Jak se neztratit sám v sobě

lide_v_napjatych_zivotnich_situacich
V dnešních knižních tipech naleznete hned tři knihy, které vám pomohou nahlédnout do vašeho nitra. Díky nim se vám podaří čelit skryté depresi, objevit vlastní identitu a probudit své srdce i mysl tak, abyste nalezli cestu k duševní pohodě.

Cítíte se osamělí, bojujete s řadou nepříjemných pocitů, ale vše jste se naučili dokonale skrývat? A všichni kolem vás mají dojem, že vedete úspěšný život? Pak možná právě vás trápí skrytá deprese. Jak ji poznat a co dělat, abyste situaci zvládli? To vám poradí klinická psycholožka Margaret Robinson Rutherford ve své nové knize.

Když váš život vypadá perfektně, ale stále vám něco chybí…
Pokud vám jako malým říkali, že bolestivé emoce jsou známkou slabosti, nebo že pokud jste zranitelní, je to pro vás nebezpečné, možná jste si vytvořili život, který vypadá na první pohled perfektně. Působíte úspěšně, zapojujete se do veřejného dění, zdá se, že jste vždy ochotni pomáhat druhým. V čem je tedy problém? Jste plni sebekritičnosti a zahanbení, nedovolíte si dát najevo svůj strach, hněv, ztrátu nebo zármutek. Je vám jasné, že něco není v pořádku, ale nejste si jisti, co to je. Máte pocit, že jste v pasti a sami. Pokud je tomu tak, možná máte perfektně skrytou depresi.
Tento průvodce pomůže rozpoznat perfekcionismus, identifikovat destruktivní myšlenkové scénáře, objevíte díky němu mocné strategie zvládání nepříjemných pocitů, a co je nejdůležitější, zjistíte, že když si řeknete o pomoc, nebude to známka slabosti, ale síly.
Knihu uvítají terapeuti, lidé s perfekcionistickým zaměřením a lidé s depresí.

Perfektně skrytá deprese

Smutek maskovaný perfektcionismem
Autorka: Margaret Robinson Rutherford
Přeložila: Hana Antonínová

Počet stran: 224
Vazba: brožovaná
Formát: 140×205 mm
ISBN: 978-80-262-1878-4
Doporučená cena: 365 Kč

Knihu Perfektně skrytá deprese vydalo nakladatelství Portál.

Ukázka z knihy

Jakmile jste začali číst tuto knihu, učinili jste první krok k cestě k uzdravení: uvědomění. Je nezbytné při každé terapeutické změně. Dříve než vyřešíte jakýkoli problém, musíte si nejprve uvědomit, že vůbec existuje. Začali jste si uvědomovat, že existuje perfektně skrytá deprese a že má bolestný dopad na vás a na vaše vztahy. Po přečtení prvních kapitol si uvědomujete, jak jste celá léta drželi v tajnosti své opravdové životní zkušenosti. Vytvořili jste osobu, která v očích druhých lidí vypadá dobře a pomohla vám, abyste se cítili bezpečně.
Ale v tomto okamžiku jste jako želva, když ucítí nebezpečí. Vaší automatickou strategií je ukrýt každé zranitelné místo v krunýři dokonalosti. Každou známku slabosti okamžitě zatáhnete pod krunýř a držíte ji tam, jako by na tom závisel váš život. (str. 94)

Prohlédněte si další ukázky.

O autorce

Margaret Robinson Rutherford, Ph.D., je klinická psycholožka s více než pětadvacetiletou praxí. Pracuje s lidmi s depresí a se vztahovými problémy. Publikuje blog a podcasty s tematikou perfektně skryté deprese a má velmi sledovanou prezentaci na Facebooku, kde nabízí i konzultace.

Zdroj informací: nakladatelství Portál

————————————————

Oblíbili jste si knihy indického duchovního učitele Osha? Názory tohoto muže jsou často velmi kontroverzní a právě tím na sebe přitahuje mnoho pozornosti. Chcete-li si rozšířit sbírku jeho děl, neměla by vám uniknout ani kniha Nebojte se ztratit hlavu. Vydejte se společně s ním na cestu za vlastní identitou.

Staňte se opět sami sebou… Tak by se ve stručnosti dala vyjádřit hlavní myšlenka tohoto výběru úvah a odpovědí na otázky mistra Osho, které zaznamenali jeho žáci. Jsou zaměřeny proti negativním vlivům společnosti, která – jak mistr s oblibou říká – dělá ze lva ovci žijící ve stádu. Duchovní cestu – cestu k nalezení vnitřního bohatství, svobody a vlastní identity – vždy spojuje s běžným životem prožitým autenticky a radostně. Promluvy jsou proloženy různými legendárními příběhy a anekdotami dobře vystihujícími a ilustrujícími provokativní myšlenky tohoto výjimečného člověka.

Nebojte se ztratit hlavu

Autor: Osho
Přeložila: Jana Žlábková

Počet stran: 280
Vazba: brožovaná
Formát: 140×205 mm
ISBN: 978-80-7593-400-0
Doporučená cena: 289 Kč

Knihu Nebojte se ztratit hlavu vydalo nakladatelství Pavel Dobrovský – BETA.

Ukázka z knihy

Květy se neotevírají samy sobě. Jinak by se mohlo stát, že se rozvinou uprostřed noci. Otevírají se vycházejícímu slunci, které vítají s hlubokou vděčností a se zbožnou úctou. Otevírají se zpěvu ptáků. A ty se snažíš o něco, co je naprostá hloupost. Snažíš se otevřít své srdce sám sobě!
Chápeš, co to znamená? Jak můžeš otevřít své srdce sám sobě? Budeš-li se snažit otevřít své srdce sám sobě, začne se víc a víc uzavírat, protože ty jsi střed srdce. Okvětní lístky se budou uzavírat… Stane se z nich poupě… Dokonce i rozvitý květ se začne zavírat.
Tohle je velmi důležité a je třeba to pochopit: Můžete se otevřít existenci, ale ne sami sobě. To vy vytváříte překážku. Ale zjevně jste přijali dávný lidský zvyk přenášet odpovědnost na někoho jiného.

O autorovi

Osho je indický učitel, mystik a guru. Jeho učení nelze zařadit do žádné přesně vymezené kategorie, neboť se zabývá jak individuálním hledáním smyslu života, tak naléhavými společenskými a politickými problémy, před nimiž dnes stojí naše společnost. Jeho knihy nejsou jím psané, ale jsou to přepisy audio- a videonahrávek z jeho improvizovaných hovorů obracejících se k mezinárodnímu publiku během posledních pětatřiceti let. Londýnský deník Sunday Times označil Osha za jednoho z „tisícovky tvůrců dvacátého století“ a americký autor Tom Robbins za „nejnebezpečnějšího člověka po Ježíši Kristu“.
Osho řekl o své práci, že se snaží vytvořit podmínky pro zrození nového druhu člověka. Tohoto nového člověka často charakterizoval jako „Buddhu Zorbu“, jenž je schopen užívat si světských rozkoší jako Řek Zorba a zároveň tichého klidu Gautamy Buddhy. Ústředním motivem obsaženým v celém jeho díle je vize, do níž je zahrnuta jak věčná moudrost Východu, tak nejvyšší potenciál západní vědy a technologie.
Osho je známý také svým revolučním příspěvkem k učení o vnitřní transformaci a jeho přístup k meditaci reaguje na zrychlené tempo moderního života. Cílem jeho unikátních „aktivních meditací“ je odstranění nahromaděného tělesného a psychického stresu, což je nezbytný předpoklad dosažení uvolněného stavu meditace osvobozeného od těkající mysli.
Mezi jeho další díla patří např. O čakráchTantrická transformaceNebojte se tmyTady a teďHledáníHarmonie těla a mysliOsho na každý den a další.

Zdroj informací: nakladatelství Pavel Dobrovský – BETA

————————————————

Oblíbená buddhistická mniška Pema Čhödrön učí prostřednictvím svých knih čtenáře různým věcem. Ve svém nejnovějším díle se zabývá tím, jak nalézt dobro v sobě i v ostatních a zmírnit tak strach, vztek i pocit ztráty pevné půdy pod nohama.

Mniška Pema Čhödrön sdílí se čtenáři své učení neodolatelným stylem plným vtipu a vhledu, ve svém vyprávění mísí moudrost i důkladně odžité reflexe. Stala se vyhledávanou učitelkou a autorkou, na kterou se obracíme v situacích Když ztrácíme půdu pod nohama – jak zní název její nejslavnější knihy (česky vyšla v roce 2002 v nakladatelství Šťastní lidé).
Ve své nové knize sdílí zatím jinde nevyprávěné příběhy ze svého bohatého života, prosté a přitom účinné praxe i velmi dobře přístupné rady. Čtenáře učí nalézt základní dobro v nás i lidech kolem, včetně těch nejproblematičtějších, o proměně nepřízně osudu v příležitost k růstu a osvobození se od prázdných a iluzorních nálepek, které nás jen rozdělují.
Pema také čtenáře seznámí s praxí jednoduché meditace v sedu a meditace vcítění.

Přivítejte nevítané

Umění soucitu v bezcitném světě
Autorka: Pema Čhödrön
Přeložil: Vojtěch Ettler

Počet stran: 208
Vazba: brožovaná
Formát: 120×165 mm
ISBN: 978-80-271-3288-1
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Přivítejte nevítané vydalo nakladatelství Alferia.

Ukázka z knihy

Nikdo nechce trpět, ale většina z nás jedná způsobem, který všechno jenom zhoršuje. Když se uzavřeme před zranitelností vlastní všemu živému – což zahrnuje i zranitelnost nás samých –, odtrhne nás to od celistvého prožitku života. Náš svět se scvrkne. Jakmile se naší hlavní starostí stane vyhledávání pohodlí a vyhýbání se nepohodlí, začneme se cítit odděleně od ostatních lidí, což snadno přeroste v to, že je začneme vnímat jako hrozbu. Obalíme se sítí strachu. A když takový přístup zvolí dostatek lidí a států, výsledkem je komplikovaná celosvětová situace plná sváru a utrpení.
Vynakládáme obrovské úsilí, abychom své srdce uchránili před bolestí, a to nás stále dokola zraňuje. Dokonce i když si uvědomíme, že nám to vůbec neprospívá, zbavujeme se tohoto zlozvyku velmi obtížně. Člověk to má zkrátka v povaze. (str. 14)

Přečtěte si celou ukázku.

O autorce

Pema Čhödrön je oblíbená buddhistická učitelka, mniška, spisovatelka, matka a babička. Její přístupné učení a otevřenost inspiruje miliony čtenářů po celém světě a pomáhá lidem zpracovávat negativní emoce a žít v míru se světem i se sám se sebou. Narodila se v roce 1936 v New Yorku jako Deirdre Blomfield-Brown. Prožila klidné, katolické dětství, v jednadvaceti letech se vdala a odešla studovat anglickou literaturu a učitelství na Berkeley do Kalifornie. Mnoho let pracovala jako učitelka na základní škole. Když Pemě bylo třicet pět let a procházela druhým rozvodem, který v ní vyvolal nezvladatelné vlny negativity, potkala ve Francouzských Alpách Chime rinpočheho a brzy poté se stala mniškou novickou v Londýně. Ve svých knihách a přednáškách často mluví o tom, že negativní pocity a náročné situace jsou každodenní součástí života a také o vášni k životu, kterou je skvělé nalézt. V roce 1972 potkala svého nejdůležitějšího učitele Čhögyam Trungpa rinpočheho, kterého následovala až do jeho smrti v roce 1987. V roce 1981 byla plně ordinována v čínské tradici buddhismu v Hongkongu. Působila jako ředitelka centra Karma Dzong,v Boulderu, Colorado a vedla první klášter tibetského buddhismu určený pro mnišky a mnichy ze Západu v Gampo Abbey, v Cape Breton, Nova Scotia. V současné době se věnuje přednáškové činnosti na severoamerickém kontinentu. Je také autorkou následujících knih: Když není únikuŽít s lehkostíMísta, která vás děsí či Jak meditovat.

Zdroj informací: nakladatelství Alferia


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePerfektně skrytá deprese
Smutek maskovaný perfektcionismem

Rutherford, Margaret Robinson

Portál, 2022

zobrazit info o knizeNebojte se ztratit hlavu

Osho

Pavel Dobrovský – BETA, 2022

zobrazit info o knizePřivítejte nevítané
Umění soucitu v bezcitném světě

Čhödrön, Pema

Alferia, 2022

Napsat komentář