Dobrodružná jízda pro děti

uvod tipy
Dnes jsme sáhli po knížkách, které jsou hlavně pro starší a zkušenější čtenáře. Potkáme tady zábavu, dobrodružství, ale také trochu poučení.

Úvodní knihou se pro dnešek stal výbor Kulihráškových příhod. Ty patřily ve 30. letech minulého století k velmi oblíbené literatuře u mladších dětí. Dnešnímu dětskému čtenáři už nemusí být text zcela srozumitelný, proto je možná vhodnější pro zkušené, ne-li přímo dospělé čtenáře, kteří se zajímají o svět komiksu. V knize se dočteme také o životě Artuše Scheinera.

Série knížek o Kulihráškovi, která se mezi lety 1926 až 1935 dočkala čtrnácti dílů, patřila mezi válkami k nejoblíbenější četbě mladších školáků. Kulihráškovy příhody, svou formou stojící na pomezí leporela a komiksu, nabízely dětem zdařilé propojení poučení a veselých dobrodružství. Doboví pedagogové oceňovali verše Marty Voleské (1905–1985), hlavní kouzlo knížek ale spočívalo v kresbách Artuše Scheinera (1863–1938), jehož tvorba s kořeny v době secese se na čas stala téměř synonymem pro ideální výtvarný doprovod pohádkového žánru. Kniha přináší vůbec první důkladnou studii o Scheinerově životě a díle a současně kompletní soubor všech Kulihráškových příběhů. To vše doplněno o Scheinerovy obrazové scénáře, ukázky korespondence a další materiály přibližující vznik slavné série.

Kulihrášek

Kompletní příhody a příběh jeho tvůrců
Autoři: Tomáš Prokůpek, Artuš Scheiner, Marta Voleská
Ilustroval: Artuš Scheiner

Počet stran: 324
Vazba: vázaná
Formát: 280×250 mm
ISBN: 978-80-7470-375-1
Doporučená cena: 999 Kč

Knihu Kulihrášek vydalo nakladatelství Akropolis.

Ukázka z knihy

Kulihrasek2

Můžete se podívat na celou ukázku.

O autorovi

Tomáš Prokůpek se specializuje na dějiny středo a východoevropského komiksu a jeho vazby na karikaturu a ilustraci. Jeho tvorba je ověnčena již mnoha cenami. První byla Cena Muriel za Nejlepší propagační počin s knihou Kája Saudek (2010). Následovala také Zlatá stuha za knihu Dějiny československého komiksu 20. století (2015) nebo ocenění Výjimečný nakladatelství počin s knihou Čtyřlístek: První půlstoletí v Třeskoprskách (2020).

Ilustrátor

Artuš Scheiner byl malíř a ilustrátor. Ilustroval především dětské knihy a pohádky. Ilustracemi doprovodil třeba i pohádky B. Němcové, K. J. Erbena nebo H. Ch. Andersena. Kreslil také obrázky pro školní slabikáře J. Kubálka.

Zdroj informací: Databáze ilustrátorů dětské literatury

————————————————

Druhá vybraná kniha je od oblíbeného autora Davida Walliamse. Ten spolehlivě přiláká jak starší, tak i ty mladší čtenáře. Témata, která zpracovává, jsou zábavná, často neobvyklá a přes humornou formu a nadsázku v něm čtenáři mohou najít také ponaučení.

Vítejte na jednom zvláštním ostrově…
Je malý, hezký, jen kdyby tu nebydlela ta spousta příšerných dospělých. Školu, park, ba i hračkářství mají na starost lidé, kterým nic neudělá větší radost, než když můžou nějakému dítěti znepříjemnit život. Dokonce i místní zmrzlinářské auto patří zlotřilému manželskému páru, který dětem zmrzlinu… jen si to představte… krade! A celý ostrov vlastní ta nejhorší osoba ze všech – teta Hilda Hamižná! Někdo tomu už musí udělat přítrž! Ale kdo najde dost odvahy? Jedině Ned – je sice na vozíčku, ale jinak vládne neobyčejnou superschopností. SLIZOMOCÍ!
David Walliams je úkaz: děti jeho knihy milují, z každé se stane okamžitě bestseller.

Sliz

Autor: David Walliams
Přeložila: Veronika Volhejnová
Ilustroval: Tony Ross

Počet stran: 314
Vazba: flexi
Formát: 145×200 mm
ISBN: 978-80-257-3597-8
Doporučená cena: 348 Kč

Knihu Sliz vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

sliz1sliz2(1)(1)

Ukázku si můžete prohlédnout i tady.

O autorovi

David Walliams je britský herec a scénárista. V roce 2008 napsal svou první knihu pro děti. V současnosti patří k nejoblíbenějším a nejprodávanějším autorům dětské literatury, jeho knihy byly přeloženy do 55 jazyků a po celém světě se jich prodalo 45 milionů výtisků. Zmínit můžeme knihu Babička drsňačka, Příšerná teta nebo Dědečkův velký útěk.

Zdroj informací: nakladatelství Argo

Ilustrátor

Tony Ross je jedním z nejznámějších britských ilustrátorů. Má na kontě spoustu obrázkových knížek a svými perokresbami obohatil mnoho beletristických titulů. Nejvíce se proslavil díky spolupráci s Franceskou Simonovou a Davidem Walliamsem.

Zdroj informací: nakladatelství Argo

————————————————

Třetí dnešní kniha přinese kopec zábavy. Ačkoli se ale jedná o tak trochu ztřeštěný příběh, i v této knize naleznou děti vážné téma – hlavní hrdina skončil kvůli úrazu na vozíku.

„Ztřeštěná kniha o tom, že mít o pár koleček víc nemusí být vždycky na škodu. Zvlášť když vám pomůžou zachránit vaši vesnici a tak trochu i celý svět před bláznivým zloduchem.“

Třináctiletý Vincent Libeček býval skvělým fotbalistou, než na školním výletě skočil šipku do vody. Od té doby má díky svému vozíčku, na kterém brázdí Pšoukovice se svým gangem ze 7. B a prudce inteligentním francouzským buldočkem Winstonem, o pár koleček víc. Náraz hlavou do šutru mu ale spustil senzory, a on se tak v každém snu mění v superagenta. Teď před ním a jeho týmem stojí nepřítel bláznivější a šílenější než všechny tobogany a horské dráhy střední Evropy.

O kolečko víc

Autor: David Lauda
Ilustrovala: Pavla Filip Navrátilová

Počet stran: 96
Vazba: brožovaná
Formát: 125×200 mm
ISBN: 978-80-7650-495-0
Doporučená cena: 249 Kč

Knihu O kolečko víc vydalo nakladatelství Pointa.

Ukázka z knihy

o kolecko vic1o kolecko vic2(1)

Můžete si přečíst celou ukázku.

O autorovi

David Lauda je asistentem pedagoga na speciální škole v Ostravě. Trochu spisovatel, trochu kuchař, trochu fotbalista a trochu blázen, který miluje vše zmíněné.

Zdroj informací: nakladatelství Pointa

————————————————

Na závěr tu máme knihu pro milovníky sci-fi. Určena je starším čtenářům a pozornost zasluhuje především proto, že zde najdete převyprávěná hned tři díla z pera Karla Čapka.

Smrtící nemoc, záhadné výbuchy, spiknutí umělé inteligence… a jedna zdánlivě nevinná sázka, která to všechno spustila.

Lidstvo kráčí bezohlednou cestou pokroku. Na pomoc si zve roboty, kteří mohou pracovní činnosti ulehčit. Stroje jsou však pro dobro společnosti schopny udělat víc, než po nich kdokoli požadoval. Ponořte se do strhujícího příběhu o třech přátelích, jejichž cesty se po vysoké škole rozešly, aby se za děsivých okolností opět provázaly. Helena Gloryová, konstruktérka robotů, Marek Prokop, expert na vývoj výbušnin, a Filip Galén, toužící po vývoji geniálního léku, spojí své síly k zdánlivě nevinnému experimentu. K pokusu, který má ochránit lidstvo, ale místo toho je uvede na pokraj chaosu.

Románová pocta třem klasickým dílům Karla Čapka (R.U.R., Bílá nemoc, Krakatit) představí mladým čtenářům nesmrtelná témata zneužití techniky, strachu, manipulace a podstaty lidství, to vše atraktivní formou velebící odkaz jednoho z našich největších spisovatelů.

Stvořitelé katastrof

Na motivy klasických děl Karla Čapka
Autor: Michal Vaněček
Ilustroval: Václav Ráž

Počet stran: 256
Vazba: vázaná
Formát: 150×212 mm
ISBN: 978-80-271-3272-0
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Stvořitelé katastrof vydalo nakladatelství bambook.

Ukázka z knihy

stvoritele katastrof11
Kompletní ukázku najdete v našem článku.

O autorovi

Michal Vaněček je autorem úctyhodných téměř třiceti knih povídek a pohádek. Ač to vypadá na první pohled zcela neslučitelně s pohádkami, jeho hlavní profesí jsou informační systémy. Již 27 let je spolumajitelem a ředitelem společnosti T-SOFT a.s. V rámci Nadace T-SOFT ETERNITY vydává též knížky, zejména s medicínskou tematikou nebo tematikou, která je obtížně uplatnitelná komerčně. V současné době významně spolupracuje s nakladatelstvím Grada, kde vydává úspěšné a oblíbené knihy pro děti a dospělé. Z knih pro děti můžeme zmínit například Co má poznat správný Čech (2019), Strašidla z Vidlákova (2020) nebo Kouzelné pověsti našich krajanů (2018). Z knih pro dospělé stojí jistě za zmínku kniha Mlýn (2018).

Zdroj informací: nakladatelství Grada

Ilustrátor

Václav Ráž je kreativní výtvarník, ilustrátor, kreslíř a fotograf. V roce 2014 obdržel ocenění SUK 2014 – Cena noci s Andersenem. V současné době se věnuje úzké spolupráci s nakladatelstvím Grada, kde se podílí na sérii úspěšných dětských titulů. Ilustrováním knih pro děti si splnil svůj sen.

Zdroj informací: nakladatelství Grada


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKulihrášek
Kompletní příhody a příběhy jeho tvůrců

Prokůpek, Tomáš - Scheiner, Artuš - Voleská Marta

Akropolis, 2021

zobrazit info o knizeSliz

Walliams, David

Argo, 2021

zobrazit info o knizeO kolečko víc

Lauda, David

Pointa, 2021

zobrazit info o knizeStvořitelé katastrof
Na motivy klasických děl Karla Čapka

Vaněček, Michal

bambook, 2022

Napsat komentář