Zaměřeno na život s PAS

Tipy_Denik mladeho prirodovedce_Odlisny svet
Dnešní tipy vám dají nahlédnout do světa lidí s autismem. První kniha vás provede životem autistického teenagera, jenž se zajímá o ochranu přírody. Druhá kniha ukazuje reálný život z pohledu osoby s autismem.

Autistický přírodovědec Dara McAnulty je autorem Deníku mladého přírodovědce, jenž vám ukáže jedinečné zážitky z divoké přírody. Je však věnován také lásce k rodině a domovu.

Deník mladého přírodovědce

Autor: Dara McAnulty
Přeložila: Jana Hlávková

Počet stran: 248
Vazba: vázaná
Formát: 160×230 mm
ISBN: 978-80-7565-938-5
Doporučená cena: 348 Kč

Knihu Deník mladého přírodovědce vydalo nakladatelství Jota.

Evokativní, syrový a lyrický debut zkoumá přírodní svět očima Dary McAnultyho, autistického teenagera, který se snaží vyrovnat s vykořeněním z domova, ze školy i se svým duševním zdravím. Zároveň se věnuje ochraně přírody a ekologickému aktivismu. Dara McAnulty všemi smysly vnímá a čtenářům bezprostředně předává své zážitky z divoké přírody, setkání s kosy, labutěmi zpěvnými, luňáky červenými, motáky pilichy, s žábami, pampeliškami, irskými zajíci a dalšími zvířaty. Ve vyprávění, v němž se střídá palčivá temnota se světlem, odkrývá autor světy, které zapomínáme vnímat. Jeho ohromující kniha o přírodě se jistě stane klasikou. Deník mladého přírodovědce je silný a poutavý obraz krás přírodního světa, který zároveň otevírá téma autismu a překonávání tíživých úzkostí. Je to příběh o poutech lásky k rodině a k domovu a o tom, jak si můžeme navzájem pomáhat i v těch nejtěžších chvílích. Objevujte krásy přírody se zcela mimořádným spisovatelem ověnčeným mnoha cenami a nejmladším držitelem nejprestižnější literární ceny v historii Spojeného království.

 

Ukázka z knihy

Tento deník zaznamenává, jak se točí můj svět. Od jara do zimy, doma, v divočině, v mé hlavě. Putuje ze západu Severního Irska z hrabství Fermanagh na východ do hrabství Down. Zachycuje vykořenění z domova, proměnu krajiny mezi hrabstvími a čas od času i vytržení mé vlastní mysli. Jsem Dara, kluk, podivín. Když jsem byl malý, máma mi říkala lon dubh (což v irštině znamená „kos“). Někdy mi tak říká dosud. Mám srdce přírodovědce, hlavu budoucího vědce a kosti člověka, který je už znavený apatií a zkázou vládnoucí světu přírody. Přívaly slov na těchto stránkách vyjadřují můj vztah k divoké přírodě, snaží se vysvětlit, jak vidím svět, a popisují, jak jako rodina přečkáváme bouře. (str. 7)

Přečtěte si celou ukázku.

 

O autorovi

Dara McAnulty (2004) je autistický přírodovědec a spisovatel ověnčený mnoha cenami. Je nejmladším držitelem medaile RSPB (britské Královské společnosti pro ochranu ptáků). Jeho debut Deník mladého přírodovědce vyšel v květnu 2020 a vzbudil velký ohlas kritiky. Získal Wainwrightovu cenu za přírodopisnou literaturu, cenu An Post Irish Book Awards v kategorii nováček roku, cenu za nejlepší literaturu faktu roku v soutěži Books Are My Bag Readers Awards. Na Hay Festivalu byl Deník vyhlášen knihou roku a stejné ocenění obdržel od organizace The Big Issue. Autorova druhá kniha s názvem Wild Child: A Journey Through Nature vyšla v červenci 2021.

Zdroj informací: nakladatelství Jota

 

Ohlasy ke knize

Dara má mimořádný hlas a mimořádnou vizi. Spojuje v sobě odvahu, poetiku, etiku a lyriku.

Robert Macfarlane, spisovatel

 Podivuhodné zápisky… nesmírně dojemné.

Observer

Je to deník, ale je v podstatě nadčasový… Je opravdu, opravdu výjimečný.

Chris Packham

Neobyčejný deník.

The Times

Deník mladého přírodovědce je jedním z nejlepších děl moderní přírodopisné literatury, která na tomto ostrově v posledních letech vznikla. McAnulty je také jedním z našich nejlepších mladých spisovatelů bez ohledu na žánr.

Irish Independent

 

O nakladatelství Jota

Nakladatelství JOTA vzniklo před 30 lety a za tu dobu vydalo více než 1000 titulů v mnoha edičních řadách. Zpočátku vydávalo knihy zaměřené regionálně, ale po třech letech podstatně rozšířilo spektrum titulů. Nakladatelství publikujeme tvorbu českých autorů i překladovou literaturu.

————————————————

Knížku Odlišný svět, která se pokouší ukázat život z pohledu autistky, provázejí obrázky samotné autorky Ivety Radkovové.

Odlišný svět

Autorka: Iveta Radkovová

Počet stran: 162
Vazba: brožovaná
Formát: 130×190 mm
ISBN: 978-80-7492-597-9
Doporučená cena: 250 Kč

Knihu Odlišný svět vydalo nakladatelství Galén.

Kniha Odlišný svět se snaží ukázat reálný život z pohledu osoby s autismem. Různé okolnosti zavedly autorku na různá místa, kde pobývali různí lidé, kteří vyžadovali různý přístup. Lidský faktor pro ni působí jako zátěž, lidé jsou pro ni neřízené střely a neustále ji nutí k pohybu. Okolní lidé pro ni vytváří komplikovaný svět skrytých významů, který je nejasný a nestálý, protože do něho promítají své touhy, názory a myšlenky. Podle autorky každý nosí v hlavě svůj vlastní program, ke kterému nemá nikdo jiný úplný přístup. I proto upřednostňuje autorka svět věcí. První kapitola má stejný název jako kniha holandského profesora Petera Vermeulena Autistické myšlení, kterou považuje autorka za důležitou. Poznatky v ní obsažené jsou zásadní pro všechny poruchy autistického spektra. Zčásti tuto knihu interpretuje a uvádí vlastní zkušenosti. Prostřednictvím této knihy lépe pochopila své vlastní myšlení. Nestaví ovšem jen na myšlenkách Petera Vermeulena. Představuje také své vlastní postřehy a zkušenosti. Nejedná se o emotivní příběh, protože vztahy v jejím životě nehrály zásadní roli. Aby se kniha lépe četla, je zpestřena amatérskými obrázky, které autorka sama maluje. Jsou to většinou portréty známých osob, které na základě jejich zaměření přiřadila k jednotlivým kapitolám.

 

O autorce

Iveta Radkovová je autorkou publikace o Aspergerově syndromu, sama čelící této poruše autistického spektra.

Zdroj informací: mlp.cz

 

O nakladatelství Galén

Nakladatelství Galén vzniklo v roce 1993 se záměrem profilovat se jako odborný nakladatelský dům v oblasti medicíny. Během téměř dvacetiletého fungování bylo vydáno více než 500 publikací, ediční záměr se navíc rozšířil i do jiných oblastí. Rozsáhlým projektem je ediční program Olivovníky, který systematicky mapuje oblast nezávislé hudební scény 70. a 80. let, kdy kromě stejnojmenné ediční řady přináší vzpomínkové publikace, romány, rozhovory, sbírky básní, písňových textů atd.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Zaujaly vás knihy o životě lidí s autismem? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDeník mladého přírodovědce

McAnulty, Dara

Jota, 2022

zobrazit info o knizeOdlišný svět

Radkovová, Iveta

Galén, 2022

Napsat komentář