku si našla sdílený podnájem a pokouší se splatit studentskou půjčku. A rodiče o ničem z toho nemají tušení. Zatím jim nedokáže přiznat, že nepokračuje ve studiu. Carli si však uvědomuje, že takto nemůže žít věčně.

Co dalšího ještě potřebuješ, abys překročila svůj vlastní stín? (str. 14)

Přesně v tomto okamžiku Carli zjistí, že jeden z hostů, kterého každý den v kavárně obsluhovala, jí v závěti odkázal nemovitost ve Florencii. Byl ve věku jejího dědečka. Nejspíš věděl, že její prarodiče pocházeli z Itálie. Možná je dokonce znal? A i když Carli nerozumí tomu, proč si vybral právě ji, nehodlá promarnit svou šanci! A tak se vydá do Florencie, aby lépe poznala zemi svých milovaných prarodičů, a také aby si v klidu rozmyslela, jak naloží se svým životem. Kdo ví, možná že tohle je pro ni to správné místo, kde si začne plnit své sny…

Změna místa může někdy pomoct, abys setřásla, co tě tíží. (str. 257)

Román je dobrou volbou pro čtenářky, které mají rády klidná vyprávění odehrávající se v krásném prostředí – autorka děj zasadila do slunné Florencie. V knize nechybí popisné pasáže, které vám plně odhalí krásu míst, kde se vše podstatné odehrává. A právě tyto pasáže ve mně vyvolávaly obrovskou chuť cestovat. I já jsem chtěla potkávat temperamentní Italy, objevovat tamní skrytá zákoutí, vychutnávat si italskou kuchyni, zapíjet pizzu vychlazeným aperolem či skleničkou prosecca a sledovat zapadající slunce odrážející se od řeky Arno. Autorka často zachází do detailů, což vysvětluje, proč má kniha přes čtyři sta stran. Tempo vyprávění je tedy pomalejší. I tak je ale román čtivý: zápletka je vystavěna na jednom z oblíbených témat – odhalování tajemství jedné dávné lásky.

Obálka i název knihy slibují sluncem prozářený příběh. A přesně ten také dostanete. Neměli by si ho nechat ujít ti, kdo mají rádi sérii Romantické útěky Julie Caplinové. Všechna vyprávění totiž mají podobný koncept: hlavní hrdinka utíká před problémy do jiné země, kterou postupně poznává a ve které se pokouší o nový začátek.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeŠtěstí hřeje jako slunce

Maiová, Pauline

Cosmopolis, 2022

Napsat komentář