Aktivity na cestě do školy

cesta do skoly
Příprava na školní docházku je pro děti velice důležitá. Není to pak lehké, když se dětem do školy nechce a berou ji pouze jako nepříjemnou povinnost. V dnešních tipech se podíváme na publikace, které mohou nástup do školy usnadnit.

Začneme nácvikem grafomotoriky, což je vlastně příprava na psaní. Soubor pracovních listů, který najdete v tomto sešitě, pomůže dětem zábavnou formou rozvíjet právě jemnou motoriku.

Grafomotorika je souhra činností vykonávaných při kresbě a psaní, na kterých se významně podílí koordinace ruky a oka. Úroveň této schopnosti se odvíjí od úrovně hrubé, jemné motoriky, vizuomotoriky a motoriky očních pohybů. Všechny tyto schopnosti musejí být ve vzájemné souhře. Pokulhává-li jedna z nich, projeví se to v celkovém projevu kresby i písma a následně i v celkové školní úspěšnosti.

Tato publikace nabízí soubor 45 pracovních listů se cvičeními, která zábavnou formou rozvíjejí grafomotoriku a jemnou motoriku. Autorka shrnuje své poznatky posbírané během 20leté praxe s dětmi v rámci percepčně-motorického přípravného kurzu, který provozuje ve dvanácti mateřských školách. Pracovní listy obsažené v jednotlivých sešitech této edice slouží k nácviku činností, na které je potřeba se u dětí zaměřovat. Jedná se o úlohy, se kterými mají děti v posledním ročníku školky ještě potíž, a je tedy potřeba více času na jejich stimulaci, a to i v domácím prostředí. Sešit doplňují hravé ilustrace Libora Drobného, známého českého výtvarníka, malíře a ilustrátora dětské literatury.

Od zápisu do lavice: Grafomotorika

Autorka: Ivana Vlková
Ilustrátor: Libor Drobný

Počet stran: 56
Vazba: sešit
Formát: 210×298 mm
ISBN: 978-80-88429-03-6
Doporučená cena: 160 Kč

Knihu Od zápisu do lavice: Grafomotorika vydalo nakladatelství Pasparta, kde se můžete podívat na celou ukázku.

Ukázka z knihy

Od zapisu do lavice 1Od zapisu do lavice 2

 

O autorce

Ivana Vlková je speciální pedagožka a logopedka. Je spoluzakladatelkou České asociace CAPARD pro aktivní rozvoj dětí. Pracovní listy z této edice slouží k procvičování činností, na něž je třeba se právě u dětí zaměřovat. Předchozí díly jsou například Od zápisu do lavice: Pozornost, Od zápisu do lavice: Orientace v čase a prostoru nebo Od zápisu do lavice: Zrakové vnímání.

Ilustrátor

Libor Drobný je český výtvarník, malíř a ilustrátor dětské literatury. Vystudoval Filmovou školu ve Zlíně a později Univerzitu Tomáše Bati. Ilustroval i jiné knihy Ivy Vlkové z edice Od zápisu do lavice nebo třeba knihu Receptíky pro kuchtíky.

————————————————

Druhý dnešní tip bude oddechový. Nejenom učení a procvičování hlavy a dovedností je potřebné – pohybová aktivita je také důležitá. Další knížka nás tedy s sebou vezme do světa jógy. U každé jógové pohádky najdeme vždy různé cviky, které slouží nejenom k rozhýbání, ale také k relaxaci.

Jóga je báječným doplňkem pohybových aktivit, zvládnou ji děti již od tří let, učí je poznávat svoje tělo i duši, relaxovat, rozvíjet tvořivost a fantazii i sociální vztahy. V knize najdete 12 jógových pohádek, které vždy doplňuje krátká jógová rozcvička – rozběhání, opakování a nácvik nových jógových pozic, jógové hry, cvičení ve dvojicích s využitím nejrůznějších pomůcek (jógové karty, šátečky, švihadla, drátěnky…), dechová cvičení a závěrečná relaxace. V úvodu celé knihy je uveden přehled použitých pozic s popisem, jak je cvičit, a jejich přesná ilustrace. Kniha představuje jednoduchý, ale zároveň přehledný a komplexní soubor 12 lekcí dětské jógy. Pro začínají a méně zkušené učitelky lektorky bude praktickým průvodcem, který jim pomůže s uspořádáním lekce – pohybové chvilky, zkušenější kolegyně by knihu mohly využít jako inspiraci. Pomocí otázek na konci každé kapitoly se pak mohou s dětmi pustit do větších jógových hloubek.

Jógové pohádky

Autorka: Vladimíra Ottomanská
Ilustrátorka: Patricie Koubská

Počet stran: 152
Vazba: brožovaná
Formát: 160×230 mm
ISBN: 978-80-262-1805-0
Doporučená cena: 259 Kč

Knihu Jógové pohádky vydalo nakladatelství Portál.

Ukázka z knihy

Jogove pohadky1Jogove pohadky2(1)(1)

Přečtěte si další ukázky.

O Autorce

Vladimíra Ottomanská vystudovala předškolní a speciální pedagogiku a také FTVS. Řadu let působila jako učitelka MŠ a v současné době je ředitelkou MŠ Ottománek. Je také lektorkou hatha jógy pro dospělé. V nakladatelství Portál vyšly její knihy Když se řekne ROZCVIČKA a Rok stromů.

Zdroj informací: nakladatelství Portál

————————————————

Další kniha je opět z pera autorky Ivany Vlkové. I tato knížka by měla především rozvíjet dovednosti dětí. Zároveň by ale vaše malé čtenáře měla také bavit a být pro ně příjemným zpestřením.

Přemýšlíte o tom, jak nejlépe rozvíjet dítě ve věku 4 až 5 let? Hledáte materiál, který by děti bavil a u kterého by zároveň musely přemýšlet? Pak je Úkolníček ta správná volba. Připravili jsme pro Vás druhý díl této ediční řady.

Úkolníček je určen dětem od čtyř let, které se do školy ještě nechystají, ale rády by zkoušely a objevovaly nové výzvy. Obsahuje dvacet šest pracovních listů se cvičeními, která zábavnou formou rozvíjejí grafomotoriku, jemnou motoriku, zrakové i sluchové vnímání, časovou i prostorovou orientaci a pozornost. Předškolní stimulace se netýká jen posledního roku, kdy jde dítě k zápisu, ale začíná okamžikem, kdy dítě projeví zájem o kresbu, prohlížení knížek, časopisů, začíná manipulovat s předměty, třídit, porovnávat, zkrátka poznává a zapojuje svoji jedinečnou imaginaci. Autorka shrnuje své poznatky posbírané během 20leté praxe s dětmi v rámci percepčně-motorického přípravného kurzu, který provozuje ve dvanácti mateřských školách. Pracovní listy obsažené v tomto sešitě slouží k nácviku činností, na něž je potřeba se u dětí zaměřovat.

Jedná se o úlohy, se kterými mají děti před nástupem školní docházky ještě potíž, a je tedy potřeba více času na jejich stimulaci, a to i v domácím prostředí. Sešit doplňují hravé ilustrace Libora Drobného, známého českého výtvarníka, malíře a ilustrátora dětské literatury.

Úkolníček 2. díl

Autor: Ivana Vlková
Ilustrátor: Libor Drobný

Počet stran: 36
Vazba: brožovaná
Formát: 210×295 mm
ISBN: 978-80-88290-83-4
Doporučená cena: 130 Kč

Knihu Úkolníček 2. díl vydalo nakladatelství Pasparta, kde můžete najít ukázku.

Ukázka z knihy

ukolnicek1ukolnicek2(1)(1)(1)(1)

————————————————

Na závěr dnešních knižních tipů necháme dětské hlavičky odpočívat a budeme se věnovat malování. Tentokrát akvarelem. Knihu plnou různých technik, postupů při míchání barev a dalších užitečných rad ocení i starší děti a dospělí.

Poznejte kouzlo a krásu malování akvarelem! Kniha vás seznámí se základními informacemi o akvarelu, provede vás technikami malování, vysvětlí správné míchání barev a poradí i s výběrem pomůcek – papírů, štětců a barev.
V praktické části se podle podrobných návodů naučíte malovat zajímavou mozaiku, barevné květy, dechberoucí západ slunce, vlnící se moře, ovoce k nakousnutí nebo třeba hrníček, ze kterého budete mít chuť se napít.

Malujeme akvarelem

Autorka a ilustrátorka: Tereza Cimburková

Počet stran: 136
Vazba: vázaná
Formát: 170×247 mm
ISBN: 978-80-271-1259-3
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Malujeme akvarelem vydalo nakladatelství Bambook.

Ukázka z knihy

malujeme akvarelem1(1)malujeme akvarelem2(1)

Podívejte se na ukázku.

O autorce

Tereza Cimbůrková je spisovatelka, překladatelka, kronikářka a knihomilka. První fejeton jí byl otištěn neplánovaně, jako součást reportážního článku na stáži v novinách. Má vlastní web, kde si můžete přečíst její články a dozvědět se o tom, co dělá nebo jaké knihy ráda čte.

 


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Jaké pomocníky volíte pro své děti vy? Napište nám!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeOd zápisu do lavice: Grafomotorika
Soubor pracovních listů pro optimální rozvoj schopností a dovedností předškoláka

Vlková, Iva

Pasparta, 2021

zobrazit info o knizeJógové pohádky
Pohybové chvilky v MŠ

Ottomanská, Vladimíra

Portál, 2021

zobrazit info o knizeÚkolníček 2. díl

Vlková, Ivana

Pasparta, 2021

zobrazit info o knizeMalujeme akvarelem
30 lekcí nejen pro malé umělce

Cimburková, Tereza

Grada, 2021

Napsat komentář