Jak na to

jak_na_to
Dnes vám představíme dvě knihy plné informací a rad. První ocení učitelé mateřských škol či rodiče předškoláků a malých školáků. Pomůže jim totiž u dětí rozvíjet jejich schopnost porozumět čtenému textu. Druhá přináší odpovědi na otázky, jakou roli má v našich životech humor a co je jeho základem.

Některé děti mají potíže se čtením. Existují však způsoby, jak takovým problémům předcházet či jak je odstranit. Více se dozvíte v knize Evy Koželuhové, která dospělým ukazuje cestu, jak mohou dětem pomoct s pochopením čteného textu.

Kniha představuje možnosti využívání čtenářských strategií při předčítání dětem předškolního věku a nečtenářům na počátku školní docházky. Cílem metody využívání čtenářských strategií je rozvíjet u dětí plné porozumění textu, tedy i porozumění implicitního významu, a připravit děti pro budoucí samostatné čtení s porozuměním. V teoretické části jsou v jednotlivých kapitolách představeny čtenářské strategie vhodné pro předškolní vzdělávání a také postup, jak s nimi při předčítání efektivně pracovat. V praktické části jsou uvedeny příklady konkrétních čtenářských lekcí s podrobnou metodikou a reflexemi jejich realizace v mateřských školách. Vše je doplněno videoukázkami, na které je v textu odkazováno, videoukázky jsou po zdání kódů z textu dostupné na YouTube.
Kniha osloví pedagogy mateřských škol i prvních ročníků základních škol.

Čtenářské strategie

U předškolních dětí a nečtenářů
Autorka: Eva Koželuhová

Počet stran: 160
Vazba: brožovaná
Formát: 160×230 mm
ISBN: 978-80-262-1858-6
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Čtenářské strategie vydalo nakladatelství Portál.

Ukázka z knihy

Usuzování představuje činnost, která již klade vyšší nároky na kognitivní procesy dětí. Při strategii usuzování dopomáhá učitel svými otázkami dětem k tomu, aby prostřednictvím vlastního přemýšlení nad textem dokázaly odhalovat nevyřčené skutečnosti. Aby propojily různé informace, na jejichž základě mohou dobře odhadnout, jak se bude děj dál odvíjet. Na rozdíl od předvídání, kdy se jedná jen o odhad různých možností, při usuzování nám jde o vynesení logicky správného a přesného úsudku. Někteří autoři mezi strategií předvídání a usuzování nerozlišují, ale v předškolním vzdělávání je toto rozlišování důležité. Důvodem je specifičnost dětského myšlení, kdy si dítě upravuje skutečnost podle toho, aby odpovídala jeho představám a zkušenostem. Proto není možné usuzovat s mladšími dětmi, je to pro ně příliš obtížné, byť již děti okolo tří let mají potřebu chápat vzájemné vztahy. To dokladuje jejich otázka „Proč?“, chtějí vědět, jak co funguje, co s čím souvisí, učí se chápat jednoduché vztahy mezi příčinou a důsledkem. Můžeme však usuzovat s dětmi okolo pěti let a výše, neboť tyto děti již mají zkušenost s předvídáním a díky své zkušenosti s dopomocí učitele mohou ve svých úvahách zohlednit fakta, která ještě mladším dětem unikají. (str. 41)

Podívejte se i na další ukázky.

O autorce

PhDr. Eva Koželuhová, Ph.D., působí jako odborná asistentka na katedře preprimární a primární pedagogiky Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy a na katedře pedagogiky Pedagogické fakulty Západočeské univerzity v Plzni. Přes dvacet let působila jako učitelka mateřské školy. Vystudovala magisterský studijní program Pedagogika předškolního věku a doktorský studijní program v oboru Pedagogika, oboje na Univerzitě Karlově. Ve své práci se zaměřuje kromě didaktiky předškolního vzdělávání na rozvoj čtenářské pregramotnosti – vede kurzy pro budoucí učitele na VŠ, spolupracuje jako lektor DVPP pro NPI.

Zdroj informací: nakladatelství Portál

O nakladateli

Portál byl založen v r. 1990 a dnes patří mezi dvacet největších nakladatelství v ČR. Vydává publikace z těchto oblastí: psychologie, pedagogika, sociální práce, média, populárně psychologická literatura, příručky pro rodiče, knihy her, knihy o zdravém životním stylu, rozhovory se zajímavými osobnostmi, knihy pro děti a také 4 periodika: Psychologie dnes, Děti a my, Rodina a škola, Informatorium 3–8. Portál pořádá také odborné semináře pro pedagogy (akreditace MŠMT) a kurzy pro rodiče.

————————————————

Říká se, že smích léčí a prodlužuje život. Problém však nastává tehdy, když máte dojem, že ke smíchu neexistuje žádný důvod. K tomu samozřejmě mimo jiné přispívá třeba i aktuální celosvětové dění. Přečtěte si informace o tom, jaké jsou základní zákonitosti a mechanismy humoru.

V posledních letech zažíváme období nebývalé nejistoty a otřesů. Nikoho tedy asi nepřekvapí, že důvěra, lidský kontakt a duševní pohoda jsou na ústupu. Není to žádná legrace. Výzkumy ale ukazují, že humor a smích patří k nejcennějším nástrojům, které máme k dispozici pro upevnění vzájemných vztahů, rozptýlení napětí a zvýšení psychické odolnosti a výkonnosti… Zejména ve chvílích, kdy jde o hodně. V této knize najdete poznatky behaviorálních vědců, světových bavičů a inspirativních lídrů, které vám pomohou odhalit, jak humor vlastně funguje a – což je nejdůležitější – jak ho můžete lépe a častěji aplikovat ve svém osobním i profesním životě.

Prezident Dwight David Eisenhower kdysi řekl: „Smysl pro humor je součástí umění vést lidi, vycházet s nimi, a dotahovat věci do konce.“ A pokud si Eisenhower, druhý nejméně přirozeně vtipný prezident – hned po Franklinu Piercovi – myslel, že humor je nezbytný k vyhrávání válek, stavění dálnic a k varování před vojensko-průmyslovým komplexem, pak byste se ho měli naučit používat i vy.

Humor seriózně

Proč je humor tajnou zbraní v profesním a osobním životě
Autorky: Jennifer Aakerová a Naomi Bagdonasová
Přeložila: Linda Hroníková

Počet stran: 240
Vazba: brožovaná
Formát: 150×230 mm
ISBN: 978-80-7413-484-5
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Humor seriózně vydalo nakladatelství Zoner Press.

Ukázka z knihy

Mezi našimi klienty a studenty často koluje mylná představa, že humor znamená vymyslet si něco jen tak ze vzduchu. Ve skutečnosti humor spíše vzniká tak, že zaznamenáte nějaké zvláštnosti nebo absurdity ze světa kolem vás a nečekaným způsobem je popíšete.
Pojďme si nyní rozebrat nějaký jednoduchý vtip, abychom lépe pochopil základní zákonitosti a mechanismy humoru. Představte si, že jste na nějaké oslavě a třicet minut po prvním chodu k vám přijde host a sdělí vám: „Omlouvám se, že jdu pozdě. Nechtěl jsem vůbec přijít.“
Možná vám to přijde vtipné nebo trochu zábavné. Zde je důvod: základem humoru je pravda. Toto prohlášení je vtipné, protože je pravdivější a přímější ne to, co jsem zvyklí slýchávat, což je nějaká chabá výmluva, která má zakrýt skutečnost, že jsme dorazili až po skončení vysílání nového dílu StarDance. (str. 72)

Prohlédněte si celou ukázku.

O autorkách

Jennifer Aakerová je profesorkou na postgraduální obchodní škole Stanfordovy univerzity. Coby behaviorální vědkyně je přední odbornicí na to, jak účel a smysl ovlivňují rozhodnutí jednotlivců, jak lze čas a peníze využívat způsobem, který vede k dlouhodobému štěstí, a jak mohou technologie pozitivně ovlivnit lidskou pohodu. Často publikuje v předních odborných časopisech.

Naomi Bagdonasová je lektorkou na postgraduální obchodní škole Stanfordovy univerzity a koučkou vedoucích pracovníků. Vede strategickou poradenskou firmu, která plánuje interaktivní sezení pro vedoucí týmy, správní rady a partnery společností z žebříčku Fortune 100. Vedoucí pracovníci se na ni obracejí ve chvíli, kdy potřebují provést personální a organizační změny, aby jim pomohla uvolnit kreativitu, podpořit inovace, odstranit překážky bránící v pokroku a docílit trvalého efektu na jejich kulturu a podnikání. Je zběhlá v humoru, behaviorální vědě a lidském vnímání, koučuje lídry a populární osobnosti pro vystoupení v médiích. Vyučuje improvizovanou komedii v okresní věznici v San Franciscu.

Zdroj informací: z knihy Humor seriózně

O nakladateli

Vydavatelství Zoner Press se zaměřuje na překladové a původní české publikace. Stěžejní produkcí jsou praktické návody pro fotografy všech úrovní a široká řada knih v edici Naučte se kreslit a malovat… V nabídce vydavatelství nechybí ani populární témata z oblastí oblíbených výtvarných technik. To vše je doplněno aktivitami na sociální síti FB.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeČtenářské strategie
u předškolních dětí a nečtenářů

Koželuhová, Eva

Portál, 2022

zobrazit info o knizeHumor seriózně
Proč je humor tajnou zbraní v profesním a osobním životě

Aakerová, Jennifer – Bagdonasová, Naomi

Zoner Press, 2022

Napsat komentář