Nápady pro volný čas

namety-pro-volny-cas
Chcete se zdokonalit ve fotografování? Touláte se rádi přírodou? Vyrábíte šperky? A napadlo vás někdy, že je lze vytvořit i z proužků papíru? Nebo raději upřednostňujete práci na zahrádce? Dnešní knižní tipy přináší mnoho nápadů pro volný čas.

Věnujete se fotografování a rádi byste své schopnosti zase posunuli na vyšší úroveň? Martin Lukeš vám poradí nejen s tím, jak správně nastavit bezzrcátkový fotoaparát, ale dozvíte se třeba i to, jak pracovat s kompozicí.

Chcete začít fotografovat s digitální bezzrcadlovkou a nevíte od čeho se odrazit? Zároveň byste si rádi ušetřili spoustu slepých uliček a svou tvorbu posunuli na profesionální úroveň? Nechte si poradit od zkušeného profesionálního fotografa a lektora, který ví, co nejvíce trápí začátečníky i pokročilejší fotografy.
Díky této publikaci poměrně snadno a rychle porozumíte zdánlivě složitým pojmům. První, technická část vás provede nastavením fotoaparátu, objasní vám princip expozičního trojúhelníku, ostření, pomůže vám s výběrem ideálního objektivu, naučí vás pracovat s bleskem, stativem i studiovou technikou. Ve druhé, tematické části se dozvíte, jak si poradit s konkrétními žánry, jako jsou například krajina, portrét, architektura, noční fotografie nebo fotografování pohybu.
Kniha navazuje na velmi úspěšný titul Fotografujeme digitální zrcadlovkou (DSLR), který vyšel v roce 2016. Pokud jste publikaci četli, pak pro vás bude pár kapitol opakováním. Toto vydání je však z velké části přepracováno a především je uzpůsobeno bezzrcátkovým fotoaparátům. Prakticky všechny fotografie byly nahrazeny novými a navíc přibylo několik kapitol, například o kompozici, výrazových prostředcích, skladbě obrazu a také o fotografování v ateliéru. 

Fotografujeme digitální bezzrcadlovkou

Autor: Martin Lukeš

Počet stran: 300
Vazba: brožovaná
Formát: 230×210 mm
ISBN: 978-80-271-1226-5
Doporučená cena: 469 Kč

Knihu Fotografujeme digitální bezzrcadlovkou vydalo nakladatelství Grada.

Ukázka z knihy

fotografujeme_digitalni_bezzrcadlovkou

Nezapomeňte si prohlédnout celou ukázku.

O autorovi

Martin Lukeš měl k fotografování velmi blízko již od útlého dětství a možná právě to ho ovlivnilo při výběru povolání. Vystudoval obor mechanik optických přístrojů a s nástupem digitální techniky se začal fotografování věnovat naplno. To ho přivedlo až do společnosti Megapixel. Než začal vést fotografické kurzy a workshopy, doplnil si vzdělání na fotografické konzervatoři Impuls v Hradci Králové. Kromě kurzů má v Megapixelu na starosti veřejnou fotografickou galerii, která čítá přes 10 000 aktivních fotografů a více než 200 000 vystavených fotografií. K jeho nejoblíbenějším žánrům patří především krajinná fotografie, reportáže, portréty, akty, fashion a sport. Komerčně se věnuje fotografování jídla, architektury a interiérů. Je také autorem knihy Fotografujeme digitální zrcadlovkou.

Zdroj informací: nakladatelství Grada

————————————————

Máte rádi Šumavu? Pak si nenechte ujít knihu Dary Pošumaví. Autorka Lucie Oudová vám přiblíží šumavskou krajinu a poskytne několik tipů na hry s dětmi. A samozřejmě nechybí ani příběhy, které potěší děti i dospělé.

Poutavé příběhy ze staré hájenky doplněné přírodním tvořením, recepty, toulkami šumavskou krajinou a lesními hrami.
Co si představit pod názvem Dary Pošumaví? Darem může být setkání s rysem nebo třeba dětmi vyrobený obrázek pro babičku. Obdarovat se může rodina společnými chvílemi, které stráví na procházkách. A také při přípravě svátků, které tradiční český rok nabízí. Autorka důvěrně zná střední část Pošumaví a vede nás citlivě krajinou s pomocí příběhů, které můžeme prožít společně s rodinou Kvapilů ze staré hájenky.

Dary Pošumaví

Tvořivé toulky s příběhy pro děti i dospělé
Autorka: Lucie Oudová

Počet stran: 136
Vazba: brožovaná
Formát: 210×148 mm
ISBN: 978-80-7650-154-6
Doporučená cena: 269 Kč

Knihu Dary Pošumaví vydalo nakladatelství Pointa.

Ukázka z knihy

 dary_posumavi

Přečtěte si celou ukázku.

O autorce

Lucie Oudová se narodila na Šumavě a žije Šumavou. Má tuto krajinu hluboko ve svém srdci, proto není divu, že o ní stále píše. V současné době pracuje na pozici sociálního pracovníka, je neustále v kontaktu s lidmi. Volný čas pak tráví se svými dětmi na Šumavě – toulá se s nimi po lesích a zapadlých koutech této krajiny a sbírá vyprávění o neobyčejných lidech. Ty pak sepisuje do příběhů, aby mohla tyto výjimečné odkazy pamětníků předávat dalším generacím. V roce 2020 vyšla její první kniha s názvem Dary Pošumaví, ta byla určena především rodinám s dětmi. Nyní by chtěla přiblížit čtenářům Šumavu z jiného úhlu pohledu, a tím je dědictví našich předků.

Zdroj informací: nakladatelství Pointa

————————————————

Máte šikovné ruce? A hledáte nějakou kreativní zábavu, jejímž výsledkem bude něco, co potěší třeba někoho z vašich blízkých? Pak by vás mohla zaujmout kniha Šperky a ozdoby z papírových proužků. Budete překvapeni, co všechno z nich lze vyrobit.

Jednoduché postupy na přípravu více než 50 originálních výrobků z papírových proužků, nařezaných z převážně kancelářského papíru nebo tiskovin na skartovačce. Tyto proužky se k sobě po vrstvách nalepí a dále se pak tvarují, modelují a dokonce i sešívají. Vzniknou tak drobné i větší přívěsky, náhrdelníky a náušnice, které ozvláštní nejen oděv, ale poslouží i jako ozdobný doplněk ke kabelkám a oblíbeným baťůžkům. 

Šperky a ozdoby z papírových proužků

Autorka: Marie Kielbusová

Počet stran: 64
Vazba: brožovaná
Formát: 170×235 mm
ISBN: 978-80-271-0395-9
Doporučená cena: 199 Kč

Knihu Šperky a ozdoby z papírových proužků vydalo nakladatelství Grada.

Ukázka z knihy

sperky_a_ozdoby_z_papirovych_prouzku

Nezapomeňte si prolistovat celou ukázku.

O autorce

Marie Kielbusová je česká výtvarnice, autorka příruček o hobby činnostech (např. Korálkové nápady a Korálkové nápady 2). Její nejpopulárnější kniha je pravděpodobně Enkaustika. Ve svých knihách se zabývá výtvarně zaměřenými koníčky. Naučíte se v nich o nejrůznějších technikách (korálky, textil, pletení bez jehlic nebo enkaustika – technika, která používá vosk).

Zdroj informací: Kosmas

————————————————

Jaro je tu a to také znamená, že nastal čas věnovat se zahradě. Annette Leppleová vám ve své knize poradí, jak přizpůsobit zahradu na období veder a sucha. Co třeba využít některé z odolných rostlin, kterým sucho nevadí?

Nechce se vám stále zalévat záhony ani udržovat anglický trávník? Raději byste se zkrátka starali o zahradu, která by fungovala udržitelnějším způsobem? V této knížce vám ukážeme, jak toho docílit.
Nabídneme vám 44 odolných trvalek, keřů, popínavých rostlin a rostlin do květináčů užitečných i pro obyvatele z řad živočichů. Inspirovat se přitom můžete chytrými projekty, jako je tzv. dešťová zahrada nebo zazelenění zdí. Vybudujete si tak zahradu, které sucho nevadí, a nezaskočí vás ani choroby rostlin či tzv. škůdci.
Navíc se dozvíte základy týkající se koloběhu v přírodě, péče o půdu a zahradničení uzpůsobeného stanovišti a šetrného ke zdrojům. Věděli jste například, že spoustu vody na zalévání lze ušetřit chytrým mulčováním? A jen tak mimochodem: vytvoříte tak pro sebe i přírodu dobré mikroklima.

Zahrada bez zalévání

Chytré zahradničení se 44 rostlinami, které dobře snášejí sucho
Autorka: Annette Leppleová
Přeložila: Jana Čeřenová

Počet stran: 128
Vazba: brožovaná
Formát: 148×213 mm
ISBN: 978-80-7670-070-3
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Zahrada bez zalévání vydalo nakladatelství Kazda.

Ukázka z knihy

zahrada_bez_zalevani_ukazka

Prohlédněte si celou ukázku.

O autorce

Annette Leppleová vystudovala zahradní design v Londýně a proslavila se jako fotografka, novinářka a autorka. Žije ve Švýcarsku a Francii, kde vytváří kouzelné zahrady v náročných klimatických podmínkách. Udržitelné a příjemné zahradničení je pro ni hlavním zájmem.

Zdroj informací: nakladatelství Kazda


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeFotografujeme digitální bezzrcadlovkou

Lukeš, Martin

Grada, 2022

zobrazit info o knizeDary Pošumaví
Tvořivé toulky s příběhy pro děti i dospělé

Oudová, Lucie

Pointa, 2020

zobrazit info o knizeŠperky a ozdoby z papírových proužků

Kielbusová, Marie

Grada, 2022

zobrazit info o knizeZahrada bez zalévání
Chytré zahradničení se 44 rostlinami, které dobře snášejí sucho

Leppleová, Annette

Kazda, 2022

Napsat komentář