Papež František

Zraneny_pastyr_Ivereigh (1)
Chcete lépe poznat prvního latinskoamerického papeže v dějinách? Britský spisovatel Austen Ivereigh ve své knize mapuje klíčové okamžiky jeho reformy v Římě a v celé církvi. Nechybí ani zábavné historky, svědectví přímých účastníků a odborné analýzy.

První latinskoamerický papež v dějinách svou snahou vytvořit vstřícnější a pozornější církev, která by se lidským problémům věnovala s důrazem na Boží milosrdenství, vyvolal u některých lidí intenzivní strach, že se podřizuje modernímu světu a ničí tradici. František, který na jedné straně čelí vzpourám kvůli svému přístupu k rozvedeným katolíkům a obavám z otázek, jako je migrace a změna klimatu, i bouři kritiky kvůli postupu církve v oblasti pohlavního zneužívání, se na straně druhé ukazuje jako vůdce s pozoruhodnou vizí a schopnostmi, neúnavně zaměřený na duchovní cíle – jako vůdce, který i uprostřed všudypřítomného zmatku zůstává klidný.
Kniha barvitě a s nadhledem vykresluje portrét papeže Františka a uvádí nás do turbulencí vyvolaných jeho dalekosáhlými změnami.

Zraněný pastýř

Papež František a jeho zápas o obrácení katolické církve
Autor: Austen Ivereigh
Přeložil: Jiří Gračka

Počet stran: 448
Vazba: vázaná
Formát: 160×240 mm
ISBN: 978-80-7684-031-7
Doporučená cena: 499 Kč

Knihu Zraněný pastýř vydalo nakladatelství Triton.

Ukázka z knihy

Je to papež z lidu a pro lid, ale především s lidmi. Právě toho si na něm všichni, obdivovatelé i nepřátelé, všímají: oné přirozené náklonnosti k lidské rase, způsobu, jak z lidí, kterým byste nevěnovali druhý pohled, činí hlavní postavy. Někteří prohlašují, že je jen populista v časech populistů, ukazují tím ale, že populismus nechápou. František nevyužívá své sjednocení s lidmi k tomu, aby si vybudoval moc, protože takový druh moci odmítá. Nemluví o hranicích, které mají lidi chránit před zdánlivými hrozbami, ale o dveřích a mostech, které mají rozšířit jejich možnosti. Je podmanivý a energický, a přitom pokorný. Dělá chyby a prosí o odpuštění. Jeho posláním je přivést církev k lidem, aby zachránil ne lidi, ale církev.
S oblibou tvrdí, že lidé jsou neomylní „ve své víře“. Možná nedokážou vysvětlit, proč věří v Boha, ale vědí o něm. Jsou to lidé jako stařička Carla, kterou znal ze svých pravidelných návštěv od té doby, kdy byl roku 1998 jmenován arcibiskupem v Buenos Aires a začal alespoň jednou ročně létat do Říma na schůzky – obvykle v únoru, jako součást postního pokání – a občas se na pár dní zastavil i v Turíně. Odsud to jsou už jen dvě hodiny cesty do kopců kolem Asti, které je fons et origo klanu Bergogliových. Tady si ve vesnici San Carlo nedaleko Tigliole užíval hostiny s příbuzenstvem. (str. 13–14)

Přečtěte si celou ukázku.

O autorovi

Austin Ivereigh je britský spisovatel a novinář, komentátor církevních a politických témat. Vystudoval Oxfordskou univerzitu, kde získal titul PhD. Jeho články pravidelně vycházejí v jezuitském časopisu America a mnoha dalších periodikách. Jako katolický komentátor se často objevuje v britských médiích, především na televizních kanálech BBC, Sky, ITV a Al Jazeera.

Zdroj informací: Kosmas


Nakladatelství Triton působí na českém knižním trhu již od roku 1991 a počtem vydaných titulů se každoročně řadí mezi 6–10 největších knižních nakladatelství v republice. Specializuje se především na knihy odborné lékařské, psychologické, filosofické, historické a pedagogické, jakož i na učebnice pro VŠ studenty, beletrii, sci-fi a literaturu faktu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZraněný pastýř
Papež František a jeho zápas o obrácení katolické církve

Ivereigh, Austen

Triton, 2022

Napsat komentář