Inspirace pro volný čas

kreativita
Dnes si představíme čtyři knihy, ve kterých najdete inspiraci pro volný čas. Nahlédněte do kulinářského světa Marcela Ihnačáka, naučte se vypalovat pájkou do dřeva, zahrajte si doma bojovku a vytvořte si nějaký originální módní či bytový doplněk.

Máte chuť zkusit nějaké nové pokrmy od vyhlášeného šéfkuchaře? Pak nahlédněte do nové kuchařky Marcela Ihnačáka. Prozradí vám několik receptů na skvělá jídla, na kterých si pochutná celá rodina.

Nechte se vtáhnout do kulinářského světa Marcela Ihnačáka a oslavte den skvělým jídlem. Hostinu můžete mít každý den, nejen při speciální příležitosti. Stačí málo – kvalitní suroviny, nápadité kombinace chutí a příjemná společnost, protože méně je někdy více.

Známý slovenský šéfkuchař Marcel Ihnačák vás zve na kulinární hostinu: „Nemusí to znamenat jen velkou slavnost nebo hody. Je to i pokrm připravený pro dva, několik blízkých a přátel. Společná snídaně, oběd nebo večeře mohou být dokonalou hostinou, když si je připravíme z kvalitních surovin a s láskou. Protože dobré jídlo spojuje lidi, upevňuje vztahy a vytváří nová přátelství. Hostina není o množství, ale hlavně o kvalitě, delikátní chuti a kráse na talíři.“

Působivé fotografie nádherné zahrady a jídel vám pomohou vybrat si něco netradičního na snídani, zajímavou polévku, jídlo bez masa, ale i masová, bramborová a sýrová jídla, ryby, těstoviny a dezerty. Příkladem je cizrnová pomazánka s medvědím česnekem, gazpacho s mušlemi, bramborový salát se šunkou a vejci, bylinkové halušky s krůtím masem a rajčaty, kapr s chřestem a čatní z červené cibule, hovězí špízy se sezamem a s mladou zeleninou či tvarohové lívance s creme fraîche a jahodami. Dobrou chuť!

Hostina

Méně je někdy více
Autor: Marcel Ihnačák
Přeložila: Radka Svobodová

Počet stran: 176
Vazba: vázaná
Formát: 195×255 mm
ISBN: 978-80-276-0360-2
Doporučená cena: 499 Kč

Knihu Hostina vydalo nakladatelství Slovart.

Ukázka z knihy

 hostina_ukazka 2 hostina_ukazka

Podívejte se i na další ukázky.

O autorovi

Marcel Ihnačák je slovenský šéfkuchař, který napsal kuchařské knihy Radost vařit a Zelenina, moje láska . Profesní zkušenosti získal v restauraci oceněné dvěma hvězdičkami Michelin, Pied-á-Terre v Londýně a v restauraci Jamieho Olivera Fifteen. Na Slovensku pracoval jako šéfkuchař restaurací Liviano, Fashion Cafe, Au Café a v hotelu DoubleTree by Hilton jako Executive Chef. Na mistrovství světa v ledním hokeji v Bratislavě byl odpovědný za vaření pro národní týmy Slovenska, Česka a Švédska.

Zdroj informací: Kuchyně Lidlu

————————————————

Víte, co se skrývá pod pojmem pyrografie? Jde o výtvarnou metodu vypalování různých vzorů do dřeva pomocí speciální rozžhavené pájky. Že byste si to také rádi vyzkoušeli? Pak si nenechte ujít následující knihu.

Máte-li rádi práci se dřevem, rozšiřte si své umělecké dovednosti i o kreativní techniku vypalování elektrickým perem nebo pájkou do dřeva. Komplexní průvodce od zkušené autorky poskytne potřebné pokyny pro všechny základní styly tohoto oboru.
Kresbu siluet, grafírování, šrafování, tečkování, jiné textury, plošné stínování až po iluzi malby. V úvodní galerii je popsáno a vysvětleno celkem 31 využitelných základních vzorů, s nimiž pak snadno vytvoříte realistické portréty lidí a zvířat, motivy květin, krajiny, architektury a dalších objektů.
Inspirovat se můžete i 12 projekty s detailními postupy a fotografiemi každého kroku.

Vypalování do dřeva

Pyrografie pro každého
Autorka: Lora S. Irish
Přeložila: Jana Petrásková

Počet stran: 200
Vazba: brožovaná
Formát: 168×242 mm
ISBN: 978-80-271-3002-3
Doporučená cena: 369 Kč

Knihu Vypalování do dřeva vydalo nakladatelství Grada.

O autorce

Lora S. Irish je autorkou řady dřevořezbářských, pyrografických a řemeslných příruček. Její první knihou o řezbářství je Classic Carving Patterns.

Zdroj informací: lsirish.com

————————————————

Máte rádi různé šifry, rébusy či hádanky? Pak si pořiďte novou knihu Lukáše Záleského ze série Lovci šifer. Najdete v ní návod, jak připravit pořádnou bojovku, kterou si můžete zahrát třeba společně s přáteli v pohodlí vlastního domova.

Týmová hra – 12 bojovek, 60 šifer a hodiny zábavy pro všechny milovníky hádanek a kvízů!
Honba za pokladem bývá nebezpečná a je při ní třeba překonat řadu nástrah. Vy se na ni ale můžete vydat v bezpečí vlastního domova. Stačí ukrýt rafinovaně poklad podle vlastního výběru, otevřít knihu, rozmístit jednotlivé šifry a z vašeho bytu se rázem stane tajuplný ostrov.
V této knize naleznete 12 bojovek a celkem 60 šifer, které pořádně rozžhaví vaše mozkové závity. Každý vyluštěný rébus, založený například na zašifrované abecedě, hrátkách se slovy nebo číselných řadách, vás posune o krok blíž cíli.
Hrajte kdykoli s rodinou či přáteli na oslavách, party, návštěvách nebo prostě jen tak pro radost!

Lovci šifer

Bojovky na doma
Autor: Lukáš Záleský

Počet stran: 160
Vazba: brožovaná
Formát: 164×233 mm
ISBN: 978-80-271-3603-2
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Lovci šifer vydalo nakladatelství Cosmopolis.

O autorovi

Lukáš Záleský se narodil roku 1993 v Ústí nad Labem. Absolvoval tamní gymnázium a v devatenácti se přestěhoval do Prahy, kde studoval knihovnictví na Karlově univerzitě. Už od mládí psal „do šuplíku“, v průběhu let byly jeho povídky publikovány ve sbornících několika českých knihoven. V roce 2014 spolupracoval jako scenárista na známé počítačové hře Polda VI. V současnosti pracuje jako produkční v nakladatelství a jako příležitostný redaktor dětských knížek. Roku 2020 vyšla jeho prvotina, hororové povídky Čtyři strany mince, a o dva roky později Bojovky na doma a Bojovky na ven ze série Lovci šifer. Jedná se o první knihy typu „honba za pokladem“ u nás. Nyní žije Lukáš i se svou nádhernou ženou Martinou opět v Ústí nad Labem, miluje dálkovou pěší turistiku, šachy, hraní na kytaru, svou rodinu a přátele a je, mírně řečeno, filmový maniak.

Zdroj informací: Grada

Přečtěte si také autorův příspěvek do naší rubriky Čtení ke kávě.

————————————————

Máte „šikovné ruce“? A baví vás vyrábět různé oděvní či bytové doplňky? Pak vás svou novou knihou jistě osloví Alena Isabella Grimmichová. Představí vám několik textilních technik, pomocí kterých si můžete vytvořit např. náhrdelník, šálu, duhový přehoz či košík z plstící vlny.

Ruční práce s přízemi a textilem patří k nejstarším lidským dovednostem, ale dodnes jsou oblíbené a v tvorbě využívané. Autorka proto v jedné knize spojila háčkování, vyšívání, macramé, malbu a tisk na textil, šablonování, batiku i plstění, aby pak tyto techniky využila na zhotovení originálních módních a bytových doplňků.

Textilní techniky

Oděvní a bytové doplňky
Autorka: Alena Isabella Grimmichová

Počet stran: 144
Vazba: brožovaná
Formát: 170×235 mm
ISBN: 978-80-271-3254-6
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Textilní techniky vydalo nakladatelství Grada.

O autorce

Alena Isabella Grimmichová se déle než dvacet let profesionálně věnuje výtvarným činnostem. V roce 1990 založila výtvarný GGArt atelier, v roce 2000 přejmenovaný na atelier Grimmich. V letech 1995–2005 vedla Galerii N°9 v Praze na Malé Straně. Je autorkou knih Vánoční ozdoby a dekorace, Plstěné lahůdky nebo Kouzlení s hedvábím.

Zdroj informací: grimmich.cz


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeHostina
Méně je někdy více

Ihnačák, Marcel

Slovart, 2022

zobrazit info o knizeVypalování do dřeva
Pyrografie pro každého

Irish, Lora S.

Grada, 2022

zobrazit info o knizeLovci šifer
Bojovky na doma

Záleský, Lukáš

Cosmopolis, 2022

zobrazit info o knizeTextilní techniky
Oděvní a bytové doplňky

Grimmichová, Isabella Alena

Grada, 2022

Napsat komentář