Kultura, umění a my

tajemno
Baví vás poznávat mytologické bytosti? Chcete vědět více o vzniku a původu našeho vlastního rodu? Zajímá vás, čím vším obohatilo kulturu celého světa Japonsko? Nebo dáváte přednost výtvarnému umění? To vše vám přináší dnešní knižní tipy.

Začneme knihou plnou bytostí, které v reálném světě nepotkáte. Tam O’Malleyová vás ve svém díle Mytologická zvířata seznámí s tvory, kteří bývají ztvárněny v mýtech, pověstech či legendách.

Jaký je rozdíl mezi duchem a démonem? Jak rozeznáte dobrého džina od zlého? Kde hledat přízraky či mantikory? Co říkal Hérodotos o vlkodlacích? V této zábavné knížečce prozkoumává televizní producentka a mytozooložka Tam O’Malleyová roztodivný svět mytologických zvířat, od víl zvěstujících smrt přes harpyje, gryfy až k upírům. Dodnes na nás tyto bytosti působí uhrančivě a ožívají v knihách, na plátně i v naší představivosti.

Mytologická zvířata

Od bazilišků k jednorožcům
Autorka: Tam O’Malleyová
Přeložil: Jiří Pilucha

Počet stran: 64
Vazba: vázaná
Formát: 145×175 mm
ISBN: 978-80-7675-019-7
Doporučená cena: 225 Kč

Knihu Mytologická zvířata vydalo nakladatelství Dokořán v řadě Pergamen.

Ukázka z knihy

mytologicka_zvirata_ukazka

Prohlédněte si celou ukázku.

O autorce

Tam O’Malleyová je spisovatelka a televizní a filmová producentka. Pracovala na různorodých projektech jako např. Avengers: Age of Ultron a BBC Wildlife Magazine.

Zdroj informací: nakladatelství Dokořán

————————————————

Patříte k lidem, kteří rádi pátrají v minulosti a řeší nezodpovězené otázky? Máte rádi záhady? Pak si nenechte ujít knihu Magdaleny Zachardové s názvem Vzkazy od prastaré civilizace. Dozvíte se, jaké stopy po sobě některé z nich zanechaly.

Žijeme v době, ve které jsou počítače a internet samozřejmostí, a zdá se, že vše už víme. Ale co když je to jinak? Naše civilizace stojí na základech mnohem dávnějších a existují důkazy o tom, že tuto planetu inteligentní bytosti obývaly již několikrát. Při pátrání po své minulosti snad najdeme odpověď na tu největší záhadu: Jak jsme se stali tím, čím jsme dnes. A možná, že odpověď bude překvapivější, než si dokážeme představit.

Vzkazy od prastaré civilizace

Autorka: Magdalena Zachardová

Počet stran: 224
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7633-575-2
Doporučená cena: 279 Kč

Knihu Vzkazy od prastaré civilizace vydalo nakladatelství Alpress.

Ukázka z knihy

Nacházíme tak důkazy, že v minulosti existovala prastará civilizace, která byla na vysokém stupni rozvoje. Její příslušníci ovládali pokročilé technologie, znali a používali létající stroje. Tato společnost zasáhla do vývoje celého lidstva, zejména velkých říší, jako byly Mezopotámie, Indie či Egypt.
Platí názor, že podobné teorie nejsou podloženy žádnými hmatatelnými důkazy. To ale není pravda. Existuje celá řada artefaktů, které jsou více než hmatatelné, ale bohužel nezapadají svou moderností do zažitých představ o minulosti.
V důsledku toho jsou tyto artefakty opatřeny naprosto nesmyslnými popisky a posléze uloženy do nejodlehlejších muzejních zákoutí, kde asi přece jen tolik nepobuřují návštěvníky. Ve hlubokých sklepeních archeologických muzeí díky tomu leží v prachu tisíce záhadných nálezů.
Máme však ještě naštěstí jinou možnost, jak poznat pravdu, i když to není na první pohled patrné: kmenové báje a pověsti nám podávají zprávy, které tyto hmatatelné důkazy mohou nahradit. Bývají zaznamenány někdy sice v neúplné podobě, často jsou to pouhé útržky díky uběhlému času, přesto jejich obsah stojí za to, abychom ho podrobně prozkoumali. Rozhodně by byla chyba nechat se přitom odradit různými tajemnými – a musíme přiznat, že i někdy opravdu zvláštními – abstraktními názvy. (str. 2)

Nezapomeňte si přečíst celou ukázku.

O autorce

Spisovatelka Magdalena Zachardová se narodila v roce 1960 v Sokolově, vystudovala Gymnázium ve Strakonicích a nástavbové studium sociálně právní činnosti v Písku. Od mládí se zajímala o staré civilizace. Zpočátku se ve své spisovatelské činnosti orientovala na sci-fi povídky, později se začala věnovat problematice dosud nerozluštěných záhad, tajemných staveb a tajemství vyspělých civilizací naší planety. Napsala např. knihy Poselství bohů a Fascinující svět záhad.

Zdroj informací: nakladatelství Alpress

————————————————

Víte, které ze světových fenoménů pochází z Japonska? Kulturní vliv Země vycházejícího slunce na zbytek světa je nezanedbatelný. S japonskými vynálezy i imaginárními světy se setkáváme dennodenně. Pokud se chcete dozvědět více, přečtěte si knihu Geniální (s)myšlenka.

Dosud nevypovězený příběh o tom, jak se Japonsko stalo kulturní supervelmocí díky fantastickým vynálezům, které uchvátily – a transformovaly – světovou představivost.

Walkman. Karaoke. Pikachu. Pac-Man. Akira. Emoji. Všichni jsme se zamilovali do toho či onoho japonského popkulturního vynálezu, od techniky až po anime. Jak ale ve své knize dokazuje veterán japonských médií Matt Alt, z celého příběhu japonského popkulturního vzmachu neznáme ani polovinu. Japonské hračky, pomůcky a imaginární světy nás nejen bavily, ale také do hloubky změnily způsob, jakým žijeme.

V 70. a 80. letech se zdálo, že Japonsko bude v blízké budoucnosti existovat na špičkové technologii Sony a Toyota, zatímco Západ se je bude snažit dohonit. Tuto vyhlídku přerušil katastrofický krach akciového trhu v roce 1990, který Západ a především Spojené státy uvrhl do hluboké recese. Krach měl Japonsko uvrhnout do propadliště dějin, ale naopak právě tehdy jeho kulturní vliv prudce vzrostl. A Japonsko opět celý svět předběhlo.

Hello Kitty, Nintendo Entertainment System a multimediální říše Pokémon a Dragon Ball Z byly víc než jen marketingové hity. Tyto šikovně zabalené, nebezpečně roztomilé a závratně zábavné vynálezy udělaly z Japonska továrnu světové fantazie a nabídly nám nové nástroje, jak se vyrovnat s těžkými časy. Také nás transformovaly – spojovaly a izolovaly nás novými způsoby, otevíraly obzory představivosti a cesty k revoluci. Prostřednictvím příběhů o jednotlivých umělcích, géniích a podivínech odhaluje Pure Invention, jak japonská vynalézavost přetvořila globální kulturu a mohla tak stvořit moderní život a svět, jak ho známe. A je to japonský svět.

Geniální (s)myšlenky

Jak japonská popkultura ovládla svět
Autor: Matt Alt
Přeložila: Veronika Nohavicová

Počet stran: 336
Vazba: brožovaná
Formát: 150×230 mm
ISBN: 978-80-7413-483-8
Doporučená cena: 450 Kč

Knihu Geniální (s)myšlenky vydalo nakladatelství Zoner Press.

Ukázka z knihy

V březnu 1975 se zcela bez fanfár odehrála premiéra nevinného výrobku jménem Petit Purse. Drobná peněženka z průsvitného vinylu s kovovou sponkou, ve které si měly holčičky nosit drobné, se v maloobchodě pro dávala za pouhých 220 jenů, což v té době nebyl ani celý dolar. Společnost Sanrio, která ji vytvořila, si pojistila úspěch výrobou několika různých variant. Jak ale týdny ubíhaly a zaměstnanci v Sanriu začali vyhodnocovat prodeje, všimli  si něčeho podivného. Dobře se prodávala jen Petit Purse s určitým obrázkem, a to v ohromném množství: byla na něm stylizovaná kočička oblečená v kombinéze zobrazená z profilu, jak sedí pod prostým anglickým slovíčkem: HELLO! (str. 105)

Podívejte se na celou ukázku.

O autorovi

Matt Alt svou kariéru začal jako státní úředník a překladatel US Patent a Trademark Office. Přes den pomáhal právníkům dešifrovat japonské duševní vlastnictví od hygienických vložek po součásti jaderného reaktoru. Po nocích a přes víkendy žil druhý život, v němž překládal videohry a psal pro webové stránky a časopisy o své vášni pro japonské hrdiny, roboty a monstra. V roce 2003 odešel z Ameriky do Tokia, kde spoluzaložil AltJapan Co., Ltd. – společnost, která se specializuje na výrobu anglických verzí populárních japonských videoher, komiksů a dalších forem zábavy. V letech 2015 až 2020 byl spolumoderátorem populární televizní show Japanology Plus. Jeho eseje a kulturní komentáře se pravidelně objevují v různých médiích, včetně The New Yorker onlineBBC CultureCNN GoThe Economist 1843WiredSlate, The Independent, The Japan Times a Newsweek Japan.

Zdroj informací: MattAlt.com

————————————————

Donatello, Michelangelo, Leonardo da Vinci, Caravaggio, Francisco de Goya, Édouard Manet, Claude Monet, Vincent van Gogh, Pablo Picasso či Frida Kahlo. To je jen pár umělců, jejichž tajemství ve své knize odhalila Susie Hodgeová.

Proč Michelangelo vymaloval Sixtinskou kapli a proč byl Rembrandt posedlý malováním vlastních podobizen? Jaké je tajemství terakotové armády a polévkových plechovek Andyho Warhola?
Tato kniha vám poskytne přímé vysvětlení a odpovědi na 100 fascinujících otázek. Pokud jste někdy stáli před uměleckým dílem v úžasu, ale nebyli jste si jisti, zda ho dobře chápete, tak tohle je ta správná kniha pro vás.

Umění: objasněno

100 mistrovských děl a co znamenají
Autorka: Susie Hodgeová
Přeložili: Jan Podzimek a Dina Podzimková

Počet stran: 216
Vazba: vázaná
Formát: 163×213 mm
ISBN: 978-80-271-3316-1
Doporučená cena: 449 Kč

Knihu Umění: objasněno vydalo nakladatelství Grada.

Ukázka z knihy

umeni_objasneno_ukazka

Nezapomeňte si prohlédnout celou ukázku.

O autorce

Susie Hodgeová (*1960) je anglická spisovatelka, která se ve svých knihách zaměřuje na umění a jeho historii. Zároveň působí jako lektorka, pořádá praktické workshopy a vystupuje v řadě televizních a rozhlasových pořadů o umění. Mezi její díla patří např. Stručný příběh umění, Stručný příběh moderního umění a Stručný příběh architektury.

Zdroj informací: susiehodge.com

————————————————

Hranice mezi kýčem a uměním může být občas velmi tenká. Jsou díla, která v lidech vzbuzují snad až přehnané emoce, protože v nich někteří vidí více než jiní. Problematikou hodnocení uměleckých děl se zabývá Tomáš Kulka.

Milý Tomáši,
píšeš mi melancholicky, že Tvoje knížka o kýči není „politically correct“, že postmodernismus již dávno smazal rozdíl mezi kýčem a uměním, že kýč se stal tak všudypřítomný, že odhalovat ho vypadá jako projev elitismu. Ano, je tomu přesně tak. Mluvit o kýči se stalo neslušné ve chvíli, kdy svět se stal kýčem. Všimni si, že Kafka píše o byrokracii v době, kdy byrokracie je ještě téměř nevinná. Ve chvíli, kdy pohltila zcela naše životy, stala se samozřejmá, a proto neviditelná. Jaromír John napsal román Výbušný zlotvor, kde vypráví o hrůze automobilu; ale v té době jich bylo v Praze velice málo. Chci tím říci toto: fenomén je rozpoznatelný v celé své hrůze jen v době, kdy ještě není rozšířen. Až se rozšíří, stane s čímsi „přirozeným“ (co známe od zrození, s čím počítáme, čemu se nedivíme). Jsme dnes obklopeni kýčem jako nikdy předtím: všude, v televizi, v novinách, v soukromém životě, v politice. I válka je už prezentována (jen se podívej, jak se píše o Sarajevu!) jako kýč. A právě proto, i když Tvá knížka nebude pochopena, je jí zapotřebí víc než kdy jindy.
Tvůj Milan

(Dopis Milana Kundery Tomáši Kulkovi z Paříže do Jeruzaléma)

Kniha studuje jednak specifickou estetickou kategorii kýče, jednak obecnou problematiku hodnocení uměleckého díla.

Umění a kýč

Autor: Tomáš Kulka
Ilustrátor: Ondřej Červenka

Počet stran: 296
Vazba: vázaná
Formát: 107×180 mm
ISBN: 978-80-7335-778-8
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Umění a kýč vydalo nakladatelství Leda v edici Prameny.

O autorovi

Tomáš Kulka (1948) začal studovat filosofii a politickou ekonomii na FF UK v Praze roku 1967. Po sovětské invazi odešel do Anglie, kde studoval filosofii (u sira Karla Poppera) a ekonomii na London School of Economics (B.A.1971). V roce 1972 se přestěhoval do Izraele, kde pokračoval ve studiích filosofie na Hebrejské universitě v Jeruzalémě (M.A. 1976, Ph.D. 1986) a pracoval jako zpravodaj Svobodné Evropy pro Blízký východ (1973–91). Na Jeruzalémské universitě přednášel logiku, dějiny moderní filosofie, filosofii vědy a estetiku. V roce 1988 přešel na universitu v Tel Avivu, kde na katedře filosofie založil odbor filosofie umění. V letech 90. letech přednášel také (jako hostující profesor) na Středoevropské universitě v Praze. Od roku 1996 působí na katedře estetiky FF UK. Kniha Umění a kýč (Praha: Torst, 1994, 2000, 2014) vyšla rovněž anglicky, finsky, hebrejsky, polsky a (ve zkrácené verzi) španělsky. Do polštiny byla přeložena i jeho další kniha Umění a falzum (Academia, 2004).

Zdroj informací: Kosmas


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMytologická zvířata
Od bazilišků k jednorožcům

O'Malleyová, Tam

Dokořán, 2022

zobrazit info o knizeVzkazy od prastaré civilizace

Zachardová, Magdalena

Alpress, 2022

zobrazit info o knizeGeniální (s)myšlenka
Jak japonská popkultura ovládla svět

Alt, Matt

Zoner Press, 2022

zobrazit info o knizeUmění: objasněno
100 mistrovských děl a co znamenají

Hodgeová, Susie

Grada, 2022

zobrazit info o knizeUmění a kýč

Kulka, Tomáš

Leda, 2022

Napsat komentář