Čtení nejen pro kluky

tipy kluci
Pravidelné knižní tipy z řad literatury pro děti a mládež dnes budou právem patřit zejména chlapeckému publiku. Věříme ale, že povedené tituly zaujmou také nejednu malou čtenářku. Vždyť čtení je přece radostí, ať jste holka nebo kluk, a stejně tak každá kniha má svého čtenáře.

Dnes začneme knihou pro mladší děti. Veselý příběh přinese čtenářům plno zážitků a dobrodružství. A místo v něm bude určitě i pro holky.

Kluci a holky z našeho města prožívají každý den spoustu zábavy. A ty můžeš s nimi!

Vydej se s Vojtou a jeho tatínkem na vodu a pak pomoz Jůlince postarat se o zatoulanou kočičku. S Radimem a jeho sourozenci pofrčíte z kopce na starém kole po dědovi. Jen pozor, ať se nevybouráte! S rozbitým kolenem přece na lov tajemné umbošky lesní nemůžeš. Verunka s Klárkou už jsou jí na stopě a doufají, že jim ji pomůžeš přivábit na vůni opékaných špekáčků

Kamarádi z naší ulice

Autorka: Markéta Bolfová
Ilustrátor: Lukáš Fibrich

Počet stran: 136
Vazba: vázaná
Formát: 165×235 mm
ISBN: 978-80-271-3428-1
Doporučená cena: 279 Kč

Knihu Kamarádi z naší ulice vydalo nakladatelství bambook.

Ukázka z knihy

Maminka zrovna chystala snídani, když vtom se ozvalo hlasité dunění na schodišti. „Co to? Že by z dětského pokojíčku běželo stádo slonů?“ divila se. „Kdepak, sloni by se nám sem nevešli. To bude něco menšího. Asi stádo divokých poníků,“ prohodil klidně tatínek a pustil se do vymačkávání pomerančové šťávy na džus. Nato se rozletěly kuchyňské dveře a dovnitř vběhly dvě copaté holky s batůžky na zádech. Verunka a Klárka. Smály se od ucha k uchu, protože věděly, že dnes vyráží s tátou a mámou na prázdniny. „Tati, kdy už pojedeme? Máme sbaleno,“ oznámila Verunka, osmiletá holčička s dolíčky ve tvářích. Ukázala přitom na svůj oranžový batůžek. „Jo, tati! Já už chci taky jet!“ přidala se její pětiletá sestra Klárka a začala radostně poskakovat po kuchyni. „Nebojte, obě se dočkáte,“ odpověděl pobaveně tatínek. „Musíme ještě počkat na strýce Mirka a na Lukáše. Nezapomeňte, že jedou na prázdniny s námi.“ Sotva to dořekl, zacinkal zvonek u dveří. „Hurá, to budou oni!“ zajásala děvčata.

Kamaradi1

Můžete se podívat také na celou ukázku.

Ilustrátor

Lukáš Fibrich vystudoval Výtvarnou školu Václava Hollara, FAMU (katedra animované tvorby) a Vysokou školu uměleckoprůmyslovou (ateliér filmové a TV grafiky). Zabývá se kresbou. Kresbou do časopisů, dětských knížek, jazykových učebnic. Kreslí také storyboardy, animatiky a klíčové vizuály pro nejlepší reklamní agentury. Jeho ilustrace nejsou jedna jako druhá a pro každý projekt hledá optimální kresebný styl s ohledem na cílovou skupinu a přání klienta. Ilustroval již celou řadu dětských knih, třeba knížku O Vendulce a drakovi nebo S Komenským do komiksu.

Zdroj informací: oficiální web ilustrátora

————————————————

Druhou knížku dnešního přehledu také doplňují ilustrace z pera Lukáše Fibicha. Autorka Ilona Fišerová pak dodala neotřelý příběh o tiskařském šotkovi a s ním se tedy čtenáři opravdu nudit nebudou.

Už jste někdy psali kamarádovi zprávu, že pro něj máte „dárek“, a vyšel vám z toho „párek“? Nebo jste se před cukrárnou dočetli, že zmrzlinový pohár je „laskavý“, a ne „lákavý“? Žijí všude kolem nás. Jsou malí, neviditelní, zákeřní! Někdy pobaví, jindy nám zamotají hlavu. Šotci!
Lev Mařínek je jedním z nejšikovnějších tiskařských šotků moderní doby. Texty upravuje a přepisuje neustále. Žádné slovo, listina ani dokument před ním nejsou v bezpečí. Se svými kamarády si užívá poslední prázdniny a společné legrácky. Levík se po prázdninách touží stát profesorem v Škodilově šotčí škole. Místo toho se ale tak trochu proti své vůli stane agentem s tajným úkolem. Jakou roli při jeho misi sehraje potkan Šprdlík, kterému se často pletou slova? A kdo je vlastně Uršula? Je opravdu tak nesnesitelná, jak se o ní říká? Zatím není jasné, jak tajná mise šotka Mařínka skončí. Jisté však je, že po ní už nic nebude stejné jako dřív.

Tajná mise šotka Mařínka

Autorka: Ilona Fišerová
Ilustrátor: Lukáš Fibrich

Počet stran: 176
Vazba: vázaná
Formát: 170×220 mm
ISBN: 978-80-262-1887-6
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Tajná mise šotka Mařínka vydalo nakladatelství Portál.

Ukázka z knihy

tajna mise 1tajna mise2

Podívejte se na celou ukázku.

O autorce

Ilona Fišerová pracuje v malé rodinné firmě a žije s manželem, dcerou a synem na venkově u Hradce Králové. Psát začala už na první stupni základní školy, vše ale putovalo do šuplíku. Po základní škole nastoupila na Obchodní akademii a stala se úřednicí. Po narození dětí se jí vrátila fantazie a chuť psát. Vzniklo tak mnoho pohádek a příběhů, kterými si zpříjemňovali dny. Brzy na to přišel na svět rozhlasový seriál Kovářské pohádky. Svou první knížku Na orlích křídlech vydala v roce 2014, další pak na sebe nenechaly dlouho čekat. Třeba Pejsek Dar – Záhada v Zoo nebo Poselství blíženců.

Zdroj informací: oficiální web autorky

————————————————

Poslední kniha dnešního výběru je po spoustě zábavy spíše na vážné téma a ocení jej také o něco starší čtenáři. Přestože je i tahle knížka určena zejména chlapcům, své příznivce si nejspíš najde i mezi děvčaty. A to právě díky emotivnímu příběhu, který přináší.

Tátové odcházejí z domova v jednom kuse. Není na tom nic zvláštního, fakticky. Jackův táta si našel jinou ženu. Moův taky. Ale Archieho táta? To je docela jiná historie – příběh, který si Archie musí nechat pro sebe. Kdyby na to totiž přišla Tia, nebo snad dokonce jeho kamarádi, bylo by po něm. Ale lidé z jeho okolí pečlivě střeží svá vlastní tajemství – tajemství, která Archieho dny navždycky promění k nepoznání.

Poslední dny Archieho Maxwella

Láska není nikdy přímočará
Autorka: Annabel Pitcherová
Překladatelka: Anežka Mann

Počet stran: 128
Vazba: brožovaná
Formát: 130×210 mm
ISBN: 978-80-276-0392-3
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Poslední dny Archieho Maxwella vydalo nakladatelství #BOOKLAB.

Ukázka z knihy

Jeho výlev zamlžil okno. Zastyděl se. S muži, jako byl Graham Norton, neměl Archie sebemenší problém. Prostě si jen nepřál, aby jeho vlastní táta byl jedním z nich. Udělal v mlze na skle rukávem od mikiny okénko a zahleděl se skrz něj na obdélník trávníku, kde se učil hrát fotbal, dával góly a běhal po zahradě s rukama vítězoslavně zdviženýma ve vzduchu. Táta dělal totéž, uháněl v šílených kruzích opačným směrem. Po-každé když se minuli, si plácli, a dávali ruce pořád výš a výš a plácali si pořád divočeji a divočeji. Táta zvedal ruku právě tak akorát, aby Archie musel vyskočit. Byli Chelsea. Bayern Mnichov. Real Madrid. Mistři světa. Šampioni. Archie tehdy věřil, že by společně dokázali cokoli.

Můžete se podívat na kompletní ukázku.

O autorce

Annabel Pitcherová vystudovala anglickou literaturu na Oxfordské univerzitě s vizí stát se autorkou pro děti. Její první román Moje sestra žije na krbové římse získal cenu za nejvýraznější debut. Zmínit můžeme také další knihu Mlčeti zlatá rybka. Annabel je velmi úspěšná mezinárodní autorka jejíž práce jsou publikovány v mnoha zemích.

Zdroj informací: oficiální web autorky


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKamarádi z naší ulice

Bolfová, Markéta

bambook, 2022

zobrazit info o knizeTajná mise šotka Mařínka

Fišerová, Ilona

Portál, 2022

zobrazit info o knizePoslední dny Archieho Maxwella
Láska není nikdy přímočará

Pitcherová, Annabel

#BOOKLAB, 2022

Napsat komentář