Biologické okénko

biologie-uvod
Jak se evoluce dostala od prvních buněk až k modernímu životu, rostlinstvu a kapradinám? Tyto a podobné otázky vám zodpoví knihy, které si představíme v dnešních knižních tipech. Otevíráme totiž zázračné biologické okénko.

Český biolog a vědec Vladimír Rudajev předkládá ve své knize Příběh buňky jeden z nejvíce fascinujících příběhů historie života. Kde se vzaly tyto základní stavební kameny života na Zemi a jak se měnily? A co skrývá svět nukleových kyselin RNA a DNA?

Příběh buňky

Autor: Vladimír Rudajev

Počet stran: 492
Vazba: vázaná
Formát: 177×247 mm
ISBN: 978-80-200-3238-6
Doporučená cena: 550 Kč

Knihu Příběh buňky vydalo nakladatelství Academia.

Původ, vznik a vývoj života a zejména buněk, jeho základních stavebních kamenů, je fascinující oblastí jak biologické, tak nebiologické vědy, která často komunikuje i s jinými myšlenkovými systémy, jako je filozofie nebo teologie. Příběh buňky se skutečně odvíjí jako příběh: postupně seznamuje se základními vlastnostmi živé hmoty, životními formami, evolucí a vznikem života, vlastnostmi a původem molekul, tvořících stavební prvky buněčného těla, fyzikálně-chemickými principy podstatnými pro fungování buněčného mechanismu, významem a funkcí biologických membrán, metabolismem, transportem, signalizací a získáváním energie pro životní procesy, aby v závěru vyvrcholil charakteristikou eukaryotických buněk, které jsou podstatou všech mnohobuněčných organismů, včetně člověka. Významnou část knihy tvoří kapitoly věnované světu nukleových kyselin, zejména RNA a DNA, uchovávajících genetickou informaci ve formě genetického kódu, a syntéze proteinů, součástí buněk veškerých živých organismů. Kniha je doplněna množstvím názorných schémat a obrázků, bez nichž by bylo pochopení některých složitých struktur a procesů velmi obtížné.

 Ukázka z knihy

Co bylo první?

Buňky jsou tvořeny tisíci různých molekul uspořádaných do obrovského po- čtu kombinací, které reprezentují aktuální stavy organismů. Připomeňme si základní prvky, jež musí být v živém systému obsaženy: aparát reprodukce spo- jený s kopírováním dědičné informace, výkonné katalyzátory reakcí a funkční ohraničení. Bez žádné ze tří uvedených složek by živé organismy nemohly exis- tovat. Je přesto možné, že se některá z funkcí vyvinula jako první, bez ohledu na přítomnost ostatních? A pokud ano, tak která? Zodpovědět položené otázky je obtížné zejména proto, že buňka vyžaduje jednoznačnou spolupráci mezi všemi dílčími podsystémy. V předchozím textu jsme se věnovali aminokyselinám a proteinům, jejichž význam, zejména v katalýze, je nesporný. I když se objevily úvahy o jejich prvenství na časové škále evoluce života, jako žhavější kandidát se z mnoha důvodů jeví jiný typ biopolymeru, a to ribonukleová kyselina – RNA. RNA je totiž schopná nést genetickou informaci, zatímco proteiny nikoliv.

Prolistujte si celou ukázkovou kapitolu z této knihy.

O autorovi

RNDr. Vladimír Rudajev, Ph.D. je vědeckým pracovníkem na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy v Praze.

Zdroj: natur.cuni.cz

O nakladateli

Nakladatelství Academia vzniklo v roce 1953 původně jako nakladatelství Československé Akademie věd. Název Academia nese od roku 1966. V současné době zaujímá Academia svou ediční činností přední místo mezi nakladatelstvími České republiky. V edičním programu se zaměřuje na vydávání publikací ze všech vědních oborů. Kromě nakladatelské činnosti provozuje Academia stejnojmennou síť knihkupectví v Praze, Brně a Ostravě.

————————————————

Druhá kniha, kterou si představíme, už vývoj buněk předpokládá a zaměřuje se na jednu z přírodních „staveb“ vybudovaných z nich. Co jsou to Kapradiny? Proč jsou zajímavé? A proč by někdo o nich chtěl napsat celou knihu? To vše se dozvíte v této nádherné a fascinující publikaci, která nabízí neotřelý pohled na tuto často opomíjenou ozdobu našich lesů.

Kapradiny

Autoři: Anton Sundin, Elisabeth Gunnarssonová
Přeložila: Olga Bažantová

Počet stran: 224
Vazba: vázaná
Formát: 189×285 mm
ISBN: 978-80-7670-080-2
Doporučená cena: 698 Kč

Knihu Kapradiny vydalo nakladatelství Kazda.

Jakmile se jednou začnete o kapradiny zajímat, uvidíte je úplně všude – v přírodě i v zahradách, v interiérech, v umění i v designu. Svým vzhledem se výrazně liší od ostatních rostlin a připomínají nám pradávné časy, proto byly dřív považovány za kouzelné. V této výpravné knize jsou popsány čeledi a rody a dále vybrané druhy a odrůdy, které se u nás vyskytují, a také ty vhodné pro různé pěstební podmínky. Najdete tu rovněž cenné rady pro pěstitele. Většina z nás rozpozná běžné kapradiny, jako je osladič obecný, hasivka orličí nebo kapraď samec. Na světě ale existuje více než 12 000 druhů – od těch nejmenších až po stromové kapradiny, které dosahují výšky přes 20 metrů. Je tedy co objevovat. A až do světa kapradin proniknete, nekonečně vás nadchnou. Dočtete se také například o posedlosti kapradinami ve viktoriánské Anglii, která se později v mírnější podobě dostala i do Evropy. Tehdy se hledaly vzácné druhy a jen pro ně se budovaly speciální zahrady a skleníky. Nádherně tvarované listy kapradin na jaře a jejich temně zelená energie na podzim vždy přitahovaly pozornost umělců a jsou inspirací dodnes. Tato kniha vás provede úžasně tajemným světem kapradin, ale poslouží i jako příručka k jejich pěstování.

Ukázka z knihy

kapradiny-ukazka

 

Neváhejte a prolistujte si celou úžasně pestrobarevnou ukázku z knihy Kapradiny.

O autorech

Anton Sundin je zahradník s velkou vášní pro kapradiny, půdu a udržitelné zahradničení. Svůj čas dělí mezi zaměstnání zahradníka ve Skellefteå a svou zahradnickou živnost, v jejímž rámci také píše o zahradách, přednáší a vede kurzy a workshopy.
Elisabeth Svalin Gunnarssonová je spisovatelka a fotografka zaměřující se na zahrady a kulturní historii. Na toto téma už od roku 2010 napsala a nafotila několik knih.

Zdroj: knihykazda.cz

O nakladateli

Nakladatelství KAZDA přináší čtenářům výjimečné knihy o přírodě, udržitelnosti, netradičním cestování a umění. Filozofií nakladatelství je přinášet kvalitní české a zahraniční tituly, které zajímavým obsahem čtenáře vnitřně obohatí, podpoří jejich vztah k přírodě a přispějí k formování udržitelnější budoucnosti. V nabídce najdete populárně-naučné knihy pro všechny generace – od leporel přes příběhy inspirované přírodou, osudy zvířat i lidí, cestopisy, inspiromaty či atlasy, až po náročnější čtení od předních světových biologů, jakými jsou britský ornitolog Tim Birkhead nebo mykolog Merlin Sheldrake. Nejoblíbenějším autorem nakladatelství je známý německý lesník a ochránce přírody Peter Wohlleben. Knihy, které mají smysl v Nakladatelství KAZDA vychází od roku 2014.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePříběh buňky
Od molekul ke vzniku života a prvním organismům

Rudajev, Vladimir

Academia, 2022

zobrazit info o knizeKapradiny

Sundin, Anton - Gunnarssonová, Elisabeth Svalin

Kazda, 2022

Napsat komentář