Vesmírné trampoty Davida Listera

cerfvtrp4nahled
Dnes potěšíme všechny milovníky slavného britského sci-fi sitcomu Červený trpaslík! Nenechte si ujít jeho románovou audioverzi. Přednesu se ujal ten nejpovolanější: dabér postavy Arnolda Rimmera Kamil Halbich. A to samozřejmě s obvyklou vervou!

Audioknihy ze série Červený trpaslík vydalo nakladatelství OneHotBook.

Nakladatelství OneHotBook vydává audioknihy současných světových a českých autorů i moderní literární klasiku a osobitou tvorbu pro děti. Audiokniha v podání OneHotBook není pouhým převyprávěním knihy, ale interpretačním uměním vzniklým ze spolupráce režisérů s pečlivě vybranými herci; zvukovou adaptací, jejíž náladu podkreslují atmosférické zvuky i ruchy a původní skladby vytvořené na míru daného díla.

————————————————

David Lister je jediným členem posádky vesmírné těžařské lodi Červený trpaslík, který přežil výbuch tepelného štítu plavidla. Všechny ostatní radiace zabila. Přidejte se k poslednímu žijícímu člověku, který se neohroženě řítí vesmírem. Společnost vám bude dělat hologram, senilní palubní počítač s IQ 6000, popletený mechanoid a marnivý humanoid vyvinutý z kočky domácí.

Připojte se k Jupiterské důlní a objevte vesmír!
Toto je volání o pomoc z těžařské lodi Červený trpaslík. Posádka zahynula v důsledku ozáření, přežil jen David Lister, který byl v době nehody ve stavu nevědomí… Jenže to už z televize znáte. Neznáte ale hloubku průšvihu, který Listera v kosmické řiti jménem Mimas na osudný koráb zavlekl, natož příčinu toho, proč zde před třemi miliony let řádilo radioaktivní kadmium. Trampoty jediného přeživšího člověka ve vesmíru – jemuž asistují pablb v podobě hologramu spolubydlícího Rimmera, narcistní zvířecí mutant Kocour, senilní počítač Holly s IQ 6000 a poté i chorobně úslužný android Kryton – přerůstají i nejsmělejší Einsteinovy, Hawkingovy a Kakuovy vize. Paradoxy teorie relativity a nedozírná déjà vu tvoří jen třešničku na dortu astrofyzikálních ztřeštěností, neboť groteska je, oč tu běží, vy zmlsaní šibalové! Navíc jištěná slovními přestřelkami!

Červený trpaslík 1. – Nekonečno vítá ohleduplné řidiče

Autor: Grant Naylor
Interpret: Kamil Halbich
Přeložil: Ladislav Šenkyřík

Počet stran: 10 hodin 8 minut
Vazba: CD
EAN: 8594169484006
Doporučená cena: 379 Kč

Přečtěte si více o audioknize Nekonečno vítá ohleduplné řidiče a poslechněte si ukázku.

————————————————

I ve druhém pokračování na vás čekají další vesmírné příhody neobvyklé kosmické skvadry. Tentokrát se její členové ocitnou v zajetí počítačové hry Lepší než život. Kolotoč ztřeštěností opět zahrne i ty trampoty Listera & spol., které ze seriálu neznáte.

Něco se stalo s časem. Zjančil se a žene se do absurdna!
Už tři miliony let se hlubinami vesmíru řítí kosmická loď velká jako vrata do galaxie. Nikdo se špetkou rozumu by na ní dobrovolně nezůstal, a přece je na její palubě život… Přesněji svérázný příslušník rodu Homo sapiens David Lister, kterému asistují nablblý hologram Rimmer, narcistní mutant Kocour, chorobně přičinlivý android Kryton a senilní superpočítač Holly. Sotva však skvadra vybředne z nástrah virtuálna šťourajícího se v jejich podvědomí, vybafnou na ni další mezihvězdné mrzutosti. Lister by se sice k smrti rád vrátil na Zemi, kde by si pak usedle hnil jako Brit 22. století, jenže čas se rozhodl neplatit dalece nad rámec i těch nejšílenějších zákonitostí astrofyziky. O záludné černé díře, ještě záludnějším polymorfovi a nejobrzáludnějším toustovači nemluvě. To vše se odehraje za běhu warpových motorů, a přitom v pohodlně konverzačním tempu. Stíháte, vy filutové?

Červený trpaslík 2. – Lepší než život

Autor: Grant Naylor
Interpret: Kamil Halbich
Přeložil: Ladislav Šenkyřík

Počet stran: 8 hodin 21 minut
Vazba: CD
EAN: 8594169484402
Doporučená cena: 389 Kč

Přečtěte si více o audioknize Lepší než život a nezapomeňte si poslechnout ukázku.

O autorovi

Pod jménem Grant Naylor se ukrývají dva autoři: Rob Grant a Doug Naylor. Své humoristické krédo zpečetil tento tandem britských autorů i siamsky srostlým pseudonymem, pod nímž řádil už ve skečích vysílaných do éteru čtvrtým kanálem britského rozhlasu. Tam také tvůrci dostali fantastický nápad zasadit časoprostorová šprťouchlata do bludné lodi Červený trpaslík, jejíž obrazovou podobu BBC 2 divákům představila 15. února 1988. Kultovní sitcom poctěný cenou Emmy uváděla Česká televize až od ledna 1998, takže mezitím se duo stačilo rozpadnout opět na prvočinitele. Spoluautoři zůstali podílníky společnosti Grant Naylor Productions, která produkovala dalších šest řad cyklu a roku 2020 jako 75. díl uvedla i speciál Červený trpaslík: Země zaslíbená, ale dosud se mezi sebou soudí o finance i kompetence. Epizody seriálu – průběžně reprízovaného na kanálu Paramount Networks CZ – však nadále směle kolují na oběžné dráze ostrovního humoru, a to i díky čtyřdílné románové verzi látky, z níž vycházejí výše zmíněné audioknihy.

Zdroj informací: nakladatelství OneHotBook

O interpretovi

Kamil Halbich je rodákem z Liberce. Zájem o herectví se zprvu utkával s lehkou atletikou na závodní úrovni – dodnes aktivně pěstuje golf. Už za studií DAMU na sebe upozornil v seriálech coby mladičký důstojník Bílek (Chlapci a chlapi) a zapálený policejní novic Igor (Dobrodružství kriminalistiky). Po absolutoriu hostoval na metropolitních scénách a roku 1992 se stal členem souboru Divadla Labyrint (po obnovení opět Švandovo divadlo). Výrazný projev ho zde předurčil nejen k hlavním rolím v Shakespearově Hamletovi, Dostojevského Idiotovi či Gogolově Ženitbě, ale i v osvědčených titulech moderního repertoáru (Kurs negativního myšlení, Kdo je tady ředitel?). Vedle role souchotináře Pepy z Učitele tance a mimozemšťana Hmoty z TV přepisu Falletovy frašky Zelňačka mu další příležitosti poskytly snímky Grandhotel, Modelář a seriály Zdivočelá země, Hotel Herbich, Útěk do Budína, Gympl s (r)učením omezeným, Nemocnice na kraji města – nové osudy a Modrý kód. V dabingu exceluje především v seriálu Červený trpaslík, v jehož české verzi promlouvá za neurotického mimoně Rimmera (Chrise Barrieho), a bývá proto žádaným hostem pravidelného fanouškovského setkání Trpaslicon. Ve vážnějších polohách propůjčuje hlas třeba herci Edwardu Nortonovi.

Zdroj informací: nakladatelství OneHotBook

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeČervený trpaslík 1: Nekonečno vítá (audiokniha)

Naylor, Grant

OneHotBook, 2022

zobrazit info o knizeČervený trpaslík 2. – Lepší než život

Naylor, Grant

OneHotBook, 2022

Napsat komentář