Dějiny střední Evropy

Winterbergova-posledni-cesta-Jaroslav-Rudis
Nastupte do vlaku a užijte si jízdu, na kterou vás vezme spisovatel Jaroslav Rudiš prostřednictvím svého hlavního hrdiny, pana Winterberga. Ten vám nevšední formou představí nejen dějiny střední Evropy, ale také střípky ze svého života.

Jan Kraus je pečovatel a v Berlíně se stará o umírající. Pochází z Vimperku, od roku 1986 žije v Německu. S umírajícími tráví poslední chvíle jejich života. Někdy to jsou jen dny, jindy týdny, málokdy měsíce. Jedním z těch, které převáží na druhý břeh, je Wenzel Winterberg, rodák z Liberce, který je stejně starý jako tamní krematorium i Československá republika. Téměř stoletý muž trpí záchvaty historie, celý život pracoval jako tramvaják a nikdy nestudoval, ale přesto toho ví o historii hodně. Jednoho dne Krause požádá, aby s ním vyrazil na poslední cestu střední Evropou. Společně se vydají vlakem z Berlína do Sarajeva podle starého baedekru pro Rakousko-Uhersko z roku 1913. Putují po stopách Winterbergovy dávné lásky Lenky, která se ztratila na začátku poslední války. Venku je zima a za okny vlaku ožívají staré, dávno zapomenuté příběhy…

Winterbergova poslední cesta (Audiokniha)

Autor: Jaroslav Rudiš
Interpret: Pavel Batěk

Délka: 15 hodin 45 minut
Vazba: CD
EAN: 8594169484549
Doporučená cena: 465 Kč

Audioknihu Winterbergova poslední cesta vydalo nakladatelství OneHotBook.

Poslechněte si ukázku.

O autorovi

Jaroslav Rudiš, spisovatel, scenárista, autor filmových scénářů, divadelních a rozhlasových her, vyrostl v Lomnici nad Popelkou. Navštěvoval gymnázium v Turnově, po něm vystudoval Pedagogickou fakultu Technické univerzity v Liberci (obor němčina – dějepis), studoval také v Praze a Curychu. Napsal pět románů (Nebe pod Berlínem, Grandhotel, Potichu, Konec punku v Helsinkách a Winterbergova poslední cesta) a dvě novely (Národní třída a Český ráj). Jeho knihy vyšly v mnoha překladech v zahraničí a za svou tvorbu obdržel několik ocenění včetně prestižní německé Ceny literárních domů. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier ho 1. října 2021 vyznamenal Záslužným řádem Spolkové republiky Německo za přínos ke sbližování Čechů a Němců. S výtvarníkem Jaromírem 99 vytvořil kultovní komiks Alois Nebel, podle něhož vznikl také animovaný film, a založil hudební skupinu Kafka Band. Žije v Česku a Německu a píše česky i německy.

Zdroj informací: nakladatelství OneHotBook

O interpretovi

Pavel Batěk se ještě během studia na pražské DAMU stal členem souboru Divadla na Vinohradech, kde ztvárnil řadu významných rolí (např. Malcolm v Macbethovi, Malcolm McGregor v muzikálu Donaha!, irský teenager Ray v McDonaghově dramatu Kráska z Leenane nebo Véna v Topolově hře Kočka na kolejích). V roce 2009 nastudoval s režisérem Danielem Špinarem Büchnerova Vojcka, za něhož byl nominován na Cenu Thálie. Od roku 2015 je členem Činohry Národního divadla. Objevil se ve filmech Swingtime (2006), Stín smrtihlava (2012) nebo Zejtra napořád (2014) a známý je také z televizních seriálů (např. Obchoďák, Ordinace v růžové zahradě II, České století, Mordparta, První republika, Ohnivý kuře či Bohéma). Je frontmanem skupiny End of Colours (The Doors revival), kterou v roce 1995 založil se svým bratrem.

Zdroj informací: nakladatelství OneHotBook


Nakladatelství OneHotBook vydává audioknihy současných světových a českých autorů i moderní literární klasiku a osobitou tvorbu pro děti. Audiokniha v podání OneHotBook není pouhým převyprávěním knihy, ale interpretačním uměním vzniklým ze spolupráce režisérů s pečlivě vybranými herci; zvukovou adaptací, jejíž náladu podkreslují atmosférické zvuky i ruchy a původní skladby vytvořené na míru daného díla.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeWinterbergova poslední cesta (audiokniha)

Rudiš, Jaroslav

OneHotBook, 2021

Napsat komentář