Biografická ohlédnutí

notebook-nahled
Nechte se inspirovat příběhy slavných a úspěšných! Počítačový magnát Michael Dell se s vámi podělí o tipy, jak úspěšně podnikat, s pamětmi Ladislava Štolla se ohlédnete za politickou situací v bývalém Československu a zjistíte, kde všude pomáhala doktorka Milena Černá.

Jak se rodí úspěšná firma? Jaké vlastnosti potřebujete mít, abyste dokázali nejen přijít s dobrým nápadem, ale také ho uvést v realitu a následně udržet firmu na špici, aby její produkty i za mnoho let patřily k těm nejoblíbenějším? Přečtěte si příběh Michaela Della, „otce“ počítačového velikána Dell, který vás nechá nahlédnout do zákulisí svého podnikání v knize Hraj fér a vyhraj.

Příběh zakladatele a ředitele jedné z největších technologických společností v Americe.
Za úspěchem Dell Technologies stojí tři důležité bitvy, které bylo nutné vybojovat: bitva o to, firmu spustit, udržet ji a transformovat. Vůbec poprvé Dell odhaluje úspěchy a prohry, které formovaly vývoj společnosti v tomto rychle se měnícím odvětví a také jeho vlastní proměnu v ředitele, jakého firma potřebovala. S humorem a pokorou vzpomíná na mentory, kteří mu ukázali, jak proměnit vášeň v byznys, konkurenty, kteří se stali jeho přáteli, protivníky nebo obojím, a žraloky, kteří kroužili okolo a čekali na slabou chvilku. Ukazuje se, že za jeho úspěchem stojí dlouhodobá vize: technologie je nakonec především o lidech a jejich potenciálu.

Hraj fér a vyhraj (Play Nice But Win) je víc než jen upřímný portrét lídra na rozcestí, je to survival story dokazující, že i když každý s technologickým nadhledem a podnikatelským zápalem může vybudovat něco velkého, je zapotřebí skutečného lídra k tomu, aby vzniklo něco, co přetrvá.

Hraj fér a vyhraj

Příběh zakladatele jedné z největších technologických společností
Autor: Michael Dell
Přeložil: Martin Havlíček

Počet stran: 324
Vazba: brožovaná
Formát: 152×228 mm
ISBN: 978-80-7413-472-2
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Hraj fér a vyhraj vydalo nakladatelství Zoner Press.

Ukázka z knihy

Když jsem Jeffovi řekl o svém záměru převést společnost do soukromého sektoru, byl neskutečně nadšen. Stejně jako já miluje vítězství: Hraj fér a vyhraj. Oba jsme viděli, že přechod do soukromé sféry je způsob, jak společnost osvobodit – jak oživit podnikatelského ducha začátků společnosti, jak se stát agresivnější v zisku akcií, jak investovat do výzkumu a zvýšit prodejní kapacitu.
„Znamená to, že mě pustíš ze řetězu, abychom na poli osobních počítačů byli opět konkurenceschopní?“ zeptal se.
„Rozhodně,“ řekl jsem mu.
Zubil se jako dítě o Vánocích.

K dispozici je další ukázka.

O autorovi

Michael Dell (narozen 23. února 1965) je americký podnikatel. Založil společnost Dell Inc., která je celosvětově známá prodejem osobních počítačů, a od roku 2016 je v čele také partnerské společnosti Dell Technologies. Počítače úspěšně prodával již jako student na vysoké škole a v roce 1992 se stal nejmladším ředitelem, jehož společnost se dostala do seznamu top 500 firem v časopisu Fortune.
Myšlenkou jeho obchodu je prodávat počítače za přijatelné ceny, rychle dodávat zboží a poskytovat excelentní službu zákazníkům.

Zdroj informací

————————————————

 

S druhým dnešním titulem se na chvíli vrátíme do historie. Biografie Vojtěcha Čurdy je věnována Ladislavu Štollovi, který významně ovlivnil politiku, literaturu i smýšlení lidí v jednom z kritických období Československa.

Publikace se věnuje mapování vlivu novináře, literárního kritika, politika a komunistického ideologa Ladislava Štolla (1902–1981) na formování československé kultury ve 20. století. Život Ladislava Štolla zachycuje formou politické biografie, která ukazuje jeho činnost v kontextu diskusí, polemik a politického vývoje československé kulturní levice. Stěžejní kapitoly se věnují Štollovu politickému působení v kulturní politice 50. let, včetně vlivu jeho nejznámějšího referátu Třicet let bojů za českou socialistickou poezii. V knize je zachycen Štollův politický vzestup i období kritického zhodnocení jeho politicko-estetických konceptů v období destalinizace druhé poloviny 50. let, mocenského pádu v době pražského jara 1968 i jeho návratu a činnosti v 70. letech.

Ladislav Štoll

Příběh komunistického ideologa a formování československé kultury ve 20. století
Autor: Vojtěch Čurda

Počet stran: 480
Vazba: flexi
Formát: 165×245 mm
ISBN: 978-80-200-3271-3
Doporučená cena: 595 Kč

 

Knihu Ladislav Štoll vydalo nakladatelství Academia.

Ukázka z knihy

V té době publikoval Ladislav Štoll z pochopitelných důvodů jen velmi málo a zaměřoval se především na činnost ediční. Podílel se na vydávání české beletrie i překladů zahraničních děl v edici Lidová knihovna, přičemž některé romány doprovodil svým doslovem. Předmluvu napsal k Tillerovu humoristickému románu Můj strýc Benjamin a ke knihám dvou českých autorů, Pacltovým Cestám po Austrálii a Táborského Poutníkovi. Podle tvrzení Gusty Fučíkové převzal vydávání této edice po zatčení Pavla Prokopa v roce 1939 společně s manželkou uvězněného nakladatele Jarmilou. Redakční práce byla podle Fučíkové „za vlády nacistů (…) neobyčejně ztížena, neboť se pro edici vybíraly stejně jako za první republiky jedině pokrokové knihy, ale nesmělo jim hrozit, že je nacistická cenzura zakáže a zmaří tím práci překladatelů a zároveň i ohrozí existenci Prokopova nakladatelství“. Nutno podotknout, že při vědomí veškerých rizik zveřejňoval tehdy Štoll své doslovy a předmluvy anonymně. Ani tady ale nedokázal zapřít svůj rukopis.

K dispozici je zbytek ukázky.

O autorovi

Mgr. Vojtěch Čurda, Ph.D., (1985) vystudoval obor dějepis – základy společenských věd na Pedagogické fakultě UK. Působí jako pedagog na Pražské konzervatoři a je členem výkonné redakce odborného časopisu Marginalia historica.

Zdroj informací

————————————————

Dobří lidé drží svět – tak by to bylo ideální a na světě by bylo krásně. Doktorka Milena Černá se vydatně zasloužila o to, aby se skutečnost co nejvíc přiblížila této myšlence. Žena, která byla nejen citlivou lékařkou, ale i velkou osobností a přítelkyní Olgy Havlové, věnovala velkou část svého života práci v sociálních službách a pomoci potřebným. Přečtěte si její příběh na stránkách knihy, kterou sepsala Monika Hodáčová.

MUDr. Milena Černá (1942–2021) pracovala jako lékařka na kožní klinice v Praze, mezi její blízké přátele patřila Olga Havlová a řada dalších osobností z disentu, které mimo jiné ošetřovala v době normalizace a získala přezdívku „lékařka chartistů“. Po listopadové revoluci byla zvolena do zastupitelstva hlavního města Prahy, kde pracovala jako předsedkyně sociální komise. Vahou své osobnosti se zásadně zasloužila o oblast sociální, zdravotní, vzdělávací a podporu a ochranu lidských práv. Podílela se na založení Výboru dobré vůle – Nadace Olgy Havlové, jehož úkolem je podporovat neziskové organizace v oblasti zdravotní a sociální, a ředitelkou této nadace byla dvacet let. Knižní bilanční rozhovor dokumentaristky Moniky Hodáčové Dobří lidé drží svět opisuje obdivuhodný životní oblouk Mileny Černé od dětství a studia přes pracovní kariéru až ke vzpomínkám na situace a osobnosti, které zásadně ovlivnily její život.

Milena Černá

Dobří lidé drží svět
Autorka: Monika Hodáčová

Počet stran: 237
Vazba: vázaná
Formát: 150×205 mm
ISBN: 978-80-7492-564-1
Doporučená cena: 350 Kč

Knihu Milena Černá vydalo nakladatelství Galén.

O autorce

Monika Hodáčová je česká psychoterapeutka a spisovatelka.
Ve své práci se zaměřuje především na sebepoznání, práci s životním příběhem a hledání životního smyslu v duchu pozitivní psychologie. Zajímá se také o propojení psychologie s uměním. Vystudovala pedagogickou fakultu, absolvovala psychoterapeutický výcvik v systemické a rodinné terapii a psychologii v praktických aplikacích na katedře psychologie FF UK, poté další kurzy zaměřené především na dětskou psychologii, logoterapii a pozitivní psychologii. Pracovala jako učitelka, terapeutka v rodinné poradně a lektorka. Intenzivně se věnuje psaní. V roce 2018 vyšla její knížka Ještě můžu vzlétnout.

Zdroj informací

————————————————

Život kněze je střídmý a jednotvárný. Ano, nebo ne? Miroslav Šimáček si prošel mnoha životními peripetiemi, než se usadil ve faře na příchovické křižovatce, aby znovu našel sám sebe a zároveň pomohl ostatním. Kniha, kterou uzavíráme dnešní knižní tipy, vás vezme na cestu jeho zážitky a nejdůležitějšími vzpomínkami. Mezi nimi najdete i myšlenky, které vás znovu přesvědčí o dobrotě lidí.

P. Miroslav Šimáček byl kvůli svému působení mezi mládeží přeložen Státní bezpečností do Příchovic v Jizerských horách, kde dostal poslední příležitost ke kněžské službě. Zpočátku prázdná a neútulná fara se postupně stala vyhledávaným místem několika generací mladých lidí z celého tehdejšího Československa. Klíčem k jejich srdci bylo přijetí, pravdivost, přátelství, upřímná snaha o život podle evangelia a poctivé hledání i nacházení Boha v živém společenství.

Kniha zachycuje vzpomínky na konkrétní osobnosti, klíčové momenty a linie událostí v životě M. Šimáčka, které umožnily vznik a existenci nejen příchovické Křižovatky, ale také dalších center života mládeže, a zejména Sekce pro mládež ČBK.
Text je doplněný řadou fotografií a zkušenostmi lidí, kteří na příchovickou faru přijížděli už v osmdesátých letech minulého století a dodnes se tam vracejí.

Příchovická křižovatka

O boží prozřetelnosti v životě jednoho kněze
Autor: Miroslav Šimáček

Počet stran: 272
Vazba: vázaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-7553-999-1
Doporučená cena: 299 Kč

 

Knihu Příchovická křižovatka vydalo nakladatelství Triton.

Ukázka z knihy

Vzpomínám si na jednu noc, kdy na faře bylo něco přes sto mladých lidí. Bylo už dlouho po půlnoci a dům pomalu utichal. Ležel jsem v posteli a díval se do stropu. Najednou se mě zmocnil velký údiv nad tím, odkud se tito mladí lidé ze všech koutů naší země vzali. Vždyť je ani neznám, ani nezvu, jak to tedy je možné? Našli si tohle místo sami. Kdo je přitahuje? Co hledají? Tušil jsem, hledali Krista, pravdu, smysl, lásku, přátelství, domov. Při vzpomínkách na to množství mladých lidí (kterých zejména v  devadesátých letech přijížděly stovky), žasnu ještě nad jednou Půda staré fary, na které přespávali chlapci, osmdesátá léta 67 4. Počátky společenství mládeže v Příchovicích zvláštní skutečností. Už jsem si ani nemohl zapamatovat všechna jména, ale bylo zajímavé, že mi nikdo z nich nepřipadal cizí. Prožíval jsem s nimi blízkost, jako v rodině.

Můžete si přečíst další ukázku.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených biografií by vás zajímala? Dejte vědět do komentářů.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeLadislav Štoll
Příběh komunistického ideologa a formování československé kultury ve 20. století

Čurda, Vojtěch

Academia, 2022

zobrazit info o knizeMilena Černá
Dobří lidé drží svět

Hodáčová, Monika

Galén, 2021

zobrazit info o knizePříchovická křižovatka

Šimáček, Miroslav

Triton, 2021

zobrazit info o knizeHraj fér a vyhraj

Dell, Michael

Zoner Press, 2022

Napsat komentář