Život není peříčko…

Co_prinasi_obycejny_zivot
Dnešní knižní tipy obsahují pět románů českých i zahraničních autorů. Jde o složité příběhy z různých období života, potěšíme tedy všechny čtenáře upřednostňující knihy, které ukazují dospívání a vůbec život takový, jaký skutečně je.

Vydáním románu Arturův ostrov splácí nakladatelství Argo po letech dluh výjimečné spisovatelce Else Morante, jejíž literární kvality obdivuje i dnešní autorka bestsellerů Elena Ferrante. Od prvního italského vydání totiž uběhlo více než šedesát let. Autorka vás zavede do třicátých let minulého století a povypráví vám o nelehkém dospívání chlapce na ostrově poblíž Neapole.

Arturův ostrov, čtenáři i kritikou považovaný za nejkrásnější román Elsy Morante, vyšel poprvé v roce 1957. K českým čtenářům se dostává až se značným zpožděním, které ale vzhledem k nepochybné nadčasovosti díla, není vůbec na škodu.
Je to lyrický příběh o dětství a dospívání, o jakémsi pozemském limbu, zdůrazněném izolovaným prostorem ostrova Procida v Neapolském zálivu, kde protagonista Arturo prožívá prvních šestnáct let svého života. Arturovou nejvěrnější společnicí je samota, zejména po smrti fenky Immacolaty, která pro něj vytvářela iluzi domova. Matka zemřela při porodu a otec, v chlapcových očích téměř bájná a nedostižná bytost, je stále na dobrodružných výpravách. Z jedné z nich přiveze na ostrov novou manželku a do Arturova světa vstoupí mladičká macecha Nunziata…
Elsa Morante se rozhodla dát tématu dospívání na první pohled neobvyklého chlapeckého hrdinu, sečtělého divocha, který na jedné straně žije v intimním sepjetí s přírodou, a na straně druhé si buduje světonázor na základě velmi heterogenních svazků z knihovny v jejich domě.

Arturův ostrov

Autorka: Elsa Morante
Přeložila: Alice Flemrová

Počet stran: 388
Vazba: vázaná
Formát: 137×205 mm
ISBN: 978-80-257-3735-4
Doporučená cena: 448 Kč

Knihu Arturův ostrov vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

Jedna z prvních věcí, jimiž jsem se pyšnil, bylo moje jméno. Brzy jsem se dozvěděl (mám dojem, že mě o tom informoval on), že Arktur je hvězda. Nejrychlejší a nejjasnější světlo souhvězdí Pastýře na severní obloze! A že tohle jméno navíc nosil v dávných dobách jeden král, který velel zástupu věrných, a ti všichni byli udatní, stejně jako jejich král, a ten král s nimi jednal jako rovný s rovnými, jako se svými bratry.
Bohužel jsem později zjistil, že tenhle slavný britský král Arthur, zvaný taky Artuš, nepatří do hodnověrné historie, že je to jenom legenda; a tak jsem ho odsunul a dal přednost jiným, historičtějším králům (legendy byly podle mě dětinské záležitosti). Každopádně ale existoval ještě jiný důvod, proč jsem svému jménu přikládal heraldický význam: a to, že jak mi řekli, je pro mě vybrala (ačkoli myslím neznala jeho symbolické hodnoty) moje matka. Což byla sama o sobě negramotná ženička, pro mě však byla víc než ta největší panovnice. (str. 9)

Přečtěte si celou ukázku.

O autorce

Elsa Morante (1912–1985), manželka spisovatele Alberta Moravii, se řadí k nejvýznamnějším spisovatelkám dvacátého století. Psala i zdařilé povídky, ale její doménou byl román. Tím prvním, který získal cenu Viareggio, je rozsáhlá rodinná sága Lež a kouzlo (1948, Menzogna e sortilegio). Největšího ohlasu a literární ceny Strega se dočkal bildungsroman Arturův ostrov (1957, L‘isola di Arturo, č. 2022), jenž je považován i za nejzdařilejší. Česky vyšly její pozdější romány Příběh v historii (1974, La Storia, č. 1990) a Aracoeli (1982, č. 1988). Ačkoliv za svůj život napsala romány pouze čtyři, její dílo je nadčasové a na italské literární scéně ojedinělé. Autorčin styl se nedá s určitostí zařadit k jediné poetice či směru, při psaní se řídila výlučně svým vrozeným vypravěčským citem.

Zdroj informací: nakladatelství Argo

————————————————

Další román o dospívání pochází z pera americké autorky. Jessica Anya Blauová vás zavede do sedmdesátých let minulého století. Hlavní hrdinka, zakřiknutá knihomolka Mary Jane, poznává liberální svět sexu, drog a rock’n’rollu.

V Baltimoru se píší 70. léta. Čtrnáctiletá Mary Jane ráda vaří s matkou, zpívá v kostelním sboru a těší se z výběru těch nejlepších broadwayských muzikálů, který si její rodina předplácí. Coby stydlivá zakřiknutá knihomolka má radost, když se jí podaří získat letní brigádu jako chůva v rodině místního doktora. Počestná práce, jak říká její matka, v počestném domě. Zvenčí dům počestně opravdu vypadá, ale uvnitř panuje doslova i přeneseně chaos: všude harampádí, dveře polepené samoplepkami vyzývajícími k odvolání prezidenta Richarda Nixona, k večeři cereálie a donáškové jídlo z restaurace. A co je ještě horší (kdyby o tom věděla Mary Janeina matka, což neví), doktor je psychiatr a celé léto si vyhradil na důležitou práci: pomáhá jedné slavné rockové hvězdě s odvykací léčbou. Týden poté, co Mary Jane nastoupí do rodiny jako chůva, se rocker do domu nastěhuje i s manželkou, proslulou herečkou. Jak léto ubíhá, Mary Jane seznámí svou novou domácnost s nažehleným oblečením a pravidelnými večeřemi a na oplátku dostane jízdenku do liberálního světa sexu, drog a rock’n’rollu (nemluvě o skupinové terapii). Chycená mezi životním stylem, který znala, a budoucností, o níž si teprve teď uvědomila, že je vůbec možná, Mary Jane s příchodem září získá úplně novou představu o tom, co od života chce a jakým člověkem hodlá být.

Mary Jane

Sex, drogy, rokenrol a jedna zakřiknutá knihomolka v Americe 70. let
Autorka: Jessica Anya Blauová
Přeložila: Radka Knotková

Počet stran: 328
Vazba: vázaná
Formát: 145×210 mm
ISBN: 978-80-7565-965-1
Doporučená cena: 398 Kč

Knihu Mary Jane vydalo nakladatelství Jota.

Román Mary Jane můžete vyhrát i v naší soutěži, která probíhá
do 8. června 2022!

Ukázka z knihy

Paní Coneová mě provedla po domě. Na každém kroku jsem měla chuť zastavit se a prohlédnout si všechny věci, které byly nakupené a naskládané na místech, kde neměly co dělat: nakloněné věžičky knih na hořáku sporáku, v předsíni kávový šálek postavený na krabici od bot, na radiátoru měděný Buddha, uprostřed obývacího pokoje růžové nafukovací lehátko do bazénu. Bylo to v roce 1975, krátce předtím jsem oslavila svoje čtrnácté narozeniny a moje představy o domovech, nábytku a čistotě do mě jako pupeční šňůrou proudily přímo od matky. Když paní Coneová bosou nohou (s nehty nalakovanými třpytivým odstínem červené) odkopla hromádku svetrů na schodech, projel mnou úžas. Vážně existují lidé, kteří takhle žijí? Tak nějak jsem věděla, že někde na světě jsou. Nikdy mě ale nenapadlo, že bych podobný domov našla u nás v Roland Parku, který moje matka prohlašovala za tu nejvytříbenější čtvrť v Baltimoru. (str. 7)

Nezapomeňte si prohlédnout celou ukázku.

O autorce

Jessica Anya Blauová se narodila v Bostonu a vyrostla v jižní Kalifornii. O jejích knihách se mluví na CNN, NBC, v časopisech CosmoVanity Fair, u Oprah Winfreyové a v mnoha jiných televizních pořadech, rozhlasových stanicích a celostátních amerických publikacích. Její povídky a eseje vycházejí v bezpočtu časopisů a antologií. Je spoluautorkou scénáře k filmu Love on the Run s Frances Fisherovou a Stevem Howeyem. Občas píše texty na zakázku. Na Univerzitě Johnse Hopkinse, Goucher College a The Fashion Institute of Technology přednáší o psaní. Žije v New Yorku.

Zdroj informací: nakladatelství Jota

————————————————

Českou spisovatelku Annu Moricovou si většina čtenářů spojí s knihou Deníček psychiatričky. Nyní si můžete přečíst její románovou prvotinu Až půjdeš, zavři za sebou. Nahlédněte do vnitřního světa pětadvacetileté hlavní hrdinky, která se snaží najít samu sebe.

Románová prvotina autorky úspěšného Deníčku psychiatričky.
Na první pohled chytrá a bezproblémová holka, stejná jako všechny ostatní chytré a bezproblémové holky. Ve skutečnosti ale pětadvacetiletá Lucie neukotveně proplouvá životem a snaží se najít bezpečný přístav. Každodenně přitom bojuje s démony přítomnosti i minulosti. Když se seznámí s Tomášem, všechno je konečně, jak má být. Je to tak ale doopravdy?
Jak daleko jsme schopni zajít, abychom obhájili to, čemu věříme?
A jak silní dokážeme být v situacích, kdy jsme sami na dně?

Až půjdeš, zavři za sebou

Autorka: Anna Moricová

Počet stran: 296
Vazba: vázaná
Formát: 140×195 mm
ISBN: 978-80-271-1337-8
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Až půjdeš, zavři za sebou vydalo nakladatelství Cosmopolis.

O autorce

MUDr. Anna Moricová je česká psychiatrička a spisovatelka, která vystudovala Lékařskou fakultu Univerzity Karlovy v Hradci Králové. Na Facebooku vede úspěšný webový blog Deníček psychiatričky. Na základě těchto zápisů vyšla v roce 2021 její první kniha Deníček psychiatričky.

————————————————

Norská autorka Ida Hegazi Hoyer ve svém románu předkládá čtenářům analýzu jednoho nezdravého vztahu. Co se stane, když budeme přehlížet varovné signály a mlčet o prožitých tragédiích? A kde je hranice mezi pravdou a lží? To se dozvíte v knize Odpusť mi.

„Když jsem tě spatřila, všechno zmizelo“, říká vypravěčka a hlavní hrdinka románu o začátku osudové lásky. Mladá učitelka ve školce a student filozofie spolu po krátkém seznámení začnou hned žít a vše směřuje k vytoužené svatbě, cestě kolem světa, dětem. Koncentrované a intimní vyprávění, které je zpovědí hrdinky, však postupně odhaluje vývoj nezdravého vztahu. Objevují se čím dál jasnější náznaky, že věci nejsou takové, jaké se zdají být, že dokonce ani jeden z nich není tím, kým se zdál být. Vyvstávají nepříjemné otázky – Co chceme o sobě i o tom druhém skutečně vědět? Za jakou cenu můžeme ještě toho druhého milovat, či spíš – jakou cenu jsme ochotní zaplatit? Kde jsou hranice mezi pravdou a lží a co se děje, když tyto hranice překročíme?

Odpusť mi

Autorka: Ida Hegazi Høyer
Přeložila: Veronika Česká

Počet stran: 186
Vazba: brožovaná
Formát: 120×200 mm
ISBN: 978-80-7422-841-4
Doporučená cena: 199 Kč

Knihu Odpusť mi vydalo Nakladatelství Lidové noviny.

Ukázka z knihy

Když jsem tě spatřila, všechno zmizelo. Také jsi byl sám. Seděl jsi opodál, dál od břehu. Nevěděla jsem, co děláš, jestli si čteš, kreslíš, píšeš, ale pak jsi mi vyprávěl, že jsi přemýšlel, to jsi dělal, přijel jsi k moři filozofovat, pak jsem přišla já a tohle byl náš příběh, jediný možný začátek. Uviděla jsem tě a svlékla jsem se do naha. Uviděla jsem tě, klidně to řeknu, uviděla jsem tě první. Dlouho jsem se na tebe dívala. Stála jsem ve vodě, která mi sahala až do půli lýtek, byla studená a ty jsi vypadal jako teplejší svět. Ne protože bys byl nadpozemsky krásný nebo zlověstně klidný nebo znepokojivě svůdný, nic takového, vůbec ne. Ale odvážil ses být tam, aniž bys tam něco dělal s kýmkoli jiným. Byl jsi tak sám, byl jsi to nejkrásnější, co jsem kdy viděla. A když ses na mě podíval, když jsi mě spatřil, musel jsi mě vidět hříšnou i nevinnou, jako bys bral a zároveň hned odhazoval.

O autorce

Ida Hegazi Hoyer je norská autorka s dánsko-egyptskými kořeny. V současnosti žije a tvoří v blízkosti Osla. Debutovala v roce 2012, její román Unnskyld (2014) – Odpusť mi pomyslně uzavírá trojici knih, které spojuje téma destruktivní lásky. Obdržela za něj Cenu Evropské unie za literaturu a byla zařazena norským deníkem Morgenbladet mezi deset nejlepších norských autorů do 35 let. Momentálně má na svém kontě šest románů a jeden povídkový soubor, píše také knihy pro děti. Ve svých textech zkoumá dichotomii osamělosti a smrti či moci a bezmoci. Realistický svět jejích příběhů narušuje hrůzné, neskutečné, někdy bizarní či přímo kuriózní dění, které prožívají její postavy, obyčejní lidé ze sousedství, kteří jsou dováděni až na hranu.

Zdroj informací: Kosmas

————————————————

Renata Šindelářová napsala příběh inspirovaný skutečnými událostmi. Jak se změnily životní priority téměř padesátiletého Míry? Přečtěte si knihu Bolest neutopíš.

Syrovost života. Karamboly. Sex. Alkohol. A boj. Tak by se dal charakterizovat příběh, který je inspirovaný skutečnými událostmi a nezačíná právě šťastně. „Víš, že jsem si vždycky myslel, že sex je pro mě ve vztahu na prvním místě? A teď vidím, že prostě jenom nechci být sám,“ vysloví jednoho dne Míra. Táhne mu na padesát, ale v podstatě stihl prožít dva životy. Dvě manželství. Leccos se mu v nich nepovedlo a na leccos je naopak pyšný. Jeho životní krédo? „Hlavně se z toho nepodělat!“ I když to někdy opravdu bolí.

Bolest neutopíš

… podle skutečného životního příběhu, který byste prožít nechtěli
Autorka: Renata Šindelářová

Počet stran: 232
Vazba: brožovaná
Formát: 148×210 mm
ISBN: 978-80-907928-3-8
Doporučená cena: 259 Kč

Knihu Bolest neutopíš vydalo nakladatelství Literární strom.

O autorce

Renata Šindelářová vydala svou první knihu již před lety v nakladatelství Petra, kde vyšla většina jejích knih pro ženy. V současné době spolupracuje s nakladatelstvím Portál, kde vydává gamebooky pro děti (např. Zpět o sto let na výletTajemství pokladu svatého Václava či Ztraceni v rudolfínské Praze). Zároveň si před pár lety založila vlastní nakladatelství Literární strom, prostřednictvím kterého vydává své nové knihy pro dospělé. Její romány jsou především psychologického charakteru, často se zabývají vnitřním světem hlavních postav. Každý z nich má jiné hlavní téma, odlišnou strukturu a také pozadí. Poslední dva romány Jen jeden svět a Můj svět v tobě nahlédly pod pokličku ezoteriky a oba obsahují též kriminální zápletku, která je ovšem v ději až vedlejší. Prim tady hrají opět vztahy a pocity jednotlivých postav a důvody jejich činů.

Přečtěte si autorčin článek Ať věříme, či ne.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeArturův ostrov

Morante, Elsa

Argo, 2022

zobrazit info o knizeMary Jane
Sex, drogy, rokenrol a jedna zakřiknutá knihomolka v Americe 70. let

Blauová, Jessica Anya

Jota, 2022

zobrazit info o knizeAž půjdeš, zavři za sebou

Moricová, Anna

Cosmopolis, 2022

zobrazit info o knizeOdpusť mi

Hoyer, Hegazi Ida

Nakladatelství Lidové noviny, 2022

zobrazit info o knizeBolest neutopíš
… podle skutečného životního příběhu, který byste prožít nechtěli

Šindelářová, Renata

Literární strom, 2022

Napsat komentář