Hity Velkého knižního čtvrtku – jaro 2022 II.

hity_velkeho_knizniho_ctvrtka_I_nahledovy

24. března 2022 se v rámci Velkého knižního čtvrtku objevilo na pultech knihkupectví dvanáct jarních hitů. V dnešním článku si představíme další z těchto novinek české i světové literární tvorby, které by vás neměly minout.

Velký knižní čtvrtek je úspěšným projektem, který každoročně uvádí nové svěží tipy pro nadcházející čtenářskou sezónu. Jedná se o společnou akci tuzemských nakladatelství a knižní distribuce Kosmas. Organizátoři se inspirovali ve Velké Británii, kde se akce podobného typu s velmi dlouhou tradicí pod názvem „super Thursday“ těší značné oblibě. Přečtěte si první jarní článek a připomenout si můžete také loňský podzimní ročník (zde a zde).

————————————————

Nakladatelství Akropolis se soustředí na vydávání kvalitní beletristické, historické a bohemistické literatury, včetně učebnic češtiny jako cizího jazyka. Nakladatelství vzniklo v roce 1990.

Naomi Woodová napsala historický román nazvaný Hra s tajemstvím, ve kterém vás zavede do 20. let 20. století. Líčí osud chlapce, Paula Beckermanna, který prožívá velkou lásku, zradu i tragédii. A to vše na pozadí bouřlivých (nejen) politických událostí.

Píše se rok 1922, osmnáctiletý Paul Beckermann nastupuje ke studiu na Bauhausu a okamžitě ho okouzlí jak atmosféra školy, tak noví spolužáci a přátelé. Zejména Charlotte, svérázná a trochu tajemná studentka z Prahy, která ho přitahuje tím víc, čím blíže ji poznává. Paul ale není jediný, kdo usiluje o její lásku, a mezi zprvu nerozlučné přátele tak brzy vstoupí utajovaná rivalita.
Politická situace ve Výmarské republice se vyostřuje, kosmopolitní Bauhaus čelí stále větším potížím a také skupinka přátel kolem Paula a Charlotte se pod tlakem milostných vzplanutí a vzájemných zrad postupně rozpadá. To nakonec vede k tragédii, jejíž ozvuky na Paula doléhají ještě i o několik desetiletí později. Z předválečné doby si odnesl tajemství, které ho ani s přibývajícími roky nepřestává tížit. Když se nečekaně objeví dávný spolužák z Bauhausu, Paul letité mlčení konečně prolomí.
Hra s tajemstvím Naomi Woodové je rafinovaně napsaný román o nebezpečně tenké hranici mezi láskou a posedlostí, který se odehrává na pozadí zřejmě nejturbulentnějších časů moderní historie.

Ukázka z knihy

Oslnivý rok! Náš první rok na Bauhausu byl záviděníhodný. Bylo nás tehdy šest: Walter a Jenö, Kaspar a Irmi, já a Charlotte. Takhle jsme byli spárovaní už od začátku. Když jsme nastoupili do přípravného kurzu, bylo nám osmnáct, Jenömu (tuhle maďarskou zdrobnělinu jména Eugene podědil po oblíbeném strýčkovi) dvacet; právě na Bauhausu jsme se naučili všechno, co jsme měli v budoucnu potřebovat: o barvě a tvaru, povrchu a vlastnostech materiálů. Tady jsme poznali samotnou podstatu věcí: papírovost papíru, dřevitost dřeva, sílu provazu i nitě. Ale především jsme se tady naučili držet půst, tady jsme zjistili, že půst může z našeho hladu vykřesat tetelící se, chaotické, opojné světy.
Charlotte mě fascinovala od prvního dne začínajícího semestru. Seznámil jsem se s ní při obědě ve školní kantýně. Zářijové slunce vrhalo na dlouhé stoly stíny stromů, takže i její kůže se proměnila v plátno, na němž se tetelil a poskakoval den. Myslel jsem, že právě tohle víření způsobilo, že její pohled byl tak obtížně čitelný: rezervovaný, ale zároveň vyzývavý. (str. 11)

Přečtěte si celou ukázku.

Hra s tajemstvím

Autorka: Naomi Woodová
Přeložil: Lukáš Novák

Počet stran: 328
Vazba: vázaná
Formát: 140×180 mm
ISBN: 978-80-7470-391-1
Doporučená cena: 359 Kč

Knihu Hra s tajemstvím vydalo nakladatelství Akropolis.

O autorce

Naomi Woodová (1983) je oceňovaná britská autorka. Vystudovala anglickou literaturu na univerzitě v Cambridge. V češtině jí dosud vyšla kniha Paní Hemingwayová (2014), která byla přeložena do šestnácti jazyků, získala Jerwoodovu cenu a dostala se do užšího výběru Mezinárodní ceny Dylana Thomase. Hra s tajemstvím (The Hiding Game, 2019, český překlad Lukáš Novák) byla zařazena na longlist Ceny Waltera Scotta za historický román. Autorka žije se svou rodinou v Norwichi a vyučuje kreativní psaní na University of East Anglia.

Zdroj informací: Kosmas

————————————————

Nakladatelství Prostor vzniklo v prosinci roku 1989 jako přímý pokračovatel samizdatové edice Prostor a stejnojmenné revue, která vycházela od roku 1982 v nepravidelných periodách. Vedle beletrie se orientuje na historii a kulturní dějiny s přesahem do ostatních společenskovědních oborů.
V hlavní ediční řadě vycházejí díla, jejichž autory nakladatelství považuje za kmenové a zároveň čtenářsky nejúspěšnější – jde například o prózy německého spisovatele Bernharda Schlinka či romány italské autorky Eleny Ferrante. Vedle zahraničních prozaiků jsou zastoupeni i domácí autoři, například Edgar Dutka, Lubomír Kubík, Martina Formanová či Aleš Palán.

Jeden z nejznámějších vědců současnosti, Michio Kaku, se ve své knize pokouší odhalit tajemství celého vesmíru. Nebojte se teoretické fyziky, autor vše srozumitelně vysvětluje a své domněnky vystavěl na známých teoriích, které však pro pořádek rovněž připomíná.

Světoznámý astrofyzik nás tentokrát zve na pátrání po dokonalé rovnici, která by pomohla odhalit nejhlubší tajemství našeho světa a celého vesmíru.
Všechny zázraky moderní techniky v podstatě vděčí za svůj vznik vědcům, kteří postupně objevovali základní síly světa. Nyní vědci možná mají na dosah prostředky, jak tyto čtyři přírodní síly – gravitaci, elektromagnetickou sílu a slabou a silnou jadernou sílu – skloubit v jedinou teorii. Ta by mohla konečně vrhnout světlo na největší záhady vědy: Co se stalo před velkým třeskem? A proč k němu vůbec došlo? Co se nachází na druhé straně černé díry? Je možné cestovat časem? Existují červí díry vedoucí do jiných vesmírů? Proč jsme tady?
Michio Kaku líčí hledání této finální teorie a všechny prazvláštní peripetie jedné z nejpodivnějších kapitol v dějinách fyziky. Prochází všechny dřívější revoluce, jež nám daly naše technologické divy: newtonovskou revoluci, ovládnutí elektromagnetické síly, teorii relativity, kvantovou teorii a nakonec i dnešní teorii strun. A vysvětluje, proč se kolem této „Božské rovnice“ vedou ostré spory: v sázce není nic menšího než naše představa o vesmíru. Autor má dar poutavě a srozumitelně vyložit i složitá vědecká témata, proto se jeho práce řadí mezi nejoceňovanější odborné a populárně-naučné knihy současnosti.

Ukázka z knihy

Toto zjištění mělo pro Einsteina zásadní význam. Buď musel mít pravdu Newton, nebo Maxwell, a ten druhý se musel plést. Jak však vysvětlit, že světlo nelze nikdy dohonit? Einstein měl v patentovém úřadě dost času tuto otázku promýšlet. Jednoho dne na jaře roku 1905 mu to konečně došlo, když zrovna jel v Bernu vlakem. „V hlavě se mi rozpoutala hotová bouře,“ vzpomínal později.
Napadla ho následující brilantní myšlenka: Jelikož rychlost světla měříme hodinkami a pravítky a jelikož rychlost světla je konstantní, ať se pohybujeme jakkoli rychle, musí se prostor a čas zakřivovat, aby rychlost světla zůstala stejná.
To znamená, že když se nacházíte na palubě rychlé vesmírné lodi, hodinky uvnitř lodi tikají pomaleji než hodinky na Zemi. Čím rychleji se pohybujete, tím pomaleji ubíhá čas – tento jev popisuje Einsteinova speciální relativita. Odpověď na otázku „Kolik je hodin?“ tedy závisí na tom, jak rychle jste se pohybovali. Jestliže by kosmická loď uháněla rychlostí blízkou rychlosti světla a my bychom ji dalekohledem pozorovali ze Země, zdálo by se nám, jako bychom dění uvnitř lodi sledovali ve zpomaleném záběru. Kromě toho by všechno v lodi vypadalo stlačené. A konečně by tam všechno bylo také těžší. Ale lidem na palubě by kupodivu vše připadalo normální. (str. 45)

Prohlédněte si celou ukázku.

Božská rovnice

Hledání teorie všeho
Autor: Michio Kaku
Přeložil: Jan Petříček

Počet stran: 208
Vazba: vázaná
Formát: 134×205 mm
ISBN: 978-80-7260-515-6
Doporučená cena: 297 Kč

Knihu Božská rovnice vydalo nakladatelství Prostor.

O autorovi

Michio Kaku (1947), jeden z nejvýznamnějších a nejznámějších vědců současnosti, vystudoval Harvardovu univerzitu a Kalifornskou univerzitu v Berkeley, nyní působí jako profesor teoretické fyziky na newyorské City University. Je popularizátorem vědy a jedním ze zakladatelů teorie superstrun, vystupuje v televizi a píše články i knihy pro širokou veřejnost, z nichž řada vyšla též česky. Nakladatelství PROSTOR vydalo jeho dílo Budoucnost lidstva (2019), které se díky autorově erudici a vypravěčskému talentu stalo bestsellerem. Kniha vyšla také v audio podobě. Mezi jeho další díla patří např. Paralelní světy, Budoucnost mysli či Fyzika budoucnosti.

Zdroj informací: nakladatelství Prostor

————————————————

Nakladatelství Host zaujímá v současnosti nepřehlédnutelné místo na českém knižním trhu. Vydává tradičně především kvalitní českou prózu a poezii, literární teorii i literaturu naučnou – publikace věnované zejména historii, sociologii, filmové vědě i dalším oborům. V posledních letech se výrazně rozšířila řada překladové beletrie, ale nově zde našla přístřeší například i prestižní edice Česká knižnice s výbory z děl českých klasiků.

S novým románem přichází také úspěšná česká autorka Bianca Bellová. Netypičtí hrdinové, netypické prostředí a touha vyprávět i poslouchat příběhy. To je Ostrov.

Místo, kde příběhy jsou pravdivější než skutečnost.
Kniha, jakou byste od oceňované autorky Jezera, Sentimentálního románu nebo Mony nečekali: román Biancy Bellové Ostrov skrývá tajemství i zámlky, věrnost a zradu, touhu i laudanum. Dva nehrdinští hrdinové, kupec Izar a kněžna Núrit, se předhánějí v rozličných škodolibostech — on jí vypráví příběhy staré jako svět, ona je hltá jako dítě. A pokud jde o děti, tak tu máme i hovnařova kluka, vinou svého páchnoucího zaměstnání chudého a osamělého, tichého a pokorného, a přesto bojujícího s osudem i s předsudky ostatních Ostrovanů.

Ukázka z knihy

V noci přišel do Izarova hostinského pokoje žid, co prodával knihy a mapy. Izar pro něj poslal, aby mu přinesl mapu Ostrova. Žid sklidil ze stolu cestovní brašnu s medikamenty a rozložil na něm mapu. Pak k ní přiblížil louč. V moři byla z východní strany, odkud připlula Fortuna, zakreslená nebezpečná skaliska a mělčiny. Pak sídelní město s přístavem, za ním několik osamocených chalup, dokonce i s kozami. Na západní straně ostrova se rozprostíralo druhé větší osídlení, osada Eureola.
„Co je tohle tady?“ zeptal se Izar žida.
Ten opatrně naklonil louč nad místo, kam Izar ukazoval. Všude nad spojnicí obou sídel byla mapa ostrova černá jako pohřební rubáš. Žid pokýval hlavou. „To je Černé území,“ pravil, jako by to byla ta nejpřirozenější věc. Aldur si odplivl. (str. 35)

Podívejte se na celou ukázku.

Ostrov

Autorka: Bianca Bellová

Počet stran: 184
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-275-1048-1
Doporučená cena: 329 Kč

Knihu Ostrov vydalo nakladatelství Host.

O autorce

Bianca Bellová (nar. 1970) pochází z Prahy, kde doposud žije. Živí se překlady a tlumočením. V roce 2009 jí vyšla prvotina Sentimentální román (Host 2018). Následovaly knihy Mrtvý muž (2011) a Celý den se nic nestane (2013). Za román Jezero (2016) získala cenu Magnesia Litera za knihu roku a Cenu Evropské unie za literaturu; práva na jeho vydání byla prodána do třiadvaceti zemí. Autorčin pátý román Mona vyšel v roce 2019 a o rok později získal Cenu Česká kniha. V roce 2021 vydala povídkovou sbírku Tyhle fragmenty.

Zdroj informací: nakladatelství Host

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeHra s tajemstvím

Woodová, Naomi

Akropolis, 2022

zobrazit info o knizeBožská rovnice
Hledání teorie všeho

Kaku, Michio

Prostor, 2022

zobrazit info o knizeOstrov

Bellová, Bianca

Host, 2022

Napsat komentář