Napínavé příběhy nejen pro fanoušky fantasy

fantasy
Dnešní tipy zahrnují knížky, které jsou… tak trochu podivné. Znepokojivé, zvláštní, mrazivě uvěřitelné, fantastické i děsivé. Zároveň ale přivedou čtenáře k zamyšlení a zanechají nepochybně silný dojem.

Knihu Ostrov ztracených vzpomínek autorky jménem Jóko Ogawa nejlépe vystihuje přívlatek zvláštní. Je to originální příběh s ponurou a depresivní atmosférou, kterou ocení každý, kdo má chuť na něco jedinečného, odlišného a mrazivě realistického.

Ostrov ztracených vzpomínek

Autorka: Jóko Ogawa
Přeložil: Petr Holý
Ilustrátor / grafik: Ondřej Červenka

Počet stran: 352
Vazba: vázaná
Formát: 148×210 mm
ISBN: 978-80-7335-707-8
Doporučená cena: 378 Kč

Knihu Ostrov ztracených vzpomínek vydalo nakladatelství Leda v edici Slavné utopie.

Na ostrově ztraceném kdesi uprostřed oceánu se najednou ztrácejí nejrůznější věci: mašle, rolničky, parfémy, známky… a pak i ptáci, růže… Na jejich odstranění se musejí pod dozorem tajné policie podílet všichni a ztracená věc pak všem natrvalo zmizí z paměti. Jen u nemnoha jednotlivců je paměť ze záhadných důvodů proti zapomnění odolná, a po těch slídí tajná policie a bez milosti je likviduje. Hrdinka prózy, mladá spisovatelka, před venkovním světem utíká k sepisování fantastických příběhů, než zjistí, že redaktor jejího nakladatelství je v hledáčku tajné policie. Chce toho cizího člověka zachránit, a tak vymyslí a uskuteční plán, jak ho ukrýt před udavači. Okruh vyvzdorovaného bezpečí se však neustále zužuje, stahuje se kolem nich hrozivá smyčka a na záda jim dýchá všudypřítomný strach – až zbude pouze jediná cesta, jak uniknout…

 

Ukázka z knihy

Matka zemřela, potom umřel i otec a od té doby žiju v tomhle domě stále sama. I chůva, která se o mě starala od dob, co jsem byla miminko, umřela předloni na srdeční záchvat.
Ve vesnici poblíž vodního zdroje za severní horou bydlí podle všeho několik mých bratranců a sestřenic, které jsem ale nikdy neviděla. Na severní hoře roste hodně stromů s trny, její vrcholek je vždycky v mlze, a tak se tam skoro nikdo nepouští. Kromě toho na ostrově neexistuje žádná mapa – asi už zanikly taky pěkně dávno –, a tak nikdo neví, jak to vypadá na druhé straně té hory, ani jaký tvar samotný ostrov vlastně má.
Otec se zabýval výzkumem divokého ptactva. Pracoval v ornitologické stanici na vrcholku jižního kopce. Asi třetinu roku tam přespával, shromažďoval data, fotografoval nebo dohlížel na líhnutí vajec. (str. 11)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Ohlasy

Autorka nachází nový způsob, jak vyjádřit dlouhodobé obavy z devastace společných hodnot a z ochoty lidí podílet se na svém vlastním zániku.

The Washington Post

Číst tuhle knihu je jako zabořit se do sněhové závěje: ukolébává a zároveň drtí, mrazí v zádech strachem a počínající otupělostí…

The New York Times Book Review

Mistrovská próza: lze ji vnímat jako pohádku, alegorii – anebo varování. Připomíná, že okamžiky pochopení a odpuštění jsou pomíjivé…

The Guardian

————————————————

Oblíbený román Stephena Kinga s názvem Zhubni se dočkal nového vydání. Můžete si tak připomenout osudy obézního Billyho, jenž měl tu smůlu, že přejel cikánku – a její otec ho pak postihl kletbou hubnutí.

Zhubni

Kletba jako zasloužený trest?
Autor: Stephen King
Přeložil: Ivan Němeček

Počet stran: 296
Vazba: brožovaná
Formát: 120×185 mm
ISBN: 978-80-7593-399-7
Doporučená cena: 319 Kč

Knihu Zhubni vydalo nakladatelství Pavel Dobrovský – BETA.

Billy Halleck má všechno, co si může přát – drahý dům, hezkou rodinu a výnosné zaměstnání v advokátní kanceláři. Má však také velkou nadváhu a lékař ho varuje před infarktem. Jeho život se změní, když ve chvíli nepozornosti za volantem srazí cikánku. Při odchodu z budovy soudu mu místo dramatické scény, která by se dala očekávat, její starý otec pošeptá jediné slovo: „Zhubni.“ Jedno jediné slovo, ale za šest týdnů je Billy o padesát kilogramů lehčí a to, co se zpočátku mohlo jevit jako příjemná změna, se stává bojem o život…

 

Ukázka z knihy

„Zhubni,“ šeptá Williamu Halleckovi starý cikán s uhnívajícím nosem, když Halleck se svou ženou Heidi vychází z budovy soudu. Jen to jediné slovo, vyslané závanem nasládlého dechu. „Zhubni.“ A než Halleck stačí ucuknout, starý cikán natáhne ruku a zkrouceným prstem ho pohladí po tváři. Rty se mu otevřou jako zranění a odhalují několik náhrobkovitých pahýlů čnících z dásní. Jsou černé a zelené. Jazyk se mezi nimi kroutí a pak vyklouzne, aby olízl rozšklebené nenávistné rty.
Zhubni.

Ta vzpomínka se Billymu Halleckovi samozřejmě vrátila ve chvíli, kdy si v sedm ráno s ručníkem omotaným kolem pasu stoupl na váhu. Zdola k němu doléhala lákavá vůně slaniny a vajec. Musel se mírně předklonit, aby přečetl čísla na váze. No… vlastně se musel předklonit víc než mírně. Vlastně se musel předklonit docela dost. Byl to velký chlap. Až příliš velký, jak mu s oblibou říkával doktor Houston. Pro případ, že vám to ještě nikdo neřekl, mi dovolte, abych vás o tom informoval já, řekl mu Houston po první prohlídce. Muž vašeho věku, příjmu a návyků vstoupí do zóny infarktu přibližně v osmatřiceti letech. Měl byste trochu shodit. (str. 7)

Přečtěte si celou ukázku.

 

O autorovi

Stephen King (*21. září 1947 Portland) je současný americký spisovatel, publikující také pod pseudonymem Richard Bachman. Vystudoval anglickou literaturu, krátce pracoval v prádelně, rozvážel noviny nebo učil. Spisovatelskou dráhu odstartoval v roce 1974 a úspěšně v ní pokračuje dodnes. Proslavil se zejména jako autor hororů, ale píše také thrillery nebo sci-fi a fantasy. Lákají ho i nejrůznější experimenty; tvoří teoretická díla popisující žánr hororu. Mnohé z jeho knih byly úspěšně zfilmovány. Na motivy Kingových děl byly natočeny snímky Vykoupení z věznice Shawshank nebo Zelená míle, které se dnes řadí mezi desítku nejlepších filmů všech dob. Přečtěte si také knihy Když teče krev, Talisman nebo Pátá čtvrtina aj. Více najdete v našem medailonu autora.

Zdroj informací: Pavel Dobrovský – BETA

————————————————

Co se stane, když stárnoucí psychiatr dostane do ruky vynález překládající řeč do emocí? To se dozvíte, když si poslechnete audioknihu Ukradené fantazie od Josefa Nesvadby.

Ukradené fantazie

Autor: Josef Nesvadba

Vazba: CD
Formát: 127×141 mm
ISBN: 8590236113626
Doporučená cena: 329 Kč
Celková délka 03:33:16

Audioknihu Ukradené fantazie vydalo nakladatelství Radioservis.

Stárnoucí a už trochu rezignovaný psychiatr dostane do rukou úžasný vynález PSYCHOFON, který zachycuje a překládá lidskou řeč do roviny emocí. Ale i tento vynález se dá zneužít…
Hrají: Jiří Adamíra, Luděk Munzar, Jana Hlaváčová, Hana Maciuchová, Jaroslava Adamová, Jana Štěpánková a mnozí další. Režie Jiří Horčička

Poslechněte si ukázky z audioknihy na webu Radiotéky.

 

AČKOLI BYL A JE SPISOVATEL JOSEF NESVADBA SPOJOVÁN S ŽÁNREM SCI-FI, on sám se tomu bránil a považoval to za zjednodušující nálepku. V rozhovoru pro Československý rozhlas v roce 1965 to upřesnil: „Já vlastně takovou čistou science-fiction – s výjimkou pár povídek – nepíšu. Původně se tomu žánru říkalo ‚takové jiné povídky‘, takže říkám, že píšu takové jiné povídky. A v těch nesmí chybět dobrý příběh a zvraty v ději.“
Nesvadbovy povídky byly skutečně jiné, a to nejen v rámci sci-fi, ale i obecně české literatury druhé poloviny 20. století. Autora zajímaly především lidské charaktery a bystře analyzoval motivy jejich jednání skryté pod povrchem. Inspirace z praxe měl nepochybně dost, jako diplomovaný psychiatr byl průkopníkem individuální i skupinové terapie u nás a spisovatelství měl takříkajíc na vedlejší úvazek. Přesto napsal úctyhodný počet povídek a několik románů. Ty nejlepší povídky byly zařazeny do více světových antologií sci-fi a vyšly v překladech v USA, Velké Británii, Německu a dalších zemích.

Hynek Pekárek


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Zaujaly vás tajemné a podivuhodné příběhy? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeOstrov ztracených vzpomínek

Ogawa, Jóko

Leda, 2021

zobrazit info o knizeZhubni
Kletba jako zasloužený trest?

King, Stephen

Pavel Dobrovský – BETA, 2022

zobrazit info o knizeUkradené fantazie (audiokniha)

Nesvadba, Josef

Radioservis, 2022

Napsat komentář