Dobrodružné knihy pro děti

dobrodruzne-tipy-nahled
Dnešní knižní tipy nabídnou dětem pětici příběhů, které je snadno přivedou ke čtení – ať už se jedná o nejmenší dítka, o školáky, kteří se začínají učit anglicky, nebo o starší, na které čeká velká porce románového dobrodružství z pera Wilbura Smithe.

Takovou bláznivou knížku jste ještě nečetli! V Polívce se totiž může stát všechno. Jednoho dne se mezi kachnami a rákosím objeví kouzelný slon a všechny děti jsou tímto zvány na perfektní podívanou v cirkusu Vomáčka!

Co uděláte, když se ve vašem oblíbeném koupacím rybníku zničehonic objeví maringotka tažená slonem a ne ledajakým? Přesně to se totiž stane čtveřici kamarádů, která u rybníka Polívka tráví svoje letní dny. Bláznivá knížka, v níž je možné úplně všechno, vás vezme na prázdninové dobrodružství, kde umí slon zmizet beze stopy, kohout hrát fotbal na světové úrovni a morče všechno, jen ne sedět v bedýnce plné pilin. Vstupte s námi do pomyslné manéže cirkusu Vomáčka. Velevážené publikum, pohodlně se usaďte a nalistujte první kapitolu. Nejbáječnější představení právě začíná!

Slon v Polívce

Autor: Jiří Holub
Ilustrace: Juraj Martiška

Počet stran: 136
Vazba: vázaná
Formát: 165×200 mm
ISBN: 978-80-8765-434-7
Doporučená cena: 240 Kč

Knihu Slon v Polívce vydalo nakladatelství JaS.

O autorovi

Jiří Holub (*1975), vystudoval Hotelovou školu a školu cestovního ruchu v Žatci. Magisterský titul získal na Literární akademii Josefa Škvoreckého v Praze, kde studoval u Daniely Fischerové, Ivony Březinové a Arnošta Goldflama. Inspiraci pro své knížky čerpá z předchozích i současného zaměstnání – byl prodavačem, hlídačem, průvodcem, moderátorem v rozhlase, instruktorem přechodu přes žhavé uhlíky, kuchařem, cestovatelem, recepčním a nyní je kastelánem na zámku Hrubý Rohozec a v zimním období tráví pracovní dovolené v Latinské Americe a Africe, kde pracuje pro cestovní kancelář a píše. Je spoluautorem úspěšných sborníků tvůrčí skupiny Hlava nehlava – Zuby nehty (2007), Tisíc jizev (2008), Ruce vzhůru (2009) a Noční můry nespí (2011) a autorem knih Kolik váží Matylda (2009), Vzpoura strašidel (2010), Zádušní mše za hraběnku (2011) a Jak se zbavit Mstivý Soni (2012). V almanachu Povídka roku 2006 publikoval svou vítěznou povídku Čas jít a čas jít domů. Ve stejném roce zvítězil s povídkou Ta Čtvrtá na Pražském festivalu spisovatelů a cenu za ni si odvezl i ze zlínského Literárního května. Od roku 2014 mu vyšly všechny dětské knihy ve slovenštině.

Zdroj informací

————————————————

Co se stane, když jedné vážené dámě ukradnou rodinný šperk? Podaří se odhalit pachatele? Žádný strach, Sherlock s Walterem, dva talentovaní londýnští detektivové, si přece poradí s každým případem! Malé angličtináře čeká napínavý detektivní příběh, díky kterému si navíc nenásilně procvičí nová slovíčka a fráze z cizího jazyka.

Sherlock junior není jen nejmladší, ale i nejbystřejší detektiv v Londýně. Není divu, když je přímým potomkem slavného Sherlocka Holmese.
Spolu s kamarádem Walterem – alias Watsonem – si založí detektivní kancelář a brzy dostanou za úkol vyřešit první případ: vznešené starší dámě ukradli v parku drahý prsten. A všechno nasvědčuje tomu, že pachatelem je medvěd! Co ale dělá medvěd uprostřed Londýna? A navíc to vypadá, že je mu dobrých sto let.
Napínavá detektivka se vzrušující zápletkou.
Krátké, srozumitelné anglické dialogy.
Všechny výrazy jsou přeložené ve „Slovníčku“.
Hádanky a rébusy k zamyšlení.
Pro začínající angličtináře od 8 let.

Sherlock JUNIOR a londýnský medvěd

Autor: THiLO
Ilustrace: Nikolai Renger
Přeložila: Tereza Jůzová

Počet stran: 104
Vazba: vázaná
Formát: 156×226 mm
ISBN: 978-80-276-0394-7
Doporučená cena: 299 Kč

 

Knihu Sherlock JUNIOR a londýnský medvěd vydalo nakladatelství Brio.

Ukázka z knihy

sherlock-ukazka

————————————————

Které dítě by netoužilo po vlastním pejskovi? I Marek s Dalilou si nepřejí nic jiného, než aby si směli domů přinést štěně, ale rodiče ne a ne povolit. Splní si nakonec svůj sen? A podaří se jim při tom zachránit jednoho velkého osamělého chlupáče?

Když Marek potká Dalilu, zrodí se velké kamarádství. Ačkoliv jsou každý úplně jiný, spojuje je společný sen – nejvíc na celém světě si přejí mít vlastního psa.

Sled náhodných událostí a jeden úžasný novofundlandský pes je přivedou na stopu nelegálních obchodníků se štěňaty. Dokážou svou odvahou a láskou ke zvířatům zachránit ohrožené psy? A splní se také jejich sen o vlastním pejskovi?
Napínavý příběh o statečnosti, odvaze, jednom úžasném psovi a velkém kamarádství.

Noční pes

Autorka: Jane Elsonová
Přeložila: Hana Jánská

Počet stran: 272
Vazba: vázaná
Formát: 133×203 mm
ISBN: 978-80-271-3233-1
Doporučená cena: 349 Kč

 

Knihu Noční pes vydalo nakladatelství Grada.

Ukázka z knihy

„Dalilo,“ řeknu. „Něco ti povím, ale musíš mi slíbit, že se nebudeš smát. I když nemám psa, už jsem si koupil misku na krmení a vodítko. Všechno mám připravené, až ho jednou budu mít. Mám to pod postelí, koupil jsem dokonce nějaké psí hračky a dobrůtky a tak.“
Dalila vyprskne smíchy. „Já taky!“ řekne. „Mám psí vodítko vzadu ve skříni, a dokonce tam mám schovaný i psí pelíšek. Je blankytně modrý. Mám všechno připravené, až mamka konečně řekne ano.“
Mluvíme o našich psích snech, ale rozhodnu se neříkat Dalile o novofundlandském psovi v sousední zahradě. Prozatím to bude moje tajemství.

Přečtěte si další ukázku.

O autorce

Jane Elsonová začínala jako herečka a komička, ale brzy se zamilovala do psaní příběhů. Její knihy vyhrály mnoho cen, jeden z nejúspěšnějších titulů je A Room Full of Chocolate, který byl dvakrát nominován na Carnegieho medaili za literaturu. Jane je dyslektička, zabývá se neurodiverzitou a působí jako mentorka v tomto oboru. Také se angažuje v několika charitách založených na pomoc psům v nouzi. Sama má psa jménem Nacoa.

Zdroj informací

————————————————

V druhé polovině dnešních tipů se dostáváme k titulům, které potěší i starší čtenáře. Tím prvním je Dobrodružství švýcarského Robinsona, které pro děti a mládež převyprávěl Jan Hora. Příběh, který je napínavý, plný nečekaných zvratů i silných momentů, je dnešním čtenářům podáván ve stravitelné svižné verzi, co vás donutí číst, dokud neotočíte poslední stranu.

Na konci 18. století napsal protestanský kněz Johann David Wyss pro své děti knihu Švýcarský Robinson. K prvnímu vydání došlo až čtrnáct let po dokončení díla, čtenáři si ho ale rychle oblíbili a v průběhu následujících dvou staletí se kniha objevila na pultech knihkupců mnohokrát.

Současné převyprávění, je oproštěné od dobově zdlouhavých popisů a dialogů, děj se zrychlil a tím se kniha přiblížila moderní dobrodružné literatuře. Revidovány byly také některé faktografické nesrovnalosti. Co však zůstalo, jsou lidské hodnoty, platné tehdy stejně jako dnes.
Stáváme se svědky láskyplných rodinných vztahů, vzájemného pochopení, rozvahy a statečnosti hrdinů. Dospívající chlapci a jejich rodiče čelí nebezpečí v divoké přírodě a nejisté budoucnosti na opuštěném ostrově a jejich charaktery prověří například i bohatý nález zlata. Konstantou jejich příběhu zůstávají soudržnost v křesťanské rodině, podpora a respekt k sobě navzájem – hodnoty, které čtenáři stále hledají.

Dobrodružství švýcarského Robinsona

Autoři: Jan Hora, David Wyss

Počet stran: 136
Vazba: vázaná
Formát: 170×245 mm
ISBN: 978-80-7553-894-9
Doporučená cena: 299 Kč

 

 

Knihu Dobrodružství švýcarského Robinsona vydalo nakladatelství Triton.

Ukázka z knihy

Braun se vlivem nečekaného nárazu skácel na podlahu. Vstal kupodivu snadno, protože se paluba náhle přestala houpat, loď zůstala uprostřed zmítajících se vln stát klidně, jako kdyby byla nabodnutá na nějakém ostrém skalisku. Záchranné čluny dávno zmizely v rozbouřeném oceánu. Na palubu se žádní námořníci vyburcovaní nárazem škuneru nesbíhali. Jsou opravdu všichni pryč? Pořád se tomu zdráhal uvěřit. Světélko v kapitánově kajutě připadalo Braunovi jako jiskřička poslední naděje. Potácivě, skoro po čtyřech se vydrápal po schůdcích na můstek a vpadl docela neuctivě do dveří největšího svatostánku na škuneru.
„Kapitáne!“
Světlo v olejové lampičce zrovna dohasínalo, ale Braunovi stačil jediný pohled, aby se přesvědčil o nejhorší tušené pravdě.

Ukázku si můžete dočíst.

————————————————

Dnešní nabídku uzavře kniha jednoho z celosvětově známých literárních velikánů. Wilbura Smithe proslavila především egyptským sluncem zalitá Řeka bohů, jeho věrní čtenáři ale ví, že psal také sérii pro děti. Průtrž má všechno napětí a spád, které známe z autorových románů pro dospělé, a je ideální volbou pro všechny, kteří mají rádi kvalitní dobrodružnou literaturu.

Sága dynastie Courtneyů, kterou můžete znát z románů Wilbura Smithe pro dospělé, pokračuje!

Představitel nejmladší generace, čtrnáctiletý Jack, odlétá s rodiči do afrického Konga. Ti se zde mají zúčastnit konference o ochraně životního prostředí, zatímco Jack spolu se svými dvěma kamarády, Xanderem a Amelií, se vydává na safari pozorovat gorily. Poklidnou prohlídku džungle však naruší podivní chlápci v maskáčích a se samopaly, a navíc po návratu naši hrdinové zjišťují, že Jackovi rodiče zmizeli. Ztratili se? Měli nehodu? Byl to snad únos? Jack se pouští do složitého a dobrodružného pátrání, během něhož se dostane až do nebezpečného tantalového dolu svého strýce. Podaří se mu rodiče nakonec najít? Vydejte se s Jackem a jeho kamarády vstříc dobrodružství v srdci Afriky.

První díl třídílné série.

Průtrž

Autoři: Wilbur Smith, Chris Wakling
Přeložil:  Zdík Dušek

Počet stran: 344
Vazba: brožovaná
Formát: 126×192 mm
ISBN: 978-80-7639-124-6
Doporučená cena: 299 Kč

 

Knihu Průtrž vydalo nakladatelství Bookmedia.

Ukázka z knihy

Když naše linkové letadlo vletělo do turbulence, zrovna jsem spal. Určitě jsme za půl vteřiny klesli o sto metrů. Žaludek mi vystoupal až do hrudníku a hlavou jsem se otřel o strop, než jsem dopadl zpátky do sedadla. Nad námi začalo pípat elektronické varování a já jsem otevřel oči. Rozzářila se ikonka upozornění Zapněte si bezpečnostní pásy.
„Na to je trochu pozdě,“ podotkl jsem k Amelii sedící vedle mě.
„Já si ho vůbec nerozepínala,“ odpověděla, ukázala mi zapnutou přezku a vrátila se k tomu, co zrovna dělala na mobilu. Nejspíš měnila jeho naprogramování.
„Jasně že ne,“ řekl jsem ve chvíli, kdy letadlo znovu tvrdě poskočilo.
Mamka se na sedadle před námi otočila. „Jste v pořádku, Jacku? Amelie?“

Další ukázky najdete na webu nakladatele.

O autorovi

Wilbur Smith byl úspěšný britský spisovatel, narozený ve třicátých letech minulého století v africké Zambii. Jako malý si prodělal mozkovou malárii. Nicméně se úspěšně a zcela bez následků uzdravil. Jeho láska k literatuře se projevovala již od útlého věku, kdy se začal zajímat o romány, stejně jako jeho matka.
Toužil stát se žurnalistou, ale jeho přísný viktoriánský otec mu tuto ideu nakonec rozmluvil. Wilbur pracoval jako účetní, ale své touhy psát se nevzdal.
Roku 1964 mu vyšel jeho první román Na život a na smrt, který mu okamžitě přinesl popularitu a odstartoval tak jeho spisovatelskou dráhu. Jeho stálou inspirací byla Afrika, kde se odehrály mnohé jeho příběhy.
Mezi jeho nejlepší knihy patří například Zlatý lev nebo úspěšná série Řeka bohů. Psal také knihy pro děti a mládež.

Zdroj informací


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Vybrali jste si v dnešních knižních tipech? Četli jste některý z titulů nebo ho pořídili svým dětem? Dejte nám vědět do komentářů.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSlon v Polívce

Holub, Jiří

JaS, 2022

zobrazit info o knizeSherlock JUNIOR a londýnský medvěd
Čti a uč se angličtinu! Sherlock Junior 1

Brio, 2022

zobrazit info o knizeNoční pes

Elsonová, Jane

Grada, 2022

zobrazit info o knizeDobrodružství švýcarského Robinsona

Hora, Jan - Wyss, David Jahann

Triton, 2022

zobrazit info o knizePrůtrž

Smith, Wilbur - Wakling, Chris

Bookmedia, 2022

Napsat komentář