Čteme české autory

knihy
Také patříte k těm čtenářům, kteří častěji sáhnou po knihách zahraničních autorů? A chcete to změnit? V dnešních knižních tipech si představíme díla čtyř českých spisovatelů. Potěšíme nejen milovníky prózy a poezie, ale i fanoušky audioknih.

Poslední román spisovatele Zeno Dostála byl vydán s více jak třicetiletým zpožděním. Nese název Malý vůz a odehrává se v 50. a 60. letech 20. století. Vypráví o osudu mladého muže, který po absolvování povinné vojenské služby hledá své „štěstí“ na ostravské stavbě. Před ideologickými myšlenkami však dává přednost spíše těm erotickým…

Posmrtně vydávaný román spisovatele Zeno Dostála (1934–1996) vznikl na přelomu epoch: k lektorování byl nakladatelství Československý spisovatel nabídnut před rokem 1989, k vydání připravován po sametové revoluci a spíše shodou okolností zůstal nevydán po zániku prestižního nakladatelství Československý spisovatel. Přitom jde o dodnes čtivý román, zasazený do přelomu padesátých a šedesátých let, ve kterých sleduje zrání mladého anti-hrdiny Miloně Pluháčka. Ten, ač „ze selského“ a s katolickými kořeny, se stává produktem socialistické mašinérie: převýchovy na vojně, jež si literárně nezadá s tragikomickými románovými svědectvími Josefa Škvoreckého či Karla Pecky, i povojnového tápání na socialistické brigádě – ostravské stavbě. Miloně rozhodně více než budování a ideologické nalejvárny zajímají erotická dobrodružství, minimálně do doby, než se zamiluje do dcery… paradoxně elitních kádrů… Zůstane Miloň Miloněm, nebo se vydá cestou pragmatické kolaborace? V tom je román nadčasovou generační výpovědí a stojí za vydání i po více než třiceti letech.

Malý vůz

Autor: Zeno Dostál

Počet stran: 332
Vazba: brožovaná
Formát: 120×200 mm
ISBN: 978-80-7470-405-5
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Malý vůz vydalo nakladatelství Akropolis.

Ukázka z knihy

 „On už se o nás pracák postará,“ řekl Pluháček a chtěl ještě dodat, že se vždycky někdo postaral, ale do úst mu vletěly saze a zaškvrkaly mezi zuby. Odtáhl se od okna. Sepp Hochmuth měl propadlou sanici, celou hubu dokořán, rukou v kapse jako by si mačkal pinďoura, na zemi mezi jeho botami se kolíbala prázdná lahev od piva.
„Po takové vojně na pracák zvysoka seru!“ Ševčík zaštěrchal sirkami.
„Zas s náma udělají, co budou chtít.“ Miloň si připálil novou cigaretu, napadlo mu, kdo vlastně ti oni budou, co se o něho postarají, probíral starodávné podoby a tváře, ze všech se nakonec připomněla vždycky ta jedna, Zatloukalova. Právě ten ho na takovou vojnu poslal, za trest, jeho jediného z celého litovelského okresu. (str. 6)

Přečtěte si celou ukázku.

O autorovi

Zeno Dostál (1934–1996), filmový pracovník a spisovatel, byl od roku 1992 až do své smrti předsedou Židovské obce v Praze. Je autorem prozaického cyklu, jehož jednotlivé části jsou pojmenovány podle jednotlivých znamení zvěrokruhu: Býk, Beran a Váhy (1981), Lev a Štír (1983), Vodnář (1987), Labuť (1991), Blíženci (1992), Ryby (1994). Z pozůstalosti vydávaný Malý vůz toto dílo završuje.

Zdroj informací: nakladatelství Akropolis

————————————————

Dáváte raději přednost poezii před prózou? Pak by vás mohla potěšit nová kniha Jiřího Weinbergera nazvaná V kamenolomu má tři kořeny. I tentokrát jsou texty tohoto autora doplněny ilustracemi Petra Wohla.

Třetí kniha autorské dvojice Jiří Weinberger (texty), Petr Wohl (ilustrace). Jejími předchůdci jsou Jak stalagnát! a Anebo jen nezvyk? V knize jsou na rozdíl od předchozích ilustrace z větší části barevné – předlohami k nim byly olejomalby Petra Wohla.

V kamenolomu má tři kořeny

Autor: Jiří Weinberger
Ilustrace: Petr Wohl

Počet stran: 120
Vazba: brožovaná
Formát: 115×165 mm
ISBN: 978-80-88104-71-1
Doporučená cena: 188 Kč

Knihu V kamenolomu má tři kořeny vydala Agentura KRIGL.

O autorovi

Jiří Weinberger, bývalý matematik a absolvent MFF UK, napsal (sám i se spoluautory) 15 knih básní, povídek, písňových textů a scénářů. K jeho nejznámějších dílům patří Jak stalagnát!Za modrou oblohu vděčíme mrakům. Dále překládal poezii amerického autora Ogdena Nashe a napsal mj. texty písní pro hru Myška z bříška v Divadle v Dlouhé.

Zdroj informací: Agentura KRIGL

O ilustrátorovi

Petr Wohl je absolventem 1. lékařské fakulty UK a pracuje jako diabetolog, endokrinolog a vedoucí Centra domácí parenterální výživy v IKEM. Spolu se svým bratrem Pavlem se již od dětství věnují výtvarnému umění a mají za sebou početnou řadu výstav.

Zdroj informací: Agentura KRIGL

————————————————

Druhého vydání se dočkala kniha Soumrak bílého muže spisovatele Benjamina Kurase. Jde o průřez politickými ideologiemi 20. století, autor se zabývá vývojem západního myšlení a dotýká se také různých témat z oblasti filozofie, psychologie, morálky či vědecké a technické revoluce.

Další vydání Kurasova úspěšné analýzy naší doby, rozkrývající informovaně a místy i humorně příčiny, ideje a události vedoucí k sebedestrukci moderní západní civilizace, líčící od jejího vrcholu přes totalitní ničivé politické ideologie 20. století psychologii sebemrskačství a ztráty pudu sebezáchovy ve století 21. Pokouší se vystopovat paralelně probíhající a často opomíjené proudy filosofie a psychologie tvoření, sebezlepšování a duchovní a morální obnovy navazující na kreativní tradice Západu, a to od biblické etiky, přes protestantskou etiku kapitalismu, vědeckou a technickou revoluci, až po nejnovější psychologické objevy, které by snad mohly západní civilizaci zachránit a posunout na další stupínek úspěšného vývoje.

Soumrak bílého muže

Autor: Benjamin Kuras

Počet stran: 220
Vazba: brožovaná
Formát: 132×200 mm
ISBN: 978-80-87373-91-0
Doporučená cena: 249 Kč

Knihu Soumrak bílého muže vydalo Nakladatelství Věra Nosková – Klika.

O autorovi

Benjamin Kuras je český spisovatel, dramatik, překladatel a publicista. Jeho původní jméno zní Miloslav Kuraš, ale kvůli konvertaci k židovské víře si jej musel změnit. V roce 1968 emigroval do Velké Británie, kde k judaismu konvertoval. Po Sametové revoluci začal publikovat v řadě českých periodik a vyšlo mu i několik knih v češtině (např. Deník zamilovaného viruseSex nás všechny přežijeMalá paměť). Patří mezi výrazné kritiky Evropské unie, multikulturalismu, islamismu a socialismu. Ve svých textech vyzdvihuje židovství.

Zdroj informací: Kosmas

————————————————

A na závěr tu máme tip na humornou audioknihu Babičkou proti své vůli od Evy Dolejšové. Dozvíte se, jaké to je, když vám vaše děti „nadělí“ vnoučátka v tu nejméně vhodnou chvíli. Vždyť v padesáti život teprve začíná! Ale nebojte se, vždy lze najít způsob, jak si ho pořádně užít.

Humoristicky laděný román zachycuje příběh ženy, která se stala babičkou na svůj vkus příliš brzy. Mladší syn sotva odrostl a Daniela se chystala roztáhnout křídla, jež jí ovšem přistřihla dcera Tereza oznámením, že čeká dítě. Daniela se srovnává s novou a nečekanou sociální rolí a prochází nelehkou životní etapou, kdy se učí žít podle sebe. Příběh Daniely se může stát inspirací pro všechny ženy, které žijí život, který žít nechtějí. I ony mohou najít svou cestu, ač se to zdá nemožné, a odvahu změnit to co ve svém životě změnit chtějí. Nalézt rovnováhu ve svém životě jako partnerky, matky, babičky – ale i jako ženy. Pro všechny situace existuje řešení. Chce to jen odvahu. A nikdy není pozdě najít sama sebe. Natož v pouhých padesáti!

Babičkou proti své vůli (audiokniha)

Autorka: Eva Dolejšová
Interpretka: Marika Procházková

Délka: 9 hodin 54 minut
Vazba: CD
EAN: 8590236114425
Doporučená cena: 329 Kč

Audioknihu Babičkou proti své vůli vydalo nakladatelství Radioservis.

Poslechněte si ukázku.

O autorce

Eva Dolejšová (1968) se narodila, žije a pravděpodobně i zemře v Litoměřicích. Po maturitě nastoupila ve svém rodišti do městské knihovny, kde pracuje dodnes a patrně bude pracovat dalších sto let. Nejspíše bude také stále obklopena spoustou dětí a psů, před nimiž se jí podaří občas utéct, a pak ráda sedává v oblíbeném křesle a čte nebo píše. Zatím vydala pohádkovou knížku Tajemství jedné knihovny aneb Ze života knižních skřítků (2017), bestsellerový titul pro teenagery Parkourista (2019), který se dočká i filmového zpracování, a humoristické romány Já a moji muži (2019) a Babičkou proti své vůli (2021). Má ráda filmy Woodyho Allena, červené víno, vítr, svoje děti (někdy), vnoučata, kamarádky a v neposlední řadě muže (a skoro všechna další zvířata). A můžete si přečíst i autorčin příspěvek do naší rubriky Čtení ke kávě.

Zdroj informací: Audiolibrix

O interpretce

Marika Procházková je česká herečka a dabérka. Hraje ve filmech a televizi, věnuje se také rozhlasové tvorbě a dabingu.

Zdroj informací: Audiolibrix


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMalý vůz

Dostál, Zeno

Akropolis, 2022

zobrazit info o knizeV kamenolomu má tři kořeny

Weinberger, Jiří

Agentura KRIGL, 2022

zobrazit info o knizeSoumrak bílého muže

Kuras, Benjamin

Nakladatelství Věra Nosková – Klika, 2022

zobrazit info o knizeBabičkou proti své vůli (audiokniha)

Dolejšová, Eva

Radioservis, 2022

Napsat komentář