Tipy pro lepší život

rodina
Dnes si představíme čtyři knihy, v nichž najdete tipy pro lepší život. Poznáte nástroje, které vám pomohou nalézt rovnováhu mezi osobním a profesním životem. Dozvíte se, jak zahojit mateřská zranění, jak efektivně komunikovat a jak zahnat únavu.

Všichni potřebujeme najít balanc mezi profesním a osobním životem. Zejména rodiny s dětmi se v tomto ohledu často dostávají do problémů. Současná pandemie už přinesla několik užitečných trendů i k nám. V následující knize najdete různé nástroje, které mají oporu v našich zákonech a pomohou nastolit v této oblasti tolik potřebnou rovnováhou.

Pro koho jsou vhodné kratší úvazky a jak je zavést? Jak využít úpravy pracovní doby? Kdy je pro obě strany výhodná práce z domova? Co když je potřeba pečovat o dítě nebo osobu blízkou? A co práce při mateřské a rodičovské dovolené?
Snaha o nalezení rovnováhy mezi osobním a profesním životem je aktuálním tématem už řadu let. Z dříve často nedostupného benefitu se i kvůli pandemické situaci stala nutnost. Slaďování přináší výhody nejen pro zaměstnance, ale i pro zaměstnavatele.
Zahrnuje celou řadu nástrojů a opatření, které umožní lepší zvládnutí obou zdánlivě protikladných oblastí. Složení autorského kolektivu zaručuje pohled jak právní, tak personalistický, autoři čerpají i z dobré a inspirativní praxe celé řady zaměstnavatelů, kteří už v této oblasti zaznamenávají úspěchy.
Kniha přináší přehled nástrojů ve slaďování využitelných, jejich právního zakotvení, přínosů i rizik pro všechny zúčastněné.
Součást knihy tvoří množství ilustrativních příkladů i drobnějších případových studií z praxe. Aktivní snaha o slaďování má příznivé dopady i na místní komunity a společnost jako celek. Jde o nástroj genderové rovnosti, zvýšení kvality pracovního života, podpory diverzity, společenské odpovědnosti, výhodný pro zaměstnance i zaměstnavatele – všechny tyto perspektivy publikace zahrnuje. 

Nástroje slaďování osobního a pracovního života

Z pohledu zaměstnance i zaměstnavatele
Autoři: Šárka Homfray a kol.

Počet stran: 168
Vazba: brožovaná
Formát: 166×240 mm
ISBN: 978-80-271-3341-3
Doporučená cena: 269 Kč

Knihu Nástroje slaďování osobního a pracovního života vydalo nakladatelství Grada.

O autorce

Šárka Homfray je právnička a odborářka, která se věnuje zejména pracovnímu a služebnímu právu. Zabývá se mimo jiné nerovným zacházením a diskriminací, genderovými aspekty práva a světa práce. Orientuje se i na budoucnost práce a její proměny, zejména ve spojení s digitalizací a kybernetickou bezpečností. Zajímají ji stereotypy a generalizace a jejich vliv na náš život.

Zdroj informací: heroine.cz

————————————————

Už jste někdy slyšeli o mateřských zraněních? Tímto fenoménem se ve své knize zabývá terapeutka Bethany Webster. Mateřská zranění vnímá jako univerzální zkušenost žen po celém světe. Snaží se je blíže definovat a vysvětluje, jak se projevují v životech žen.

Mateřské zranění, ať už se projevuje na osobní, kulturní, duchovní či jiné rovině, je soubor zvnitřněných omezujících domněnek a vzorců, jenž nám v dospělosti na mnoha frontách způsobuje komplikace, má vliv na náš sebeobraz i na způsob, jak vnímáme druhé a svůj potenciál. Dcery ovládá neodbytný pocit, že je s nimi něco v nepořádku. Ze strachu z odmítnutí se nevěnují vlastnímu rozvoji, mají slabé hranice a nejasné ponětí o tom, kým jsou.
Toto zranění se projevuje ve všech oblastech našich dospělých životů, od manželství přes rodičovství a kariéru až po vztah k tělu. Teprve ustavičná těžko snesitelná bolest, již způsobuje, v nás dokáže vyburcovat potřebnou motivaci a energii, abychom se konečně odhodlaly ke změně a navázaly kontakt se svým vnitřním dítětem a skrze něj s vnitřní matkou.
Kniha známé americké terapeutky a spisovatelky
Bethany Webster do hloubky rozebírá fenomén mateřského zranění a nabízí účinné a podrobné postupy, jak se z této nezdravé dynamiky trvale vymanit a zlepšit svůj život.

Objevování vnitřní matky

Průvodce hojením mateřského zranění a seznámením s osobní vnitřní silou
Autorka: Bethany Webster
Přeložila: Markéta Labusová

Počet stran: 385
Vazba: vázaná
Formát: 150×205 mm
ISBN: 978-80-7684-036-2
Doporučená cena: 549 Kč

Knihu Objevování vnitřní matky vydalo nakladatelství Triton.

Ukázka z knihy

Spousta malých holčiček se v dětství naučí, že způsob, jak přežít v nepřátelském emočním prostředí své rodiny, je popřít svou individualitu, protože tak uklidní své matky. V knize Dospělé děti emočně nedospělých rodičů (Adult Children of Emotionally Immature Parents: How to Heal from Distant, Rejecting or Self-Involved Parents) Lindsay C. Gibson vysvětluje, že „individualitu dítěte nejistí a nedospělí rodiče vnímají jako hrozbu, protože v nich probouzí strach z možnosti odmítnutí či opuštění“ a „proto jejich děti ve snaze zbavit rodiče úzkosti často potlačují jakékoli autentické myšlenky, pocity či tužby, které by jistotu rodiče narušily“. Některé z těchto bolestivých dětských domněnek jsou tyto: „Vždycky nejdřív mysli na to, co od tebe chtějí ostatní. Nežádej o pomoc. Neříkej nic na svou obranu. Jestli chceš něco pro sebe, styď se.“ Dítě může začít hledět na svoji existenci (s oddělenými potřebami a pocity) jako na projev neloajality k matce. A tak se vytvoří rozštěp, neustálý boj mezi loajalitou k matce a touhou po vlastní skutečnosti a oddělené existenci. (str. 75)

Přečtěte si celou ukázku.

O autorce

Americká terapeutka Bethany Webster vystudovala psychologii a tematikou objevování vnitřní matky jako zdroje moudrosti a síly se zabývá již od roku 2013. Publikovala desítky článků a podílela se na mnoha rozhovorech v různých podcastech a médiích.

Zdroj informací: bethanywebster.com

————————————————

Jak efektivně komunikovat s ostatními lidmi vám v knize Nenásilná komunikace poradí americký psycholog Marshall B. Rosenberg. Seznámí vás s několika základními principy a nechybí ani reálné příklady z praxe. Zjistíte třeba to, že spory se mnohem lépe řeší prostřednictvím porozumění než síly.

Nenásilná komunikace představuje nejen určitou metodu, ale ucelený pohled na svět. Je založena na naslouchání sobě i partnerovi a ochotě vnímat potřeby a pocity sebe samého i toho druhého. Tak napomáhá k řešení konfliktů a názorových rozdílů a rozvíjí vztahy založené na vzájemné úctě, vcítění a spolupráci.
Knihu, která byla pro nové vydání důkladně revidována, ocení čtenáři se zájmem o témata efektivní komunikace, školitelé v oblasti komunikace, učitelé, vychovatelé a všichni, kdo kdy ve svých vztazích narazil na potíže a přejí si je transformovat.

Nenásilná komunikace

Řeč života
Autor: Marshall B. Rosenberg
Přeložili: Norma Garcíová, Miroslav Záleta

Počet stran: 232
Vazba: brožovaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-262-1785-5
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Nenásilná komunikace vydalo nakladatelství Portál.

Ukázka z knihy

Další formou komunikace, která brání vcítění, je sdělování vlastních přání ve formě příkazů. Příkaz je explicitně nebo implicitně spojen s obviněním nebo trestem, pokud se ho nepodaří vyplnit. V naší kultuře je tento způsob komunikace běžný, obzvláště pro ty, kdo zastávají mocenské posty.
Několik neocenitelných lekcí ohledně příkazů mi poskytly moje děti. Vzal jsem si do hlavy, že jako rodič mám za úkol dávat příkazy. Posléze mi však došlo, že mohu přikazovat cokoli na světě, ale stejně děti nepřiměji udělat to, co chci. To je poučení pro ty z nás, kteří se domníváme, že jako rodiče, učitelé nebo manažeři máme úkol měřit druhé a učit je správně se chovat. V tomto případě to byly děti, kdo mi dal najevo, že je nemohu k ničemu nutit. Jediné, co jsem mohl udělat, bylo přimět je – pomocí trestu – litovat, že neudělaly to, co jsem po nich chtěl. Časem mě však naučily, že kdykoli jsem byl natolik pošetilý, že jsem je trestem donutil k této lítosti, našly si způsob, jak mě donutit, abych toho litoval! (str. 36)

Prohlédněte si další ukázky.

O autorovi

Marshall B. Rosenberg byl americký psycholog a tvůrce konceptu nenásilné komunikace. Vyrůstal v neklidné detroitské čtvrti, kde si vypěstoval hluboký zájem o nové formy komunikace, které by poskytly alternativu násilí, s nímž se setkával. Jeho zájem ho dovedl až k doktorátu z klinické psychologie, který získal v roce 1961 na Univerzitě ve Wisconsinu, kde studoval pod vedením Carla R. Rogerse. Další životní zkušenosti a studium srovnávací religionistiky ho motivovaly k rozvíjení principu nenásilné komunikace. Desítky let pracoval jako instruktor a mediátor po celém světě. V Portále dále vyšly jeho knihy Co řeknete, změní váš svět, Nenásilná komunikace v praxi, Nenásilná komunikace a moc.

Zdroj informací: nakladatelství Portál

————————————————

Cítíte se často unavení a bojujete s nedostatkem energie? Německá lékařka Anne Flecková vám poradí, co vše za tím může být. Pomůže vám s posílením imunity, detoxikací organismu, odhalením potravinových intolerancí či s léčbou zánětů.

Uznávaná doktorka preventivní a nutriční medicíny Anne Flecková vysvětluje, co všechno může mít vliv na to, že si často připadáme unavení a bez energie. O radost z plnohodnotného života nás totiž mohou připravovat neodhalená autoimunitní onemocnění, alergie, záněty, špatně fungující zažívání nebo třeba toxiny. Příčin může být ale víc a rozhodně stojí za to je vypátrat. Ve svém inovativním programu Energy! doktorka Anne Flecková ukazuje cestu z labyrintu: díky vhodnému stravování, nastavení přiměřeného rytmu, kompenzaci nedostatku živin a posílení imunitního systému v sobě totiž zase dokážeme rozproudit ztracenou energii.

Energie!

Zdravá cesta z labyrintu únavy
Autorka: Anne Flecková

Počet stran: 432
Vazba: vázaná
Formát: 135×208 mm
ISBN: 978-80-7670-074-1
Doporučená cena: 398 Kč

Knihu Energie! vydalo nakladatelství Kazda.

Ukázka z knihy

V posledních několika desetiletích se nedostatek energie stal masovým jevem. Chronicky unavení signalizují, že v nás a kolem nás působí vysavače energie, které však zatím bohužel příliš podceňujeme. Už řadu let se v praxi setkávám s lidmi, kteří jsou a chtějí zůstat zdraví. Mnohem víc je však těch lidí, kteří se plahočí životem s nedostatkem energie, oslabeným imunitním systémem a podlomeným zdravím a prosí o pomoc. Většina z nich má za sebou odyseu lékařskými ordinacemi a doktoři jsou bezradní, jelikož klasická vyšetření nic nepřinášejí. Všechno je v pořádku. Bohužel, všechno v pořádku není. (str. 10)

Podívejte se na celou ukázku.

O autorce

Německá lékařka Anne Flecková je internistka, revmatoložka a mezinárodně uznávaná odbornice na preventivní a nutriční medicínu, je také považována za průkopnici celostní medicíny. Ve své inovativní metodě propojila poznatky z moderního výzkumu s tradičními léčebnými metodami. Svým přístupem ukazuje, jak přijít na kloub tomu, když vás něco trápí, a jak zůstat zdraví. Žije v Hamburku, kde provozuje svoji vlastní praxi.

Zdroj informací: nakladatelství Kazda


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNástroje slaďování osobního a pracovního života
z pohledu zaměstnance i zaměstnavatele

Homfray, Šárka – Čmolíková Cozlová, Klára – Skalková, Jana

Grada, 2022

zobrazit info o knizeObjevování vnitřní matky
Průvodce hojením mateřského zranění a seznámením s osobní vnitřní silou

Webster, Bethany

Triton, 2022

zobrazit info o knizeNenásilná komunikace
Řeč života

Rosenberg, Marshall B.

Portál, 2022

zobrazit info o knizeEnergie!
Zdravá cesta z labyrintu únavy

Flecková, Anne

Kazda, 2022

Napsat komentář