Hyperkorektnost a jiné neduhy

Neff_Ultimus
Jako se přehnaný feminismus obrací proti těm, kterým měl pomoci, tak se jakékoli další snahy o vynucování rovnoprávnosti neobvyklých menšin mohou zvrtnout v něco, co nakonec uškodí všem. A ani Měsíc nejspíš nezůstane před fanatismem hyperkorektnosti v bezpečí.

V březnu 2022 dotisklo nakladatelství Mystery Press knihu Ondřeje Neffa Ultimus, jež měla svou premiéru již v říjnu předchozího roku. Vázané vydání s oblíbenou všitou textilní záložkou doplnilo ilustracemi Karel Jerie.

Ačkoli Ondřej Neff je ve skutečnosti multižánrovým autorem, ve vědomí čtenářské veřejnosti nejspíš převládá dojem, že se jedná o spisovatele zaměřeného hlavně na science fiction. Přitom ale bývá jeho jméno spojováno jak s propagací digitální fotografie, tak s publicistickou činností, z níž jako vrcholek ledovce nepochybně vyčnívá server Neviditelný pes, jehož je tvůrcem. Na seznamu knih Ondřeje Neffa najdeme desítky titulů, jejichž data vydání sahají až do roku 1978 a táhnou se až do dnešních dnů. Já se musím přiznat, že mé až dosud poslední vlastní setkání s jeho tvorbou spadá do roku 1989, konkrétně k titulu Pole šťastných náhod. Pro naše dnešní povídání je ale mnohem zajímavější fakt, že rok předtím rozšířila mou knihovničku i kniha Měsíc mého života. Proč právě ta je tak zajímavá? Nu protože stojí na startu celé série dnes označované jako Arkádie. A právě Ultimus nese v rámci této sady pořadové číslo čtyři. Pro úplnost: v roce 2006 vyšla dvojka s názvem Rock mého života (ano, opravdu až osmnáct let po jedničce) a o čtyři roky později pak trojka Hvězda mého života.

Příběhy lunárního habitatu Arkadie, tedy jedné z měsíčních kolonií, spojují postavy Jakuba Nedomého a Dědka Čucháka. Druhý jmenovaný má v sobě tolik robotických implantátů, že je vlastně těžké říci, kolik lidské tkáně v něm ještě zůstalo. Kuba a Dědek tvoří obchodní skupinu, jejímž hlavním artiklem jsou starožitnosti. Musíme si ovšem uvědomit, že na sklonku jednadvacátého století a navíc na Měsíci nemluvíme o svícnech a svatých obrázcích. Kdepak. Cenným artiklem jsou tu staří roboti s kvantovými mozky. A právě vidina možnosti nějaké takové strojenajít přispěla k tomu, že Jakub Nedomý a Děda Čuchák vzali kšeft v měsíčním nápravném zařízení Ultimus, ukrytém na odvrácené straně našeho přirozeného satelitu. Do cesty se jim připlete Perla a Perlička – vidíte správně, schválně používám jednotné číslo. Perla s Perličkou je altera. Úředně jedna osoba složená v tomto konkrétním případě ze dvou osob. Perla cestuje do NZU (nápravného zařízení Ultimus) s cílem nastolit nová a rovnoprávnější pravidla koexistence lidí a robotů. Vida, máme před sebou hned dva příklady do krajnosti dohnané hyperkorektnosti. No není to něco, s čím se náš současný svět docela dost potýká? Věci se pochopitelně zamotají a mnohokrát půjde o životy. Akce a dobrodružství na každé stránce přesně tak, jak jsem byl u „starého“ Ondřeje Neffa zvyklý. A vidím, že ani u „nového“ se naštěstí nic nezměnilo. Paráda.

Téměř čtyřsetstránkovou knihu oživuje mnoho výpravných obrázků, jejichž tvůrcem je Karel Jerie. Ilustrace dokonce zdobí nejenom vnější desky zpředu i zezadu, ale i jejich vnitřní strany. Uvnitř publikace pak kresby na několika místech samy vyprávějí části příběhu mikrokomiksovou formou. Díky nim si čtenáři mohou poupravit svou vlastní představu o vzhledu hlavních postav, stejně jako o některých strojích a dopravních prostředcích, s nimiž se v příběhu setkají.

Ondřej Neff patří po právu k tomu nejlepšímu, co česká science fiction dlouhodobě nabízí. Ve čtvrtém pokračování měsíčních dobrodružství Kuby Nedomého autor opět dokazuje, že je skvělým vypravěčem, který navíc dokáže snadno držet krok s moderní dobou. Ultimus se čte jedním dechem a s čistou hlavou. Příběh je sice spletitý, ale nikoli komplikovaný. Míra předvídatelnosti je nastavena tak akorát, takže si na své mohou přijít jak ti, kdo dávají přednost propracované soustavě šokujících odhalení, tak i ti, kteří se nechtějí trápit přílišným soustředěním a sledováním, kdo je kdo a jaká je jeho role. Ideální kniha po vyčerpávajícím pracovním dni, ať už se člověk živí hlavou, nebo rukama.

Osobně mám radost z toho, že jsem po novém románu Ondřeje Neffa sáhl. Díky němu se teď těším na pátý svazek série Arkádie s názvem Hu! Povídky Dědka Čucháka, který na pultech knihkupectví přistál v dubnu 2022. Zajímavost: v Ultimu se objevuje hned několik odkazů na situace popsané právě ve zmíněném pátém pokračování, což je trochu neobvyklé. Zpravidla se autor odkazuje na publikace již vydané, nikoli na ty, jež na svou premiéru teprve čekají. Ale jsme ve sci-fi, takže nás to nemusí zas až tak moc překvapit, ne?

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeUltimus

Neff, Ondřej

Mystery Press, 2021

Napsat komentář