Románová pouť světem a životem

cinsky-drak-nahled
Až budete mít večer chvilku volna, sáhněte po knize, která vám nabídne nové náměty k zamyšlení. Čekají na vás rodinná dramata, otázky o smyslu života i cesta za poznáním šaolinských mnichů.

Vydejte se na cestu do tajemné Číny, do země bojových umění, bájných draků a učenců, kteří se uchylují do ústraní hor, aby tam odhalili pravý smysl života. Cizincům moderního světa zůstávají za běžných okolností jejich dveře zavřené. Využijte proto této vzácné příležitosti nahlédnout do jejich světa, a možná tak lépe porozumíte i sami sobě.

Šaolinský román, který dává odpovědi na velké otázky života

Mýtický klášter v posvátných horách Číny, skupina buddhistických mnichů, učících se bojovému umění, a cizinec ze Západu, který podstoupil dalekou cestu, aby našel smysl života. Dokáže mu moudrý mnich vysvětlit zákonitosti života, pro něž ostatním chybí slova?
Autor bestselerů
Bernhard Moestl nechává čtenáře opět nahlédnout fascinujícího světa legendárního kláštera Šaolin. Nabízí napínavou spirituální cestu, na jejímž konci lépe a hlouběji poznáme sami sebe.

Dračí chrám

Šaolinský román
Autor: Bernhard Moestl
Přeložila:  Ivana Dresia

Počet stran: 232
Vazba: vázaná
Formát: 150×215 mm
ISBN: 978-80-7593-398-0
Doporučená cena: 329 Kč

 

Knihu Dračí chrám vydalo nakladatelství Pavel Dobrovský – BETA.

Ukázka z knihy

Trenér chvíli jen tiše pozoroval své svěřence. Pak bylo vidět, jak se jeho ústa pohnula. Zřejmě vyslovil nějaký povel, protože muži okamžitě přerušili cvičení a seřadili se do čtyř řad. Mistr je přejížděl očima, zjevně spokojený s tím, co vidí. Další příkaz uvedl mnichy znovu do pohybu. Dokonale sladěnými kroky muži nyní zvedli pravou nohu tak vysoko, že měli špičky bot až nad hlavou, a dlaní se udeřili do nártu. Pak dali nohu zpátky na zem a opakovali celé cvičení s druhou nohou. Pravá. Plesk. Levá. Plesk. Pravá. Plesk. Plesk. Plesk.

Můžete si dočíst ukázku.

O autorovi

Bernhard Moestl se narodil roku 1970 ve Vídni. Dlouho žil v Asii a jako jeden z mála Evropanů strávil mnoho času v čínském klášteře Šaolin. Pořádá semináře pod značkou brainworx a je autorem několika bestsellerů. V současnosti aktivně spolupracuje se šaolinskými mnichy při jejich návštěvách Evropy a společně s Mezinárodním šaolinským institutem zprostředkovává jejich životní filozofii širšímu publiku.

Zdroj informací

————————————————

 

Dva studenti herectví. Divoká léta plná vášně, bezstarostnost a pocit, že jim celý svět leží u nohou. Titul Cvičení důvěry mohl být dalším zamilovaným románem pro ženy, ale s ubíhajícími stránkami se z něj stává něco daleko hlubšího a vážnějšího…

Příběh začínající jako středoškolská romance se promění v rozbor románu samotného.

Na americkém předměstí raných osmdesátých let dvacátého století prožívají studenti elitní divadelní střední školy krásné i těžké chvíle. Žijí si ve své bublině a plni ambicí studují hudbu, Shakespeara a především herectví. Když se do sebe dva studenti prvního ročníku Sarah a David zamilují, jejich vášeň nezůstane nepovšimnuta — a netknuta — všemi z jejich okolí, ale zejména jejich charismatickým učitelem panem Kingsleym.

Vnější svět se skrz zdi do školy nedostane. Ani rodinný život, tlak na školní výsledky nebo sociální rozdíly. Jenže pak se to přece jen stane — šokující spirála událostí posune příběh v čase kupředu a převrátí dosavadní premisu naruby. To, čemu čtenář dosud věřil, není tak docela pravda. Ale není to ani úplná lež. Uchvacující finále je pak posledním dílkem skládanky, který odhalí pravdu, jež bude rezonovat ještě dlouho po přečtení poslední věty.

Cvičení důvěry

Autorka: Susan Choiová
Přeložila: Alžběta Kalinová

Počet stran: 304
Vazba: vázaná
Formát: 140×205 mm
ISBN: 978-80-275-0831-0
Doporučená cena: 379 Kč

 

Knihu Cvičení důvěry vydalo nakladatelství Host.

O autorce

Susan Choiová (nar. 1969) je americká spisovatelka a finalistka Pulitzerovy ceny. Učí na Yaleově univerzitě a žije v Brooklynu. Za své knihy obdržela mnoho prestižních ocenění a její zatím poslední román Cvičení důvěry (2019) získal cenu National Book Award for Fiction a stal se bestsellerem.

Zdroj informací

————————————————

Vztah mezi matkou a dcerou by vydal na dlouhé povídání. Je to téma, o kterém máme stále potřebu psát, i když už k němu bylo řečeno mnohé. Třeba o dobrých matkách, které se svým dcerám staly vzorem, plakaly s nimi nad prvními rozchody a naučily je, jak si vážit samy sebe. Tato kniha ale taková není. Osiřelec je poněkud hořkým vyprávěním mladé ženy, která se svou matkou nemohla strávit tolik času, kolik by si zasloužila, a i v tom čase, který spolu měly, by se našlo mnoho nedostatků…

Vztah matky a dcery. Dobré rady, výčitky a láska. Trochu nezdravá. Ale ta máma měla dítě jako mladá („litovala, že ukončila studium, ne těhotenství“) a nestačila sama dospět, pak onemocněla – a odešla dřív, než zestárla. Její dcera píše vyznání jazykem písniček, sociálních sítí, příběhů, citátů. Vypráví o prázdném místě po blízkém člověku, o smutku v době a společnosti, která je raději mladá, veselá a zdravá a neví si úplně rady s umíráním. Za to samozřejmě můžou matky. I tady bychom mohli vypočítat spoustu chyb: trochu moc pije, nevychází s penězi a taky s muži, i když ji přitahují, obléká se vyzývavě a není důsledná ve výchově. Jenže milujeme jen dokonalé matky? Při čtení je dovoleno smát se i brečet.

Osiřelec

Autorka: Mira Marcinów
Přeložila: Lucie Zakopalová

Počet stran: 256
Vazba: vázaná
Formát: 125×210 mm
ISBN: 978-80-257-3623-4
Doporučená cena: 298 Kč

 

Knihu Osiřelec vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

Babička nosila silonovou zástěru, zatímco máma podpatky, pouzdrovou koženou sukni a vypasovanou halenku. Takhle si ji pamatuju. Měřila sto šedesát čtyři
centimetrů, měla kaštanové vlasy a snědou pleť, dokonce i rodina jí říkala „vysokátmavá“. Stejně jsme to komentovaly spolu: „No, jestli si nevezmeš podpatky, tak
to žádná vysokátmavá nebudeš!“ Nebo: „Takhle musíš chodit, hlavu zpříma, břicho zatažené, abys byla vysokátmavá.“
Před lidmi si vždycky přidávala centimetr.
„Měřím metr pětašedesát,“ a narovnala se.
Ale přede mnou ne.

Dočtěte si zbytek ukázky.

O autorce

Mira Marcinów (* 1985) je polská spisovatelka a esejistka, absolventka psychologie na Jagellonské univerzitě v Krakově. Pracuje v Sociologickém a filozofickém institutu Polské akademie věd, získala stipendium pro výjimečné mladé vědce, organizuje otevřené filozoficko-psychiatrické semináře. Věnuje se dějinám a filozofii šílenství, vydala studii Dějiny polského šílenství (2018) nominovanou na Poznaňskou literární cenu. Za svůj prozaický debut Osiřelec získala prestižní ocenění Paszport Polityki.

Zdroj informací

————————————————

Na závěr si pojďme představit něco z trochu jiného soudku. Mravenci nejsou kniha, která sedne každému. Je to objemný román, v němž se rozbíhá mnoho zápletek a autorovy myšlenkové pochody se rozpínají do všech stran. Nedoceněný filmový kritik, jehož kariéra je na ústupu, objeví útržky zapomenutého filmu a přijme za svůj nový životní úkol předat jeho poselství celé lidské společnosti.

Když se lidé smějí, dostává moje existence smysl.

Originální a odvážný románový debut oscarového scenáristy mistrovských filmových děl V kůži Johna Malkoviche, Adaptace, Věčný svit neposkvrněné mysli a Synekdocha, New York. B. Rosenbergerovi Rosenbergovi, neurotikovi a nedoceněnému filmovému kritikovi, se připlete do cesty výjimečný film natočený záhadným outsiderem – film, díky němuž se jeho kariéra určitě dotkne hvězd a který otřese celým světem kinematografie. Vždyť se vyznačuje naprosto výjimečnou stopáží v délce tří měsíců a jeho samotářský autor na něm pracoval celých devadesát let! B. Rosenberger Rosenberg okamžitě pochopí, že se mu konečně vyjevilo jeho životní poslání: seznámit s tímto dílem celé lidstvo. Situaci ovšem trochu komplikuje fakt, že film byl zničen a B. je teď jediným svědkem jeho geniálních kvalit. Z celého filmového pásu se dochovalo jedno okénko, na něž je B. odkázán, když chce lidstvo přivést k filmu, který podle něj přináší naší civilizaci poslední naději. Začíná ohromující, zábavná cesta, na níž kritika pronásledují kafkovské noční můry přiživované neustávajícím chrlením twitterových příspěvků. B.-ova existence nabývá čím dál nesmyslnějších rysů. Jako doživotní otrok vlastní ctižádosti se zoufale snaží dostat do proudu, jenž sám sebe prohlašuje za progresivní, a za tím účelem si nadšeně osvojuje zdegenerovaný jazyk. Podaří se mu obnovit ztracené mistrovské dílo, anebo podlehne lavině útržkovitých „lajků“ a donašečských výpadů, které jsou základním stavebním kamenem světa, do něhož se dobrovolně pohroužil? Sarkastická meditace o významu umění, čase, paměti, identitě, možnostech komedie, ale i o podstatě existence přináší střípky pravdy na místech, kde je nikdo nečeká. Kniha napěchovaná skvělými, fantasticky nápaditými gagy, z nichž bytost trpící úzkostí a smutkem vytváří obrovité, hrubě tesané balvany kosmického zoufalství.

Mravenci

Sarkastická meditace
Autor: Charlie Kaufman
Přeložila: Adéla Bartlová

Počet stran: 624
Vazba: vázaná
Formát: 155×230 mm
ISBN: 978-80-7335-708-5
Doporučená cena: 498 Kč

 

Knihu Mravenci vydalo nakladatelství Leda v edici Asper.

Ukázka z knihy

Každopádně, pokračuju dál, napadá mě to o tom Jonášovi ze židovský bible. Spolkne ho velryba, poněvadž se mu nechce udělat to, co po něm Bůh chce. Po nějaký době ho velryba na příkaz Boha vyvrhne na břeh. My tady máme na břehu vyvrženou rybu. Má to být opak Jonáše? Zařídil to Bůh, aby tu rybu spolkl obří člověk a pak ji tady vyklopil? Vím, že se bible nemá brát doslova, spíš je taková, jak se to říká, alegorická a tak. A má to čtyři nohy! Jako rybí pes. Nebo poloviční chobotnice. Nebo dvoutřetinovej mravenec. Je to záhada!

 K dispozici je další ukázka.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Zaujala vás některá z dnes představených knih a plánujete si ji přečíst? Dejte vědět do komentářů.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeCvičení důvěry

Choiová, Susan

Host, 2022

zobrazit info o knizeOsiřelec

Marcinów, Mira

Argo, 2022

zobrazit info o knizeMravenci

Kaufman, Charlie

Leda, 2022

zobrazit info o knizeDračí chrám

Moestl, Bernhard

Pavel Dobrovský – BETA, 2022

Napsat komentář