Atentát na nacistického smrtihlava

audio_smrt_na_kuru
Smrt na kůru je román, který vám přiblíží důležitou část našich dějin. Vezme vás do doby, kdy byl spáchán atentát na Heydricha. Jak probíhaly jeho přípravy a jaké následky jsou s ním spojeny? Poslechněte si příběh založený na skutečných událostech.

Seskočili do pekla protektorátu. Kdo selže, prolije krev…

Chybou pilota skončil výsadek Out Distance 28. března 1942 až za Telčí, což „balonovým agentům“ zkřížilo plány. Zatímco desátník Ivan Kolařík na nezkušenost záhy doplatil, nadporučík Adolf Opálka se coby velitel akce přesouvá protektorátem nehledě na remcání rotného Karla Čurdy. Napětí mezi nimi vytváří kontrapunkt náhledu na okolnosti, jež se dosud ocitaly ve stínu hlavní linie příprav atentátu na smrtihlava Heydricha. Přes Lázně Bělohrad, Pardubice a Žižkov vedou rozkazy až do libeňské zatáčky, kde 27. května vyvrcholil odpor našeho odboje. Odhodlání nesmí selhat! Ani navzdory pochybám, nakolik šlo o akt prozřetelný, neboť běsnění nacistů ihned krvavě postihuje obětavé podporovatele parašutistů, nevinné Lidice a tisíce dalších vlastenců. Smrt představuje i pro Opálku vyústění morálního rozhodnutí, se kterým voják chtě nechtě počítá, a v bitvě o kostel v Resslově ulici ráno 18. června už se spolubojovníky nemá kam ustoupit. Což neplatí o Čurdovi…

Smrt na kůru (audiokniha)

Autor: Dalibor Vácha
Interpreti: Jan Teplý a Jan Vlasák

Délka: 12 hodin 24 minut
Vazba: CD
EAN: 8594169484860
Doporučená cena: 399 Kč

Audioknihu Smrt na kůru vydalo nakladatelství OneHotBook.

Poslechněte si ukázku.

O autorovi

Dalibor Vácha (* 1980) vystudoval Jihočeskou univerzitu, obory anglistika a historie, z níž posléze složil doktorát. Zaměřuje se na dějiny válek 20. století a na dějiny každodennosti československých legií. Roku 2014 obdržel Literární cenu Knižního klubu za román Červenobílá, zaměřený na osobnost legionáře Rudolfa Medka. Pouť našich jednotek na východní frontě druhé světové války zbavil někdejšího ideologického nánosu v próze Hranice (2015), na kterou volně navázal svazkem Hoří už Praha? (2017). Ve svých výbojích do únikových žánrů se zajímá o postkatastrofické stavy (Nikam) nebo o fantaskno na podloží historické fikce (Jizvák Jim a další noční můry). Po trojportrétu M + B + M (2021) je stopování osudů paravýsadku Out Distance už jeho devatenáctou knihou dokládající autorské přesvědčení, že „nejsme národem Švejků ani Čurdů“.

Zdroj informací: nakladatelství OneHotBook

O interpretech

Jan Teplý (* 1976) vystudoval Pražskou konzervatoř. Začínal v královéhradeckém Klicperově divadle a v letech 1998–2012 byl stálým členem Divadla pod Palmovkou. Při četných hostováních (Divadlo na Vinohradech, Švandovo divadlo ap.) zaujal postavou Orlanda z komedie Jak se vám líbí, uváděné v rámci Letních shakespearovských slavností 2007. Diváci ho též znají z filmů Ani málo, ani moc…, Kožené slunce, Hezké chvilky bez záruky a Andělé všedního dne, z detektivky Případ pro lyžaře, ze seriálů Zdivočelá země, Cirkus Bukowsky, Specialisté, Temný Kraj či Past. V české verzi seriálu Babylon Berlín dabuje policejního komisaře Gereona Ratha (v podání Volkera Brucha).

Zdroj informací: nakladatelství OneHotBook

Jan Vlasák (* 1943) vystudoval brněnskou JAMU a první angažmá získal ve Slováckém divadle v Uherském Hradišti. Prošel mnoha scénami (Divadlo Petra Bezruče, Státní divadlo, Divadlo E. F. Buriana, Státní divadlo v Brně, Realistické divadlo, Rokoko i Národní divadlo), v současné době působí v Městských divadlech pražských. Účinkoval v řadě televizních inscenací a seriálů (Tři králové, PF 77, Hodina tance a lásky, Ordinace v růžové zahradě, Cesty domů, Cukrárna, Cirkus Bukowsky, První republika, Svět pod hlavou) i filmů (Výchova dívek v Čechách, Milenci a vrazi, Vratné lahve, Bathory). Jeho věrným psím kamarádem je čtyřletý bílý švýcarský ovčák, se kterým rád chodí na procházky: „Sám bych se k nim nedonutil, ale pes na vás upře žadonící oči – a je to bez debat.“

Zdroj informací: nakladatelství OneHotBook


Nakladatelství OneHotBook vydává audioknihy současných světových a českých autorů i moderní literární klasiku a osobitou tvorbu pro děti. Audiokniha v podání OneHotBook není pouhým převyprávěním knihy, ale interpretačním uměním vzniklým ze spolupráce režisérů s pečlivě vybranými herci; zvukovou adaptací, jejíž náladu podkreslují atmosférické zvuky i ruchy a původní skladby vytvořené na míru daného díla.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSmrt na kůru (audiokniha)

Vácha, Dalibor

OneHotBook, 2022

Napsat komentář