Božská komedie

Dronke_Dantova_komedie
Co nadčasového je na Dantově Božské komedii? To vám ve své knize Dantova Komedie: obrazy a kontexty prozradí odborník na středověkou latinskou literaturu Peter Dronke. Obsahuje veškeré jeho zásadní studie k tomuto tématu.

V oslnivě produktivní badatelské kariéře Petera Dronka (1934–2020), britského filologa německého původu, vznikaly dantovské publikace takřka jen příležitostně: náš svazek – jehož základem je monografie Tradice latinského písemnictví a Dantova Božská komedie z roku 1986 – shromažďuje v zásadě vše, co Dronke v rozmezí let 1966–2015 k tomuto dílu napsal. Jeho dantovské interpretace spojují suverénní znalost staršího evropského písemnictví s citem pro básnickou svébytnost Dantovy Komedie a s formulační elegancí, jež přitom nikdy nejde na úkor přesnosti.
Peter Dronke je spolehlivým průvodcem k hloubce, mnohoznačnosti a originalitě reprezentativních obrazů Dantovy básně: milenců Paola a Francesky v úvodu Pekla a děsivě komických obrů v jeho závěru, idyly pozemského ráje a fantasmagoricky apokalyptického průvodu v Očistci, rozjasněných kol, světelné řeky a mezních podob neviditelnosti a nevyslovitelnosti v Ráji.

Dantova Komedie: obrazy a kontexty

Autor: Peter Dronke
Přeložil: Martin Pokorný

Počet stran: 362
Vazba: brožovaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-7530-337-0
Doporučená cena: 468 Kč

Knihu Dantova Komedie: obrazy a kontexty vydalo nakladatelství Malvern.

O autorovi

Peter Dronke, britský filolog německého původu, byl významný znalec středověké latinské literatury, proslulý zejména knihou The Medieval Lyric. Pocházel z Německa (rodina prchla před Hitlerem) a od 60. let přednášel literaturu na univerzitě v Cambridge.


Nakladatelství Malvern vzniklo na konci 90. let minulého století. Těžiště vydavatelské činnosti tvoří spirituální tradice, mystika, religionistika, literární věda, kulturní antropologie, beletrie i poezie, přírodní vědy, dějiny vědy, hlubinná psychologie, hermetismus, alchymie, ekologie a knihy pro děti i rodiče. Vydávají souborné dílo spisovatelky Daniely Hodrové i filosofa a biologa Zdeňka Neubauera.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDantova Komedie: obrazy a kontexty

Dronke, Peter

Malvern, 2022

Napsat komentář