Mix žánrů v aprílovém Očima

ocima-nahled1
V dnešním recenzním výběru najdete novinky jak z tištěné, tak audioknižní nabídky. Můžete si vybrat četbu zábavné romance, psychologické detektivky či poslech dobrodružné klasiky nebo napínavého thrilleru. Ať už bude vaše volba jakákoli, vždy se velmi dobře odreagujete a zapomenete aspoň na chvíli na děsivé současné dění.

Dvojice autorek píšících pod pseudonymem Christina Lauren už má na svém kontě pěknou řádku romantických knih s erotickým nábojem. Podle všeho však společné psaní kamarádky Christinu Hobbsovou a Lauren Billingsovou ještě bavit nepřestalo.

Přiznávám, že mě jejich série (Božský a Vášnivý) i jednotlivé romány zatím úplně míjely. Ale pod vlivem smutného současného dění jsem měla chuť na něco veselého a pozitivního, takže jsem sáhla po novince Každá ráda kamaráda, kterou vydalo nakladatelství Jota. A musím říct, že daný účel kniha splnila na sto procent!

Autorky stvořily zajímavý pár – Hazel a Joshe – plný protikladů. Ona je ztřeštěná, nepředvídatelná bordelářka, na niž se jen lepí trapasy, on je krásný, pořádkumilovný a hlavně úplně normální muž. Jak je ale známo: protiklady se přitahují, i proto Hazel prohlásí, že Josh bude její nejlepší kamarád. Právě včas, aby mu pomohla překonat rozchod a on jí nabídl azyl, když dočasně nemá kde bydlet…

Dalo by se říct, že jde o klasickou romantiku plnou trapasů, komických situací a hlavně láskyplného jiskření. A že není v ničem jiná než ty ostatní, které nám nabízí jiní zkušení autoři a hollywoodské filmové trháky. No a co? Není nad to, odpočinout si četbou knihy, o níž víme předem, jak skončí, a užívat si to, co nám ve skutečném životě tolik schází – humor, lásku a štěstí. Takže, pokud se toužíte, jako já, odreagovat a chvilku vypnout u něčeho veskrze pozitivně naladěného, pak Každá ráda kamaráda je ta pravá volba i pro vás!

————————————————

Irská autorka Tana French nevydává knihy každý rok, a proto je každá její novinka jedinečnou záležitostí. Poslední román Temná zahrada v češtině vyšel v roce 2019 a nyní vydalo nakladatelství Argo knihu s názvem Slídil.

Opět jde o příběh mimo sérii Dublinského oddělení vražd a tentokrát se v něm v podstatě nevyskytují ani žádní aktivní policisté. Hlavním hrdinou je totiž bývalý chicagský detektiv Cal Hooper, který se vydal hledat útočiště na penzi a po rozvodu do malé vesničky na severu Irska. Klid na zvelebování usedlosti má ovšem jen do chvíle, kdy je požádán velmi svérázným způsobem o nalezení pohřešovaného mladíka. Ač se mu do toho nechce, reakce rozvířeného veřejného mínění na jeho všetečné otázky v něm vzbudí zvědavost. A tak se proti své vůli opět vydává po stopě.

Co tají venkované? Jaká nebezpečí na Cala číhají a proč mu nechce pomoci ani mladíkova matka? Mnoho otázek a málo odpovědí jen ještě více provokuje Calovy instinkty. Jenže bude i pak pro něj dané místo vůbec k žití? Nezavře si tak navždy cestu ke svérázným sousedům?

Tana French je mistrnou vypravěčkou a i když kniha měla přes 350 stránek, tak nějak mi to nestačilo. Klidně bych vydržela její líčení obyčejného života sledovat i déle, než jen na konec případu. Postavy detektiva a jeho přátel jsem si stihla oblíbit – jejich uvažování, styl a způsob jednání mě pohltilo a ráda bych s nimi ušla ještě jednu míli a poznala důvěrněji ten zapadlý kout Irska. Pokud nespěcháte a máte chuť se zabývat složitými lidskými povahami, pak novinka Tany French bude tím pravým pro i vás.

————————————————

K poslechu audio podoby románu Petera Mayla (1939–2018) Dobrý ročník jsem se dlouho odhodlávala. Asi je to tím, že jsem knihu před lety četla a navíc docela často bývá v televizi k vidění i úžasné filmové zpracování. Prostě jsem měla pocit, že příběh znám a není potřeba si jej připomínat.

Ale na konec jsem neodolala a do devět a půl hodiny dlouhé četby jsem se zaposlouchala. Nahrávku připravilo nakladatelství Tympanum a interpretaci svěřilo Jiřímu Schwarzovi. Na trošku tvrdý přednes známého herce a dabéra se dalo zvyknout a příběh o nabytém dědictví ve Francii se příjemně odvíjel před očima. Už jsem zapomněla, jak moc se liší předloha od filmu, který se mi drží v paměti, a tak jsem byla příjemně překvapována. Není nad to, osvěžit si paměť!

Dobrodružství mladého Angličana ve Francii plné vína a lásky je do dnešních dnů příjemným pohlazením po duši a vrací nás do časů, kdy byl svět ještě v pořádku. Doporučuji si titul k poslechu stáhnout z webu Audiotéka.cz a vychutnat si k němu skleničku bílého či červeného, jak to máte rádi.

————————————————

Osmou část ze série Tima Weavera o soukromém detektivovi Davidu Rakerovi s názvem Muž bez minulosti připravila jako audio opět Audiotéka ve spolupráci s nakladatelstvím Mystery Press. Takřka šestnáct hodin dlouhou četbu má na svědomí jako obvykle Igor Bareš, který je s Davidem Rakerem už úplně srostlý.

Tentokrát už jsem děj dobře znala, protože jsem byla na křtu knižní předlohy na Světě knihy v roce 2019 a knihu s podpisem autora jsem pak hned přečetla. Ale i tak mě neskutečně bavilo se nechat napínat dramatickými pauzami Igora Bareše a znovu jsem musela obdivovat, jak autor z jednoduché počáteční zápletky konstruuje neuvěřitelný příběh přísně střeženého tajemství.

Pokud jste na tom jako já a nedočkavě vyhlížíte květnové vydání jedenácté části série, pak si čekání můžete zkrátit poslechem například Muže bez minulosti staženým z webu Audiotéka.cz.


Co pomáhá vám zapomenout na současné dění? Je to četba nebo snad ruční práce či příprava zahrádky na sezónu? Podělte se s námi o vaše spolehlivé prostředky!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKaždá ráda kamaráda

Laurenová, Christina

Jota, 2022

zobrazit info o knizeSlídil

Frenchová, Tana

Argo, 2022

zobrazit info o knizeDobrý ročník

Mayle, Peter

Tympanum, 2022

zobrazit info o knizeMuž bez minulosti

Weaver, Tim

Audiotéka.cz, 2022

Napsat komentář