Krimi na víkend

thrillery-krimi
Chcete se ponořit do zamotaného vyprávění, které nebudete moci odložit? V dnešních knižních tipech najdete hned pět krimi příběhů, v nichž není nouze o pořádné napětí. Vyberte si čtení na víkend a pusťte se společně s hlavními hrdiny do odhalovaní zločinů.

Začneme novinkou z pera uznávané autorky detektivek Tany Frenchové. Hlavním hrdinou je bývalý detektiv, jehož budoucnost se začala vyvíjet zcela jinak, než si naplánoval.

Bývalý detektiv Cal Hooper je k smrti unavený a útěk z rušného Chicaga do odlehlé vesničky na západě Irska mu připadá jako dokonalý nápad. Koupí si polorozpadlý dům, plánuje jeho rekonstrukci a procházky po nekonečně zelených kopcích. Pro změnu povede klidný život. Jenomže pak ho jeden z místních kluků požádá o pomoc. Jeho bratr zmizel a celé vesnici, včetně policie, je to zřejmě úplně fuk. Calovy policejní instinkty se probudí k životu a nedají mu pokoj. S tím místem je totiž něco špatně a on zkrátka musí zjistit co, i kdyby to znamenalo, že na nějaký odpočinek může zapomenout.

Slídil

Autorka: Tana Frenchová
Přeložila: Jitka Jeníková

Počet stran: 354
Vazba: vázaná
Formát: 168×235 mm
ISBN: 978-80-257-3652-4
Doporučená cena: 398 Kč

Knihu Slídil vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

Posledních deset dní Cala někdo pozoruje. Trvá to nejspíš už déle, ale hleděl si svého, a stejně jako v komkoliv jiném, i v něm všechen ten prázdný prostor kolem automaticky vzbuzoval dojem, že je sám. Mentální poplašná zařízení měl odpojená přesně tak, jak si přál. Pak si jeden den vařil večeři – smažil hamburger na jediném fungujícím hořáku prorezlého sporáku, z repráku iPodu hulákal starý dobrý Steve Earle a Cal ho sem tam doprovodil úderem do imaginárních bubnů –, když se mu najednou rozhořel zátylek.
Calův krk se za pětadvacet let u chicagské policie slušně vycvičil. A on ho bere vážně. Nenuceně přešel kuchyni, pokyvoval si hlavou do rytmu hudby a nakukoval do skříněk, jako by něco hledal, a pak nečekaně přiskočil k oknu: nikde nikdo. Vypnul sporák a vyrazil ke dveřím, ale zahrada byla prázdná. Obešel ji, nad hlavou mu zběsile zářil milion hvězd doplněný úplňkem, všude kolem se rozprostírala pole zalitá bílým světlem a doléhalo k němu soví houkání. Nic. (str. 8–9)

Přečtěte si celou ukázku.

O autorce

Tana Frenchová vyrůstala v Irsku, Itálii, USA a Malawi. Vyučovala herectví na dublinské Trinity College a pracuje v divadle, filmu a dabingu. Patří mezi uznávané autory detektivního žánru a všechny její knihy jsou kritikou i čtenáři přijímány velmi příznivě. Za román V lesích získala v roce 2008 cenu Edgara Allana Poea za nejlepší první román. V dalších letech vyšly knihy Podoba a Na Věrnosti. Kniha Ztracený přístav získala v Irsku ocenění za nejlepší detektivní román roku 2012. Místo pro tajnosti bylo zařazeno do užšího výběru ceny Anthony Award za nejlepší román. Románem Vetřelec uzavřela sérii z prostředí dublinského oddělení vražd. O dva roky později vydala první samostatný román Temná zahrada. Autorka žije s rodinou v Dublinu.

Zdroj informací: nakladatelství Argo

————————————————

Alex Pavesi napsal příběh o ambiciózní redaktorce, která se plete do věcí, od nichž by se raději měla držet dál. Jak dopadne její snaha odhalit tajemství profesora matematiky, který má na svém kontě několik úspěšných detektivek?

I pro záhadné vraždy platí určitá pravidla – týkají se oběti, podezřelých i detektiva. Profesor matematiky Grant McAllister je před třiceti lety všechna rozpracoval a pak vydal sedm dokonalých detektivek. Později se stáhl do ústraní a teď tráví svoje dny v klidu odlehlého ostrova ve Středozemním moři… dokud na jeho dveře nezaklepe Julia Hartová, bystrá a ambiciózní redaktorka. Chce znovu vydat jeho knihu, a tak se oba musejí k těm starým příběhům vrátit: autor, který skrývá svou minulost, a redaktorka, která se ji snaží odkrýt.
V příbězích se však objevují nesrovnalosti, a Julia začíná tušit, že nejde o náhodné chyby. Rozhodně to mohou být stopy a Julia se rozhodne, že celou záhadu vyřeší…

Osm detektivů

Autor: Alex Pavesi
Přeložil: Tomáš Míka

Počet stran: 376
Vazba: vázaná
Formát: 150×233 mm
ISBN: 978-80-7335-696-5
Doporučená cena: 368 Kč

Knihu Osm detektivů vydalo nakladatelství Leda.

Ukázka z knihy

„To je přesně to, co naznačuju. Buď jsi viděl vraha jít nahoru po schodech, nebo jsi tam šel sám, takže jsi buď vrah nebo komplic. A nemyslím si, že jsi tu byl dost dlouho na to, aby ses tu s někým spřátelil.“
Zavřel oči a soustředil se na slova, která řekla. „To je nesmysl. Někdo se kolem mě mohl nahoru proplížit. Skoro vůbec ničeho jsem si nevšímal.“
„Někdo se kolem tebe proplížil v tichém, bíle vymalovaném pokoji? A byla to myš nebo baletka, Henry?“
„Takže ty si opravdu myslíš, že jsem ho zabil já?“ Všechny její argumenty do sebe přesně zapadaly a on vstal, aby vznesl námitku. „Ale Megan, je tu jedna věc, kterou jsi nezmínila. Možná jsem tu od oběda seděl a staral se o vlastní trávení, ale ty jsi tu přece sakra seděla celou tu dobu se mnou.“ (str. 15)

Nezapomeňte si přečíst celou ukázku.

O autorovi

Alex Pavesi vystudoval matematiku a získal titul PhD, po studiu pracoval jako programátor. Žije v Londýně. K jeho koníčkům patří řešení rébusů a hlavolamů a dlouhé procházky v přírodě, baví se také překonáváním zámků pomocí paklíčů. Kniha Osm detektivů je jeho románovou prvotinou.

Zdroj informací: nakladatelství LEDA

————————————————

Baví vás slovní přestřelky ze soudní síně? Pak si nenechte ujít knihu Obhájce. Hlavní hrdina je advokát, který hledá skuliny v systému a odhaluje chyby policejních vyšetřovatelů. Ale jeho nový případ je mnohem komplikovanější, než se původně zdálo.

Michael Haller je advokát „bez kanceláře“. Úřaduje na zadním sedadle svého vozu Lincoln Continental, aby mohl být co nejblíže svým klientům – opilým řidičům, drobným podvodníkům, překupníkům drog a podobným existencím. Právo pro něj není otázkou viny či neviny, nýbrž záležitostí týkající se manipulace a vyjednávání. Když si ho jako obhájce najme playboy z Beverly Hills, kterého zatkli za napadení mladé ženy, získá po letech prvního bohatého klienta. Kromě toho je přesvědčen, že se mu konečně naskytla šance obhajovat nevinného člověka. Postupem času ale odhaluje, že případ nebude tak jednoduchý, jak se na první pohled zdálo… Pokud chce uniknout skrytému zlu, musí využít veškeré své schopnosti. V sázce totiž není jen ostře sledovaný soudní případ, ale i jeho život…

Obhájce

Autor: Michael Connelly
Přeložil: Jiří Kobělka

Počet stran: 400
Vazba: vázaná
Formát: 135×215 mm
ISBN: 978-80-276-0411-1
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Obhájce vydalo nakladatelství Slovart.

Ukázka z knihy

„A zač ho sebrali?“ zeptal jsem se. Ani jsem přitom nezvýšil hlas. Zápach peněz ve vodě často přiláká celé hejno větších i menších ryb, ale já už Valenzuelovi věnoval tolik vánočních dárků, že jsem věděl, že u něj mám exkluzivitu. Mohl jsem zůstat v klidu. „Pro začátek mu poldové hodili na triko ozbrojené napadení, těžké ublížení na těle a pokus o znásilnění,“ odpověděl ručitel. „Ale pokud je mi známo, státní zástupce proti němu ještě nic nevznesl.“ Policie obvykle svá obvinění přestřelovala. Podstatné bylo, jakou žalobu nakonec vznese a předloží soudu státní zástupce. (str. 12)

Prohlédněte si celou ukázku.

O autorovi

Michael Connelly pracoval řadu let jako novinář (mj. Los Angeles Times) a za své články o policejní praxi a kriminalitě byl nominován na Pulitzerovu cenu. Na začátku 90. let vydal román Černá ozvěna (1992), ve kterém stvořil detektiva Harryho Bosche. Je autorem 37 knih, které byly přeloženy do mnoha světových jazyků a některé z nich byly úspěšně zfilmovány – v režii Clinta Eastwooda byl na filmové plátno převeden román Krvavá stopa (2002), ve filmové adaptaci románu Obhájce z roku 2011 ztvárnil hlavní roli Matthew McConaughey. Mezi další romány patří např. Noční směna, Dva druhy pravdy, Pád, Odvrácená strana konce či Básník smrti.

Zdroj informací: www.michaelconnelly.com

————————————————

A nyní se podíváme na detektivku, která se bude líbit hlavně ženám. Jde o další díl série J. D. Robb s Evou Dallasovou. Užijete si nejen kriminální zápletku, ale také hašteření hlavních hrdinů.

Eva Dallasová je pod tlakem. Na jedné straně musí vyřešit šokující vraždu bohaté ženy, na straně druhé jí dělá starosti manžel Roarke, který v davu okolo mrtvoly zahlédne ke svému velkému znepokojení stín z minulosti. Eva si rychle uvědomí, že tento případ bude úplně jiný než ostatní a že její role lovce se může v mžiku obrátit a zvrhnout v nebezpečnou hru.

Než udeří stín

Autorka: J.D. Robb
Přeložil: Zdík Dušek

Počet stran: 312
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7633-574-5
Doporučená cena: 329 Kč

Knihu Než udeří stín vydalo nakladatelství Alpress.

Ukázka z knihy

Jak se od doby, kdy se Roarke oženil s policistkou, stávalo často, vražda přerušila příjemnější činnosti. Na druhou stranu uznával, že žena, která ležela v kaluži vlastní krve pod obloukem ve Washington Square Parku, má ke stížnostem pádnější důvody.
On aspoň jako bývalý zločinec (byť ho nikdy neodsoudili) věděl, do čeho jde, když se zamiloval do policistky. Pochyboval, že žena v elegantním sportovním oblečení čekala, že jí během vlídného jarního večera někdo rozpáře břicho.
Spolu se svou policistkou přišli o poslední jednání zajímavé divadelní hry, ale tahle žena přišla o celý zbytek života. A tak Roarke za vlahé květnové noci na jaře 2061 sledoval jiný druh představení.
Ústřední role pod ostrými reflektory dovezenými na místo činu sehrávaly jeho policistka a oběť. Společně vytvářely pochmurnou siluetu na tenké oponě, která měla chránit mrtvou před všetečnými zraky přihlížejících. (str. 1)

Podívejte se na celou ukázku.

O autorce

J. D. Robb (Nora Roberts) přišla na svět 10. října 1950 v Silver Springu v Marylandu jako Eleanor Marie Robertson (zkrácením jména si vytvořila svůj spisovatelský pseudonym Nora Roberts). Chodila do katolické školy, kde se od jeptišek naučila disciplíně, která jí později v její spisovatelské kariéře velmi pomohla: „Můžete mít všechen talent světa, ale když nebudete mít disciplínu sednout si a psát, nepovede se vám napsat a publikovat žádnou knihu.“ Až do února 1979 byla Nora klasickou ženou v domácnosti, která pečovala o rodinu a malou farmu. Zlom v jejím životě nastal jednoho večera, kdy se přihnala sněhová bouře a uvěznila ji spolu s dětmi na týden v domě. „Už ani nevím, co mě to napadlo, že jsem vzala tužku a začala psát příběhy, které jsem měla v hlavě. Možná to bylo i z pudu sebezáchovy a ve jménu uchování zdravého rozumu. V té chvíli jsem ani v nejmenším nepocítila ambice stát se spisovatelkou.“ Rukopis, který tehdy vznikl, sice nakladatelé odmítli, Nora se však nedala odradit a psala dál. První román Irský plnokrevník jí vyšel v roce 1981. Začínající autorka, která kvůli inspiraci hodně četla, si jednoho dne objednala u místního truhláře knihovnu. Bruce Wilder přišel, postavil knihovnu, poté opravil nábytek v domě a pak už u Nory zůstal, protože se do sebe vášnivě zamilovali. Nora Roberts patří v současné době mezi nejplodnější spisovatele planety – na svém kontě má více než 200 titulů (včetně knih, které napsala pod pseudonymem J. D. Robb), které vyšly v celkovém nákladu 300 miliónů výtisků. Nakladatelství Alpress vydalo již několik desítek jejích románů, např. Znám tvou minulost, Zemřeš v další kapitole, Se mnou si nezačínej, Schůzka s ďáblem, Jen ty a já či Kolotoč přání

Zdroj informací: nakladatelství Alpress

————————————————

A dostáváme se k poslednímu dnešnímu tipu, který potěší všechny příznivce bývalého agenta FBI Johna Adderleyho. Ten bude v knize Druhá sestra čelit stínům své minulosti. Tentokrát však na útěk nebude čas a on se svým problémům bude muset postavit čelem.

Doufal, že nechal minulost za sebou – teď se ho ale chystá dohnat a on se s ní musí vypořádat jednou provždy.
Před znetvořeným obličejem Alicie Bjelkeové couvne každý, kdo jí pohlédne do tváře. Její geniální mozek sice stojí za průkopnickou internetovou seznamkou, záře reflektorů je však namířena na její spoluzakladatelku – Alicinu krásnou sestru Stellu. Tedy až do chvíle, než ji jednoho dne naleznou mrtvou. Alicia se ocitne až na samém okraji propasti a brzy je jasné, že další obětí se má stát ona sama.
Případ dostane na starost bývalý agent FBI John Adderley, který žije pod novou identitou ve švédském Karlstadu. I tady ho ovšem dohánějí stíny minulosti a on zjišťuje, že jestli Švédsko okamžitě neopustí, nevyvázne živý. Okolnosti se ale mění ze dne na den a nakonec mu nezbývá, než se namísto útěku s minulostí jednou provždy vypořádat. Vyšetřování vraždy se tedy ukáže jako nečekaně vítaná příležitost. Pokud svůj plán dokáže provést, má jedinečnou šanci konečně získat tolik vytouženou svobodu. Ale není už příliš pozdě?

Druhá sestra

Autoři: Peter Mohlin, Peter Nyström
Přeložil: Martin Severýn

Počet stran: 384
Vazba: vázaná
Formát: 130×205 mm
ISBN: 978-80-7625-126-7
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Druhá sestra vydalo nakladatelství Metafora.

Ukázka z knihy

„Proč mi nevěříš?“ zeptal se Trevor a nespouštěl z něj oči.
„A ty bys mi věřil, na mým místě?“
„Nejspíš ne,“ přiznal Trevor. „Paranoia je šílená věc, jak si ji člověk jednou pustí k tělu.“
John věděl, že jeho přítel mluví z vlastní zkušenosti. Ještě před rokem pracovali oba pro FBI, kde dostali za úkol infiltrovat se do nigerijského drogového kartelu v Baltimoru. Každý den se potýkali se strachem, že je někdo odhalí. Přesto se Trevorovi podařilo hrát svou roli natolik přesvědčivě, že se stal pravou rukou šéfa. Už jen to vypovídalo mnohé o jeho jedinečné schopnosti přizpůsobit se a získat si důvěru druhých.
„Přiletěl jsi sám?“ zeptal se John.
„No jasně že sám. Co sis to vůbec nasadil do palice? Že mě sem poslal Ganiru?“ (str. 27)

Nezapomeňte si prohlédnout celou ukázku.

O autorech

Peter Mohlin a Peter Nyström vyrůstali společně v Åmål a svůj první detektivní příběh napsali, když jim bylo deset let. V dospělosti profesionálně pracovali s dramatickými a redaktorskými texty a nakonec se rozhodli vrátit k detektivkám a napsat kriminální román. První kniha o Johnu Adderleyovi Poslední na seznamu (The Last Live) byla oceněna Detektivním debutem roku Crimetime Award 2020.

Zdroj informací: norstedts.se


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSlídil

Frenchová, Tana

Argo, 2022

zobrazit info o knizeOsm detektivů

Pavesi, Alex

Leda, 2021

zobrazit info o knizeObhájce

Connelly, Michael

Slovart, 2022

zobrazit info o knizeNež udeří stín

Robb, J. D.

Alpress, 2022

zobrazit info o knizeDruhá sestra

Mohlin, Peter – Nyström, Peter

Metafora, 2022

Napsat komentář