Zahrajte si o teorii vzniku a vývoje civilizací

soutez-sedm-zakonu
Jsme první civilizací, která obývá tento svět? Nebo jen kráčíme ve stopách něčeho mnohem většího a rozsáhlejšího? Je náš technologický vývoj a obecná vyspělost důkazem naší jedinečnosti, nebo se máme ještě hodně co učit?

Jak se civilizace rodí, rostou a upadají

Žijeme v epoše, která nemá obdoby? Je náš svět tak unikátní, jak si myslíme? A budeme první civilizací, která poroste věčně? Nebo je vše prostě jinak a jsme jen dalším kamínkem do mozaiky příběhů člověka na tomto světě? Správná odpověď je pravděpodobně ano i ne.
Naše civilizace, úroveň technologií a znalostí obecně, vyspělost komunikací a lékařské péče i míra blahobytu mluví samy za sebe. Stejně tak ovšem můžeme pozorovat, že podobně jako v minulosti i dnes čelíme dobře známým výzvám, jakými jsou nárůst byrokracie, fungování či selhávání elit, role společenské smlouvy i lídrů, nadbytek nebo naopak chybějící zdroje energie, ekonomické krize nebo (ne)schopnost přizpůsobit se proměnám přírodního prostředí. Objevují se i zcela nové výzvy jako například svět zahalený do globální komunikace, sociální sítě, zetabyte informací, rozpor mezi nashromážděnými poznatky a skutečným poznáním, lidská schopnost masivně měnit své přírodní prostředí, epidemie a mnohé jiné.
Kniha Sedm zákonů nabízí možnost podívat se na dnešní svět jako součást dlouhé časové řady dějin, procesů i dílčích událostí, jejichž charakteristiky prozrazují, že existuje sedm univerzálních zákonů, kterým podléhají všechny civilizace. I my.

 

Sedm zákonů

Jak se civilizace rodí, rostou a upadají
Autor: Miroslav Bárta

Vydalo: nakladatelství Jota
Počet stran: 312
Vazba: vázaná
Vydáno: 05/2021
ISBN: 978-80-7565-640-7

Přečtěte si více o knize Sedm zákonů, kterou do soutěže věnovala společnost Knihcentrum. Nezapomeňte si přečíst vybrané ukázky nebo zhlédnout rozhovor s autorem.

 

logo-Knihcentrum

Knihcentrum.cz je internetové knihkupectví, které nabízí sci-fi, detektivky, thrillery, fantasy, učebnice, kuchařky, pohádky, průvodce, knihy pro děti a mládež a levné knihy.

 

O autorovi

Prof. Mgr. Miroslav Bárta, Dr. (1969) – egyptolog a archeolog, dlouholetý ředitel Českého egyptologického ústavu Filozofické fakulty Univerzity Karlovy. Vede české výzkumy v Egyptě a Súdánu, těžiště jeho archeologické činnosti spočívá ve výzkumu lokality stavitelů pyramid v Abúsíru nedaleko Káhiry. Je nositelem mnoha prestižních mezinárodních cen za svou činnost ve vědě (Alexander von Humboldt, Fulbrightovo stipendium, cena nadace Michela Schiff Giorgini), v letech 2003 a 2004 vyučoval na americké University of Pennsylvania, v roce 2014 mu byla na American University v Káhiře udělena tzv. Simpsonova profesura. Působil také na mnoha univerzitách v západní Evropě i v zámoří. Kromě egyptologie, kde se mimo jiné zaměřuje na období stavitelů pyramid, historii a archeologii 3. tis. př. Kr., se dlouhodobě zabývá multidisciplinárním studiem fenoménu kolapsů, vzestupy a pády komplexních civilizací. Výsledkem jeho práce v této oblasti jsou spoluautorství a editorství publikací s názvy Něco překrásného se končí. Kolapsy v přírodě a společnosti (společně s Petrem Pokorným; Praha 2008), Kolaps a regenerace: Cesty civilizací a kultur. Minulost, současnost a budoucnost komplexních společností, Jak dál? Svět, Evropa a Česká republika v době „na rozhraní, Na rozhraní. Krize a proměny současného světa. V roce 2013 vydal společně s Tomášem Turečkem publikaci Kolaps neznamená konec. Napsal také knihu Příběh civilizace. Vzestup a pád stavitelů pyramid, ve které nabízí odpovědi na mnohé otázky spojené s vývojem civilizací včera i dnes (publikace získala několik prestižních ocenění, například Vědecká kniha roku nakladatelství Academia za rok 2016).

Zdroj informací: Jota

 

Vyhrajte knihu Sedm zákonů

Významný český archeolog Miroslav Bárta se ve své další knize věnuje tématu civilizací. Můžeme říci, že jsme tou první a jedinou, která tento svět obývá? Jsme opravdu tak unikátní? A co úroveň našich technologií, zdravotnictví, komunikace – jsou to důkazy naší jedinečnosti anebo jen povinný vývoj ve srovnání s předchozími civilizacemi, v jejichž stopách kráčíme? Autor se ve své knize dále zabývá tématem výzev, které se objevují napříč historií. Pojďme se na dnešní svět podívat jako na součást dlouhé časové řady dějin a dejme Miroslavu Bártovi za pravdu, když říká, že existuje sedm univerzálních zákonů, jimž podléhali všechny civilizace včetně té naší.

Ve spolupráci se společností Knihcentrum vám přinášíme soutěž, ve které dva z vás mohou knihu Sedm zákonů vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Sedm zákonů
probíhá od 20. do 26. března 2022.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 2 knihy Sedm zákonů

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSedm zákonů
Jak se civilizace rodí, rostou a upadají

Bárta, Miroslav

Jota, 2021

Napsat komentář